Aktuális / Filmklub

Értékes életek – mozgalmi filmklub és beszélgetés

Az Auróra Liftavató esemény keretében a mozgássérült mozgalomról nézünk filmet és beszélgetünk.

Az Értékes életek (2011) című dokumentumfilm egy nagyszabású mozgássérült érdekvédelmi küzdelmet dokumentál az Egyesült Államokban. Azoknak az úttörőknek az öntudatra ébredését mutatja be, akik egy ponton felismerték, hogy ahhoz, hogy társadalmi változást érjenek el, össze kell fogniuk.

A film után meghívott vendégekkel beszélgetünk az akadálymentesítés és a mozgássérült érdekvédelem hazai helyzetéről és lehetőségeiről. A filmvetítésen és beszélgetésen való részvételhez védettségi igazolvány szükséges!

Gyakornokság - lehetőség vagy kizsákmányolás? - beszámoló online beszélgetésről

zoom beszélgetés
from közéletiskolája on Flickr

Egy fiatal férfi, miután nem talál munkát, gyakornoki pozíciók keresésébe fog, ám azzal szembesül, hogy ezek mind fizetetlen állások. Végül úgy dönt, egy filmprojekt kedvéért (ebből lett ez a dokumentumfilm) elvállal egy ilyen pozíciót az ENSZ genfi központjában, és hogy anyagilag is kijöjjön, a menő munkája mellett és ellenére a városi tó partján sátrazik. A film során szakértők oszlatják el a gyakornokságot övező mítoszokat, például azt, hogy ez a lehetőség mindenki számára elérhető, hogy hosszútávon kifizetődő, hiszen segíti a későbbi munkavállalást, hogy elengedhetetlen lépése a sikeres karrierépítésnek és hogy a történelem során ennek megfelelő gyakorlatok mindig is léteztek.

Emellett a film megszólaltat két másik embert, akik korábban fizetetlen gyakornokként dolgoztak. Az ő történetükön keresztül nem csak érthetővé, de átérezhetővé is válik, hogy milyen bizonytalanságot, kiszolgáltatottságot, alávetett helyzetet jelent ilyen pozícióban lenni. Egyiküket azután bocsátják el állásából (Obama kampányán dolgozott), miután zaklatásért panaszt tett a feletteseivel, kollégáival szemben. Másikuk egy zenei cégnél volt, ám magánéleti okokból hajléktalanná vált, de mivel a munkája nem járt bevétellel, nem volt jogosult támogatásra sem – és végül a gyakornoki állásából is kirakták. A film végén mesélnek az egyéni érdekérvényesítési próbálkozásaikról is, illetve röviden hallhatunk a Fizetett Gyakornoki Mozgalomról is.

A filmet követően Fernengel Ági egyik beszélgetőpartnere Horváth Bence 444-es újságíró volt, aki gyakran foglalkozik a munka világának változásával és ennek az életünkre gyakorolt hatásával. A másik vendég pedig Dvorácskó Balázs volt, aki a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának szervezési titkára, és egyben a Közélet Iskolája munkahelyi érdekvédelem képzésének egyik vezetője is.

Beosztásom: gyakornok - online filmklub és beszélgetés

A Beosztások: gyakornok azt mutatja be, hogy mi a probléma a fizetetlen gyakornoksággal és a fiatalok hogyan szerveződnek világszerte ez ellen. A dokumentumfilm három olyan fiatal történetét követi végig, akiknek elegük lett a kizsákmányoló rendszerből és aktivistaként igyekeznek felhívni a figyelmet arra, hogy igazságtalanság ingyen munkát várni a pályakezdőktől. A gyakornokok dilemma elé kerülnek: összeszorított fogakkal elfogadják a rendszert, ami jó kezdő löketet adhat a karrierjüknek, vagy felemelik a hangjukat és egy mozgalom részeként állnak ki az érdekeikért.

Előválasztás, női képviselők, sikeres kampányok - összefoglaló online beszélgetésről

A képre kattintva hallgasd meg a teljes beszélgetést!

A Vegyük be a Házat! (Knock Down the House) című dokumentumfilm négy elszánt női képviselőjelölt alulról szerveződő kampányát követi végig az USA-ban a kongresszusi helyért 2018-ban. Mind a négyen olyan igazságtalanságokat tapasztaltak meg saját bőrükön, amelyek ellen politikusként akarnak küzdeni: kilakoltatás és szegénység, egyenlőtlen egészségügyi ellátás vagy rendőri brutalitás. Másfél órába sűrítve izgulhatjuk végig a kampányuk mélypontjait és sikereit. A filmet utólag is bárki meg tudja nézni Netflixen (magyar szinkronnal vagy felirattal) vagy Youtubon (angol felirattal).

A vetítést követően arról beszélgettünk meghívott vendégeinkkel, hogy milyen tanulságokat vonhatunk le a filmből, hogyan értelmezhető ez a hazai helyzetre és a közelgő választásokra. A női politikai szerepvállalás kérdése is felmerült, illetve a képviselők osztályhelyzete, amely akadálya lehet annak, hogy azonosulni tudjanak a választók problémáival.

Vegyük be a Házat! - online filmklub és beszélgetés

knock down the house filmklub
from közéletiskolája on Flickr

A Vegyük be a Házat! (Knock Down the House) című dokumentumfilm négy elszánt női képviselőjelölt alulról szerveződő kampányát követi végig az USA-ban a kongresszusi helyért 2018-ban. Mind a négyen olyan igazságtalanságokat tapasztaltak meg saját bőrükön, amelyek ellen politikusként akarnak küzdeni: kilakoltatás és szegénység, egyenlőtlen egészségügyi ellátás vagy rendőri brutalitás. Másfél órába sűrítve izgulhatjuk végig a kampányuk mélypontjait és sikereit. Vajon van esélyük konzervatív férfi kihívóik ellen?

