Aktuális / Képzés

Mi közünk a választásokhoz? - online képzés civil szervezeteknek és közösségeknek

Erre a műhelyünkre civil szervezetek, önszerveződő közösségek és társadalmi mozgalmak képviselőit várjuk, akik szeretnének szervezeti álláspontot és stratégiát kialakítani a közelgő országgyűlési választásokkal kapcsolatban annak érdekében, hogy a választásokat leginkább hasznosítani tudják az általuk képviselt csoportok és ügyek érdekeinek képviseletéhez. Előnyt jelent, ha egy szervezetből/közösségből többen jelentkeznek, mert így hatékonyabban lehet a gyakorlatba ültetni a tanultakat.

A jogaid nem védik meg magukat! – online képzés állampolgári jogokról

IMG_5747
from közéletiskolája on Flickr

Mennyire ismered a jogaidat és mennyire tudsz élni velük a gyakorlatban? Ezen a képzésen azokkal a jogokkal ismerkedünk meg, amelyek segítségével érvényt szerezhetsz érdekeidnek és formálhatod közösséged életét. Olyan önkénteseket, aktivistákat vagy hátrányos helyzetű embereket várunk, akik a szeretnének a társadalmi igazságosságért tenni a jog eszközeivel.

Hol? Online a Zoom felületén

Mikor? 2021. november 20. (szombat) 10-18 óra

Ha szeretnél részt venni, töltsd ki az oldal alján található jelentkezési lapot 2021. november 12-ig vagy ide kattintva!

Az képzésen ilyen kérdésekről tanulunk interaktív módszerekkel:

- Hová fordulhatsz, ha azért nem vettek fel egy munkahelyre vagy nem kapsz segélyt, mert roma vagy nő vagy, fogyatékkal élsz, esetleg büntetett előéleted van?

- Hogyan szabad kritizálnod egy közszereplőt, és mit tehetsz, ha ezért hátrány ért?

- Hogyan tudhatod meg, mire költötte a közpénzt a helyi önkormányzat?

A képzésen a részvétel ingyenes, de ha be tudod fizetni a 10.000 Ft/fő részvételi díjat vagy annak egy részét, hozzájárulsz ahhoz, hogy a képzéseink hosszú távon is mindenki számára elérhetőek legyenek. A képzés alatt ebédet, valamint szükség esetén gyermekfelügyeletet, utazási támogatást és szállást is biztosítunk.

Olvasd el korábbi résztvevőnk beszámolóját a képzésről!

A képzést Szabó Attila (TASZ) és Tillinger Zsófia (jogász, tréner) tarják.

Keress minket bátran, ha kérdésed van! www.kozeletiskolaja.hu, kozeletiskolaja@gmail.com, 0620 550 1561

_____________________________

Jelentkezési lap

Kapcsolódj be! - toborzás és szövetségépítés online képzés

DSC_1193
from közéletiskolája on Flickr

A társadalmi célokért dolgozó szervezetek számára a legnagyobb értéket a tagok és önkéntesek jelentik. A tenni akaró csapat megszervezése, aktivisták és támogatók bevonása mind a szervezet eredményes munkájának az alapja. Ezen a gyakorlati képzésen megtanulhatod, hogyan építs olyan szervezetet, ami egyben egy biztos és sokszínű közösség is.

 Hol? Online a Zoom felületén

 Mikor? November 27. (szombat) 10.00-18.00

 ►►► Jelentkezz az oldal alján található jelentkezési lapon 2021. november 17-ig vagy ezen a linken

Részvételi akciókutatás képzés

IMG_5258
from közéletiskolája on Flickr
A kétnapos képzésen a résztvevők megismerkedhetnek a részvételi akciókutatás (RAK) elméleti és gyakorlati alapjaival, és valós példákat láthatnak arra, hogy ez a módszer hogyan használható társadalmi problémák megoldására, és miként járulhat hozzá ahhoz, a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok tagjai felismerjék az őket érintő rendszerszintű elnyomás okait, és képesek legyenek kiállni magukért. A résztvevők kidolgozzák saját kutatási tervüket is, mely akár kiindulópontként szolgálhat egy jövőbeli kutatáshoz.
Mikor? 2021. november 13-14. (szombat-vasárnap) 10-18 óra
Hol? Auróra közösségi ház (Budapest 1084 Auróra utca 11.)
Ha szeretnél részt venni, töltsd ki az oldal alján található jelentkezési lapot 2021. november 1-ig vagy kattints ide! 

Hogyan építsünk fenntartható szervezetet? - forrásteremtés képzés Miskolcon

IMG_8171
from közéletiskolája on Flickr

A fenntartható és kiszámítható szervezeti működés fontos alapja az igazságos társadalomért való munkának. A szervezeteknek több lábon kell állniuk pénzügyileg is, hogy maguk határozhassák meg a tevékenységüket, és függetlenedni tudjanak a pályázati kényszerektől. Ezen a képzésen megtanulhatod, hogyan építs te is ilyen szervezetet!

Mikor? Szeptember 25. (szombat) 10.00-18.00

Hol? Miskolc, Avasi közösségi kávézó (Szentgyörgy út 42-44.)

