Aktuális / Aktuális

Civilség és politika / civil politika - nyári egyetem

 

Civil vagy és politizálsz? Civil vagy, de nem politizálsz? Civil vagy, ezért nem politizálsz? Egyszerűen csak foglalkoztat civil társadalom és politika viszonya? A Város Mindenkié csoport és a Közélet Iskolája idén is megrendezi – immár a hatodik – közösségi nyári egyetemét. Az idei témánk: Civilség és politizálás kapcsolata, a civil politizálás lehetősége.

Nagyon sokféle módon gondolkodunk ezekről a fogalmakról Magyarországon és a mindennapokban nem könnyű az eltérő elképzelések talaján párbeszédet folytatni, tényleges tevékenységet megvalósítani pedig még nehezebb. Az idei nyári egyetemünk lehetőséget és fórumot biztosít az eltérő nézőpontok tisztázására, illetve ütköztetésére és a gyakorlatban megvalósított tevékenységek tapasztalatainak megismerésére.

Mikor? 2017. augusztus 26-27. (szombat-vasárnap) 10-18h
Helyszín: Gólya Szövetkezeti Presszó – Budapest, VIII. kerület, Bókay J. u. 34.

A belépés ingyenes, előzetesen regisztrálni nem szükséges.

Hátrányos helyzetű, szegénységben élő embereket különösen nagy szeretettel várunk!

A GYEREKET játszóházzal várjuk! Ha a gyerekednek van kedvenc játéka, kérjük hozd magaddal, hogy jól el tudjuk tölteni az időt.

Kérjük, aki megteheti, hozzon magával rágcsálnivalót vagy gyümölcsöt, hogy másokkal megoszthassa!

Mindkét napon 50 fő részére MELEG EBÉDET biztosítunk.

Vidékről érkező résztvevők igényelhetnek utazási támogatást és szállást.

UTAZÁSI TÁMOGATÁS igényléséhez kérjük, írj emailt a kozeletiskolaja@gmail.com címre legkésőbb augusztus 20-ig, amiben benne van, hogy honnan utazol, mivel és mennyibe kerül az utazás.

Ha SZÁLLÁSRA van szükséged a nyári egyetem alatt, kérjük, szintén emailben jelezd felénk legkésőbb augusztus 20-ig a kozeletiskolaja@gmail.com címen.

RÉSZLETES PROGRAM ITT - FOLYAMATOSAN FRISSÍTJÜK

További információ: Dósa Mariann, 06 70 509 8510, kozeletiskolaja@gmail.com

Fotó: Várady István

FELHÍVÁS: Civilség és politika / civil politika

 

Civil vagy és politizálsz? Civil vagy, de nem politizálsz? Civil vagy, ezért nem politizálsz? Egyszerűen csak foglalkoztat civil társadalom és politika viszonya? Itt a lehetőség, hogy a szélesebb nyilvánosság előtt is bemutasd a munkádat, illetve másokkal is megvitasd az elképzeléseidet civilség és politika kapcsolatáról!

A Város Mindenkié csoport és a Közélet Iskolája idén is megrendezi – immár a hatodik – közösségi nyári egyetemét. Az idei témánk: Civilség és politizálás kapcsolata, a civil politizálás lehetősége.

A rendezvényen lehetőséget biztosítunk civil szervezetek, állampolgári kezdeményezések és mozgalmak számára, hogy bemutassák, hogy a tevékenységük hogyan teremt kapcsolatot civil társadalom és politika között vagy épp hogyan értelmezi újra civilség és politika fogalmát, illetve a két fogalom viszonyát.

Tapasztalataink szerint nagyon sokféle módon gondolkodunk ezekről a fogalmakról Magyarországon és a mindennapokban nem könnyű az eltérő elképzelések talaján párbeszédet folytatni, tényleges tevékenységet megvalósítani pedig még nehezebb. Az idei nyári egyetemünk ezen a helyzeten szeretne változtatni azzal, hogy lehetőséget és fórumot biztosít az eltérő nézőpontok tisztázására, illetve ütköztetésére és a gyakorlatban megvalósított tevékenységek tapasztalatainak megismerésére.  

A vendégprogramok formája teljesen szabad, lehet jelentkezni műhelyfoglalkozás megtartásával, művészeti vagy egyéb kreatív kezdeményezések bemutatásával, kerekasztal-beszélgetés megszervezésével, filmvetítéssel, vagy bármilyen más programmal, ami a nyári egyetem témájához illeszkedik. Mindenkit arra biztatunk, hogy a nyári egyetem többi résztvevőjét aktívan bevonó bemutatkozási formát válasszon.   

