Aktuális

Fizess elő a Feketemosó című szabadlapra!

Tetszik neked a Feketemosó? Szívesen hozzájárulnál ahhoz, hogy minél több olyan emberhez eljuthasson az újság, aki másképpen nem fér hozzá? Most két legyet üthetsz egy csapásra! Támogasd a lap kiadását lapszámonként 1000 forinttal (postaköltséggel együtt), ezért cserébe kapsz egy tiszteletpéldányt és 2 további emberhez is eljut így a lap. Az "előfizetői" támogatás fél évre 6.000 Ft, egy évre 12.000 Ft.

Nem kell mást tenned, mint átutalni nekünk a támogatást és cserébe havonta elküldjük neked a tiszteletpéldányodat. Ehhez az utalás közleményébe írd be a címet, ahová a lapot kéred.

Bankszámlaszám: Közélet Iskolája Alapítvány, Magnet Bank 16200106-11553650. A megjegyzés rovatba kérjük, hogy írd azt, hogy "adomány - Feketemosó".

Fizess Paypallal!

További információ a támogatásról

Erőszakmentes kommunikáció - beszámoló a képzésről

Fotó: Várady István
from Közélet Iskolája on Picasa

Már nem lepődöm meg semmin: lassan úgy járok Budapestre, mintha haza járnék (jó lenne még gyakrabban). Pedig, ha tudnátok, hogy mennyire előítéletes voltam Budapesttel kapcsolatosan. Mára pedig úgy érzem, jobb helyen lennék ott, mint itt Miskolcon.

Ez akár igaz is lehetne, hiszen körülbelül 1 éve ismerkedtem meg Budapest „mozgalmi” életével és A Város Mindenkié csoporttal (AVM) is e körül kerültem kapcsolatba. Ekkor Miskolcon még csak csírája látszódott annak, hogy történni is fog valami (talán). Azóta a lehetőségeimhez mérten tartom a kapcsolatot az AVM-mel, az Utcajogászokkal és a Közélet Iskolájával. Tavaly augusztusban változott meg minden: 2 napos ingyenes civil jog- és érdekvédelmi képzést tartott az AVM Miskolcon a Miskolcnak Hangja Van! civil Facebook csoport meghívására, melynek karitatív vezetője vagyok. Ekkor tudatosult bennem, hogy Miskolcon van rám igazán szükség.

A Közélet Iskolája Erőszakmentes kommunikáció képzésére nagyon készültem és egyben tartottam is attól, hogy nem sikerül bekerülnöm. Minden simán ment és újra olyan élményekkel gazdagodtam, ami jó időre elegendő muníciót ad ahhoz, hogy itt Miskolcon helyt álljak. (Ezzel minden alkalommal így vagyok: egyszerűen JÓ Veletek lenni.)

Óriási ötlet volt a képzéssel kapcsolatos gondolataink, előzetes elvárásaink felsorakoztatása és csoportosítása. Örömmel vettem azt is, hogy saját nevünket egy öntapadós matricára felírva és azt magunkra ragasztva a továbbiakban mindenkit a nevén tudtunk szólítani a képzés alatt. Az oktatás elkezdődött: olyan lendülettel és természetességgel, hogy az minden résztvevőt azonnal magával ragadott. 24-en voltunk, mind különböző – elsősorban valamilyen kiszolgáltatott – csoport képviseletében. Nyuszikként kezdtük a napot és oroszlánokként fejeztük be. Az oktatás ezen formáját intézményesíteni kellene: közösségépítő és –erősítő is a tudás megszerzésén túl.

A „feszültségoldó” csoportos közös feladatmegoldások alatt – egymás tiszteletben tartása mellett – olyan közel kerültünk egymáshoz a folyamatos közös ötletelések alkalmával, mintha ezer éve ismertük volna egymást. A fiatal és lelkes oktatóink olyan elképesztő hatással voltak ránk, hogy megbokrosodtunk a kezeik alatt. Olyan közérthetően magyarázták el, szemléltették és végül játszatták el velünk a megtanulandót, hogy az szinte azonnal eszünkbe is vésődött és mindez maradandó élményt hagyott bennünk. A végén mindazt, amit a képzés alatt megtanultunk írásos formában is megkaptuk.

Minden alkalommal felejthetetlen élményt és TUDÁST kapok Tőletek. Köszönöm Nektek és azoknak is, akik a képzéseiteken részt vesznek, illetve ezen a képzésen részt vettek és megismerhettem őket. Köszönöm azt az élményt, hogy egyre inkább azt érzem: nem vagyok egyedül. Sokan vagyunk, egyre többen és sokan vágyunk a tudás megszerzésére. Ezt Tőletek megkapjuk.

