Aktuális / Fotózás

A fényképészetben nincsen jelentéktelen pillanat - beszámoló a Fotózás és aktivizmus képzésről

IMG_8687
from közéletiskolája on Flickr
Ez volt az első Közélet Iskolája képzés, amin részt vettem és örömmel osztom meg visszajelzésemet. A kooperatív munka és tapasztalat élményét követően, Csoszó Gabriella szavait viszem magammal a kétnapos programból: " a fényképészetben nincs jelentéktelen pillanat."
A Fotózás és Aktivizmus képzés segítséget nyújtott abban, hogy elsajátítsam a szociofotózás alapjait. Elméleti és gyakorlati oktatásnak is részesei voltunk, nagyon aktuális témákat érintve.
Ebben a barátságos és elfogadó környezetben igen hamar feloldódott minden résztvevő, hála a szervezőknek és az oktatónak, na meg az egy órás ebédszünetnek.
Fényképezőgéppel vagy egy okostelefonnal is könnyen elvégezhető volt az összes feladat, a hangsúly a csoportos munkán és a jókedven volt. A második napon együtt sétáltunk ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem Vas utcai épülete elé, ahol egy biciklis demonstráción készítettünk fotókat. Biztos vagyok benne, hogy civil munkáim során hasznosítani tudom majd az itt megszerzett ismereteimet. Továbbá az is biztos, hogy nem ez volt az utolsó képzés, amire jelentkeztem.

"Új látás- és szemléletmódot kaptunk" - Fotózás és aktivizmus képzés Miskolcon

DSC01927
from közéletiskolája on Flickr

Nagyon jó volt a fotózás és aktivizmus című képzés. Jól éreztem magam, nagyon vidám csapat gyűlt össze. Itt tényleg mindenki választ kapott a kérdéseire.

Fotó: Kovács Gábor

A sok nevetés mellett rengeteg mindent tanultunk. Az alapfogalmak megismerése és elsajátítása után feladatokat kaptunk (csapatokba rendeződve) ezáltal gyakoroltuk a fényképezést. Majd kielemeztük közösen a készített képeket, hogy milyen vizuális elemeket használtunk, milyen perspektívából készítve, a kompozíció során illetve mit lehetett volna másképp csinálni.

Fotó: Galajda Gáborné

Két nap nyilván kevés megtanulni fotózni, de mi ennél sokkal többet kaptunk: új látás- és szemléletmódot, élményeket.

Fotó: Harangozó Vilmosné

Mindenféleképpen gazdagodtam a képzés által. Örülök, hogy részt vehettem, menjetek és tanuljatok! A tudás erőt ad!

Harangozó Vilmosné Rita

Várady István képei a képzésről >>>

Fotózás és aktivizmus - képzés Miskolcon

 

A Közélet Iskolája egy közösségi oktató- és kutatóközpont, amely a kirekesztett csoportok aktív társadalmi részvételét támogatja. Erre a képzésünkre elsősorban érdekvédelmi szervezetek és önszerveződő közösségek hátrányos helyzetű tagjait várjuk, akik szeretnék megtanulni a fotózás alapjait és azt, hogyan hasznosíthatják a vizuális elemeket a szervezetük kommunikációjában.

A képzés tervezett témái:

- fotózás alapjai / alap beállítások, egyéb praktikumok
- akció dokumentáció, riport és portré alapok
- képalkotó elemek /kompozíció, látószögek, világítás, dinamika, kontrasztok
- aktivista helyzetek, demonstráció, kampány, folyamat dokumentáció
- etikai kérdések

A képzésen való részvételhez bármilyen digitális fotózásra alkalmas eszközzel részt lehet venni, akár telefonnal is.

Mikor? 2019. április 27-28. (szombat-vasárnap) 10-18h
Hol? Avasi Közösségi Kávézó (Miskolc, 3529, Szentgyörgy út 42.-44)

A képzést Csoszó Gabriella tartja.

A képzésen a részvétel ingyenes, de ha be tudod fizetni a 20.000 Ft/fő részvételi díjat, akkor hozzájárulsz ahhoz, hogy a képzéseink hosszú távon is mindenki számára elérhetőek legyenek!

A képzés idejére kávét, teát, rágcsálnivalót és ebédet biztosítunk.

Minden résztvevő utazási költségét megtérítjük (Miskolcra és a Miskolcon belüli tömegközlekedésre is), aki ezt az igényét előre jelzi. Minden esetben a legolcsóbb utazási formát tudjuk csak támogatni. Ha valamelyik résztvevőnek olcsóbb szállást foglalni, mint utazást fizetni, azt is biztosítjuk.

Jelentkezés az itt elérhető jelentkezési lap kitöltésével.

Jelentkezési határidő: 2019. április 20. (szombat)

További információ: Udvarhelyi Tessza (06 20 381 8996), kozeletiskolaja@gmail.com

Fotó: Várady István

Fotózás és aktivizmus: játszva, csapatban, részvétel- és élményalapúan

 

Régóta terveztem, hogy részt veszek a fotózás és aktivizmus képzésen, mert vizuális kommunikációval foglalkozom, és érdekel, hogy más médium/eszköz hogyan közvetít, és hogy bizonyos társadalmilag elkötelezett témákat milyen módon lehet megközelíteni a fotókon, fotózáson keresztül.

