Amire büszkék voltunk 2018-ban

Küldetésünk

A Közélet Iskoláját azért hoztuk létre, hogy támogassuk és megerősítsük Magyarországon az állampolgári aktivizmust és a társadalmi mozgalmakat. Azért dolgozunk, hogy széles körben elérhetővé tegyük a tudatos politikai cselekvéshez és a hatékony érdekvédelemhez szükséges tudást, képességeket és erőforrásokat, különösen a kirekesztett állampolgárok és az őket képviselő szervezetek körében.

Oktatás

2018 során 18 képzést tartottunk összesen 450 résztvevővel, ami hatalmas növekedés a tavalyi 300 résztvevőhöz képest. Tovább fejlesztettük az alapképzéseinket: a Hogyan szervezzünk csoportot?, Bázisépítés és érdekvédelem, és Stratégiai tervezés képzéseket. Emellett belevágtunk teljesen új képzésekbe is a közösségünk igényei alapján. Ilyen volt Az önkormányzat mi vagyunk!, az Állampolgári újságírás és az Akciószervezés is, utóbbin tüntetésszervezésről, kreatív akciókról és polgári engedetlenségről tanultak a résztvevők. Idén is tartottunk kritikai pedagógia képzést, Felszabadítás pedagógiája címmel, és Tessza egy nemzetközi Kritikai pedagógia és szociális cirkusz képzést is a Magyar Zsonglőr Egyesülettel együttműködésben. Tavasszal öregdiáktalálkozót szerveztünk a kritikai pedagógia képzés végzettjeivel, amit közös piknik és tapasztalatcsere is követett. Folytattuk a közös munkát a CEU menekült diákoknak szóló programjával, ahol érdekvédelem képzést tartottunk és Mariann társadalompolitikai mentorálásban is részt vett. A Menedék Egyesülettel együttműködve aktivizmus képzést tartottunk menekülteknek. Nem csak résztvevőink száma nőtt: idén már összesen tizenhét külső képzővel dolgoztunk együtt az iskolában.

A képzéseink továbbra is ingyenesek, amit nektek is köszönhetünk – hálásak vagyunk azoknak, akik szállásadóként, adománnyal vagy képzési hozzájárulással támogatják a munkánkat.

Hetedik, közösségi nyári egyetemünket ismét A Város Mindenkié csoporttal közös szervezésben tartottuk meg Ellenállás a diktatúrában címmel. A nyilvános felhívásra beadott pályázatokból állt össze a program, és a két nap alatt tíz foglalkozás és három filmvetítés valósult meg, amire több mint száz résztvevő volt kíváncsi.

Résztvevőink beszámolóit itt olvashatjátok >>>

Filmklubok

2018-ban különös figyelmet fordítottunk arra, hogy kisebb elköteleződést igénylő ismeretterjesztő programokat is szervezzünk, és így minél több ember ismerje meg a munkánkat és az általunk képviselt értékeket. Három különböző témában szerveztünk filmklubot: vetítettünk dokumentumfilmeket az országgyűlési választások kapcsán, szerveztünk filmes alkalmakat a feminizmusról, és ősszel elindult az egész tanéves Magyar mozgalmak filmklub is. Az utóbbin annak szeretnénk teret adni, hogy a mai szerveződések tudjanak inspirációt meríteni hazai példákból is, és ne csak az ismertebb külföldi példák lebegjenek a szemük előtt mint példaképek. A tíz alkalmon összesen kétszáz résztvevőt értünk el.

Önállóan lakni - közösségben élni

Az Önállóan lakni - közösségben élni részvételi akciókutató csapat tíz mozgássérült ember és négy szövetséges együttműködéseként indult 2016-ban. A csoport azt kutatta, hogy milyen lehetőségei és akadályai vannak a fogyatékos emberek önálló lakhatásának ma Magyarországon. A csoport a kutatás után érdekvédelmi munkába kezdett az akadálymentes tömegközlekedésért és az önálló lakhatásért, melyet a Civil Kollégium Alapítvány is támogat.

