Aktuális

Küzdelmeink története és jövője kiadványbemutató

A Közélet Iskolája “Küzdelmeink története és jövője” című részvételi akciókutatása keretében hat aktivista-kutató kereste a választ arra a kérdésre, hogy a koronavírus-járvány a kihívásokon túl milyen lehetőségeket tartogat az alulról jövő kezdeményezések számára, és hogyan tudnak ezekkel a lehetőségekkel akár hosszú távon is élni.

Oktatási programfelelőst keres a Közélet Iskolája!

A Közélet Iskolájában azért dolgozunk 2014 óta, hogy megerősítsük az állampolgári részvétel kultúráját Magyarországon és támogassuk a kirekesztett társadalmi csoportok tagjait abban, hogy állampolgári jogaikat valódi tartalommal tölthessék meg. Az Iskola fő tevékenységei az állampolgári oktatás, a részvételi akciókutatás és a stratégiai tervezés. Eddigi munkánkról itt lehet többet olvasni: www.kozeletiskolaja.hu

Olyan embert keresünk, aki elkötelezett a társadalmi igazságosság, az egyenlőség és a szolidaritás értékei mellett, hisz a kritikai gondolkodás, a politikai részvétel és aktivizmus erejében és gyakorlata is van ezeken a területeken. Egy kicsi, de hatékony és sokféle feladatot vállaló csapatba keresünk elkötelezett társat.

Visszanézhetőek a Közös Városunk 2.0 konferencia beszélgetései!

2021. október 15-17-ig tartott a Közös Városunk 2.0 online konferencia, ahol azt vitattuk meg magyar és nemzetközi vendégekkel (döntéshozókkal, aktivistákkal, civil szervezetek munkatársaival), hogyan lehet ma küzdeni az igazságos városi társadalmakért és hatékony politikai oktatást végezni. 
Az összes online kerekasztal beszélgetést itt lehet visszanézni a Közélet Iskolája Facebook oldalán
A konferencia programja itt olvasható. 

Szerveződj! társast vittünk Debrecenbe

Az Alternatív Közösségek Egyesülete, a Szabad Terek és a Közélet Iskolájának köszönhetően Debrecenben lehetőségünk nyílt kipróbálni magunkat egy teljesen innovatív és egyedi társasjátékkal. Az alkalomra öt aktív fiatal érkezett és vártuk, hogy mi fog történni velünk: Flóra és Gyula miután bemutatkoztak, meséltek nekünk arról, hogy mivel foglalkozik szervezetük, ezután elkezdtük a három körös játékot, ahol különböző társadalmi kérdésekre kereshettünk megoldást, megoldást nyújtó lehetőségeket.

Ilyen volt a Kritikai Pedagógia Fesztivál és szülinap!

Szeptember 17-én tartotta meg a Közélet Iskolája a Kritikai Pedagógia Fesztivált, amelyen egyszerre ünnepelték a szervezet 7. születésnapját, és Paulo Freire (a kritikai pedagógia egyik atyja) születésének 100. évfordulóját. A délutáni-esti program során négy alkalomhoz illő témájú műhelyfoglalkozáson vehettek részt a vendégek, miközben 6 szervezet várta standdal, információkkal, játékkal azokat, akik nem csatlakoztak egyik foglalkozáshoz sem. Itt volt az Utcáról Lakásba Egyesület, A Város Mindenkié csoport, az Önállóan lakni - közösségben élni csoport, a Deviszont, a Fordulat és persze a Közélet Iskolája. Röviden a műhelyfoglalkozásokról:

Stratégiai tervezés kézikönyv bemutató

 “Nagy szabadság tudni, miért dolgozunk” -Bemutatjuk a Közélet Iskolája stratégiai tervezés kézikönyvét önszerveződőcsoportoknak.

 

-        Hogyan haladjon a csoportod hatékonyan a társadalmi céljai felé?

-        Hogyan működjön kiszámíthatóan, kiegyensúlyozottan, demokratikusan a szervezeted?

