Aktuális / Fotózás

"Új látás- és szemléletmódot kaptunk" - Fotózás és aktivizmus képzés Miskolcon

DSC01927
from közéletiskolája on Flickr

Nagyon jó volt a fotózás és aktivizmus című képzés. Jól éreztem magam, nagyon vidám csapat gyűlt össze. Itt tényleg mindenki választ kapott a kérdéseire.

Fotó: Kovács Gábor

A sok nevetés mellett rengeteg mindent tanultunk. Az alapfogalmak megismerése és elsajátítása után feladatokat kaptunk (csapatokba rendeződve) ezáltal gyakoroltuk a fényképezést. Majd kielemeztük közösen a készített képeket, hogy milyen vizuális elemeket használtunk, milyen perspektívából készítve, a kompozíció során illetve mit lehetett volna másképp csinálni.

Fotó: Galajda Gáborné

Két nap nyilván kevés megtanulni fotózni, de mi ennél sokkal többet kaptunk: új látás- és szemléletmódot, élményeket.

Fotó: Harangozó Vilmosné

Mindenféleképpen gazdagodtam a képzés által. Örülök, hogy részt vehettem, menjetek és tanuljatok! A tudás erőt ad!

Harangozó Vilmosné Rita

Várady István képei a képzésről >>>

Fotózás és aktivizmus - képzés Miskolcon

 

A Közélet Iskolája egy közösségi oktató- és kutatóközpont, amely a kirekesztett csoportok aktív társadalmi részvételét támogatja. Erre a képzésünkre elsősorban érdekvédelmi szervezetek és önszerveződő közösségek hátrányos helyzetű tagjait várjuk, akik szeretnék megtanulni a fotózás alapjait és azt, hogyan hasznosíthatják a vizuális elemeket a szervezetük kommunikációjában.

A képzés tervezett témái:

- fotózás alapjai / alap beállítások, egyéb praktikumok
- akció dokumentáció, riport és portré alapok
- képalkotó elemek /kompozíció, látószögek, világítás, dinamika, kontrasztok
- aktivista helyzetek, demonstráció, kampány, folyamat dokumentáció
- etikai kérdések

A képzésen való részvételhez bármilyen digitális fotózásra alkalmas eszközzel részt lehet venni, akár telefonnal is.

Mikor? 2019. április 27-28. (szombat-vasárnap) 10-18h
Hol? Avasi Közösségi Kávézó (Miskolc, 3529, Szentgyörgy út 42.-44)

A képzést Csoszó Gabriella tartja.

A képzésen a részvétel ingyenes, de ha be tudod fizetni a 20.000 Ft/fő részvételi díjat, akkor hozzájárulsz ahhoz, hogy a képzéseink hosszú távon is mindenki számára elérhetőek legyenek!

A képzés idejére kávét, teát, rágcsálnivalót és ebédet biztosítunk.

Minden résztvevő utazási költségét megtérítjük (Miskolcra és a Miskolcon belüli tömegközlekedésre is), aki ezt az igényét előre jelzi. Minden esetben a legolcsóbb utazási formát tudjuk csak támogatni. Ha valamelyik résztvevőnek olcsóbb szállást foglalni, mint utazást fizetni, azt is biztosítjuk.

Jelentkezés az itt elérhető jelentkezési lap kitöltésével.

Jelentkezési határidő: 2019. április 20. (szombat)

További információ: Udvarhelyi Tessza (06 20 381 8996), kozeletiskolaja@gmail.com

Fotó: Várady István

Fotózás és aktivizmus: játszva, csapatban, részvétel- és élményalapúan

 

Régóta terveztem, hogy részt veszek a fotózás és aktivizmus képzésen, mert vizuális kommunikációval foglalkozom, és érdekel, hogy más médium/eszköz hogyan közvetít, és hogy bizonyos társadalmilag elkötelezett témákat milyen módon lehet megközelíteni a fotókon, fotózáson keresztül.

A képzésre a legtöbb résztvevő különböző civil szervezetektől érkezett, és azért jött, hogy a saját szervezete ügyeit, kiállásait jobban tudja majd dokumentálni. Ezen a képzésen is bebizonyosodott, hogy mindenki tud „jó” fotót készíteni, ha elsajátítja a fotós látásmód néhány szempontját, és a nem megszokott, intenzív figyelemmel szemléli a körülötte lévő történéseket.