A Közélet Iskolája stratégiai tanácsadással, mentorálással és a csoport igényeire szabott képzésekkel segíti a mozgássérült aktivisták munkáját. 2018-ban a csoport fontos szerepet játszott abban, hogy a 3-as metró felújításának része lesz a vonal teljes akadálymentesítése. Fontos mérföldkő, hogy 2018-ban a közös kutatás eredményei könyv formájában is megjelentek.

További információ a csoportról >>>

Stratégiai tervezés

2018 során összesen kilenc civil szervezetnek segítettünk stratégiai tervezésben, és abban, hogy tudatosan, átgondoltan, és így valóban hatékonyan és eredményesen tudják végezni munkájukat.

Köszönjük a közös munkát a Bálint Háznak, a Budapest Pride-nak, a Háttér Társaságnak, a Jogriporter Alapítványnak, a Közös Ország Mozgalomnak, a miskolci Kulturális és Vizuális Antropológiai Intézetnek, a Replika – társadalomtudományi folyóiratnak, a Magyar Drogprevenciós és Ártalomcsökkentő Szervezetek Szövetségének és az Utcáról Lakásba Egyesületnek!

Bővebben >>>

Játékosítás

Idén ráerősítettünk a játszva tanulásra. Tessza és Angéla is tanulta ennek a fortélyait és felderítettük, milyen aktivista társasjátékok léteznek. Kifejlesztettük saját aktivista társasjátékunkat is Szerveződj! címmel.

Játszottunk a Margitszigeten Osztályharcot, gyakoroltuk az aktivizmust a saját játékunkkal a Mozgalmi társasjáték esten, amit a Deviszont Közösségi Térrel közösen szerveztünk, és a kritikai pedagógia képzés öregdiákjaival még a Szociopoly érdekvédelmi továbbfejlesztésébe is belefogtunk.

Anya kiáll és beszél

Az Anya kiáll és beszél című kötetünk bemutatja, hogy az anyaság milyen akadályokat gördít a nők politikai szerepvállalása elé, hogyan lehet ezeket leküzdeni és mit jelent ez a szerepvállalás az érintett nők számára. 2017-ben adtuk ki az interjúkötetet 500 példányban, amely 2018 végére lényegében teljesen elfogyott. 

A könyv fejezeteit Csoszó Gabriella gyönyörű portréfotói kísérik. Ezekből 2018-ban kétszer szerveztünk kiállítást a Kelet Kávézóban, az első megnyitóra a könyv szereplőivel szerveztünk beszélgetést.

A kötet a Velünk beszélj, ne rólunk folytatása, vagyis az aktivistákat és érdekvédőket bemutató könyvsorozatunk második része.

Bővebben >>>

Mozdulj a Losiért!

2017 őszén indult el a Mozdulj a Losiért! közösségszervező program Józsefvárosban azzal a céllal, hogy megerősítse a Losonci Téri Általános Iskola szülői közösségét és konkrét fejlesztéseket kényszerítsen ki az iskola fenntartójánál. 2018 nyarán a program sikerrel zárult: az önkormányzat vállalta az iskola kerítésének cseréjét, amely a szülői csoport egyik fő követelése volt. A programot a Civil Kollégium Alapítvány támogatta, és Angéla valósította meg.

Bővebben >>>

A csapatunk

2018-ban a Közélet Iskolája sokat formálódott. Tessza, Angéla, István és Anna a csapat állandó tagjai. Az év folyamán búcsút mondtunk Mariannak és Andinak, és a csapatunk új tagja lett Fernengel Ági mint oktatási programfelelős, Angéla pedig a közösségszervező projekt lezárulta után az iskola oktatási szervezője lett. Kuratóriumunk bővült 2018-ban: a testület ötödik tagja Pikó András lett. Partnerszervezeteinket is bevonjuk a tevékenységeink tervezésébe, ezért idén másodszorra hívtuk össze a Tanácsadó Testületünket, hogy közösen vitassuk meg az iskolát érintő stratégiai kérdéseket.

Idén is segítették a munkánkat önkéntesek, akiknek nagy köszönettel tartozunk ezért mindenkinek, aki grafikai, rendezvényszervezői, technikai és fordítási segítséggel járultak hozzá ahhoz, hogy ilyen gördülékeny legyen ez az évünk.

A Közélet Iskolája csapatáról bővebben >>>