Aktuális / Könyv

KÖNYV - Bodor Péter: Cseppben a tenger – A politikai pluralizmus kialakulása egy budapesti lakótelepen

borito cseppben a tenger
from közéletiskolája on Flickr

Bodor Péter: Cseppben a tenger – A politikai pluralizmus kialakulása egy budapesti lakótelepen (1990)

 „Én nem éreztem jónak a beköltözők közti szellemet; a zárt lépcsőházakban mindenki visszavonult a saját lakásába, és azzal volt elfoglalva, hogy megszervezze a saját életét…" mondta Báthory Béla, a későbbi Újpalotaiak Baráti Egyesületének elnöke.

Bodor Péter Cseppben a tenger című könyve az Újpalotaiak Baráti Körének indulását mutatja be, ami az államszocializmus végének egyik első bejegyzett és példaértékű civil szervezeteként indult, és ma is működik.

Az egyesület tagjai '80-as évek végén kezdtek el dolgozni azért, hogy közösséget teremtsenek és kulturális programokat hozzanak a nemrég felhúzott lakótelepre.

"Arra szeretnénk felhívni az emberek figyelmét, hogy ne fogadják kritikátlanul, amit a helyi hatalom felkínál, ne vegyék tudomásul szó nélkül, amit kapnak. Szóljanak bele, vegyék kezükbe a körülöttük lévő ügyeknek az irányítását vagy legalább az alakítását." - foglalta össze egy szervező az Újpalotaiak Baráti Körének küldetését. Nem véletlen, hogy a pártállami hivatalok képviselői megpróbálták ellehetetleníteni vagy legalább elodázni az Egyesület megalakulását.

Szülinap és választási kisokos bemutató

Szeptember 4.
Auróra Közösségi ház
17:00- 18:45 "Civilek" az önkormányzatokban - elefánt a porcelánboltban? kisokos bemutató és kerekasztal beszélgetés a Közélet Iskolájában
Bemutatjuk a Választás mindenkié című kisokosunk második, frissített kiadását, amelyben a Mártát Magdolnának! kampány tapasztalatait kiegészítettük a győztes Pikót polgármesternek! kampány tapasztalataival is a C8 - Civilek Józsefvárosért szervezettel együttműködésben.
 A kisokos a helyszínen ingyen elvihető lesz, de minden adománynak nagyon örülünk, amivel a Közélet Iskolája munkáját támogatod. 
Udvarhelyi Tessza, a józsefvárosi Pikó kampány kampányfőnöke és a Közélet Iskolája társalapítója vezeti a választási kisokoshoz kapcsolódó kerekasztal-beszélgetést. Olyan vendégek vesznek részt a beszélgetésen, akik közel egy évvel ezelőtt jutottak be a települési önkormányzatokba vagy aktivistaként dolgoznak ellenzéki önkormányzatokkal. Közös bennük, hogy mindannyian civil szervezetek képviselőjeként kezdtek el foglalkozni a politikával és szeretnék megváltoztatni a közösségek és a hatalom viszonyát. Velük értékeljük az elmúlt hónapokat, beszélünk a sikerekről, a nehézségekről és a fejlődés lehetőségeiről és szó lesz arról is, hogy mit tanultunk eddig és hogyan látjuk a magyar demokrácia jövőjét.
 18:45-19:00 Torta és koccintás
Köszöntsük fel együtt a Közélet Iskoláját 6. szülinapja alkalmából. Légy a vendégünk egy szelet tortára és egy pohár pezsgőre!
 19:00-20:00 Szerveződj! társasjátékozás
Próbáld ki a Közélet Iskolája társasjátékát érdekvédelemről, kampányszervezésről és társadalmi igazságosságról!
 20:00 Varsányi szirének koncert - népszerű popszámokat feldolgozó lánykórus
 Ne felejts el készpénzt hozni, hiszen helyszínen támogathatod a Közélet Iskoláját támogatói italok és ajándékok vásárlásával!

