Aktuális / Filmklub

Dühben egyesülve - filmklub és beszélgetés

ACTUP Wall Street Protest 1988
from közéletiskolája on Flickr

A HIV pusztít Észak-Amerikában. Miközben egyre többen halnak meg a kormány nem tesz semmit, az egyház pedig elítéli a meleg közösséget. A dokumentumfilm az 1978-ban alakult ’Lépj fel!’ nevű AIDS válság idején működő mozgalom történetét és küzdelmeit követi végig archív felvételeken és az érintett aktivistákkal készült interjúkon keresztül. A nézők másfél órában átélhetik, ahogy az elszánt csapat különféle eszközökkel küzd az a társadalmi közöny, a vállalati kapzsiság és a kormányzati hanyagság ellen. Az egyszerre tragikus és inspiráló film bemutatja a betegség hatásait, gyógykezelését és az LMBTQ emberek helyzetét.

Mikor? 2019. április 13. szerda 18:00-21:00

Hol?  Auróra közösségi ház (1084 Auróra utca 11.)

Facebook eseményhttps://www.facebook.com/events/478830579714119/


A filmvetítés ingyenes és nyilvános, előzetes regisztráció nem szükséges.A filmet eredeti nyelven, magyar felirattal vetítjük.

A tavaszi filmklub sorozatunkban a világ minden tájáról sikeres társadalmi mozgalmak és érdekvédelmi szerveződések történetét ismerhetjük meg. A vetítés után pedig meghívott vendégekkel közösen beszélgetünk a filmről és annak hazai vonatkozásairól.

További információ:
kozeletiskolaja@gmail.com
06 20 7794977

A filmklub sorozat további része: 

Hétköznapi forradalom - április 15.

Indul a Nők & társadalmi mozgalmak filmklub sorozat!

A Közélet Iskolája és a Friedrich Ebert Stiftung közös filmklub sorozatában a nők szerepét és a nemek közötti egyenlőség kérdését vizsgáljuk meg társadalmi mozgalmakban és szerveződésekben olyan témákat érintve, mint a klímaváltozás, feminista mozgalom és politikai részvétel. A filmvetítéseket minden alkalommal beszélgetés követi a témával foglalkozó civil szereplőkkel, aktivistákkal vagy kutatókkal a téma magyar vonatkozásaira fókuszálva.

Adát polgármesternek! és C8 beszélgetés – Nők & társadalmi mozgalmak filmklub

ada
from közéletiskolája on Flickr

A dokumentumfilm Ada Colau hihetetlen egyéves útját követi végig az aktivizmustól a hivatásos politikáig. Ada videónaplója segítségével páratlan közelségből mutatja be az épp kialakuló új civil-politikai platformot, aminek élére állva Barcelona polgármestere lett. A film a dél-európai politikai változásokra reflektál, miközben egy olyan nő belső küzdelmét is látjuk kibontakozni, aki fél azzá a politikai szereplővé válni, akit oly sokszor ő maga is kérdőre vont.

A vetítés után 19 órától a C8 - Civilek Józsefvárosért szervezet tagjaival fogunk a közösségi alapokon szervezett önkormányzati választási kampányunkról beszélgetni. Szó lesz a sikeres polgármesteri kampány előtörténetéről, az önkéntesek toborzásáról, a helyi közösség és a nők szerepéről, a sikerekről és a dilemmákról is. A beszélgetést élőben közvetítjük Facebookon.

A részvétel ingyenes, de kérjük, regisztrálj az alábbi linken: https://forms.gle/9UnqfhDoTVfPSqE28  Lehetőség van akár csak az esemény egyik felén részt venni.

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/2319340208172396/

Hol? Premier Kult Cafe (Üllői út 2-4, 1085)

Mikor? Január 28. (kedd) 17:00-21:00

Ez mindent megváltoztat – Nők & társadalmi mozgalmak filmklub és beszélgetés

Screen-Shot-2016-05-19-at-11.08.38-AM-e1463671159248
from közéletiskolája on Flickr

Mi köze a kapitalizmusnak a klímaváltozáshoz? Hogyan lesz a környezetvédelem osztálykérdés? Mit tehetnek a helyi közösségek azért, hogy megvédjék az érdekeiket? Mennyiben hat másképp a probléma a nőkre világszerte és hogyan vesznek részt az önszerveződő mozgalmakban?
A dokumentumfilm az olajkitermelés, a bányászat és a szénerőművek ellen világszerte harcoló helyi közösségek küzdelmeit mutatja be az Amerikai Egyesült Államoktól kezdve Görögországon át Dél-Indiáig. Az egészséges környezetért való küzdelemben az emberek újra felfedezik a kapcsolatok jelentőségét, a közösségek erejét. A film – címe ellenére – nem változtat mindenen, de lehetőséget teremt magunknak feltenni a kérdést: miben kell változnunk, ha nemcsak "megúszni" akarjuk az éghajlat katasztrófát, hanem szeretnénk egy élhetőbb társadalmat is létrehozni.

