Aktuális / Képzés

Social inequalities in contemporary Hungary

 

It was already the third time that the School of Public Life held a training on critical social theory in a prison, this time in Balassagyarmat. In the following you can read the report of a participant:

“In the name of all of us, I can tell that we were happy about this program, and in the name of the group, I would like to thank you that we could be here and that you were here and brought some colors, some interesting things to our grey everyday lives. The discussions and the topics were good and interesting and thank you for the performance style and the preparedness of Mariann. It was interesting that the discussions on different topics were flowing freely, depending on what we were interested in, yet they happened with the help of Mariann’s questions and proposals, launching a chain of thoughts in everybody even if they had a firm belief on the subject.

We discussed topics that are significant in today’s society and faced by the majority of the people – especially when somebody is excluded or somebody excludes someone else – but still nobody really talks about them. Everybody thinks that they can’t do anything about them, so what’s the point in talking about them. In my personal opinion, such groups and initiatives are important. Because the power of words is bigger than the majority would think. The discussions that we have launch a chain of thoughts, which will later lead to action. If only one person from each group would relate differently even to only one of the subjects, then it is a success, because the change happens thanks to these discussions. Let’s say that because of such a discussion someone will not turn their head away when they see a homeless person, but give him or her some coins or a sandwich. And through these small changes, the world becomes a better, more livable place. We are thankful that with this series of discussions, they opened up windows for many undiscussed problems. Listening to each other, we could hear many different points of view, while getting to know each other better and ourselves, too.

In the name of the group, I would like to wish you success in your future work and I hope you will be able to make more people get to know these problems. Thank you for these 10 weeks!

Gergő

Miközben másoktól tanultunk, a saját erőinket fedeztük fel - beszámoló az önkormányzati képzésről

 

Még fél éve sincs, hogy Szegeden elkezdtem önkénteskedni egy szexuális kisebbségekkel foglalkozó informális csoportnál, így mindig keresem azokat az alkalmakat, amikor többet megtudhatok a közösségszervezés és érdekvédelem alapvetéseiről. Ezért is nagy várakozással indultam neki a Közélet Iskolája legújabb képzésének, és nem kellett csalódnom.

Ahogy korábban, úgy most is egy sokszínű társaságba csöppentem, akik között találtam civileket, önképzőket, de olyanokat is, akik egy adott pártcsaládot képviseltek a kétnapos képzés során. Az pedig külön öröm volt számomra, hogy az önkormányzatiság témáját feldolgozó képzésre nem egyedül, hanem másik két csoporttaggal együtt érkezhettem. Velük a közösségünket is érintő önkormányzati vállalásokat és azok remélt hatásait én is komplexebb módon fel tudtam mérni, mindezt a jövő évi önkormányzati választásokra való felkészülés jegyében, amikor különösen nagy szükség lesz az érdekérvényesítő szerepünkre, hogy számunkra is elfogadható döntések szülessenek helyi politikai szinten. Miközben másoktól, tőletek tanultunk, valójában a saját erőinket fedeztük fel.

Köszönöm a Közélet Iskolájának azt a platformot, ahol a vélemények szabadon és bátran megütközhettek!"

Hegedűs Gábos, önkéntes aktivista, Szegedi LMBT Közösségért Csoport

Fotók a képzésről >>>

Fotó: Várady István

Hogyan szervezzünk csoportot? - Laura beszámolója

Unknown title
on youtube

A Közélet Iskolájában 2018. szeptember 1-2-án tartottuk a "Hogyan szervezzünk csoportot?" című alapképzést, amelyről Juhászné Pap Laura Edina osztja meg a tapasztalatait.

A résztvevők így invitálnak másokat erre a képzésre:

  • Állj föl te is, állj ki te is!
  • Lássátok, hogy miért szerveződtök és hogyan!
  • Ez a csúcs, amit ha eljössz és megmászod, tudni fogod hogy jó helyen vagy, voltál, és leszel.
  • Ha részvételi demokráciában akarsz élni, ezt a képzést nem hagyhatod ki!
  • Téglából épül a ház, feladatból a változás, emberekből a közösség.
  • Az eredményes működéshez nem árt tudni a csoport működésének alapelveit.
  • Nyiss, hogy te is megnyílhass.

