Oktatás

Ide kattintva elolvashatod a résztvevői beszámolókat megvalósult képzéseinkről >>>

Ha állampolgárok akarunk lenni, nem szabad félnünk a politikától!

Ahhoz, hogy teljes jogú állampolgárokként vehessünk részt a közéletben és a bennünket érintő döntések meghozatalában, jól kell ismernünk azokat a társadalmi-politikai rendszereket, amelyek meghatározzák a társadalmi helyzetünket. Ahhoz, hogy hatékonyan felléphessünk a bennünket érő elnyomással szemben, jól kell ismernünk azokat a társadalmi-politikai rendszereket, amelyek előidézik és fenntartják a kirekesztésünket. És meg kell ismernünk azokat az eszközöket, amelyek segítségével felléphetünk a változás érdekében. És mindemellett nagyon fontos, hogy jól tájékozottak legyünk a napi politikával kapcsolatban. Ismernünk kell, milyen forrásokból szerezhetünk pártatlan információkat az aktuális közéleti kérdésekkel és hozzá kell férnünk ezekhez az információkhoz és meg kell tanulnunk feldolgozni, értelmezni ezeket az információkat.

A Közélet Iskolája állampolgári képzéseinek az a célja, hogy ez a rendszerkritikus tudás minél szélesebb rétegekhez eljuthasson és a magyar társadalom hátrányos helyzetű csoportjaiban minél többen legyenek jól tájékozottak az aktuális politikai kérdésekkel kapcsolatban és így minél többen tudjanak teljes jogú állampolgárokként, aktívan részt venni a közéletben.

Kurzusainkat mindenkinek ajánljuk, aki úgy érzi, hogy a mai magyar társadalom kirekeszti őt a közéletből és nincs lehetősége aktívan részt venni az életét meghatározó politikai kérdések megvitatásában. Képzéseink elsősorban kétkezi munkásoknak, munkanélkülieknek, szegénységben élő nőknek és férfiaknak, roma embereknek, egyedülálló anyáknak, alacsony iskolázottságúaknak, fogyatékkal élőknek, fogvatartottaknak, LMBTQ embereknek, menekülteknek és szakszervezetek tagjainak szólnak.

Azoknak a szervezeteknek is kínáljuk kurzusainkat, akik hátrányos helyzetű, kirekesztett társadalmi csoportok érdekeit képviselik, velük együtt vagy az ő érdekükben dolgoznak. Kurzusaink egy részében szeretnénk teret adni ahhoz, hogy különböző társadalmi csoportok tagjai valódi, termékeny kapcsolatba kerüljenek egymással és átléphessék a mai magyar társadalmat végzetesen megosztó törésvonalakat. Hiszünk abban, hogy mindenki tud tanulni a másiktól és ez a tudás növeli a változás lehetőségét.

Részvételi díj: A kurzusokon a részvétel ingyenes. De lehetőség van arra, hogy "szolidaritási részvételi díjat" fizess, azaz jelképes részvételi díj befizetésével támogasd a kurzust és ezzel elősegítsd hátrányos helyzetű jelentkezők részvételét.

Aktuális kurzusainkról részletes információt itt találsz >>>

Képzéseinket a kritikai pedagógia alapelvei szerint szervezzünk. De mi az a kritikai pedagógia?

Kattints ide és tudj meg többet a kritikai pedagógiáról! >>>

Résztvevői beszámolók megvalósult képzéseinkről >>>

Fotó: Várady István

Ha szeretnéd, hogy minél több hátrányos helyzetű ember vehessen részt a képzéseinken, támogasd munkánkat!