A részvétel ingyenes, de kérjük, regisztrálj az alábbi linken: https://forms.gle/ryGx7hXgiQWi4TMm6
Lehetőség van akár csak az esemény egyik felén részt venni.

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/2824700287595429/

Hol? Premier Kult Cafe (Üllői út 2-4, 1085)A helyszín akadálymentes.

Mikor? Február 18. (kedd) 17:30-21:00

Dühösen a legszebb – Nők & társadalmi mozgalmak filmklub és beszélgetés

shes-beautiful-when-shes-angry-movie-review
from közéletiskolája on Flickr

A Dühösen a legszebb az észak-amerikai nőmozgalom jelentős pillanatai mutatja be a 60-as években. Olyan bátor nőket és szervezeteket láthatunk, akik forradalmat írtak miközben a saját egyenjogúságukért harcoltak. A dokumentumfilm olyan dilemmákat is felvet, melyek vitatott kérdések voltak a mozgalomban, mint rassz, szexuális orientáció, döntéshozás és vezetés.
A film egyszerre dühössé és büszkévé is tesz minket, a nézőket is. Büszkévé arra, amit részben éppen ennek a mozgalomnak köszönhetően szerte a világon a nők elértek, és dühössé amiatt, hogy még mindig mennyi mindenért meg kell harcolnunk.

A vetítés után kerekasztal beszélgetés keretében fogunk beszélgetni a filmben felmerülő témákról és azoknak hazai vonatkozásairól.

A részvétel ingyenes, de kérjük, regisztrálj az alábbi linken: https://forms.gle/PnbZFNTVAD1jyniE8
Lehetőség van akár csak az esemény egyik felén részt venni. 

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/2220349524935573/

Hol? Premier Kult Cafe (Üllői út 2-4, 1085) A helyszín akadálymentes.

Mikor? Március 10. (kedd) 17:30-21:00

Ez mindent megváltoztat – Közélet Iskolája miskolci filmklub

this-changes-everything
from közéletiskolája on Flickr

Az Ez mindent megváltoztat (2015) a klímakatasztrófa ellen küzdő közösségek bátor kiállását mutatja be világszerte.

Rendező: Avi Lewis, 90 perc, a filmet eredeti nyelven magyar felirattal vetítjük

Mi köze a kapitalizmusnak a klímaváltozáshoz? Hogyan lesz a környezetvédelem osztálykérdés? Mit tehetnek a helyi közösségek azért, hogy megvédjék az érdekeiket?
A dokumentumfilm az olajkitermelés, a bányászat és a szénerőművek ellen világszerte harcoló helyi közösségek küzdelmeit mutatja be az Amerikai Egyesült Államoktól kezdve Görögországon át Dél-Indiáig. Az egészséges környezetért való küzdelemben az emberek újra felfedezik a kapcsolatok jelentőségét, a közösségek erejét. A film – címe ellenére – nem változtat mindenen, de lehetőséget teremt magunknak feltenni a kérdést: miben is kell változnunk, ha nemcsak "megúszni" akarjuk a legdurvább éghajlat-káoszt, de ugyanakkor szeretnénk egy élhetőbb társadalmat is létrehozni.

A filmvetítés ingyenes és nyilvános, előzetes regisztráció nem szükséges. A vetítés utáni közösen beszélgetünk a filmben felvetett témákról.

Mikor? 2019. december 2. 17:00-20:00

Hol? Zöld Sárkány Teaház, Széchenyi István út 19, 3525

Az eseményt a Heinrich Böll Stiftung támogatja. 

Indul a kelet-európai mozgalmak filmklub!

kelet-európai filmklub 2019 ősz
from közéletiskolája on Flickr

Az őszi filmklub sorozatunkban Kelet-Európában sikeres társadalmi mozgalmak és érdekvédelmi szerveződések történetét ismerhetjük meg. Mitől váltak nagy hatásúvá? Milyen akadályokon lendültek át? Mik a kollektív cselekvés és szerveződés hatékony stratégiái? A vetítés után meghívott vendégekkel közösen beszélgetünk a filmről és annak hazai vonatkozásairól.