Ajánlom mindenki figyelmébe a Közélet Iskolája által szervezett 1-2-3 napos képzéseket: FELEDHETETLENEK és FELÜLMÚLHATATLANOK.

Tudás Erőt Ad! – TEA

Ui: Nagy köszönet az utólag emailben megküldött anyagokét, fényképekért és jegyzetért!

Csikós Mariann

Miskolc, 2016. február 15.

További fotók a képzésről

Fotó: Várady István

Mikor van a tetteknek ideje, ha nem ilyenkor?! Megnyitó a Fűtött utcán

Utazó kiállítás a budapesti lakhatási mozgalmakról

A Közélet Iskolája egy közösségi oktató- és kutatóközpont, amely a kirekesztésben élő emberek aktív társadalmi részvételét támogatja. A szervezet egyik fő tevékenységi területe az ún. részvételi akciókutatások szervezése, amelyekben az adott társadalmi probléma által érintett emberek végzik a kutatást.

Kiállításunk címét Kassák Lajos Angyalföld című könyvének egyik szereplője ihlette, aki az 1910-es években küzdött a lakbéruzsora ellen. A Tettek ideje egy részvételi akciókutatás, amelyben a kutatók többsége lakásszegénységben él. Kutatásunkban azt vizsgáltuk, kik és hogyan szerveződtek Budapesten a XX. század során azért, hogy mindenkinek legyen megfelelő lakhatása?

Azért foglalkozunk a XX. század lakhatási mozgalmaival, mert szeretnék megérteni a mai magyar társadalom működését és kapaszkodókat keresni ahhoz, hogy egyszer mindannyian emberhez méltó körülmények között lakhassunk. Ezért tenni akarunk. Azt reméljük, ha megértjük a múltban történteket, rávilágítunk az akkori erényekre és hibákra, akkor mindezt kijavítva és átdolgozva alkalmazhatjuk a jelenben is.

Mindenkit szeretettel várunk a kiállítás megnyitójára!

Mikor? 2016. február 24. (szerda) 16 óra

Hol? Magyar Evangéliumi Testvérközösség Fűtött utca (1086 Budapest, Dankó u. 15.)

A megnyitóra és a belépés ingyenes, lesz inni- és rágcsálnivaló is!

A kiállítás 2016. február 22. és március 6. között ingyenesen megtekintető.

További információ: Udvarhelyi Tessza (06 20 381 8996), kozeletiskolaja@gmail.com

Facebook-esemény

Fotó: Tüntetők körmenete 1910. Andrási út csoportképek táblával (Müllner János)

A kiállítás a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával valósult meg. www.norvegcivilalap.hu

Hogyan szervezzünk csoportot? - képzés a Közélet Iskolájában

Fotó: Várady István
from Közélet Iskolája on Picasa

A Közélet Iskolája egy közösségi oktató- és kutatóközpont, amely a kirekesztett csoportok aktív társadalmi részvételét támogatja.

Ezen a foglalkozáson a résztvevők megtanulhatják, hogy működtessenek csoportokat, szervezeteket. A képzésre elsősorban olyan hátrányos helyzetű embereket várunk, akik

  • szeretnének új csoportot indítani egy érdekvédelmi/közösségi témában
  • szeretnék a már meglévő szervezetük/csoportjuk munkáját továbbfejleszteni

A képzés tervezett témái:

- a csoportszervezés alapjai

- új tagok beilleszkedése

- beszélgetések és szervezői találkozók szervezése

- jegyzetek és beszámolók készítése

- csoportkonfliktusok kezelése

- demokratikus működés alapja

Mikor? 2016. március 12-13. (szombat-vasárnap) 10-18h

Hol? Auróra Közösségi központ (Budapest, VIII. kerület, Auróra utca 11.)

A képzésen a részvétel ingyenes, de ha be tudod fizetni a 20.000 Ft/fő részvételi díjat, akkor hozzájárulsz ahhoz, hogy a képzéseink hosszú távon is mindenki számára elérhetőek legyenek!

A képzés idejére kávét, teát, rágcsálnivalót és ebédet biztosítunk.

Minden résztvevő utazási költségét megtérítjük (Budapestre és a Budapesten belüli tömegközlekedésre is), aki ezt az igényét előre jelzi. Minden esetben a legolcsóbb utazási formát tudjuk csak támogatni. Ha valamelyik résztvevőnek olcsóbb szállást foglalni, mint utazást fizetni, azt is térítjük.

