Aktuális

Stratégiai tervezés kisokos bemutató

 “Nagy szabadság tudni, miért dolgozunk” -Bemutatjuk a Közélet Iskolája stratégiai tervezés kézikönyvét önszerveződőcsoportoknak.

 

-        Hogyan haladjon a csoportod hatékonyan a társadalmi céljai felé?

-        Hogyan működjön kiszámíthatóan, kiegyensúlyozottan, demokratikusan a szervezeted?

-         Honnan tudhatod, hogy milyen jövőért dolgoztok és nem csak azt, hogy milyen problémára adtok választ a jelenben?

Stratégiai tervezés kisokos bemutató Miskolcon

“Nagy szabadság tudni, miért dolgozunk” - Bemutatjuk a Közélet Iskolája stratégiai tervezés kézikönyvét önszerveződő csoportoknak.

 - Hogyan haladjon a csoportod hatékonyan a társadalmi céljai felé?

- Hogyan működjön kiszámíthatóan, kiegyensúlyozottan, demokratikusan a szervezeted?

- Honnan tudhatod, hogy milyen jövőért dolgoztok és nem csak azt, hogy milyen problémára adtok választ a jelenben?

A DEMOKRÁCIA HÁZHOZ MEGY! - közéleti oktatás hátrányos helyzetű közösségeknek

matchfund cover 2
from közéletiskolája on Flickr

A járvány a korábbinál is jobban szétválasztotta a különböző társadalmi helyzetű embereket egymástól és a hátrányos helyzetű közösségek számára gyakorlatilag megszűnt a közéletben való aktív részvétel lehetősége.

A Közélet Iskolája célja, hogy a kirekesztett állampolgárok is megismerhessék a jogaikat, megszerezzék azokat a képességeket, amelyek segítségével részt tudnak venni a közéletben és hallatni tudják a hangjukat.

Ezért az aktivizáló oktató programjainkat olyan közösségekhez szeretnénk házhoz vinni (pl. hajléktalan szállóra, családsegítőbe, közösségi terekbe), ahol egyébként nincs lehetősége a demokratikus részvételről és társadalmi kérdésekről tanulni. Kérjük, hogy adományoddal támogasd ezt a célt!

TÁMOGATOM

"Remélem, találkozunk még!" - Beszámoló az elnyomás arcai képzésről

IMG_0642
from közéletiskolája on Flickr
Szombat reggel megérkeztünk, s egy gyors bemutatkozás után máris az elnyomás öt arcát dolgoztuk ki mini kis csoportokban. Mi az "erőszak"-ot kaptuk, elolvastuk a Közélet Iskolája által kiadott "Társadalmi egyenlőtlenségek" című könyvben az ide vonatkozó fejezetet, s azt a kis csoportunkban meg is vitattuk - mi volt benne az újdonság, mi az, amit hozzá adtunk volna.

Közös Városunk 2.0 konferencia

kozosvarosunk_webre_1
from közéletiskolája on Flickr

A nemzetközi online konferencia célja, hogy megvitassuk, hogyan lehet ma küzdeni az igazságos városi társadalmakért. Az első másfél napban az egyenlőségért dolgozó városi kormányzás lehetőségeit és kihívásait vitatjuk meg, a harmadik napon pedig az állampolgárokat aktivizáló politikai oktatás fejlesztését járjuk körbe, különösen a hátrányos helyzetű emberek körében.

Az említett területek szoros kapcsolatban állnak egymással és egyszerre kell ezeket fejleszteni: a demokratikus önkormányzatoknak önkritikus módon kell magukat vizsgálniuk és fejleszteniük, mindeközben az állampolgároknak és önszerveződő közösségeknek képessé kell válniuk arra, hogy részt vegyenek az újonnan létrejövő politikai terek kitöltésében.

A Közös városunk konferencia a 2019-ben tartott eseményünk folytatása, ahol közel 400 ember gyűlt össze Európa számos országából, hogy megosszák a tapasztalataikat aktivizmusról és demokratikus városvezetésről. Ezt az izgalmas tapasztalatcserét és közös tanulási folyamatot szeretnénk folytatni számos online beszélgetéssel, műhellyel és pár személyesen megrendezett budapesti eseménnyel.

Our Common City 2.0 - online conference

kozosvarosunk_webre_1
from közéletiskolája on Flickr

The Our Common City international online conference will examine different aspects of urban social justice work. In the first part we will discuss the possibilities and challenges of participatory and social justice-oriented urban governance. Later we will discover through panel discussions and workshops the development of grassroots education for the empowerment of citizens, especially those who experience exclusion.

These two topics are closely linked and need to be developed simultaneously: progressive municipalities need to examine themselves critically and improve their practices, while citizens and their organizations need to be empowered to participate in the newly emerging political spaces.