A vetítést követően arról fogunk magyar aktivistákkal és politikusokkal beszélgetni, hogy milyen tanulságokat vonhatunk le a filmből, hogyan értelmezhető ez a hazai helyzetre és a közelgő választásokra.

„Egyszerre érezhetünk büszkeséget azért, amiért ezek a nők kiálltak, és dühöt, hogy még mindig mennyi minden hátravan a valódi egyenjogúsághoz” – beszámoló a Nők & társadalmi mozgalmak filmklubról

FES20200310_03
from közéletiskolája on Flickr

Március 10-én került sor a Friedrich Ebert Stiftung és a Közélet Iskolája közös, három alkalmas Nők és társadalmi mozgalmak című filmklubja utolsó eseményének megrendezésére. A Nőnaphoz közel, ezúttal az érdeklődők a Dühösen a legszebb (She’s beautiful when she is angry) című, 2014-es dokumentumfilmet láthatták. A film az 1960-as évek nagy hatású amerikai női mozgalmainak eseményeit mutatja be, és olyan bátor nőket szólaltat meg, akik történelmet írtak miközben a saját egyenjogúságért folytatott harcuk forradalommá nőtte ki magát.

A filmben a korabeli megmozdulások főszereplői, büszke, erős nők mesélik el saját történetüket, a mozgalomba való bekapcsolódásuk pillanatától a saját szerepükön át a női egyenjogúság egészére tett hatásokig. Érzékletes beszámolóik bennünk, nézőkben is indulatokat gerjesztenek, egyszerre érezhetünk büszkeséget azért, amiért ezek a nők kiálltak, és dühöt, hogy még mindig mennyi minden hátravan a valódi egyenjogúsághoz.

„Mit tehet igazságtalanság esetén az, aki a ranglétra alján áll?” - beszámoló A munka korlátai filmklubról és beszélgetésről

munka korlátai filmklub miskolc
from közéletiskolája on Flickr

Miskolcon február 26-án került sor a, a „Munka korlátai” című film vetítésére a Friedrich Ebert Stiftung és a Közélet Iskolája közös Munka és Egyenlőtlenségek filmklub sorozata keretében. Az eseménysorozatban a munkaerőpiaci kiszolgáltatottságot vizsgáljuk, különös tekintettel a férfiakat és a nőket eltérően érintő kérdésekre és egyenlőtlen viszonyokra. Arra vagyunk kíváncsiak, hogy a társadalmi mozgalmak és szerveződések hogyan képesek igazságosabb feltételeket teremteni.

A természet kizsákmányolása mindent megváltoztat? - beszámoló a Nők & társadalmi mozgalmak filmklubról és beszélgetésről

2020.02.18. filmklub
from közéletiskolája on Flickr

A Friedrich Ebert Stiftung és a Közélet Iskolája által indított Nők és társadalmi mozgalmak filmklub sorozat második eseményére február 18-án került sor. Ez alkalommal a Naomi Klein könyvéből készült környezetvédelmi mozgalmakat felvonultató dokumentumfilmet, az Ez mindent megváltoztat (2015) című filmet nézhették meg az érdeklődők. A film olyan helyi közösségek küzdelmeit mutatja be az Amerikai Egyesült Államoktól kezdve Görögországon át Dél-Indiáig, akik otthonuk és közvetlen környezetük megóvása érdekében felemelték a szavukat az olajkitermelés, a bányászat vagy éppen a szénerőművek ellen.

A film rámutat, hogy az éghajlat pusztításának oka egyáltalán nem a témával kapcsolatos tudatlanság, hiszen mindenki tisztában van a jelenséggel - sokkal inkább politikai döntések sorozata, és a nyugati társadalmak ignoranciája. Felmerül a kérdés, hogy maga az emberi természet hibáztatható-e, amely természetes kapzsiságától vezérelve teszi a nyugati kultúrát a természetet kizsákmányoló kultúrává, vagy esetleg valami más? Naomi Klein egy másik elméletet tár elénk: szerinte ugyanis a mérhetetlen pusztítás oka az a 400 éve táplált hitrendszer, hogy az ember maga a természet ura. A technikai fejlődéssel, és az iparosodással szépen lassan megtanultuk a természetet is a termelés eszközévé alakítani, és használni, (kihasználni) a minél nagyobb tőke érdekében. Ha viszont az ok valóban ez a hit, nem pedig az emberi természet, akkor az - a film tanulsága szerint - megváltoztatható.

A munka korlátai – filmklub és beszélgetés Miskolcon

Saša Uhlová, cseh újságíró hat hónapot töltött azzal, hogy feltárja a legrosszabbul fizetett állásokban uralkodó törvénytelen és igazságtalan munkakörülményeket. Több hetet töltött egy kórházi mosodában, egy csirkefeldolgozó- és egy szemétfeldolgozó üzemben olyan emberek között, akik szinte minden idejüket munkával töltik: túlóráznak, nincs szabadságuk, betegen is dolgoznak, és az ebédszünet vagy tömegközlekedés olyan luxus, amit nem engedhetnek meg maguknak. Az erről az útról forgatott dokumentumfilm 2017-ben elnyerte a Jihlavai Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál díját és a közönségdíjat is.

Older Oldest