Akciószervezés - képzés a Közélet Iskolájában

 

A Közélet Iskolája egy közösségi oktató- és kutatóközpont, amely a kirekesztett csoportok aktív társadalmi részvételét támogatja. Erre a képzésünkre érdekvédő szervezetek, önszerveződő közösségek és társadalmi mozgalmak képviselőit várjuk, akik szeretnének új akciószervezési módszereket tanulni, hogy fejleszteni tudják szervezetük érdekérvényesítő képességét.

A képzés tervezett témái:
•    kreatív akciók szervezése
•    tüntetésszervezés
•    polgári engedetlenség

Mikor? 2018. november 9-10-11. (péntek-vasárnap) 10-18h
Hol? Auróra közösségi központ (Budapest, VIII. kerület, Auróra utca 11.)

A képzést Karlik Cintia (Budapest Pride), Döme Zsuzsanna (MKKP) és Misetics Bálint tartja.

A képzésen a részvétel ingyenes, de ha be tudod fizetni a 30.000 Ft/fő részvételi díjat, akkor hozzájárulsz ahhoz, hogy hátrányos helyzetű emberek is részt vehessenek a képzésen és programjaink hosszú távon is mindenki számára elérhetőek legyenek!

A képzés idejére kávét, teát, rágcsálnivalót és ebédet biztosítunk.

Minden résztvevő utazási költségét megtérítjük (Budapestre és a Budapesten belüli tömegközlekedésre is), aki ezt az igényét előre jelzi. Minden esetben a legolcsóbb utazási formát tudjuk csak támogatni. Ha valamelyik résztvevőnek olcsóbb szállást foglalni, mint utazást fizetni, azt is térítjük.

Jelentkezés az online elérhető űrlapon. Jelentkezési határidő: 2018. október 26. (péntek)

További információ: Fernengel Ági (06 20 957 1610), kozeletiskolaja@gmail.com

Fotó: Várady István

Állampolgári újságírás és blogírás - képzés a Közélet Iskolájában

 

A Közélet Iskolája egy közösségi oktató- és kutatóközpont, amely a kirekesztett csoportok aktív társadalmi részvételét támogatja. Erre a képzésünkre azokat várjuk,

-    akik szívesen és rendszeresen posztolnak/posztolnának online felületen a társadalmi kérdésekről, esetleg civil szervezetük ügyeiről,
-    akik írnak/írnának cikkeket, beszámolókat, tudósításokat, kritikákat,
-    indítottak vagy indítanának blogot,
-    közepes vagy jobb íráskészséggel rendelkeznek

Mi az állampolgári újságírás?

Bárki képes aktívan részt venni a hírkészítésben, tudósításban, a társadalmi történések feldolgozásában. Sőt, kifejezetten fontos, hogy passzív fogyasztókból aktív, a saját és mások helyzetét mélyebben megértő állampolgárokká váljunk. A képzés célja, hogy a résztvevők képesek legyenek mások számára is érthetően megfogalmazni társadalmi témákat, tudást szerezzenek arról, hogy ezeket hogyan tudják feldolgozni és megjelentetni az írott sajtóban és a közösségi médiában. A képzés során kifejezetten az írásra koncentrálunk, annak tartalmára, hírértékére, befogadhatóságára és lehetséges felületeire, mert ez a kommunikációs forma az, ami a legtöbb embernek elérhető íróként és olvasóként is.

A csoportos képzésen felül egyéni konzultációkkal is segítjük a résztvevők munkáját.

Mikor? 2018. november 24-25 (szombat-vasárnap) és december 1. (szombat) 10-18h
Hol? Auróra közösségi központ (Budapest, VIII. kerület, Auróra utca 11.)

A képzést Ámon Kata és Varga Márta tartja.

A képzésen a részvétel ingyenes, de ha be tudod fizetni a 30.000 Ft/fő részvételi díjat, akkor hozzájárulsz ahhoz, hogy hátrányos helyzetű emberek is részt vehessenek a képzésen és programjaink hosszú távon is mindenki számára elérhetőek legyenek!

A képzés idejére kávét, teát, rágcsálnivalót és ebédet biztosítunk.

Minden résztvevő utazási költségét megtérítjük (Budapestre és a Budapesten belüli tömegközlekedésre is), aki ezt az igényét előre jelzi. Minden esetben a legolcsóbb utazási formát tudjuk csak támogatni. Ha valamelyik résztvevőnek olcsóbb szállást foglalni, mint utazást fizetni, azt is térítjük.