Időpont: 2017. augusztus 26-27. (szombat-vasárnap) 10-18h
Helyszín: Gólya Szövetkezeti Presszó – Budapest, 8. kerület, Bókay J. u. 34.

Vidékről érkező szervezetek tagjai számára tudunk utazási támogatást adni, és a rendezvény mindkét napján meleg ebédet biztosítunk a résztvevőknek.

Jelentkezni a megtartandó program és a jelentkezést benyújtó szervezet/csoport/kezdeményezés rövid bemutatásával lehet. Kérjük, hogy jelentkezéskor mutassátok be a tervezett program formáját/módszertanát is!

A jelentkezéseket 2017. július 1-ig várjuk a kozeletiskolaja@gmail.com címre.

További információ: Dósa Mariann, 06 70 509 8510, kozeletiskolaja@gmail.com

Fotó: Várady István

Erőszakmentes kommunikáció képzés a Közélet Iskolájában

 

A Közélet Iskolája egy közösségi oktató- és kutatóközpont, amely a kirekesztett csoportok aktív társadalmi részvételét támogatja.

Eleged van abból, hogy sosem jutsz szóhoz, mások elnyomják a véleményedet? Szeretnél változtatni azon, hogy megbeszéléseken vagy a közösségedben a kommunikációddal elnyomsz másokat? Szeretnéd megtanulni, hogyan fejezd ki a véleményedet vagy akár nemtetszésedet úgy, hogy az ne veszekedésre, hanem együttműködésre inspiráljon? Szeretnél fejlődni abban, hogy hogyan fogadd a kritikát úgy, hogy tanulni tudj belőle?

Akkor gyere el a Közélet Iskolája erőszakmentes kommunikáció képzésére!

Kiket várunk? Mindazokat, akik társadalmilag aktívak (pl. aktivisták, szervezők, oktatók, segítők). Különösen várjuk érdekvédelmi szervezetek és önszerveződő közösségek hátrányos helyzetű tagjainak jelentkezését!

Mikor? 2017. június 3., szombat, 9.00-17.00 óra

Hol? Auróra közösségi központ (Budapest, 8. kerület, Auróra utca 11.)

A képzésen a részvétel ingyenes, de ha be tudod fizetni a 20.000 Ft/fő részvételi díjat, akkor hozzájárulsz ahhoz, hogy a képzéseink hosszú távon is mindenki számára elérhetőek legyenek!

A képzés alatt kávét, teát, rágcsálnivalót és meleg ebédet biztosítunk.

 Minden résztvevő utazási költségét megtérítjük (Budapestre és a Budapesten belüli tömegközlekedésre is), aki ezt az igényét előre jelzi. Minden esetben a legolcsóbb utazási formát tudjuk csak támogatni.

A képzés ideje alatt tudunk gondoskodni a résztvevők gyerekeiről, kérjük, előre jelezd, ha erre igényt tartasz! 

Jelentkezni lehet telefonon vagy e-mailben a mellékelt jelentkezési lap kitöltésével. A jelentkezés határideje: 2017. május 15. (hétfő).

Jelentkezés és további tájékoztatás: Dósa Mariann (06 70 509 8510), kozeletiskolaja@gmail.com

Fotó: Várady István

Részvételi akciókutatás műhely - 5. alkalom

 

A Közélet Iskolája egy közösségi oktató- és kutatóközpont, amely a kirekesztett csoportok aktív társadalmi részvételét támogatja. Hiszünk abban, hogy a tudás hatalom. Az iskola egyik fő tevékenysége a „mély” részvételen alapuló részvételi akciókutatások módszertanának terjesztése és fejlesztése. A részvételi akciókutatás lényege, hogy azok kutatnak egy társadalmi problémát, akiket az közvetlenül érint.

2016. szeptember és 2017. június között 6 alkalomból álló szakmai műhelysorozatot szervezünk. A műhelyek során a részvételi akciókutatás és az egyéb részvételen alapuló kutatások történetét és módszertanát dolgozzuk fel, valamint a résztvevők aktív közreműködésével tapasztalatot cserélünk, és szakmai támogatást nyújtunk egymásnak.

