Aktuális

Mire vagyunk büszkék 2020-ban? - beszámoló az éves munkánkról

Artboard 1
from közéletiskolája on Flickr

Küldetésünk

A Közélet Iskolája 2020-as évét a változások és újratervezések határozták meg, a belső szervezeti átalakulások és a koronavírus járvány hatásai miatt is. Ebben az évben is van mire büszkének lennünk a munkánk és a közösségünk kapcsán is, amit megosztunk most veletek.

Ebben a rendkívüli évben is azért dolgoztunk, hogy

- a kirekesztett állampolgárok is aktívan részt tudjanak venni a közéletben

- az önszerveződés és a hatékony érdekvédelem eszközei minél szélesebb körben elérhetőek legyenek

- megerősödjenek a társadalmi igazságosságért dolgozó társadalmi mozgalmak

- a civil szervezetek tudatosan és demokratikusan működve tegyenek a társadalmi igazságosságért.

Mert a tudás erőt ad!

Oktatás

2020-ban 25 képzést tartottunk összesen kb. 400 résztvevővel. Csapatunk sokat dolgozott az online képzési módszertanunk fejlesztésén, amit azóta a képzőinkkel és más szervezetekkel is megosztottunk. A saját szervezésű képzéseink felét tartottuk online és a felét élőben Budapesten vagy Miskolcon, a járványhelyzethez alkalmazkodva. Büszkék vagyunk arra, hogy 2020-ban 150 különböző civil szervezet tagjai vettek részt a képzéseinken, és a résztvevők 40%-a érkezett Budapesten kívülről.

"Nyitott kincsesládaként működtek számomra"- beszámoló a stratégiai tervezés képzésről

3 alkalom képernyőfotó - megosztható
from közéletiskolája on Flickr

2021. februárjában részt vettem a Közélet Iskolája „Stratégiai tervezés” c. online képzésén.  Én minden képzést az alábbi idézettel indítok: „Bocsásd meg magadnak, hogy nem tudtad azt, amit nem tudtál, mielőtt megtanultad volna.” Ez a gondolatsor most is segített, hogy pánik nélkül fogadjam az új ismereteket.  Ugyanis új ismeret akadt bőven. Olyan fogalmak, szavak nyertek új értelmet, amelyeket ismertem ugyan, de számomra eddig szervezeti stratégia témakörben nem telítődtek tartalommal.  Vízió, misszió, problématérkép, változáselmélet… Az első napon nem volt könnyű ezen fogalmak tisztázása, szétválasztása. Bevallom, hogy eleinte nem is értettem, hogy miért baj, ha összecsúsznak. A második nap végére már átláttam, hogy ezek a kategóriák hogyan épülnek egymásra, hogyan vezethető le egyik a másikból, s végül hogyan határozzák meg egy szervezet napi működését.

Miért érdemes résztvenni a Közélet Iskolája „A jogaid nem védik meg magukat!” képzésén?

képernyő fénykép
from közéletiskolája on Flickr

Mond neked valamit a kifejezés: állampolgári ismeretek? Van neked olyanod? Tanítottak erre? A társadalom tagjaként téged jogok is illetnek a kötelezettségeid mellett!?

A jogaidat érdemes ismerned, mert nem védik meg magukat helyetted, és ha úgy gondolod, hogy nem csak téged érintenek bizonyos (jog)sérelmek, hanem a környezetedben, közösségedben másokat is, akkor érdemes erről együtt gondolkodni, közösen fellépni, hangot adni ennek, szervezkedni, érdeket, jogot érvényesíteni adott esetben.

Ehhez jó belépő a képzés.

Ha már benne vagy, és próbálsz kiállni magadért, közösségedért, és úgy is gondolod, hogy járatos vagy ebben még akkor is nagyon ajánlom a részvételt, mert értő mentorok segítségével strukturáltan vezetnek egy útvesztőkkel teli vidéken, és biztosan lesz olyan, amiről még nem hallottál, amivel kapcsolatban egy gyakorlati példa visz tovább, vagy olyan ajtókat nyit meg előtted, amikről nem is tudtál.