-         Honnan tudhatod, hogy milyen jövőért dolgoztok és nem csak azt, hogy milyen problémára adtok választ a jelenben?

A DEMOKRÁCIA HÁZHOZ MEGY! - közéleti oktatás hátrányos helyzetű közösségeknek

matchfund cover 2
from közéletiskolája on Flickr

A járvány a korábbinál is jobban szétválasztotta a különböző társadalmi helyzetű embereket egymástól és a hátrányos helyzetű közösségek számára gyakorlatilag megszűnt a közéletben való aktív részvétel lehetősége.

A Közélet Iskolája célja, hogy a kirekesztett állampolgárok is megismerhessék a jogaikat, megszerezzék azokat a képességeket, amelyek segítségével részt tudnak venni a közéletben és hallatni tudják a hangjukat.

Ezért az aktivizáló oktató programjainkat olyan közösségekhez szeretnénk házhoz vinni (pl. hajléktalan szállóra, családsegítőbe, közösségi terekbe), ahol egyébként nincs lehetősége a demokratikus részvételről és társadalmi kérdésekről tanulni. Kérjük, hogy adományoddal támogasd ezt a célt!

TÁMOGATOM

"Remélem, találkozunk még!" - Beszámoló az elnyomás arcai képzésről

IMG_0642
from közéletiskolája on Flickr
Szombat reggel megérkeztünk, s egy gyors bemutatkozás után máris az elnyomás öt arcát dolgoztuk ki mini kis csoportokban. Mi az "erőszak"-ot kaptuk, elolvastuk a Közélet Iskolája által kiadott "Társadalmi egyenlőtlenségek" című könyvben az ide vonatkozó fejezetet, s azt a kis csoportunkban meg is vitattuk - mi volt benne az újdonság, mi az, amit hozzá adtunk volna.

Közös Városunk 2.0 konferencia

kozosvarosunk_webre_1
from közéletiskolája on Flickr

A nemzetközi online konferencia célja, hogy megvitassuk, hogyan lehet ma küzdeni az igazságos városi társadalmakért. Az első másfél napban az egyenlőségért dolgozó városi kormányzás lehetőségeit és kihívásait vitatjuk meg, a harmadik napon pedig az állampolgárokat aktivizáló politikai oktatás fejlesztését járjuk körbe, különösen a hátrányos helyzetű emberek körében.

Az említett területek szoros kapcsolatban állnak egymással és egyszerre kell ezeket fejleszteni: a demokratikus önkormányzatoknak önkritikus módon kell magukat vizsgálniuk és fejleszteniük, mindeközben az állampolgároknak és önszerveződő közösségeknek képessé kell válniuk arra, hogy részt vegyenek az újonnan létrejövő politikai terek kitöltésében.

A Közös városunk konferencia a 2019-ben tartott eseményünk folytatása, ahol közel 400 ember gyűlt össze Európa számos országából, hogy megosszák a tapasztalataikat aktivizmusról és demokratikus városvezetésről. Ezt az izgalmas tapasztalatcserét és közös tanulási folyamatot szeretnénk folytatni számos online beszélgetéssel, műhellyel és pár személyesen megrendezett budapesti eseménnyel.

Our Common City 2.0 - online conference

kozosvarosunk_webre_1
from közéletiskolája on Flickr

The Our Common City international online conference will examine different aspects of urban social justice work. In the first part we will discuss the possibilities and challenges of participatory and social justice-oriented urban governance. Later we will discover through panel discussions and workshops the development of grassroots education for the empowerment of citizens, especially those who experience exclusion.

These two topics are closely linked and need to be developed simultaneously: progressive municipalities need to examine themselves critically and improve their practices, while citizens and their organizations need to be empowered to participate in the newly emerging political spaces.

This event is a sequel to our conference held in 2019 when 400 people gathered from all around Europe to share and analyze their experiences in urban social justice activism and the democratic governance. We would like to continue this interesting learning process with panel discussions and workshops.

Older Oldest