A következő műhely időpontja: 2017. április 21. péntek, 15-18h

Helyszín: Auróra közösségi ház (Budapest VIII. ker. Auróra utca 11)

Az április 21-i alkalommal két témát fogunk feldolgozni: Narratív közösségi munka és részvételi akciókutatás a közfoglalkoztatásról

NARRATÍV KÖZÖSSÉGI MUNKA

Hajdú Judit, családterapeuta, a Börtönrádió egyik megalapítója és mentora: A narratív közösségi munka célja, hogy a narratív megközelítés eszközeivel segítsen közösségeknek megfogalmazni, elismerni, dokumentálni és más közösségek felé elérhetővé tenni az életükre vonatkozó tudásukat, a felhalmozott tapasztalatok bölcsességét. Technikái a történeteket, metaforákat, dalokat és a közösség életében fontos más rituálékat használja fel egy közös cél elérésére. A részvételi akció kutatásban a csoport bevonásához, az alkotó együtt-gondolkodás hangulatának megteremtéséhez lehet jól használni.

KULTURÁLIS KÖZFOGLALKOZTATÁS – ÚJ MUNKA KÖR

Kutatásunkat a tartósan munkanélküliek és közfoglalkoztatottak/kulturális közfoglalkoztatottak és a téma iránt érdeklődő aktivisták, társadalomtudósok részvételével végezzük, amely a munkanélküli szolgáltató rendszer és a közfoglalkoztatás jelenlegi hatásait kívánja feltárni és változtatási irányokat kezdeményezni. Munkánkban építünk a Közmunkás Mozgalom a Jövőért csoport aktivista tapasztalataira.

Csoportunk kéthetente találkozik, hogy feltárjuk a közfoglalkoztatás rendszerét, abban a kulturális közfoglalkoztatás helyét, hogyan kerülnek be a munkavállalók, milyen az őket foglalkoztató intézményrendszer, és milyen tapasztalatai vannak az ott dolgozóknak. Célunk hogy feltárjuk ezt a rendszert, annak kedvezményezettjeit és azokat, akik a hátrányait elszenvedik, és későbbi akcióinkkal tegyünk azért hogy az ide bekerült emberek helyzete megváltozzon.

Résztvevők: Bálint Mónika, Dávid Orsi, Dobrovits Orsolya, Kerékgyártó Gyöngyi, Muhari Adrienn, Pécsiné Anikó, Stekovics Rita, Szanyi Nóra, Sziklai István

A műhely idejére kávét, teát és rágcsálnivalót biztosítunk. A részvétel ingyenes!

Minden résztvevő utazási költségét megtérítjük (Budapestre és a Budapesten belüli tömegközlekedésre is), aki ezt az igényét a jelentkezési lapon előre jelzi. Minden esetben a legolcsóbb utazási formát tudjuk csak támogatni.

Jelentkezés az online elérhető űrlapon. Jelentkezési határidő: 2017. április 17.

További információ: Udvarhelyi Tessza (06 20 381 8996), kozeletiskolaja@gmail.com, www.kozeletiskolaja.hu

Ki mit tud a helyi ügyekről? Közérdekű adatok használata az érdekvédelemben

 

A Közélet Iskolája egy közösségi oktató- és kutatóközpont, amely a kirekesztett csoportok aktív társadalmi részvételét támogatja.

Erre a képzésünkre elsősorban a hátrányos helyzetű emberek érdekeit védő szervezetek, önszerveződő közösségek és társadalmi mozgalmak képviselőit várjuk, akik szeretnének gyakorlatot szerezni abban, hogyan lehet internetes eszközök segítségével közérdekű adatokat gyűjteni és ezeket az adatokat hogyan tudják felhasználni érdekvédelmi munkájuk során.  

A 2x1 napos képzés témái:

•    Közérdekű adatigénylés: mi az a közérdekű adat, milyen módon lehet igényelni, kitől;
•    Mi az a KiMitTud?;
•    Az adatigénylés jogi háttere;
•    Tényleges adatigénylések megfogalmazása és ezek kiértékelése;
•    A beérkezett adatok alapján nyilvános kommunikáció és nyomásgyakorlás megtervezése.

Mikor? 2017. április 22. (szombat) 10.00-18.00 és május 20. (szombat) 10.00-18.00
Hol? LogMeIn iroda (Budapest, Paulay Ede utca 12.)

