Aktuális / Kassák múzeum

A Tettek ideje kiállítás a Kassák Múzeumba készül

A Tettek ideje részvételi akciókutatás 2015. decemberében befejeződött, ezután indítottuk útjára utazó kiállításunkat, ami a 20. századi budapesti lakhatási mozgalmakat mutatja be. 2016 február és június között összesen öt helyszínen mutattuk be 12 tabló segítségével a szegénységben élő emberek küzdelmeit az emberhez méltó lakhatásért. Ez alatt az idő alatt közel tíz tárlatvezetést és műhelybeszélgetést tartottunk a lakhatási érdekvédelem múltjáról és jövőjéről. Most a kiállítás a Bálint Házban látható, egészen június 13-ig. Ezután az utazó kiállításunk egy kicsit megpihen, és nyárra visszakerül az Auróra falára, ahol egészen őszig lesz látható.

De a Tettek ideje csapat munkája folytatódik. Az utazó molinók sikere adta az ötletet ahhoz, hogy egy nagyszabásúbb kiállítás is létrejöhessen  a Kassák Múzeummal közösen. Azért a Kassák, mert még a nevünket (Mikor van a tetteknek ideje, ha nem ilyenkor?!) is Kassák Lajostól „szereztük”, aki annak idején részese volt egy lakbérsztrájknak.

Két muzeológus szakember adja a tudását a kiállítás létrejöttéhez. A csapat pedig a megszokott lelkesedéssel dolgozik az új „projekten”. Újra tanulunk és a már megismert történeti tényeket most más megvilágításba helyezve nézzük át újra meg újra. Kéthetente egy hűvös teremben kivetítőkkel, képekkel felszerelkezve ülünk össze és beszélgetünk. Beszélgetünk sztereotípiákról, szociofotózásról, designról, szegénységről, lakhatásról, civil kezdeményezésekről, célközönségről. Vitázunk  kedvenc  fotókról, újságcikkekről, aktuálpolitikáról, baloldaliságról, önmagunk vállalásáról. Lamentálunk azon, hogy kell-e, jó-e a portré, mint műfaj. Kérdésekkel „bombázunk” egy újságírót, aki kritikát írt az utazó kiállításról. Más, nagyon eltérő kiállításokat látogatunk.

És közben gondolkodunk, ötletelünk, jegyzetelünk.

Március óta dolgozunk együtt a Kassákosokkal és a legutóbbi találkozónkon tudtuk először kimondani, hogy valami már körvonalazódik. Mindannyiunk nevében mondhatom, hogy nagy élmény megélni, ha egy részvételi akciókutatás (RAK) eredményes.

A RAK legkényesebb része maga az akció. A végeredmény. Tudják-e hasznosítani a későbbiekben  a résztvevők a kutatás eredményeit. Minden jel arra mutat, hogy mi igen. Nem hiába dolgoztunk egy történeti kutatáson. Volt, van és lesz rá érdeklődés. És mi ettől az érdeklődéstől szárnyakat növesztünk. És még többet, még jobbat szeretnénk. Még több munkát, még több írást, még több fotót, még több interjút. Egy "igazi", belső térben látható kiállítást, ami mi, az érintettek hozunk létre a szakemberekkel közösen. A Kassák Múzeumban.

Mert „mikor van a tetteknek ideje, ha nem ilyenkor...”

Csengei Andrea

Fotó: Csécsei Ica