Jelentkezés az online elérhető űrlapon. Jelentkezési határidő: 2018. november 4. (vasárnap)

További információ: Fernengel Ági (06 20 957 1610), kozeletiskolaja@gmail.com

Fotó: Várady István

Közpolitikai mentorálás a CEU-n

 

Munkatársunk, Dósa Mariann az előző tanévben roma és menekült diákokat mentorált közpolitika témában a Közép-európai Egyetem két mesterszakra felkészítő programjának keretében (Roma Graduate Preparatory Program és Open Learning Initiative). Az RGPP program egy diákjának beszámolóját olvashatjátok a kurzusról.

Miután már munkatapasztalatot szereztem nemzetközi szervezeteknél, minisztériumoknál, ügynökségeknél, helyi önkormányzatoknál, valamint roma civilszervezeteknél és hálózatoknál Szerbiában, úgy döntöttem, a szerbiai roma közösségért akkor tudok többet tenni, ha tovább fejlesztem magam a közpolitika terén. Ezután választottam ki a Közép-európai Egyetem romákat továbbtanulásban segítő programját, az RGPP-t, ahol másokkal együtt egy tízhónapos Bevezetés a közpolitikába kurzuson vettem részt.

A nagyon összetett és átfogó, de mindenekelőtt nagyon élvezetes kurzus során Mariann rávezetett minket, hogy analitikusan és kritikusan gondolkozzunk közpolitikai problémákról, megoldásokról és az általánostól eltérő lehetőségekről is. A kurzust úgy tervezték, hogy tágítsa a látókörünket, a figyelmünket a közpolitikai témákra, fogalmakra és elméletekre irányítsa, és ezeket kritikai szövegeken, órai beszélgetéseken és prezentációkon, írásgyakorlatokon keresztül vitattuk meg.

Az órák tökéletes környezetet és lehetőséget teremtettek olyan általánosabb kérdések megvitatására is mint: Mi az a közpolitika? Mi a kapcsolat a közpolitika, a politika és a hatalom között? Csak úgy, mint ennél specifikusabb kérdésekre: Mi az a társadalom-, egészség-, oktatás-, foglalkoztatás-, kisebbségpolitika? Én személy szerint nagyon hasznosnak találtam a kurzus második felében tanult elméleteket és elemzési kereteket, amiket a közpolitika megértésére és igazolására vagy akár kritizálására is használhatunk. Ezek lehetővé tették számomra, hogy tanuljak róluk és használjam is ezeket a magyarázó és kritizáló eszközöket, és komolyabban alkalmazzam is ezeket olyan közpolitikai problémákon, amikkel a roma közösségek napi szinten szembesülnek. Összességében a kurzus során lehetőségem volt tanulni arról, hogy milyen egy kutatási folyamat, és milyen módszerekkel érdemes közpolitikát kutatni. A mentorom segítségével egy kutatási anyagot készítettem a kurzus végére, amiben többféle kutatási módszert és felfogást is alkalmazok, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a közpolitikai diskurzus valódi eredményeken alapuljon.

Először azért jelentkeztem az RGPP programba, hogy az angol nyelvben fejlődjek, és hogy felkészüljek a közpolitika mesterszakra. De a Bevezetés a közpolitikába kurzus nem csak azokat az alapképességeket és tudást adta meg nekem a közpolitika területéről, amit vártam tőle, hanem olyan eszközöket és önbizalmat, amivel tényleges változást hozhatok a közösségemnek.

Igor Kostic

 

Tutoring Roma and refugee students at CEU

 

In the past school year, our colleague Mariann Dósa was tutoring Roma and refugee students in Public Policy in the two master's studies preparatory programs of Central European University: the Roma Graduate Preparatory Program and the Open Learning Initiative. You can read an account of the classes by a student of RGPP below.

After gaining working experience with international organizations, ministries, agencies, local self-governments, as well as with Roma CSOs and networks in Serbia, I decided to pursue further academic development in the field of public policy in order to achieve more for Roma community in Serbia. As a next step, I have chosen the Roma Graduates Preparation Program (RGPP) of Central European University, where I have, among others, attended the ten-months-long course of Introduction to Public Policy.

During very complex and extensive, but foremost enjoyable course, I have been guided toward thinking analytically and critically about policy problems, solutions, and alternative perspectives to mainstream paradigms. The course was designed around raising awareness and debating fundamental policy issues, concepts, and theories in the field of public policy through critical readings, in-class discussions and presentations, and writing practice.