This event is a sequel to our conference held in 2019 when 400 people gathered from all around Europe to share and analyze their experiences in urban social justice activism and the democratic governance. We would like to continue this interesting learning process with panel discussions and workshops.

„Tágult a világképem” – élménybeszámoló az érdekvédelem képzésről

A Közélet Iskolája egyik, az „Állj ki magadért és másokért!” elnevezésű ingyenes képzését én is elvégeztem.  Ennek apropóján, szeretném bemutatni  az Auróra Közösségi Ház (VIII. ker.,  Auróra u. 11.  ) tágas helyiségében megtartott kétnapos kurzus - belső élményanyagán alapuló - tapasztalatát, tudását, ismeretszerzését, hiányérzését is magába foglaló szöveges anyagomat, amelyre felkérést kaptam. Ezen kérésnek örömmel tettem eleget, hiszen – mindazonáltal, hogy ritkán írok élménybeszámolót, visszaemlékezés formájában – érdekes kihívásnak éreztem elvállalni ezt a feladatot.

Mi közünk a választásokhoz? - Képzés civil szervezeteknek és közösségeknek

Erre a műhelyünkre civil szervezetek, önszerveződő közösségek és társadalmi mozgalmak képviselőit várjuk, akik szeretnének szervezeti álláspontot és stratégiát kialakítani a közelgő országgyűlési választásokkal kapcsolatban annak érdekében, hogy a választásokat leginkább hasznosítani tudják az általuk képviselt csoportok és ügyek érdekeinek képviseletéhez. Előnyt jelent, ha egy szervezetből/közösségből többen jelentkeznek, mert így hatékonyabban lehet a gyakorlatba ültetni a tanultakat.

A jogaid nem védik meg magukat! – képzés állampolgári jogokról

IMG_5747
from közéletiskolája on Flickr

Mennyire ismered a jogaidat és mennyire tudsz élni velük a gyakorlatban? Ezen a képzésen azokkal a jogokkal ismerkedünk meg, amelyek segítségével érvényt szerezhetsz érdekeidnek és formálhatod közösséged életét. Olyan önkénteseket, aktivistákat vagy hátrányos helyzetű embereket várunk, akik a szeretnének a társadalmi igazságosságért tenni a jog eszközeivel.

Hol? Kesztyűgyár Közösségi Ház (Budapest, Mátyás tér 15.) – akadálymentes helyszín!

Mikor? 2021. november 20. (szombat) 10-18 óra

Ha szeretnél részt venni, töltsd ki az oldal alján található jelentkezési lapot 2021. november 7-ig vagy ide kattintva!

Részvétel csak védettségi igazolvánnyal!

Az képzésen ilyen kérdésekről tanulunk interaktív módszerekkel:

- Hová fordulhatsz, ha azért nem vettek fel egy munkahelyre vagy nem kapsz segélyt, mert roma vagy nő vagy, fogyatékkal élsz, esetleg büntetett előéleted van?

- Hogyan szabad kritizálnod egy közszereplőt, és mit tehetsz, ha ezért hátrány ért?

- Hogyan tudhatod meg, mire költötte a közpénzt a helyi önkormányzat?

A képzésen a részvétel ingyenes, de ha be tudod fizetni a 15.000 Ft/fő részvételi díjat vagy annak egy részét, hozzájárulsz ahhoz, hogy a képzéseink hosszú távon is mindenki számára elérhetőek legyenek. A képzés alatt ebédet, valamint szükség esetén gyermekfelügyeletet, utazási támogatást és szállást is biztosítunk.

Olvasd el korábbi résztvevőnk beszámolóját a képzésről!

A képzést Szabó Attila (TASZ) és Tillinger Zsófia (jogász, tréner) tarják.

Keress minket bátran, ha kérdésed van! www.kozeletiskolaja.hu, kozeletiskolaja@gmail.com, 0620 550 1561

_____________________________

Jelentkezési lap

Küzdelmeink története és jövője-visszatekintés az első évre

A Küzdelmeink története és jövője című részvételi akciókutatásunk résztvevői az első év végén rövid videók formájában foglalták össze a közös munka során szerzett tapasztalataikat. A folyamatban betöltött szerepétől függően mindenki egy kicsit más szemszögből  tekint vissza erre az időszakra.

Molnár Zóra projektvezetőként elsősorban a  folyamatok  összefogásáért, valamint  a kutatócsapat közösséggé kovácsolásáért felel. Az  első év során gyűjtött tapasztalatai közül kiemeli, hogy bár a kényszerű online működés sok esetben fókuszáltabb munkavégzést tett lehetővé, előfordult nehezebb volt felismerni az egyéni igényeket, esetleges elakadásokat, illetve azok megoldásában segítséget nyújtani is.

Older Oldest