Aktuális / Karantén tippek

10 hasznos szempont azok számára, akik a járvány alatt segítségnyújtást szerveznek

segítéség cikk kép
from közéletiskolája on Flickr

Az eredeti angol nyelvű cikk itt érhető el

A cikk szerzői: Nick Beddow, Jez Hall és Pete Bryant  

Nagy öröm látni a kis közösségekben felbukkanó, egymás segítésére létrejött sokféle közösségi kezdeményezést. Minden szomszédsági közösségben fantasztikus emberek vannak kiaknázatlan tudással és tapasztalattal.  Az összefogás nagyon fontos mentőövet jelent azok számára, akiket legjobban sújt a koronavírus járvány, akár a fizikai izoláció miatt, akár mert nem érik el azokat a támogatási lehetőségeket, amelyekre szükségük lenne a krízis alatt.

Az emberek összehozása és összetartása azonban sokszor nehezebb, mint azt gondolnánk. A Shared Future tapasztalata közösségfejlesztés és közösségszervezés terén az, hogy vannak bizonyos dolgok, amelyekről fontos elgondolkodni mielőtt belevágunk valamilyen közösségvezérelt kezdeményezésbe, amelyre nagy igény mutatkozik.

Ebben a blogbejegyzésben arra invitálunk, hogy állj meg egy pillanatra és gondold át, hogyan szervezitek meg a munkátokat és hogyan biztosítjátok annak fenntarthatóságát. Ha figyelmen kívül hagyunk néhány fontos szempontot, könnyen beleütközhetünk olyan, sokak által ismert buktatókba, amelyek útjában állnak a sikeres közösségszervező akcióknak. Összeszedtük azt a 10 legfontosabb szempontot, amelyeket mi a legfontosabbnak tartunk ebben a tekintetben:

Hogyan dolgozzunk otthonról? - 12 bevált home office tipp

home office
from közéletiskolája on Flickr

Rengetegen állnak át ezekben a hetekben az otthoni munkavégzésre, ami sokak számára nagy kihívást jelenthet, különösen akkor, ha korábban még sosem kellett ilyen módon szervezniük a feladataikat. Mi a Közélet Iskolájában már a karanténidőszak előtt is gyakran dolgoztunk otthonról, ezért most összegyűjtöttünk néhány olyan tippet, amelyek nekünk hasznosnak bizonyultak. A cikk végén pedig arról is olvashattok, hogy szerintünk milyen hosszabb távú pozitív hatása lehet a most kialakított munkamódszereknek.

Önkéntesek szervezése koronavírus idején

A koronavírus helyzet nagy kihívás elé állított mindenkit, aki emberek szervezésével, aktivizálásával vagy közösségépítéssel foglalkozik. Mintha elvesztettük volna minden eddig jól bevált eszközünket arra, hogy emberek között kapcsolatot építsünk. De szerencsére ez nincs így, és még a kötelező távolságtartás időszakában is vannak lehetőségek arra, hogy közösen dolgozzunk számunkra fontos ügyekért és közben az emberek közötti kapcsolatépítést is segítsük. Alább azokat a tapasztalatainkat fogaljuk össze, amiket a Józsefvárosi Önkormányzat Közösségi részvételi irodája munkatársai, köztük alapítónk, Udvarhelyi Tessza szerzett a koronavírus-járvány idején szervezett önkéntes segítőmunka kapcsán.

Hogyan moderálj online beszélgetést?

corona-5006277_1920
from közéletiskolája on Flickr

A korona járvány miatt sokunk életének jelentős része online terekbe költözött, és különböző internetes felületeken tartjuk a kapcsolat a csoportunk, szervezetünk tagjaival is. Nekünk is új terep volt a teljes belső kommunikációnkat monitorokon keresztül folytatni, és amúgy is nehezített pálya úgy beszélgetni egymással, hogy nem látjuk egymás testbeszédét rendesen, esetleg akadozik a net, és egyébként is mindenki feszült a járványhelyzet és a bezártság miatt. A bejegyzésben összeszedtük a saját tapasztalatinkat az online beszélgetések moderálásáról a Közélet Iskolája és a Deviszont Közösségi Tér elmúlt havi számtalan online találkozója alapján.

Túl sok a hír, de túl kevés az infó? - Mi így olvasunk híreket a koronajárvány alatt

compass-2779371_1920
from közéletiskolája on Flickr

A koronavírus járvány alatt könnyű úgy érezni, hogy túl sok a hír és mégis túl kevés az információ. Összezavaró lehet, hogy minél gyorsabban szeretnénk megérteni a folyamatosan változó világot, boldogulni a mindennapokban és megtalálni benne a saját szerepünket

Az online nyilvánosságnak most még nagyobb szerepe mint máskor: akinek megvan a lehetősége vagy arra kényszerül, hogy otthon maradjon, annak az internet lesz a fő érintkezési felülete a világgal.

Derítsd ki, hogy mi a válság szuperképességed! - avagy szerepeink egy krízis idején

Mindannyian elveszve érezzük magunkat az új helyzetben. A Közélet Iskolája csapatában nagyon hasznosnak találtuk ezt a cikket, amelyben a munkahelyi, aktivista, közösségi szerepeink újragondolására kapunk eszközöket. Így lefordítottuk nektek önkéntes fordítók segítségével, akiknek köszönjük a munkát. Ha te is szeretnél önkéntesünk lenni kattints ide! Itt érhető el az eredeti cikk. Forrás megjelölésével az ebben található ötleteket és eszközöket szabadon lehet terjeszteni és alakítani.

Szerepünk feltérképezése a válság idején – hogyan lehetünk változáshozók egy krízisben?

Szerző: Deepa Iyer

Általában képes vagyok a gyors alkalmazkodásra, viszont az elmúlt hetekben a koronavírus világjárvány terjedésével kapcsolatban zavarodottnak és elveszettnek éreztem magam. A 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követően megtanultam gyorsan reagálni, és az elmúlt húsz évben gyorsan lendültem akcióba, reagáltam válsághelyzetekre. Részt vettem közösségi kampányokban, beavatkozásokat és mobilizációkat szerveztem. Most viszont zavaros és hirtelen változó állapotba kerültem, amelyben a motiváció és nyugalom, a felháborodás és kimerültség, az elszántság és a bánat állapotai kavarognak. Annak ellenére, hogy kapcsolatban állok különféle hálózatokkal, mentorokkal és szervezetekkel, képtelen voltam eldönteni, hogyan közelíthetném meg a témát.

Lassan tudatosult bennem, hogy a szélesebb környezetemre kell fókuszálnom. Próbáltam figyelni és megérteni, hogy mások mit tesznek, gondolnak és terveznek. Közben arra keresve a választ magamban, hogy én milyen értékeket tartok fontosnak, mire van szüksége a közösségemnek, és hogyan tudok ezeknek az igényeknek eleget tenni.