Aktuális / Kommunikáció

Kommunikáció és média az érdekvédelemben – online képzés a Közélet Iskolájában

IMG_5974
from közéletiskolája on Flickr

Minden csoportnak saját története és üzenete van. A kommunikáció és média tudatos használata abban segít, hogy üzeneteink iránt az emberek elköteleződjenek, megértsék és támogassák, amit képviselünk. Képzésünkön megtanulhatod, hogyan kommunikáld csoportod ügyeit különböző média felületek és kampányok segítségével, és hogyan szólj a közönségedhez, hogy minél többen az ügyed mellé álljanak.

Az online képzésen ezekre a kérdésekre keresünk megoldásokat:

- Hogyan fogalmazzuk meg és kommunikáljuk értékeinket, üzeneteinket?

- Hogyan és miért keretezhetjük át a megszokott narratíváinkat? 

- Milyen platformon mit érdemes kommunikálni?

- Hogyan építs fel egy sikeres kommunikációs kampányt?

Kommunikáció és média az érdekvédelemben - Képzés a Közélet Iskolájában

IMG_7541
from közéletiskolája on Flickr

Minden csoportnak saját története és üzenete van. A kommunikáció és média tudatos használata abban segít, hogy az emberek elköteleződjenek, megértsék és támogassák az ügyünket. Ezen a képzésen megtanulhatod, hogyan kommunikáld hatékonyan csoportod üzenetét különböző médiafelületek és kampányok segítségével - hogy minél többen higgyenek abban, amiben te is! 

 A kétnapos képzésen ilyen kérdésekre keresünk megoldásokat:

- Hogyan fogalmazzuk meg és juttassuk el másokhoz értékeinket, üzeneteinket?

- Milyen felületeken, és hogyan érdemes kommunikálni? Hogyan adjunk interjút?  

- Hogyan és milyen célból keretezzük át a megszokott narratíváinkat? 

- Milyen elemekből áll össze egy sikeres kommunikációs kampány?

5 eszköz a jobb vizuális kommunikációhoz!

IMG_5394
from közéletiskolája on Flickr

A Közélet Iskolájában számos kommunikációs képzést tartunk (fotó, videó, grafika, média), mivel azt tapasztaljuk, hogy ma már nem elég, ha egy szervezet vagy csoport egy jó ügyért küzd, ezt láthatóan kell kommunikálnia, nem csak írásos, hanem vizuális formában is. A közösségi média is egyre több képpel operál és mivel az életünk tele van képernyőkkel (okostelefon, számítógép, tablet, utcai hirdetési felületek), ezért ingyenesen hozzáférünk végtelen színes és figyelemfelkeltő ábrához. A civileknek nem könnyű felvennie a versenyt nagy cégekkel, akik jelentős összegeket tudnak költeni grafikusokra, fotós és videós stábokra. Mégis érdemes egy szervezetből egy-két tagnak beleásnia magát a vizuális kommunikáció és grafika rejtelmeibe, mert sokkal magasabb láthatóságot képes biztosítani a szervezetnek ez a befektetett energia. Szerencsére egyre több felhasználóbarát oldal, program, eszköz létezik, melyek segítségével bárki képes hatásosabb megjelenést kölcsönözni az ügyének.  Most öt ilyet hoztunk el nektek, azt remélve, hogy nyáron több szervezetnek is van ideje egy kis önképzésre.

1)      Online szerkesztőprogram

Bizonyára sokan ismerik ezt a Canvát, aminek a segítségével  könnyedén lehet letisztult és szép anyagokat készíteni. A lehetőségek tárháza végtelen: facebook borítókép, intsa poszt, meghívó, prezentáció, levélpapír, önéletrajz. Egy regisztráció után ezeket mind előre elkészített sablonok alapján lehet szerkeszteni szép betűtípusokkal és ábrákkal.