The course was a perfect environment and opportunity to explore the general questions like What is Public Policy, What is the relationship between policy, politics, and power?, as well as more specific: What are Social, Health, Educational, Employment, Minority policies. I have personally appreciated very much further course’s focus on theories and conceptual tools utilized in understanding, justifying as well as criticizing policies. This enabled me to learn about and practice using these explanatory and critiquing tools and applying it in greater depth on the policy issues that Roma communities are facing on a daily bases. Ultimately, during the course, I had the opportunity to learn about the research process and methods of pursuing research in the field of public policy, as well. Guided by the mentor, I have worked on a final research paper, at the same time learning about different research approaches and methods in public policy, which is the essential tool in bringing evidence to policy discussion.

At first,  I have applied to RGPP to advance my English language skills and to prepare myself for further MA Public Administration Studies. However, Introduction to Public Policy course gave me not only fundamental skills and knowledge about the field of public policy but moreover, tools and self-confidence to bring desired changes to my community.

Igor Kostic

„Our operation will be more organized and transparent” – report on the group-organizing training

 

As a member of the „Christians for Gays” group, I had the chance to participate in the training of the School of Public Life titled „How to organize a group?” Over the past years, we have often felt in our group that we do not have enough knowledge to lead and organize ourselves in an appropriate way. This is why we were very happy to hear that the School of Public Life offered such a training.

The themes of the training were very exciting: we learned and talked about things that are essential to the operation of a group. Over the two days, we engaged in many practical exercises, which we solved in groups. Besides learning together, these workshops were a perfect chance to get to know each other, the different organizations the participants represented and the challenges they face. The practicality of the training helped us understand the theory of group organizing, so we can apply it easily to our own organizations.

From all the interesting things, I would highlight the exercise that made us think about the barriers of expanding our group from the points of view of people committed to the organization at very different levels and in many different ways.
We also got an introduction to strategic planning by planning together the strategy of my own organization. It was a very positive experience for me to see how different participants helped me develop our strategy with so much enthusiasm and empathy.

All in all, these were very inspiring two days and I think our group will profit a lot from it. We will be able to clear a lot of undefined things and our operation will become more organized and transparent. Thanks a lot to Közélet Iskolája for the opportunity!

András Papp

Stratégiai tervezés - képzés a Közélet Iskolájában

 

A Közélet Iskolája egy közösségi oktató- és kutatóközpont, amely a kirekesztett csoportok aktív társadalmi részvételét támogatja.

Erre a képzésünkre érdekvédő szervezetek, önszerveződő közösségek és társadalmi mozgalmak képviselőit várjuk, akik szeretnék, ha a szervezetüknek lenne világos víziója rövid, közép és hosszú távú céljairól, és kidolgozott stratégiája ezeknek a céloknak az elérésére.

A képzés tervezett témái:
•    a vízió szerepe a szervezet és a tagok életében
•    a stratégia jelentősége egy szervezet életében
•    a stratégiaalkotás módszertana

A képzésen előnyt jelent, ha egy szervezetet több (max. 3) ember képvisel, mert így könnyebb lesz alkalmazni az itt tanult szemléletet és módszereket.

Mikor? 2018. december 15-16. (szombat-vasárnap), 10.00-18h
Hol? Auróra közösségi központ (Budapest, VIII. kerület, Auróra utca 11.)

A képzést Ivány Borbála, Fernengel Ági és Udvarhelyi Tessza tartják.

A képzésen a részvétel ingyenes, de ha be tudod fizetni a 20.000 Ft/fő részvételi díjat, akkor hozzájárulsz ahhoz, hogy a képzéseink hosszú távon is mindenki számára elérhetőek legyenek!

A képzés idejére kávét, teát, rágcsálnivalót és ebédet biztosítunk.

Minden résztvevő utazási költségét megtérítjük (Budapestre és a Budapesten belüli tömegközlekedésre is), aki ezt az igényét előre jelzi. Minden esetben a legolcsóbb utazási formát tudjuk csak támogatni. Ha valamelyik résztvevőnek olcsóbb szállást foglalni, mint utazást fizetni, azt is térítjük.

Jelentkezés a Közélet Iskolája honlapján elérhető jelentkezési lapon. Jelentkezési határidő: 2018. november 26. (hétfő)

További információ: Udvarhelyi Tessza (06 20 381 8996), kozeletiskolaja@gmail.com

Newest Newer
Older Oldest