A részvétel ingyenes. A képzés idejére kávét, teát, rágcsálnivalót és ebédet biztosítunk.
A képzés megtartásához számítógépet tudunk biztosítani. Minden résztvevő utazási költségét megtérítjük (Budapestre és a Budapesten belüli tömegközlekedésre is), de kérjük, hogy előre jelezd, ha erre igényt tartasz! Minden esetben a legolcsóbb utazási formát tudjuk csak támogatni. A képzés idejére játszóházat is tudunk biztosítani a résztvevők gyerekeinek, ha erre igényt tartanál, jelezd nekünk előre!

Jelentkezés a honlapon elérhető űrlapon >>>

Jelentkezési határidő: 2017. április 12. szerda éjfél

A képzést az atlatszo.hu független oknyomozó újságíróközpont újságírói és jogászai tartják. Az atlatszo.hu független oknyomozó újságíróközpont egyik kitűzött célja a korrupció elleni küzdelem, amelyhez elengedhetetlen a közpénzek nyomonkövethetősége. 2012-ben hoztuk létre a KiMitTud online felületet, egy magánemberek által könnyen használható eszközt, amellyel közérdekű adat kiadása iránti igényt lehet benyújtani költségvetési szervekhez, állami ügynökségekhez és állami tulajdonban álló cégekhez.

További információ: 06 30 400 3993 (Vitrai Edit), kozeletiskolaja@gmail.com

Fotó: Várady István

Részvételi akciókutatás szakmai műhely: Akciókutatás a helyreállító igazságszolgáltatásról

 

A Közélet Iskolája egy közösségi oktató- és kutatóközpont, amely a kirekesztett csoportok aktív társadalmi részvételét támogatja. Hiszünk abban, hogy a tudás hatalom. Az iskola egyik fő tevékenysége a „mély” részvételen alapuló részvételi akciókutatások módszertanának terjesztése és fejlesztése. A részvételi akciókutatás lényege, hogy azok kutatnak egy társadalmi problémát, akiket az közvetlenül érint.

2016. szeptember és 2017. június között 6 alkalomból álló szakmai műhelysorozatot szervezünk, amelyre szeretettel várunk mindenkit, aki részvételi akciókutatás résztvevője vagy szervezője, korábban részt vett ilyen kutatásban vagy a jövőben tervez ilyet megvalósítani.

A következő műhely időpontja: 2017. március 17. péntek, 15-18h
Helyszín: Auróra közösségi ház (Budapest VIII. ker. Auróra utca 11)

A műhelyek során a részvételi akciókutatás és az egyéb részvételen alapuló kutatások történetét és módszertanát dolgozzuk fel, valamint a résztvevők aktív közreműködésével tapasztalatot cserélünk, és szakmai támogatást nyújtunk egymásnak.

A március 17-i alkalmon egy, a mediáció és a helyreállító igazságszolgáltatás alkalmazási lehetőségeire fókuszáló akciókutatásról számolunk be. A kutatócsoport elsősorban szociológusokból és mediátorokból állt, de helyi kutató, közösség-fejlesztő, jogász, filmes és szociális munkás kollégák is segítették a vizsgálat lebonyolítását. Az intenzív jelenlétet, a kutatási eredmények közös megvitatását és az akciók megszervezését is felvállaló vizsgálat helyszíne egy átlagosnak mondható magyar falu volt. A közel három éves terepmunka tapasztalatait összefoglaló RAK műhely keretén belül a vizsgálat egyik kutatója tart előadást, de az akciókutatás lépéseit és nehézségeit bemutató filmeket is megnézünk és az akciókutatások során felbukkanó etikai dilemmákról is beszélgetünk. A beszélgetést Héra Gábor kutató, szociológus vezeti.

A műhely idejére kávét, teát és rágcsálnivalót biztosítunk. A részvétel ingyenes!

Minden résztvevő utazási költségét megtérítjük (Budapestre és a Budapesten belüli tömegközlekedésre is), aki ezt az igényét a jelentkezési lapon előre jelzi. Minden esetben a legolcsóbb utazási formát tudjuk csak támogatni.

Jelentkezés az online elérhető űrlapon. Jelentkezési határidő: 2017. március 10.

További információ: Udvarhelyi Tessza (06 20 381 8996), kozeletiskolaja@gmail.com

Fotó: Várady István

A jogaid nem védik meg magukat! Képzés a Közélet Iskolája és a TASZ szervezésében

 

Mennyire ismered az alapvető állampolgári jogaidat? És a gyakorlatban mennyire tudsz élni velük?

