Aktuális

Az elnyomás arcai - képzés társadalmi egyenlőtlenségekről

IMG_6526
from közéletiskolája on Flickr

Neked szól ez a képzés, ha mindig is érdekeltek az egyenlőtlenségek, de korábban nem volt lehetőséged tanulni a társadalmi folyamatok működéséről. Úgy gondoljuk, hogy ha igazságosabb társadalmat akarunk építeni, akkor először meg kell ismernünk a jelenlegi problémákat és egy sokszínű csoportban közösen gondolkodni a megoldáson. Erre lesz lehetőség a bevezető interaktív képzésen, ahova elsősorban hátrányos helyzetű résztvevőket várunk.

Mikor? 2020. szeptember  25-26. (szombat-vasárnap) 10-18 óra

Hol? Auróra közösségi ház (Budapest 1084 Auróra utca 11.)

Ha szeretnél részt venni, töltsd ki az oldal alján is megtalálható jelentkezési lapot 2021. szeptember 10-ig: https://forms.gle/RVfvvFWPWQh217oY6

Állj ki magadért és másokért! - érdekvédelem képzés

IMG_8012
from közéletiskolája on Flickr

Szeretnéd, hogy méltó körülmények között dolgozhass? Zöldebb településen akarsz élni? Beleszólnál a helyi ügyekbe, de a döntéshozókat nem érdekli a véleményed?

Ha egy csoportot hátrány ér vagy jobb életkörülményeket szeretne magának, akkor erre fel kell hívni a döntéshozók figyelmét és nyomást kell gyakorolni a változás érdekében. Ezen a gyakorlati képzésen a résztvevők megismerkedhetnek a közösségi érdekvédelem módszereivel és eszközeivel, és az érdekvédelmi kampányok szervezésének alapjaival. A képzés során interaktív módszereket használunk és konkrét, való életből vett példákkal dolgozunk.

Mikor? 2021. szeptember 11-12. (szombat-vasárnap) 10-18 óra

Hol? Auróra közösségi ház (Budapest 1084 Auróra utca 11.)

Ha szeretnél részt venni, töltsd az oldal alján is megtalálható jelentkezési lapot 2021. augusztus 29-ig:  https://forms.gle/jCvYMytTGDCXReNu7

Útmutató a forradalomhoz – 15 dolog, amit a mozgalomépítésről tanultam

útmutató a forradalomhoz
from közéletiskolája on Flickr

Elolvastam Szrgya Popovics Útmutató a forradalomhoz című könyvét, amely fülszövegében azt ígéri, hogy izgalmas gyakorlati példákon keresztül mutatja be, hogyan lehet közösségeket mozgósítani, diktátorokat megbuktatni „vagy egyszerűen megváltani a világot”.

Mivel a Közélet Iskolájában is hasonló témákban szervezünk képzéseket (bár inkább hívjuk érdekvédelemnek, mint világmegváltásnak) kíváncsi voltam, hogy mit tanulhatunk a könyvből és mennyire egyezik a kapott tudás a mi alapelveinkkel. Azt mindenképp érdemes figyelembe venni, hogy a könyv gyakran szélsőségesen elnyomó rezsimek elleni küzdelemre hoz példákat, így az eszközök vagy szóhasználat terén nem minden esetben fordítható le közvetlenül a magyar viszonyokra.

A könyv gördülékeny, aktivista múlt nélkül is tökéletesen érthető és 250 oldalával akár könnyedebb nyári olvasmány is lehet, főleg mivel rengeteg különleges és vicces valós történet van benne.  A könyv szerzője az Otpor! szerb mozgalom egyik főszervezője volt. A mozgalomról film is készült „Egy diktátor megbuktatása” címmel.

Nézzük sorban, hogy milyen fő tanulságokat tartogat a könyv:

" A vélemények különbözősége nem feszültségforrásként hanem többlet értékként jelent meg" - olvasókör beszámoló

A virtuális térben megvalósuló tudásmegosztást segített megtapasztalni a Közélet Iskolája által szervezett olvasókör, mely a kritikai pedagógia témakörét járta végig. Számomra ez az alkalom lehetőséget biztosított arra, hogy hasonló érdeklődésű emberekkel vitassuk meg, miként látjuk, értelmezzük a kiválasztott témákat, egyedi szemszögből, interaktív módon.

„Éles helyzetben könnyebben tudunk egymás bajtársai lenni” - beszámoló a Polgári engedetlenség képzésről

IMG_9556
from közéletiskolája on Flickr

Miért ajánlanám mindenkinek a képzést? 

Mert olyan tényezőkre hívja fel a figyelmünket, amivel mindenkinek tisztában kellene lennie. Igen is vannak eszközök a kezünkben amivel élhetünk, sőt élnünk kell, hogy nyomatékosítani  tudjuk a kérésünket. Ezek nem bagatell kérések, hanem igenis a fejlődést és a változást szolgáló kérések. Továbbá a mentális nehézségekre is felkészít amivel szemben találhatjuk magunkat. Így éles helyzetben már könnyebben tudunk egymás bajtársai lenni.

Hogyan kommunikáljunk a kampányban? – Választási kisokos civileknek 5.

checklist
from közéletiskolája on Flickr

Cikksorozatunkban azokat a kérdéseket, dilemmákat és feladatokat részletezzük, amelyekkel a választásokban aktív szerepet játszó, alulról szerveződő csoportoknak meg kell küzdeni. Ebben a cikkben a választási kampányhoz kapcsolódó kommunikáció alapvető elemeit mutatjuk be.