Jelentkezés e-mailben a mellékelt jelentkezési lap kitöltésével vagy az online elérhető űrlapon. Jelentkezési határidő: 2016. február 29. (hétfő)

További információ: Udvarhelyi Tessza (06 20 381 8996), kozeletiskolaja@gmail.com

www.kozeletiskolaja.hu, https://www.facebook.com/KozeletIskolaja

Fotó: Várady István

Megjelent a Feketemosó – a Közélet Iskolája és a Kettős Mérce szabadlapjának 3. száma!

A Feketemosó egy havonta megjelenő, ingyenesen terjesztett, független közéleti magazin, ami közérthető módon tájékoztat hátrányos helyzetű társadalmi csoportokat fontos politikai kérdésekről, a társadalmi igazságosság szellemében.

A közmédia és az olcsón hozzáférhető nyomtatott lapok egyoldalú, manipulatív és alacsony színvonalú tájékoztatást nyújtanak, viszont nagyon sok ember csak ezekhez jut hozzá. Emiatt sokaknak sérülnek a politikai szabadságjogai és emellett ez az egyik akadálya annak is, hogy a társadalmi igazságossághoz kapcsolódó értékek széles körben elterjedjenek. A Feketemosó lehetőséget biztosít az alacsonyan iskolázott, elszigetelt helyzetű emberek számára arra, hogy tájékozottak legyenek, átlássák a körülöttük zajló társadalmi folyamatokat és aktívan felléphessenek a változás érdekében.

A lap szabadon letölthető és terjeszthető!

Ha tudsz abban segíteni, hogy a lapból viszel hátrányos helyzetű közösségekbe vagy olyan helyszínekre, ahol hátrányos helyzetű emberek megfordulnak, jelezd nekünk!

Email: kozeletiskolaja@gmail.com

Telefon: 0670 509 8510 (Dósa Mariann)

A Feketemosó a Közélet Iskolája és a Kettős Mérce közös gondozásában jelenik meg.

Ha szeretnéd, hogy minél több emberhez eljusson a Feketemosó, támogasd munkánkat!

Fotó: Csizi Zsolt

STRATÉGIAI TERVEZÉS képzés a Közélet Iskolájában

Fotó: Várady István - 2. alkalom
from Közélet Iskolája on Picasa

A Közélet Iskolája egy közösségi oktató- és kutatóközpont, amely a kirekesztett csoportok aktív társadalmi részvételét támogatja.

Erre a képzésünkre elsősorban a hátrányos helyzetű emberek érdekeit védő szervezetek, önszerveződő közösségek és társadalmi mozgalmak képviselőit várjuk, akik szeretnék, ha a szervezetüknek lenne világos víziója rövid, közép és hosszú távú céljairól és kidolgozott stratégiája ezeknek a céloknak az elérésére.

A képzés tervezett témái:

  • a vízió szerepe a szervezet és a tagok életében
  • a stratégia jelentősége egy szervezet életében
  • a stratégiaalkotás módszertana

A képzésen előnyt jelent, ha egy szervezetet több (max. 3) ember képvisel, mert így könnyebb lesz alkalmazni az itt tanult szemléletet és módszereket.

Mikor? 2016. február 19-20-21. (péntek-szombat-vasárnap), 10.00-18.00h

Hol? Auróra közösségi központ (Budapest, VIII. kerület, Auróra utca 11.)

A képzésen a részvétel ingyenes, de ha be tudod fizetni a 30.000 Ft/fő részvételi díjat, akkor hozzájárulsz ahhoz, hogy a képzéseink hosszú távon is mindenki számára elérhetőek legyenek!

A képzés idejére kávét, teát, rágcsálnivalót és ebédet biztosítunk.

Minden résztvevő utazási költségét megtérítjük (Budapestre és a Budapesten belüli tömegközlekedésre is), aki ezt az igényét előre jelzi. Minden esetben a legolcsóbb utazási formát tudjuk csak támogatni. Ha valamelyik résztvevőnek olcsóbb szállást foglalni, mint utazást fizetni, azt is térítjük.

Jelentkezés e-mailben a mellékelt jelentkezési lap kitöltésével vagy az online elérhető űrlapon. Jelentkezési határidő: 2016. február 8. (hétfő)

További információ: Udvarhelyi Tessza (06 20 381 8996), kozeletiskolaja@gmail.com

A képzés szórólapja innen letölthető.

A képzés plakátja innen letölthető.