A kutatás felszabadító ereje könyvbemutató és beszélgetés Miskolcon

IMG_6224
from közéletiskolája on Flickr

"A kutatás felszabadító ereje - A részvételi akciókutatás elmélete és gyakorlata" könyvbemutató és kerekasztal beszélgetés

Mi az a részvételi akciókutatás? Lehetséges-e lebontani a kutató és kutatott közötti hierarchiát? Hogyan függ össze a kutatás és az aktivizmus? Mit jelent az a gyakorlatban, hogy a tudás hatalom? Hogyan válhatnak olyan emberek kutatóvá, akik sosem jártak egyetemre?

A Közélet Iskolája legújabb kötete ezekre a kérdésekre keresi a választ elméleti írások és esettanulmányok segítségével Magyarországról és külföldről. A könyv egyszerre szól aktivistáknak, érdekvédőknek, közösségszervezőknek, közösségfejlesztőknek, civil szervezetek munkatársainak, kutatóknak és mindazoknak, akik meg akarják változtatni a társadalmat, amiben élünk.

Mikor? 2020. március 10. (kedd) 18-21 óra

Hol? Otthonka (Miskolc, Horváth Lajos utca 7.)

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/448640612732055/

Hogyan tanítsunk társadalmi egyenlőtlenségekről? - szöveggyűjtemény bemutató

társadalmi egyenlőtlenségek szöveggyűjtemény
from közéletiskolája on Flickr

Megjelent a Társadalmi egyenlőtlenségek szöveggyűjtemény, mely 16 magyar és külföldi szerző meghatározó társadalomtudományi műveit tartalmazza rövidítve, közérthető nyelvezettel!

A kötet egy börtönökben tartott társadalmi egyenlőtlenségek kurzusból nőtt ki, melynek a tartalmát a Közélet Iskolája 'Az elnyomás arcai' nevű alapképzésébe sűrítette össze, most pedig egy szöveggyűjteményben foglaltuk össze a témákhoz kapcsolódó szövegeket.

Társadalmi egyenlőtlenségek szöveggyűjtemény

IMG_6824_Fotor
from közéletiskolája on Flickr

Megjelent a Társadalmi egyenlőtlenségek szöveggyűjtemény, mely 16 magyar és külföldi szerző meghatározó társadalomtudományi műveit tartalmazza rövidítve, közérthető nyelvezettel! Illetve online elérhetőek a témákhoz kidolgozott foglalkozástervek és segédanyagok is a bejegyzés végén. 

Kiknek ajánljuk? 

-      Olyanoknak, akiknek nem volt lehetőségük korábban társadalmi kérdésekről tanulni.

-      Azoknak, akik társadalmi egyenlőtlenségek oktatásával foglalkoznak, és ehhez keresnek tananyagot, szövegeket.

-      Akik rövidebb olvasmányok segítségével átfogó képet szeretnének kapni a rendszerszintű problémákról.

Megjelent a Kutatás felszabadító ereje!

IMG_6224
from közéletiskolája on Flickr

A kutatás felszabadító ereje - A részvételi akciókutatás elmélete és gyakorlata

Szerkesztette: Udvarhelyi Éva Tessza és Dósa Mariann

Napvilág kiadó – Közélet iskolája

Mi az a részvételi akciókutatás? Miben tér el a hagyományos egyetemi kutatásoktól? Lehetséges-e lebontani a kutató és kutatott közötti hierarchiát, és ha igen, mennyire és hogyan? Hogyan függ össze a kutatás és az aktivizmus? Mit jelent a gyakorlatban, hogy a tudás hatalom? Hogyan válhatnak olyan emberek kutatóvá, akik sosem jártak egyetemre?

A Közélet Iskolája legújabb kötete ezekre a kérdésekre keresi a választ elméleti írások és esettanulmányok segítségével, Magyarországról és külföldről. A könyv egyszerre szól aktivistáknak, érdekvédőknek, közösségszervezőknek, közösségfejlesztőknek, civil szervezetek munkatársainak, kutatóknak és mindazoknak, akik meg akarják változtatni a társadalmat, amiben élünk. A szövegek megértését az idegen szavakat és tudományos szakkifejezéseket tartalmazó szószedet segíti, amelyet a könyv elején talál az olvasó.