A kommunikáció néhány elve

A közösségi kampányok erőssége, hogy a helyi kampánycsapat sokszor mer mást csinálni, mint a megszokott, váratlant húzni, hátrányból előnyt kovácsolni, a választókat meglepni, ha arra van szükség. De fontos azt is észben tartani, hogy nincsenek általános érvényességű igazságok és szabályok, legfeljebb tapasztalatok, amikből reményeink szerint tanulunk, és amiket megoszthatunk. Itt néhány olyan megfontolást szedtünk össze, amit általánosan hasznos és értékes végiggondolni, mert helytől és kontextustól függetlenül érvényesek lehetnek.

A kommunikáció a stratégia kiszolgálója: Rossz szokása a magyar politikának, hogy egy adott kérdés, probléma, téma felmerülésekor az első reakció annak végiggondolása, hogyan lehet az adott kérdésben „kommunikálni”. Pedig az első kérdés nem ez. Az első kérdés mindig az, mi a meggyőződésünk, mi az általunk vélt helyes álláspont, mik az értékeink, mi a politikai stratégiánk. A kommunikációs válasz csak ebből következik.

Azonnali reakciók a Mentimeteren

Kritikai pedagógia 2021 elvárás
from közéletiskolája on Flickr

Ez a bejegyzés részlet a Közélet Iskolája online találkozószervezési kézikönyvéből

#ötletelés #döntéshozás #visszajelzés

A Mentimeter egy interaktív prezentációs felület, ahol a résztvevők azonnali visszajelzését tudjuk kérni játékos formában. Létrehozhatunk szófelhőt egy témával kapcsolatos asszociációkról, csinálhatunk anonim szavazást vagy összegyűjthetünk rövid szövegeket (pl. kérdés, értékelés, gondolat) illetve kvízzel is tesztelhetjük a közönség tudását.

Jegyzetelés, rendszerezés a Padlettel

padlet
from közéletiskolája on Flickr

Ez a bejegyzés részlet a Közélet Iskolája online találkozószervezési kézikönyvéből

#jegyzetelés #ötletelés #kreatív

A Padlet egy rugalmas és szép jegyzetelő felület, többek közt postitek összekötésére (gondolattkérkép, problématérkép), idővonalak felrajzolására is alkalmas. A padlet.com-on történő regisztráció után a saját falunkon (Dashboard) találjuk magunkat, itt láthatjuk a meglévő padletjeinket (ha már vannak), és itt hozhathatunk létre újat is. 

Padlet létrehozásához először kiválasztjuk a sablont, amit használni szeretnénk (pl. fal: bejegyzések oszlopokban; rács: bejegyzések négyzetrácsokban; vászon: bejegyzések szabadon elhelyezhetőek; térkép; idővonal). Lásd a borítóképet.

Hogyan hozzunk demokratikus döntéseket online?

office-925806_1920
from közéletiskolája on Flickr

Ez a bejegyzés részlet a Közélet Iskolája online találkozószervezési kézikönyvéből

A döntéshozás sosem egyszerű: ha egyedül kell választani, akkor azért, ha többen, akkor pedig azért nehéz. Mivel online nehezebb érzékelni a csoportdinamikát, és így nagyobb kihívás jól reagálni rá, ezért azt is nehezebb biztosítani, hogy a döntések demokratikusan szülessenek meg.

Mikor mondhatjuk egy döntésre, hogy az demokratikus?

     Ha az előzőleg közösen meghatározott alapelvek szerint született meg. A csoporttól függ, hogy mik ezek az alapelvek, hogy milyen módszerrel (pl. szavazás) dől el egy kérdés, hogyan (pl. kérdéssorral történő facilitálás) jutunk el a végső döntésig, milyen arányban kell, hogy elfogadják azt a csoporttagok, lehet-e vétózni és ki vállalja a felelősséget a döntésért.

Különböző döntéshozatali formákról itt egy rövid interaktív összefoglaló.

     Ha az egész csoport elfogadja demokratikus döntésnek, és senki nem ellenzi kifejezetten.

     Ha minél többeknek lehetősége van hozzászólni, különösen pedig azoknak, akiket érint a döntés, pl. akik végre fogják hajtani.

Milyen felületen tartsuk az online találkozóinkat?

webinar-3199164_1920
from közéletiskolája on Flickr

Ez a bejegyzés részlet a Közélet Iskolája online találkozószervezési kézikönyvéből

Az elsődleges kommunikációs felület az, ahol látják és hallják egymást a résztvevők. Mindegyik felületnek vannak extra funkciói: van, ahol chatelni lehet, van, ahol kisebb különszobákat létrehozni, szavazni, reakciókat küldeni is lehet. Érdemes állandó felületet választani, és figyelembe venni a választásnál az extra funkciók mellett azt is, hogy mennyire könnyű belépni, igényel-e regisztrációt, installálni kell-e a programot előre, hozzáférhető-e mindenkinek. Röviden írunk három felületről, amit mi használtunk már: ezek a Zoom, a Jitsi és a Facebook Messenger. Sok más felület is használható alap kommunikációs felületként, pl. a Microsoft Teams vagy a Skype.

Newest Newer
Older Oldest