A filmklubot a Közélet Iskolája szervezi, ami közösségi oktatóközpontként támogatja az állampolgári önszerveződést, és tesz azért, hogy mindenki részt tud venni a közéletben és hatékonyan tudja képviselni az érdekeit.

  A filmvetítések ingyenesek és nyilvánosak, előzetes regisztráció nem szükséges.

  Mindegyik filmet eredeti nyelven, magyar felirattal mutatjuk be.

  A filmklub helyszíne (Budapest, Auróra utca 11.) fizikailag akadálymentesített. .

Értékes életek – Közélet Iskolája miskolci filmklub

redirect-25-percent
from közéletiskolája on Flickr

Az értékes életek (2011) egy mozgássérült érdekvédelmi küzdelmet dokumentál az Egyesült Államokban.

Rendező: Eric Neudel, 60 perc, a filmet eredeti nyelven magyar felirattal vetítjük.

A fogyatékkal élő emberek az egyik legnagyobb létszámú kisebbség az Egyesült Államokban, és mégis, a közéjük tartozó emberek milliói élték le életüket másodrendű állampolgárként a történelem során, kirekesztve többek között az oktatási rendszerből, az emberhez méltó lakhatási lehetőségekből, a tömegközlekedésből. A film azoknak az úttörőknek az öntudatra ébredését mutatja be, akik egy ponton felismerték, hogy ahhoz, hogy társadalmi változást érjenek el, össze kell fogniuk. Belőlük nőtt ki az a mozgalom, amely tüntetésekkel és jogi küzdelmek során egyenlő jogokért küzdött ki minden fogyatékkal élő ember számára

A filmvetítés ingyenes és nyilvános, előzetes regisztráció nem szükséges.  A vetítés helyszíne fizikailag akadálymentesített.

Mikor? 2019. szeptember 11. szerda 18:00-21:00

Hol? Miskolc, Tudomány és Technika Háza, Görgey Artúr utca 5. 

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/1543835105759638/

Az eseményt a Heinrich Böll Stiftung támogatja. 

A film utáni közös beszélgetést Fernengel Ági szociológus, a Közélet Iskolája oktatási programfelelőse moderálja.

A Közélet Iskolája társadalmi mozgalmakkal foglalkozó filmklub sorozat további vetítései:

-          Október 9. Ez mindent megváltoztat

-          November 13. Szegényként gazdag időkben

-          December 4. A nők sztrájkja folytatódik

Blokád - Kelet-európai mozgalmak filmklub / Horvátország

MV5BMzdjZDE1YmUtMmUwYi00OTQ1LTk3NDYtMDEyNDVmM2JhMDExXkEyXkFqcGdeQXVyNDU3MzUyNw@@._V1_
from közéletiskolája on Flickr

A Blokád (2012) című dokumentumfilm egy horvát diáklázadást mutat be, ami az oktatás piacosítása ellen küzdött.   

Rendező: Igor Bezinović, 93 perc, a filmet eredeti nyelven magyar felirattal vetítjük.

A blokád egyedi módon, belülről láttatja az utóbbi idők leghosszabb és politikailag legjelentősebb diáktüntetés sorozatát, ami 2009 áprilisában vette kezdetét a Zágrábi Egyetemen. A harc az oktatás piacosítása és a tanítási órák ellehetetlenítése ellen 34 napig tartott. A lázadás több mint húsz egyetemi kart érintett országszerte és a diákok aktív és jelentős politikai tényezővé váltak. A rendező mindent végigkövet: a lelkesítő kezdeti találkozóktól és az órák blokkolásától a kimerülés első jeleit, a személyes dilemmákon és késő esti beszélgetéseken át, a tantestületi tagok kezdeti támogatásától addig a pontig, amikor hátat fordítottak a mozgalomnak. A film bemutatja, hogy ez a blokád nem csak fizikailag, hanem sokkal tágabban is értelmezhető.

A filmvetítés ingyenes és nyilvános, előzetes regisztráció nem szükséges.  A vetítés helyszíne fizikailag akadálymentesített.

Mikor? 2019. december 11. szerda 18:00-21:00

Hol? Auróra közösségi ház (Budapest 1084 Auróra utca 11.)

A film utáni közös beszélgetést Fernengel Ági, szociológus, a Közélet Iskolája oktatási programfelelőse moderálja.

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/2073856196243579/

Az eseményt a Rosa Luxemburg Alapítvány támogatja.

A Kelet-európai mozgalmak filmklub sorozat további vetítései:

Szeptember 18. Románia / Verespatak, egy falu a szakadék szélén 

Október 16. Lengyelország / A nők sztrájkja folytatódik

November 20. Csehország / Harc a szén ellen

Older Oldest