Részvételi akciókutatás könyvbemutató Miskolcon

Canva - Book Opened on White Surface Selective Focus Photography
from közéletiskolája on Flickr

Mi az a részvételi akciókutatás? Lehetséges-e lebontani a kutató és kutatott közötti hierarchiát? Hogyan függ össze a kutatás és az aktivizmus? Mit jelent az a gyakorlatban, hogy a tudás hatalom? Hogyan válhatnak olyan emberek kutatóvá, akik sosem jártak egyetemre?

A Közélet Iskolája legújabb kötete ezekre a kérdésekre keresi a választ elméleti írások és esettanulmányok segítségével Magyarországról és külföldről. A könyv egyszerre szól aktivistáknak, érdekvédőknek, közösségszervezőknek, közösségfejlesztőknek, civil szervezetek munkatársainak, kutatóknak és mindazoknak, akik meg akarják változtatni a társadalmat, amiben élünk.

Udvarhelyi Éva Tessza kulturális antropológus és környezetpszichológus, doktori tanulmányait a City University of New Yorkon végezte, ahol megismerkedett a részvételi akciókutatás elméletével és gyakorlatával. A Közélet Iskolája társalapítója és igazgatója.

Dósa Mariann szociálpolitikus, PhD fokozatát az Oxfordi Egyetem Társadalompolitika szakán szerezte, ahol azt kutatta, hogy a mai magyar segélyezési rendszer hogyan hat a segélyből élő emberek állampolgárságára. A Közélet Iskolája társalapítója.

Mikor? 2019. december 12. 

Hol? Miskolc, pontos helyszín hamarosan

Tudj meg többet a részvételi akciókutatásról: http://www.kozeletiskolaja.hu/page/mi-a-reszveteli-akciokutatas

Közélet Iskolája szülinap – Könyvbemutató és Buli

szülinap 2 copy
from közéletiskolája on Flickr

5 éves a Közélet Iskolája! Tarts velünk egy rendhagyó ünneplésre és tanévnyitóra. Délután a Részvételi Akciókutatás kötetünk bemutatójával és egy fotó kiállítással várunk, este pedig egy adománygyűjtő bulival és koncerttel folytatjuk. Az esemény alatt lehetőséged lesz megismerni a munkánkat, csapatunkat és támogatni a Közélet Iskoláját.

Itt a helyed, ha...

- fontosnak tartod a munkánkat

- részt vettél már képzésünkön

- találkoznál más társadalmilag elkötelezett emberekkel

- érdekel a részvételi akciókutatás

- elbúcsúztatnád a nyarat egy jó bulival

Mikor? 2019. szeptember 6. péntek

Hol? Auróra közösségi ház (Budapest 1084 Auróra utca 11.)

18:00 Könyvbemutató és kerekasztal beszélgetés

Auróra nagyterem

Mi az a részvételi akciókutatás? Lehetséges-e lebontani a kutató és kutatott közötti hierarchiát? Hogyan függ össze a kutatás és az aktivizmus? Mit jelent az a gyakorlatban, hogy a tudás hatalom? Hogyan válhatnak olyan emberek kutatóvá, akik sosem jártak egyetemre? A Közélet Iskolája legújabb kötete ezekre a kérdésekre keresi a választ elméleti írások és esettanulmányok segítségével Magyarországról és külföldről. A könyv egyszerre szól aktivistáknak, érdekvédőknek, közösségszervezőknek, közösségfejlesztőknek, civil szervezetek munkatársainak, kutatóknak és mindazoknak, akik meg akarják változtatni a társadalmat, amiben élünk.