A képzésre a legtöbb résztvevő különböző civil szervezetektől érkezett, és azért jött, hogy a saját szervezete ügyeit, kiállásait jobban tudja majd dokumentálni. Ezen a képzésen is bebizonyosodott, hogy mindenki tud „jó” fotót készíteni, ha elsajátítja a fotós látásmód néhány szempontját, és a nem megszokott, intenzív figyelemmel szemléli a körülötte lévő történéseket.

Nagyon jó élmény volt ez a két napos képzés; úgy tanulhattam a fotózásról és az aktivizmusról, ahogy szerintem ideális lenne: játszva, csapatban, részvétel- és élményalapúan, hierarchia nélkül és rávezetve a kritikai gondolkodásra.

Tetszett, hogy gyakorlati és elméleti szempontból is körbejártuk a témát: beszéltünk arról, hogy egy tüntetésen hogyan érdemes fotózni, miként lehetséges a nehezebb társadalmi témákat dokumentálni, mi etikus, mi nem. Különböző szituációs feladatokon keresztül élesben gyakoroltuk a fényképezést, az előtte megtanult technikai praktikákkal (mint mélységélesség, fehéregyensúly, kompozíciós beállítások). Szó volt arról is, hogy melyik közösségi platformon milyen képet érdemes kommunikálni, milyen képkivágásnak milyen üzenete lehet.

Mindenkinek ajánlom a képzést, aki nem hivatásos fotós, de érdekli, hogy a fénykép hogyan válhat az aktivizmus részévé, segítő eszközévé; többet megtudhat arról is, hogy a képkészítő hogyan tud ezekkel az eszközökkel a számára fontos ügyek (pl. civil kezdeményezések, tüntetések stb.) mellé állni. A képzésen tárgyalt fényképezési hozzáállásban jónak tartom, hogy a fotós aktív részese az eseményeknek, nem kívülálló szemlélő - ez jól látszik az ilyen módon készített képeken. Nagyon jó erről a résztvevő pozícióról többet megtudni, és gyakorolni is azt.

Thury Lili

A szakszavaktól és beállításoktól kezdve a helyzetgyakorlatokon és érdekes feladatokon át az etikai és jogi kérdésekig bezárólag mindent átvettünk! Izgalmas, humoros és instant megjegyezhető volt Csoszó Gabriella előadása. Egyszóval: "olvasmányos". Nagyon jó volt hogy habár különböző élethelyzetből és korból érkeztünk, a csapatfeladatok is baráti hangulatban teltek. Mindenki hozzátett valamit a világából és egymástól is tanultunk! Köszönöm Gabriellának és Tesszának  is ezt a hasznos két napot!

Nyeste Norbert

Várady István fotói a két napról >>>

Fotózás és aktivizmus - képzés a Közélet Iskolájában

 

A Közélet Iskolája egy közösségi oktató- és kutatóközpont, amely a kirekesztett csoportok aktív társadalmi részvételét támogatja.

Erre a képzésünkre elsősorban érdekvédelmi szervezetek és önszerveződő közösségek hátrányos helyzetű tagjait várjuk, akik szeretnék megtanulni a fotózás alapjait és azt, hogyan hasznosíthatják a vizuális elemeket a szervezetük kommunikációjában.

A képzés tervezett témái:
- fotózás alapjai / alap beállítások, egyéb praktikumok
- akció dokumentáció, riport és portré alapok
- képalkotó elemek /kompozíció, látószögek, világítás, dinamika, kontrasztok
- aktivista helyzetek, demonstráció, kampány, folyamat dokumentáció
- etikai kérdések

A képzésen bármilyen digitális fotózásra alkalmas eszközzel részt lehet venni, akár telefonnal is.

Mikor? 2018. március 3-4. (szombat-vasárnap) 10-18h
Hol? Auróra Közösségi központ (Budapest, VIII. kerület, Auróra utca 11.)

A képzést Csoszó Gabriella tartja.

A képzésen a részvétel ingyenes, de ha be tudod fizetni a 20.000 Ft/fő részvételi díjat, akkor hozzájárulsz ahhoz, hogy a képzéseink hosszú távon is mindenki számára elérhetőek legyenek!

A képzés idejére kávét, teát, rágcsálnivalót és ebédet biztosítunk.

Minden résztvevő utazási költségét megtérítjük (Budapestre és a Budapesten belüli tömegközlekedésre is), aki ezt az igényét előre jelzi. Minden esetben a legolcsóbb utazási formát tudjuk csak támogatni. Ha valamelyik résztvevőnek olcsóbb szállást foglalni, mint utazást fizetni, azt is térítjük.

Jelentkezés a Közélet Iskolája honlapján elérhető jelentkezési lap kitöltésével. Ha nem tudod kitölteni az űrlapot, hívj minket telefonon vagy írj emailt! Jelentkezési határidő: 2018. február 15. (csütörtök)

További információ: Udvarhelyi Tessza (06 20 381 8996), kozeletiskolaja@gmail.com