Ha szeretnél részt venni, töltsd ki ezt a jelentkezési lapot az oldal alján vagy a linkre kattintva 2021. szeptember 15-ig: https://forms.gle/FKauoQw7HnEEuDns7

TANULJ, SZERVEZŐDJ, VÁLTOZTASS! - képzési program aktív közösségeknek és civil szervezeteknek

A Közélet Iskolája új, egy éves képzési programot hirdet aktív közösségek és civil szervezetek számára. A "Tanulj, szerveződj, változtass!" program célja, hogy a társadalmi igazságosságért, valódi demokráciáért, helyi közösségek vagy kisebbségek érdekeiért dolgozó szervezetek tudatosabban, fenntarthatóbban működjenek és nagyobb társadalmi hatást érjenek el a munkájukkal. A program részeként a bekerülő szervezetek részt vesznek a Közélet Iskolája kiválasztott képzésein, amik többek között csoportépítésről, érdekvédelemről, szervezeti kommunikációról és kampányszervezésről szólnak. Emellett személyre szabott konzultációs alkalmakat és szakmai tanácsadást nyújtunk a program résztvevőinek.

 

Kiknek szól a program?

- Már aktív közösségeknek és civil szervezeteknek (nem kell bejegyzett szervezetnek lennie)

- Olyanok jelentkezését is várjuk, akiknek még nincs működő csoportjuk, de a program ideje alatt szeretnének egy jó ügyért dolgozó csoportot elindítani

- Előnyben részesítjük azokat a csoportokat, akiknek tagjai hátrányos helyzetűek, és akik érdekvédelemmel foglalkoznak

Az elnyomás arcai - képzés társadalmi egyenlőtlenségekről

IMG_6526
from közéletiskolája on Flickr

Neked szól ez a képzés, ha mindig is érdekeltek az egyenlőtlenségek, de korábban nem volt lehetőséged tanulni a társadalmi folyamatok működéséről. Úgy gondoljuk, hogy ha igazságosabb társadalmat akarunk építeni, akkor először meg kell ismernünk a jelenlegi problémákat és egy sokszínű csoportban közösen gondolkodni a megoldáson. Erre lesz lehetőség a bevezető interaktív képzésen, ahova elsősorban hátrányos helyzetű résztvevőket várunk.

Mikor? 2020. szeptember  25-26. (szombat-vasárnap) 10-18 óra

Hol? Auróra közösségi ház (Budapest 1084 Auróra utca 11.)

Ha szeretnél részt venni, töltsd ki az oldal alján is megtalálható jelentkezési lapot 2021. szeptember 10-ig: https://forms.gle/RVfvvFWPWQh217oY6

Állj ki magadért és másokért! - érdekvédelem képzés

IMG_8012
from közéletiskolája on Flickr

Szeretnéd, hogy méltó körülmények között dolgozhass? Zöldebb településen akarsz élni? Beleszólnál a helyi ügyekbe, de a döntéshozókat nem érdekli a véleményed?

Ha egy csoportot hátrány ér vagy jobb életkörülményeket szeretne magának, akkor erre fel kell hívni a döntéshozók figyelmét és nyomást kell gyakorolni a változás érdekében. Ezen a gyakorlati képzésen a résztvevők megismerkedhetnek a közösségi érdekvédelem módszereivel és eszközeivel, és az érdekvédelmi kampányok szervezésének alapjaival. A képzés során interaktív módszereket használunk és konkrét, való életből vett példákkal dolgozunk.

Mikor? 2021. szeptember 11-12. (szombat-vasárnap) 10-18 óra

Hol? Auróra közösségi ház (Budapest 1084 Auróra utca 11.)

Ha szeretnél részt venni, töltsd az oldal alján is megtalálható jelentkezési lapot 2021. augusztus 29-ig:  https://forms.gle/jCvYMytTGDCXReNu7

Hogyan legyél kampányfőnök? – képzés a Közélet Iskolájában

kampányfőnök fb cover
from közéletiskolája on Flickr

Ezen a képzésen megtudhatod, hogyan kell egy sikeres és erős közösségi választási kampányt koordinálni. Olyan civil csoportok és progresszív pártok tagjait, aktivistáit, jelöltjeit és kampányfőnökeit várjuk, akik szeretnének alulról szerveződő, erős kampányt építeni helyi vagy országgyűlési választásokon, miközben hűek maradnak az értékeikhez a szervezés módszereiben és a kommunikációban is.

A kétnapos képzésen ilyen kérdésekre keresünk megoldásokat:

-          Mi a kampányfőnök szerepe egy közösségi kampányban?

-          Hogyan épül fel egy választási kampány?

-          Hogyan lehet támogatói bázist építeni?

-          Hogyan szervezzük és koordináljuk az önkénteseket?

-          Milyen egy jó kommunikációs stratégia?

-          Mit tanulhatunk a sikeres magyar és külföldi kampányokból?

Szerveződj! társasjáték-vezető képzés

IMG_7876
from közéletiskolája on Flickr
A Szerveződj! társasjáték az érdekvédelem és aktivizmus módszereivel ismerteti meg a résztvevőket játékos módon. A társas célja, hogy a játékos csoport elgondolkozzon azon, hogy milyen eszközökkel tud kiállni saját közössége vagy mások érdekeiért, hogyan lehet hatásosan fellépni, kampányolni, mozgalommá szerveződni és tenni egy igazságosabb világért.

Tudj meg többet a játékról ide kattintva! 

 A Közélet Iskolája játékát szeretnénk minél többekhez eljuttatni, ezért az a célunk, hogy olyan embereket képezzünk, akik hatékonyan tudják elmagyarázni a szabályokat, levezetni a játékot és az azt követő beszélgetést, feldolgozást.

 

Neked való ez a képzés, ha…

-  érdekel az aktivizmus, közösségszervezés
- kipróbálnád magad játékvezetőként
- szeretnél többet megtudni a játékosítás pedagógiájáról
- szívesen vállalnál a jövőben játékvezetést saját közösségedben vagy akár a Közélet Iskolája eseményein

Older Oldest