Nagyon jó élmény volt ez a két napos képzés; úgy tanulhattam a fotózásról és az aktivizmusról, ahogy szerintem ideális lenne: játszva, csapatban, részvétel- és élményalapúan, hierarchia nélkül és rávezetve a kritikai gondolkodásra.

Tetszett, hogy gyakorlati és elméleti szempontból is körbejártuk a témát: beszéltünk arról, hogy egy tüntetésen hogyan érdemes fotózni, miként lehetséges a nehezebb társadalmi témákat dokumentálni, mi etikus, mi nem. Különböző szituációs feladatokon keresztül élesben gyakoroltuk a fényképezést, az előtte megtanult technikai praktikákkal (mint mélységélesség, fehéregyensúly, kompozíciós beállítások). Szó volt arról is, hogy melyik közösségi platformon milyen képet érdemes kommunikálni, milyen képkivágásnak milyen üzenete lehet.

Mindenkinek ajánlom a képzést, aki nem hivatásos fotós, de érdekli, hogy a fénykép hogyan válhat az aktivizmus részévé, segítő eszközévé; többet megtudhat arról is, hogy a képkészítő hogyan tud ezekkel az eszközökkel a számára fontos ügyek (pl. civil kezdeményezések, tüntetések stb.) mellé állni. A képzésen tárgyalt fényképezési hozzáállásban jónak tartom, hogy a fotós aktív részese az eseményeknek, nem kívülálló szemlélő - ez jól látszik az ilyen módon készített képeken. Nagyon jó erről a résztvevő pozícióról többet megtudni, és gyakorolni is azt.

Thury Lili

A szakszavaktól és beállításoktól kezdve a helyzetgyakorlatokon és érdekes feladatokon át az etikai és jogi kérdésekig bezárólag mindent átvettünk! Izgalmas, humoros és instant megjegyezhető volt Csoszó Gabriella előadása. Egyszóval: "olvasmányos". Nagyon jó volt hogy habár különböző élethelyzetből és korból érkeztünk, a csapatfeladatok is baráti hangulatban teltek. Mindenki hozzátett valamit a világából és egymástól is tanultunk! Köszönöm Gabriellának és Tesszának  is ezt a hasznos két napot!

Nyeste Norbert

Várady István fotói a két napról >>>

Fotózás és aktivizmus - képzés a Közélet Iskolájában

 

A Közélet Iskolája egy közösségi oktató- és kutatóközpont, amely a kirekesztett csoportok aktív társadalmi részvételét támogatja.

Erre a képzésünkre elsősorban érdekvédelmi szervezetek és önszerveződő közösségek hátrányos helyzetű tagjait várjuk, akik szeretnék megtanulni a fotózás alapjait és azt, hogyan hasznosíthatják a vizuális elemeket a szervezetük kommunikációjában.

A képzés tervezett témái:
- fotózás alapjai / alap beállítások, egyéb praktikumok
- akció dokumentáció, riport és portré alapok
- képalkotó elemek /kompozíció, látószögek, világítás, dinamika, kontrasztok
- aktivista helyzetek, demonstráció, kampány, folyamat dokumentáció
- etikai kérdések

A képzésen bármilyen digitális fotózásra alkalmas eszközzel részt lehet venni, akár telefonnal is.

Mikor? 2018. március 3-4. (szombat-vasárnap) 10-18h
Hol? Auróra Közösségi központ (Budapest, VIII. kerület, Auróra utca 11.)

A képzést Csoszó Gabriella tartja.

A képzésen a részvétel ingyenes, de ha be tudod fizetni a 20.000 Ft/fő részvételi díjat, akkor hozzájárulsz ahhoz, hogy a képzéseink hosszú távon is mindenki számára elérhetőek legyenek!

A képzés idejére kávét, teát, rágcsálnivalót és ebédet biztosítunk.

Minden résztvevő utazási költségét megtérítjük (Budapestre és a Budapesten belüli tömegközlekedésre is), aki ezt az igényét előre jelzi. Minden esetben a legolcsóbb utazási formát tudjuk csak támogatni. Ha valamelyik résztvevőnek olcsóbb szállást foglalni, mint utazást fizetni, azt is térítjük.

Jelentkezés a Közélet Iskolája honlapján elérhető jelentkezési lap kitöltésével. Ha nem tudod kitölteni az űrlapot, hívj minket telefonon vagy írj emailt! Jelentkezési határidő: 2018. február 15. (csütörtök)

További információ: Udvarhelyi Tessza (06 20 381 8996), kozeletiskolaja@gmail.com