A kerekasztal beszélgetés résztvevői:

► Csillag Sára: A BGE tanszék vezetője. Kutatási területei az emberi erőforrás menedzsment és etika, társadalmi felelősségvállalás és oktatása és a megváltozott munkaképességűek munkaerőpiaci integrációja. A vállalati felelősségvállalással és a fogyatékos emberek foglalkoztatásával kapcsolatban végzett akciókutatást
► Hruskó Erika: Az Önállóan lakni - közösségben élni csoport egyik tagja, amellyel a Közélet Iskolája közösen végezett részvételi akciókutatást a fogyatékos emberek önálló lakhatásáról.
► Kóczé Angéla: A CEU Roma programjának vezetője. Az Egymás szemébe nézve - Az elmúlt fél évszázad roma politikai törekvései című kötet egyik szerzője, ami a részvételi akciókutatás szellemiségében született.
► Oblath Márton - szociológus és a Sajátszínház egyik alapítója, ami egy hátrányos helyzetű település lakóival dolgozó alkotócsoport. A résztvevők a művészet és a társadalomtudomány eszközeinek segítségével tudatosíthatják a helyzetüket a változás érdekében.

Könyvbemutató facebook esemény: https://www.facebook.com/events/804811566580277/

20:00 Koncert és buli

Auróra pince

Fellépők:

- Varsányi szirének - népszerű popszámokat feldolgozó lánykórus

- Bárdits Vicus (Aires Altos) - terapeutikus melodráma gitárral és énekkel

- DJ Elfojtott Agresszió és DJ Jogosultságtudat, akik a patriarchátus-pusztító sikoltó női vokálokat biztosítják 

További fellépők és részletek hamarosan!

Szülinapi facebook esemény: https://www.facebook.com/events/2384096785249685/

Megjelent! Anya kiáll és beszél

 

Anya kiáll és beszél - Anyák önmagukról, közéletről, aktivizmusról (Napvilág Kiadó - Közélet Iskolája)

Az itt szereplő aktivisták életének és munkájának egytől egyig az elhivatottság, a teherbírás, az önkritika, az együttérzés, a szolidaritás és egy jobb világba vetett hit az alapjai. Mindannyian tudatos érdekvédők: tudják, hogy miért küzdenek, és azt is, hogy ezt hogyan szeretnék elérni. A legtöbben másokkal együtt, közösségben dolgoznak, mert anyaként nagyon jól ismerik az odafigyelés, az együttműködés és a türelem szükségességét és erejét.

Azt reméljük, hogy a kötet inspiráció lehet azoknak a nőknek és partnereiknek, akik egyszerre nevelnek gyerekeket és végeznek közéleti munkát, illetve hasznos fogódzó lehet azok számára, akiket foglalkoztat a gyerekvállalás gondolata, de tartanak az anyaság elszigetelő hatásától.

A könyv reményeink szerint azok számára is példákat mutat, akik maguk kiváltságos helyzetben vannak és szeretnék jobban megérteni a közéleti szerepvállalásban akadályozott társaikat, hogy ezáltal empatikusabban, szolidaritással, partneri alapon tudjanak viszonyulni hozzájuk és velük együtt küzdhessenek egy igazságos társadalomért.

A könyv megvásárolható a nagyobb könyvesboltokban, a Napvilág Kiadó honlapján és a Közélet Iskolájában. Most már e-könyv formátumban is letöltheted!

Ha nálunk vásárolsz könyvet, azzal közvetlenül a munkánkat támogatod! Ha tőlünk vennéd meg a könyvet, írj emailt ide: kozeletiskolaja@gmail.com vagy vásárold meg bármelyik budapesti eseményünkön

E-könyv formátumban is elérhető ide kattintva! 

A könyvbemutatón rendezett kerekasztal-beszélgetés itt meghallgatható!

Élettörténetek:

Badzsó Istvánné Angéla
Baranyi Krisztina
Bende Anna és Kovács Vera
Bolba Márta
Csordás Anett
Dánielné Tóth Beáta
Dömösi Emese
Fazakas Pálma
Hoffmann Kriszta
Horváth-Kertész Noémi
Keszler Viki
Laborczi Dóra
Peksa Kama
Seres Barbara
Szilvásy Zsuzsanna
Várnai Anna

Szerkesztők: Dósa Mariann és Udvarhelyi Tessza
Fotók: Csoszó Gabriella
Borítókép: Krasznahorkai Emma
Az interjúkat készítette: Gimes Dóra, Csengei Andrea, Dósa Mariann és Udvarhelyi Tessza