Moderator Training for the Heves County Parents’ Association

The Heves County Parents’ Association of People with Multiple Disabilities has recently started to set up a mentoring network whose aim would be to provide companionship and help to parents who raise people with multiple disabilities. The Association commissioned the School of Public Life to organize trainings to help foster this preparatory process. With lectures and the help of interactive games on 11 October 2014 we offered the first training on mentoring to appr. 20 members of the organization and on 11 December 2014 another one about how to moderate talks and meetings, again, together with Bernadett Sebály, community organizer from Hungarian Civil Liberties Union (Hungarian abbr. TASZ) who had long been supporting the activities of the Parents’ Association.

As of January 2015 the group would organize without external help so it was essential its members prepared to moderate the group’s meetings and discussions in a really effective way, that is, ensuring all participants’ real chances to express their opinions plus supporting collective decision-makings. First through case-studies we gained experiences on what could precisely happen if a conversation, whose 10 to 15 participants would in the end have to come to a collective decision, had not been moderated. On the basis of what we had previously experienced in these exercises we then listed the different roles of the moderator, what her/his duties are, what s/he has to pay specific attention to during the meetings.

Then, we listed the specific skills a good moderator has to have or specifically to have trained in order to lead a talk well; nobody is born a good moderator that is, these skills need a lot of training and attention.

Finally the members of the association tried different types of moderation techniques in a new set of situation exercises and we discussed what hardships the moderator faces and that how s/he can tackle these situations.

It was a great pleasure for us to be a part of the formation of the mentoring network since we here at the School of Public Life all believe that the strengthening of similar grassroot communities and civil initiatives is going to be the key to Hungary’s social transformation. If our trainings were to be a however small part of this transformation, it was already worth offering them. (And we, too, had a great time.)

Good luck to all the parents involved in this project!

Advocacy and Recruitment – A Participant’s Report

Two representatives of the Roma Youth Help Association (Hungarian abbr. RISE) attended a training recently organized by the School of Public Life on advocacy and recruitment. The event was open for underprivileged members of grassroots communities.

The private individuals and representatives of organizations who met during these two days shared a common calling to promote issues of societal importance with a profound impact on a larger scale and to look for answers to actual problems. A complex, varied group of people came together from different places, from different organizations with different viewpoints.

Our lecturers were Tessza Udvarhelyi, acting manager of the School of Public Life and Gyula Balog, an activist from the City is for All group.

The basic concepts of the training: advocacy, drafting mass support/raising membership and publicity were all broken down into important sub-topics. During the lectures we were introduced to the steps of advocacy, were advised on recruitment and on how to draft mass support and on how to step up against power in a successful way. Apart from advocacy communication and the conscious usage of media were also discussed as important tools of the success of a well-functioning organization.

What I especially liked about the training was that the lectures were interactive; we, as participants had the opportunity to tell our personal experiences, ask questions and to practice the theory we had learnt previously in simulated cases.

The training proved to be very useful and I am really happy that we were able to participate: on a personal level we all learnt a lot and what’s even more important we got the strength and motivation to develop and further promote RISE. We’ll make all efforts to pass on the knowledge we got during the two days’ training to other young people in our organization and believe that soon we’ll have an opportunity to use these new ideas in our daily routine.

Brigitta Berki

Summer university on social movements - report by a participant

Fotó: Várady István
from A Város Mindenkié on Picasa

In 2015 The City is for All  and the School of Public Life co-organized the community Summer University on social movements, their impact and development. The organizers of the event provided a high-quality program. Tessza Udvarhelyi and Mariann Dósa’s dedication was extraordinary. To mention just a few of the issues we covered: cycling movements, LMBTQ+ movements, disabled people movements, housing movements, advocacy for immigrants, the feminist movement, environmental protection and alternative economic models.

We were offered a broad variety of information by our invited speakers. Luckily there were quite a few participants both days. We invited all our guests for a modest but delicious lunch, for which particular thanks go to Mariann Dósa’s parents, Tessza Udvarhelyi’s mum and volunteer Hajnalka Ferenczi. During the programs we even had a kids playroom. Activists of the City is for All group were not only participants of the programs but volunteered in chores such as arranging the venue, money issuesand gate service.

I felt really good: we had the opportunity to take part in well organized conversations in a good atmosphere. There were excellent pictures taken. I would like to thank the organizers and the volunteers for their active participation. I hope that we could provide the participants with something they could take home as theirs. Personally, I learned a great deal and I’m very pleased that this opportunity for progress is open for everyone ever so underprivileged. Thank you, that I could be a part of this, I, as well as our guests have profited a lot.

Nikolett

Photo: István Várady

Newest Newer
Older Oldest