“Folyton laknátok” - olvasókör és beszélgetés a lakhatási válságról

Az olvasókör során megpróbáljuk feltárni a hajléktalanság okait és megoldási lehetőségeken gondolkodunk, és a beszélgetés alkalmával ilyen kérdésekre keresünk közösen válaszokat az olvasott történeten keresztül:

  • Mit tehet az egyén, ha szegénységbe született?
  • A gazdaságnak érdeke-e a szegénység felszámolása?
  • Van-e ma eredményes lakhatási politika Magyarországon?
  • Változott-e a politikai hozzáállás a lakhatáshoz az elmúlt 100 évben?

Beosztásom: gyakornok - online filmklub és beszélgetés

A Beosztások: gyakornok azt mutatja be, hogy mi a probléma a fizetetlen gyakornoksággal és a fiatalok hogyan szerveződnek világszerte ez ellen. A dokumentumfilm három olyan fiatal történetét követi végig, akiknek elegük lett a kizsákmányoló rendszerből és aktivistaként igyekeznek felhívni a figyelmet arra, hogy igazságtalanság ingyen munkát várni a pályakezdőktől. A gyakornokok dilemma elé kerülnek: összeszorított fogakkal elfogadják a rendszert, ami jó kezdő löketet adhat a karrierjüknek, vagy felemelik a hangjukat és egy mozgalom részeként állnak ki az érdekeikért.

Előválasztás, női képviselők, sikeres kampányok - összefoglaló online beszélgetésről

A képre kattintva hallgasd meg a teljes beszélgetést!

A Vegyük be a Házat! (Knock Down the House) című dokumentumfilm négy elszánt női képviselőjelölt alulról szerveződő kampányát követi végig az USA-ban a kongresszusi helyért 2018-ban. Mind a négyen olyan igazságtalanságokat tapasztaltak meg saját bőrükön, amelyek ellen politikusként akarnak küzdeni: kilakoltatás és szegénység, egyenlőtlen egészségügyi ellátás vagy rendőri brutalitás. Másfél órába sűrítve izgulhatjuk végig a kampányuk mélypontjait és sikereit. A filmet utólag is bárki meg tudja nézni Netflixen (magyar szinkronnal vagy felirattal) vagy Youtubon (angol felirattal).

A vetítést követően arról beszélgettünk meghívott vendégeinkkel, hogy milyen tanulságokat vonhatunk le a filmből, hogyan értelmezhető ez a hazai helyzetre és a közelgő választásokra. A női politikai szerepvállalás kérdése is felmerült, illetve a képviselők osztályhelyzete, amely akadálya lehet annak, hogy azonosulni tudjanak a választók problémáival.

Mit vittem magammal? - beszámoló az online módszertani műhelyekről

Az online képzések végén mindig elhangzott a kérdés "mit visztek magatokkal az aznapi programokból?" 
Részemről a következőket:
Mit vittem magammal? A tudást.
Azt - a mai pandémiás helyzetben nélkülönözhetetlen - formát, hogy online beszélgessünk, tanuljunk, értelmes dolgokat osszunk meg egymással. 
A tudást, ami a civil szférában (is) segíti munkánkat. 
A tudást, ami konkrét és a gyakorlatban egy az egyben használható. 
A tudást, ami olyan területekre terjed ki, ahol valóban "fekete lyukak" találhatók, pl. online felületek használata a csoportos megbeszélésekben, csoportok hatékony szervezése....

A szlovák választások eredménye és következményei

Ez a cikk angol nyelvű írás fordítása, amely ide kattintva érhető el.

Annak ellenére, hogy az ellenzéki pártok döntő győzelmet arattak Szlovákiában a szeptemberben tartott parlamenti választáson, a diadalukat nagyrészt az ország civil társadalma tette lehetővé. Egyetlen csoport sem tett többet azért, hogy Vlagyimir Mečiar autoriter uralma véget érjen, mint a szlovák civil szervezetek. A közvéleménykutatások és felmérések már több mint egy évvel a választások előtt ellenzéki győzelmet jeleztek előre – amennyiben a szlovák polgárok megértik, hogy mi a választás tétje, és elmennek szavazni.

Older Oldest