A képzésen azokkal a jogokkal ismerkedünk meg, amelyek segítségével érvényt szerezhetsz saját akaratodnak, és formálhatod közösséged életét.

Szeretnéd tudni...
…mire jó és hogyan működik a demokrácia? Hogyan tehető jobbá?
... mi az az állam, és mire való? Milyen intézményekben hoznak politikai döntéseket Magyarországon? Milyen intézményekhez, bíróságokhoz, hatóságokhoz fordulhatsz, ha jogsértés ér?
...hogyan szabad kritizálnod a polgármestert, és mit tehetsz, ha ezért hátrány érne?
...hogyan kérhetsz ki adatokat arról, mire költötte a közpénzt a helyi önkormányzatod?
...mit tehetsz, ha azt mondják, bármilyen okból nem szavazhatsz?
…mire jó egy népszavazás, és hogyan szervezhetsz ilyet?
…hová fordulhatsz, ha azért nem vettek fel egy munkahelyre, mert roma vagy nő vagy,
 fogyatékkal élsz, esetleg büntetett előéleted van?
...ki az az “ombudsman”, és mikor érdemes hozzá fordulni?
...mit tehetsz, ha egy önkormányzat nem ad segélyt, mert roma vagy?
...mire kell figyelned, ha egy tüntetést szerveznél?
...hogyan működhetsz együtt civil szervezetekkel, szerveződésekkel, hogy megvédd a saját jogaidat vagy mások jogait?

A képzés során lehetőséged lesz rá, hogy feltedd a saját kérdéseidet és megtudhatod, milyen szervezetekhez fordulhatsz, illetve mit tehetsz annak érdekében, hogy megvédd a jogaidat.

Ha szeretnéd jobban átlátni, hogy magyar állampolgárként milyen alapvető jogaid vannak, és ezeket hogyan tudod érvényesíteni, akkor gyere el a “A jogaid nem védik meg magukat!” képzésre, hogy a képzés végére Te már megvédhesd őket! Elsősorban hátrányos helyzetű (pl. munkanélküli, szegénységben élő, roma, fogyatékkal élő, LMBT*) emberek és az őket képviselő szervezetek tagjainak jelentkezését várjuk. A képzés ingyenes, de ha hozzá tudsz járulni anyagilag a képzés költségeihez, azt nagyon köszönjük! 

A képzés ideje: 2017. március 1. - április 26.
A képzés időpontja: szerda esténként 18.00-tól 19.30 óráig (8 alkalom)
A képzés helyszíne: Auróra közösségi központ (Budapest, 8. kerület, Auróra utca 11.)

Oktatók: Dósa Mariann (Közélet Iskolája), Mráz Attila (Társaság a Szabadságjogokért)  

Jelentkezni a Közélet Iskolája honlapjáról letölthető jelentkezési lap kitöltésével lehet. A jelentkezési lapokat február 26-ig várjuk a kozeletiskolaja@gmail.com címre.

További információ: kozeletiskolaja@gmail.com, 70 509 8510 (Dósa Mariann)

Fotó: Várady István

Csoportos problémamegoldás, döntéshozás és konfliktuskezelés - képzés a Közélet Iskolájában

 

A Közélet Iskolája egy közösségi oktató- és kutatóközpont, amely a kirekesztett csoportok aktív társadalmi részvételét támogatja.

Önszerveződő csoportban dolgozol, ahol találkoztatok már nehezen leküzdhető akadályokkal? Vannak megoldhatatlannak tűnő problémáitok vagy a csoporton belüli személyes konfliktusok? Ezen a háromalkalmas képzésen olyan módszereket tanulhatsz, amelyek segítenek megoldásokat találni ezekre a nehézségekre. A képzésre elsősorban olyan résztvevőket várunk, akik hátrányos helyzetű emberek érdekvédelmével vagy megszervezésével foglalkoznak érintettként vagy szakemberként.

A képzés három egymással összefüggő alkalomból és a résztvevők által képviselt szervezetek egy-egy találkozójának csoportos látogatásából áll (ha erre a csoport nyitott).

Első alkalom: a moderálás és facilitálás alapjai
Áttekintjük az egyszerűbb csoportos beszélgetések moderálását, és erre építve haladunk a bonyolultabb, problémamegoldó technikák felé. A moderálás alapjainak áttekintése után néhány technikát a gyakorlatban is kipróbálunk. Az alkalmat Udvarhelyi Tessza és Szabó Sebestyén tartják.

