Amire büszkék voltunk 2017-ben

Oktatás

2017-ben 15 képzést tartottunk, ezeken összesen közel 300 ember vett részt. A résztvevők kb. egyharmada volt valamilyen kirekesztett társadalmi csoport vagy kisebbség tagja, a többiek szociális területen, illetve civil szervezetekben dolgozó szakemberek voltak. Ebben az évben is tartottunk Kritikai pedagógia képzést, amelyen elsősorban civil szervezetek és alulról jövő kezdeményezések tagjai vettek részt. Idén a Balassagyarmati Büntetés-végrehajtási Intézetben tartottuk meg Társadalmi egyenlőtlenségek képzésünket, tíz fogvatartott férfi részvételével. Augusztusban már a hatodik nyári egyetemünket szerveztük meg A Város Mindenkié csoporttal közösen, idén a civilség és politika kapcsolata volt a két nap fő témája. Már hagyományosnak mondható képzéseink (pl. Érdekvédelem és toborzás, Hogyan szervezzünk csoportot, Média az érdekképviseletben) mellett 2017-ben több új képzést is indítottunk: részvételi akciókutatás műhelyt szerveztünk, a CEU speciális programjában tanuló menekült diákok számára is tartottunk érdekvédelmi képzést, és az eddig csak börtönökben tanított állampolgári jogi tananyagunkat idén az Aurórában egy nyitott csoporttal is megtartottuk, a TASZ-szal együttműködésben.

Bővebben >>>

Mikor van a tetteknek ideje, ha ne ilyenkor?

2017 januárjában utolsó szakaszába ért a Tettek ideje kutatásunk: a Kassák Múzeumban megnyílt a kutatás eredményeit bemutató kiállítás. A múzeum munkatársai és a Közélet Iskolája kutatói 2016 januárja óta közel egy éven át közösen dolgoztak azon, hogy egy kiállítás keretében bemutassák a kutatás által feltárt, a tömeges lakhatási problémák megoldására törekvő közösségi és önszerveződő kezdeményezéseket. A Tettek ideje. Lakhatási mozgalmak a 20. században című kiállítás kuriózum volt abban a tekintetben (is), hogy nem múzeumi szakemberek válogatták össze a tárlat anyagát, hanem a lakásszegénységet megtapasztalt kutatóinkkal közös munka során kristályosodott ki a kiállítás koncepciója. A tárlat a Kassák Múzeum eddigi leglátogatottabb kiállítása volt.

Bővebben >>>

A Tettek ideje kutatás rangos nemzetközi elismerésben is részesült. Elnyertük a 2017. évi SozialMarie díjat, amely olyan kezdeményezéseket jutalmaz, amelyek új megközelítésmódokkal innovatív válaszokat adnak napjaink társadalmi kihívásaira.

Bővebben >>>

Önállóan lakni – közösségben élni

2017 során valódi érdekvédelmi csoporttá vált az Önállóan lakni – közösségben élni csapat. A csoport egy részvételi akciókutatással kezdte meg munkáját, amelyben tíz mozgássérült ember és négy szövetséges társuk azt kutatta, hogy milyen lehetőségei és akadályai vannak a fogyatékos emberek önálló lakhatásának ma Magyarországon. A kutatás eredményeit 2018 januárjában mutatjuk be. A kutatás lezárulta után a csoport érdekvédelmi tevékenységbe kezdett az akadálymentes tömegközlekedésért és az önálló lakhatásért, most már több, mint 20 taggal.

Bővebben itt és itt >>>

Stratégiai tervezés

2017 során összesen hét civil szervezetnek segítettünk a stratégiai tervezésben és abban, hogy tudatosan, átgondoltan és így valóban hatékonyan és eredményesen tudják végezni munkájukat: Bálint Ház, Jogriporter, Budapest Pride, Magyar Kulturális Antropológiai Társaság, Replika – társadalomtudományi folyóirat, Magyar Drogprevenciós és Ártalomcsökkentő Szervezetek Szövetsége, Utcáról Lakásba Egyesület

Bővebben >>>

Feketemosó

Az elmúlt tanévben is folytattuk Feketemosó című közéleti szabadlapunk kiadását. A havi 350 példányban megjelenő lapot szociális és közösségi intézményeken, illetve közösségi vezetőkön keresztül juttatjuk el hátrányos helyzetű emberekhez, akik e nélkül nem jutnak hozzá független, minőségi közéleti tájékoztatáshoz.

Bővebben >>>

Anya kiáll és beszél

Elkészült az aktivistákat és érdekvédőket bemutató könyvsorozatunk második része! Az „Anya kiáll és beszél” című kötet bemutatja, hogy az anyaság milyen akadályokat gördít a nők politikai szerepvállalása elé, ezeket az akadályokat hogyan lehet leküzdeni és ez a szerepvállalás mit jelet az érintett nők számára.

Bővebben >>>

A Közélet Iskolája a Józsefvárosban

2017 tavaszán új területen próbáltuk ki magunkat, a Közélet Iskolája csapatának támogatásával kampánykoordinátorként Udvarhelyi Tessza vezette Bolba Márta evangélikus lelkész kampányát az áprilisi józsefvárosi időközi képviselőválasztáson. Márta független jelöltként, a Közöd Civil Társaságot képviselve indult, azzal a céllal, hogy bekerüljön a józsefvárosi képviselőtestületbe és ott képviselni tudja a helyi lakosok valódi érdekeit és szükségleteit.

Bővebben >>>

2017 őszén a Közélet Iskolája támogatásával indult el a Mozdulj a Losiért program Józsefvárosban. A közösségszervező program célja, hogy megerősítse a Losonci Általános Iskola szülői közösségét és konkrét fejlesztéseket kényszerítsen ki az iskola fenntartójánál. A programot új munkatársunk, Badzsó Istvánné Angéla vezeti.

Bővebben itt és itt >>>

Civilizáció kampány

Kétszeri halasztás után az Országgyűlés június 13-án elfogadta a „külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról” szóló törvényt. A Közélet Iskolája sok más civil szervezettel összefogva elindította a Civilizáció kampányt, amely közös stratégiázással és összehangolt akciókkal küzdött a törvény elfogadása ellen, és azóta is küzd a felesleges és megbélyegző jogszabály hatályon kívül helyezéséért. Már az Alkotmánybíróság előtt van közös panaszbeadványunk és ezzel párhuzamosan a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához is eljuttattuk már a törvény megsemmisítését célzó indítványunkat.

Bővebben >>>

Ha szeretnéd, hogy minél több hátrányos helyzetű ember vehessen részt a képzéseinken és kutatásainkban, valamint, hogy minél több emberhez eljuthassanak kiadványaink, támogasd munkánkat!