Második alkalom: grafikus facilitálás
A képekkel való kommunikáció az őskor óta szerves része tanulási folyamatainknak, és már a legegyszerűbb szimbólumok alkalmazása is jelentősen megkönnyíti és felgyorsítja agyunknak a megértést. Ezen az alkalmon Kovács Vanda segítségével felelevenítjük a vizuális ábécé alapjait, kipróbáljuk, hogyan lehet szövegközpontú anyagot vizuális elemekkel strukturálni, mozgásba hozzuk a pálcika emberkéket (is), saját vizuális szótárt készítünk és megnézzük milyen egy tudatosan szerkesztett flicpchart.

Harmadik alkalom: közösségi mediáció
Témák: konfliktuskezelés és a resztoratív módszer alapjai elméletben és gyakorlatban. Az idő nagy részében körben ülve adjuk majd át egymásnak a szót a beszélő tárgy segítségével, így saját élményt is szerezhetünk resztoratív körben, amely segíti majd későbbi munkánkat. A kört Ganyu Boróka pszichológus, konfliktuskezelő és körök őrzője fogja vezetni a KöR-TéR Csoport képviseletében.

Mikor? 2017. február 25., március 18. és április 8. (szombat) 11-17h
Hol? Auróra közösségi központ (Budapest, 8. kerület, Auróra utca 11.)

A képzésen a részvétel ingyenes, de ha be tudod fizetni a 30.000 Ft/fő részvételi díjat, akkor hozzájárulsz ahhoz, hogy a képzéseink hosszú távon is mindenki számára elérhetőek legyenek!

A képzés három napjára kávét, teát, rágcsálnivalót és ebédet biztosítunk.

Minden résztvevő utazási költségét megtérítjük (Budapestre és a Budapesten belüli tömegközlekedésre is), aki ezt az igényét előre jelzi. Minden esetben a legolcsóbb utazási formát tudjuk csak támogatni. Ha valamelyik résztvevőnek olcsóbb szállást foglalni, mint utazást fizetni, azt is térítjük.

Jelentkezni a Közélet Iskolája honlapján található jelentkezési lap kitöltésével. Jelentkezési határidő: 2017. február 13. (hétfő)

További tájékoztatás: Udvarhelyi Tessza (06 20 381 8996), kozeletiskolaja@gmail.com, https://www.facebook.com/KozeletIskolaja

Fotó: Várady István

Ha szeretnéd, hogy minél több hátrányos helyzetű ember vehessen részt a képzéseinken, támogasd munkánkat!

A felszabadítás pedagógiája - képzés a Közélet Iskolájában

 

A Közélet Iskolája egy közösségi oktató- és kutatóközpont, amely a kirekesztett csoportok aktív társadalmi részvételét támogatja. Erre a képzésünkre elsősorban a hátrányos helyzetű emberek érdekeit védő szervezetek, önszerveződő közösségek és társadalmi mozgalmak képviselőit várjuk, akik szeretnék, ha a szervezetükben nagyobb hangsúlyt kapna a rendszerkritikus gondolkodás, a politikai oktatás és az állampolgári tudatosság fejlesztése. Tehát nem elsősorban pedagógusokat várunk, hanem mindenkit, aki egy szervezetben vagy közösségben szeretné előmozdítani a rendszerkritikus tudatosodást és a közös tanulás gyakorlatát.

A képzés alapját a Latin-Amerikából származó kritikai pedagógia módszertana adja, amely ötvözi a kritikai gondolkodást és a civil szerveződést. A Közélet Iskolája kurzusának célja, hogy megerősítse a rendszerkritikus gondolkodás, a tanulás és a politikai tudatosság szerepét a magyarországi társadalmi mozgalmak, civil szervezetek és informális csoportok munkájában. A képzés résztvevőinek a három kétnapos alkalom között meg kell valósítania egy tanítási gyakorlatot, amit közösen dolgozunk és értékelünk ki.

A képzés tervezett témái:
* a kritikai pedagógia hagyományai Magyarországon és a világban
* a kritikai pedagógia elmélete és gyakorlata
* társadalmi egyenlőtlenségek és politikai részvétel
* részvételi akciókutatás, Fórum Színház és egyéb részvételi módszerek

A képzést Végh Panni és Udvarhelyi Tessza tartják, meghívott előadók és képzők segítségével.

Mikor? 2017. március 31-április 1, május 5-6, május 26-27: 10-18h
Hol? Auróra közösségi központ (Budapest, VIII. kerület, Auróra utca 11.)

A képzésen a részvétel ingyenes, de ha be tudod fizetni a 40.000 Ft/fő részvételi díjat, akkor hozzájárulsz ahhoz, hogy hátrányos helyzetű emberek is részt vehessenek a képzésen és programjaink hosszú távon is mindenki számára elérhetőek legyenek!

A képzés idejére kávét, teát, rágcsálnivalót és ebédet biztosítunk.

Minden résztvevő utazási költségét megtérítjük (Budapestre és a Budapesten belüli tömegközlekedésre is), aki ezt az igényét előre jelzi. Minden esetben a legolcsóbb utazási formát tudjuk csak támogatni. Ha valamelyik résztvevőnek olcsóbb szállást foglalni, mint utazást fizetni, azt is térítjük.

Jelentkezés az online elérhető űrlapon. Jelentkezési határidő: 2017. március 6. (hétfő)

További információ: Udvarhelyi Tessza (06 20 381 8996), kozeletiskolaja@gmail.com

Fotó: Várady István

Ha szeretnéd, hogy minél több hátrányos helyzetű ember vehessen részt a képzéseinken, támogasd munkánkat!

Részvételi akciókutatás műhely: Önállóan lakni - közösségben élni

 

A Közélet Iskolája egy közösségi oktató- és kutatóközpont, amely a kirekesztett csoportok aktív társadalmi részvételét támogatja. Hiszünk abban, hogy a tudás hatalom. Az iskola egyik fő tevékenysége a „mély” részvételen alapuló részvételi akciókutatások módszertanának terjesztése és fejlesztése. A részvételi akciókutatás lényege, hogy azok kutatnak egy társadalmi problémát, akiket az közvetlenül érint.

2016. szeptember és 2017. június között 6 alkalomból álló szakmai műhelysorozatot szervezünk, amelyre szeretettel várunk mindenkit, aki részvételi akciókutatás résztvevője vagy szervezője, korábban részt vett ilyen kutatásban vagy a jövőben tervez ilyet megvalósítani.

A következő műhely időpontja: 2017. január 20. péntek, 15-18h

Helyszín: Auróra közösségi ház (Budapest VIII. ker. Auróra utca 11)

A műhelyek során a részvételi akciókutatás és az egyéb részvételen alapuló kutatások történetét és módszertanát dolgozzuk fel, valamint a résztvevők aktív közreműködésével tapasztalatot cserélünk, és szakmai támogatást nyújtunk egymásnak.

A január 20-i alkalom az Önállóan lakni – közösségben élni kutatócsapat mutatkozik be, ami tíz mozgássérült ember és három szövetséges együttműködése. A csoport 2016 szeptemberében kezdte el közös munkáját. A kutatás célja az, hogy érintettek bevonásával adatelemzések, interjúk, kérdőívek segítségével felmérjük, hogy milyen lehetőségei vannak ma Magyarországon egy fogyatékos, kerekesszékkel élő embernek az önálló lakhatásra. Hiszünk abban, hogy az önálló lakhatás, az önálló életvitel mindenkit megillet. Kutatásunk azt próbálja meg feltárni, hogy ez miért nem valósulhat meg ma Magyarországon, illetve ha meg is valósul, akkor az érintett emberek milyen problémákkal szembesülnek a mindennapi életükben. Szeretnénk javaslatokat, megoldásokat találni arra, hogy mindenki számára elfogadható kompromisszumok szülessenek pl. a közlekedés, az oktatás, a munkavállalás, a támogató szolgálatok igénybevétele területén, melyek mind elengedhetetlenek az önálló élethez egy fogyatékos ember esetében (is).

A műhely idejére kávét, teát és rágcsálnivalót biztosítunk. A részvétel ingyenes!

Minden résztvevő utazási költségét megtérítjük (Budapestre és a Budapesten belüli tömegközlekedésre is), aki ezt az igényét a jelentkezési lapon előre jelzi. Minden esetben a legolcsóbb utazási formát tudjuk csak támogatni.

Jelentkezés az online elérhető űrlapon. Jelentkezési határidő: 2017. január 15.

További információ: Udvarhelyi Tessza (06 20 381 8996), kozeletiskolaja@gmail.com

Fotó: Várady István

 

Older Oldest