2)      Ikonok

A flaticon.com oldalról rengeteg ingyenes ikont lehet letölteni, melyek nagyon hasznosak bármiféle szöveg, felirat, infógrafika illusztrálására. Például a Közélet Iskolája adó 1% kampánya is ilyen ikonok segítségével készült. A letöltött ikonokat bármilyen programban fel lehet használni (pl.: canva, word, power point).

3)      Hangulatjelek

Elterjedt trend, hogy a közösségi média felületein, ahol nem lehet betűtípust választani, vagy vastagítással, mérettel szöveget kiemelni, a hangulatjelekkel tagoljuk a szöveget és jelöljük ki a lényeget. Mindenki saját ízlésétől függően az adott poszt tartalmához passzoló emojikat vagy éppen semmit sem ábrázoló formákat, jeleket választhat. Velünk többször is megesett, hogy poszt írás közben lefagyott a számítógép, amikor a hangulatjelek között böngésztünk, ezért ajánljuk ezt az oldalt, ahonnan könnyedén ki lehet másolni az összes hangulatjelet és szövegbe illeszteni és könnyebben átláthatóak a lehetőségek.

4)      Szabad felhasználású fotók

Egy jó kép többet mond ezer szónál, ezért nagyon fontos, hogy egy témában illeszkedő és jó minőségű képpel támasszuk alá a mondandónkat. Ha egy eseményhez keresünk illusztrációt, akkor a legjobb, ha van sajátkészítésű fotónk, ami a szervezetünk korábbi eseményén készült és hűen mutatja be a hangulatot, résztvevőket. Ha ilyen nem áll rendelkezésre, akkor mások fotóit tudjuk használni. Sajnos egy Google keresés során talált fényképeket elvileg nem használhatjuk fel, de több olyan oldal van, ahol szabad felhasználású, jogtiszta és ingyenes fotókat gyűjtenek. Ezeken gyakran érződik egyfajta steril, sematikus hangulat, de találni köztük nagyon szépeket is, és mindegyik nagyon jó minőségű.

 

5)      Betűtípusok

Egy jól megválasztott betűtípus igazán fel tud dobni egy plakátot vagy képes posztot és egy elavult vagy éppen túl bohókás betűtípus pedig komolytalanná teheti. Érdemes a Microsoft Office betűkínálatán kívül is nézelődni. Az alábbi oldalról lehet letölteni betűkészleteket és ezek telepítés után használhatóak lesznek pl. Wordben vagy Power Pointban is. Fontos, hogy sose használjunk olyan betűtípust, aminek nincs magyar kiosztása (azaz hiányzik belőle az ő vagy ű) és a csinos kinézet ne menjen az olvashatóság rovására.

Média az érdekvédelemben - képzés a Közélet Iskolájában

 

A Közélet Iskolája egy közösségi oktató- és kutatóközpont, amely a kirekesztett csoportok aktív társadalmi részvételét támogatja. Erre a képzésünkre elsősorban olyan résztvevőket várunk, akik hátrányos helyzetű emberek érdekvédelmével vagy megszervezésével foglalkoznak érintettként vagy szakemberként és szeretnék fejleszteni a szervezetük/közösségük közösségi médiafelületeit és sajtómegjelenéseit, valamint megtanulni a szervezetek és ügyek hatásos kommunikációját.

A képzés tervezett témái:

•    közösségi média használata
•    főáramú sajtó használata
•    sajtókampányok felépítése
•    nyilatkozás a sajtóban

Mikor? 2019. június 1-2. (szombat-vasárnap) 10-18 óráig
Hol? Auróra közösségi központ (Budapest, 8. kerület, Auróra utca 11.)

A képzést Varga Márta, Szarka Alexandra és Udvarhelyi Tessza tartják.

A képzésen a részvétel ingyenes, de ha be tudod fizetni a 20.000 Ft/fő részvételi díjat (vagy annak egy részét), akkor hozzájárulsz ahhoz, hogy a képzéseink hosszú távon is mindenki számára elérhetőek legyenek!

A képzés két napjára kávét, teát, rágcsálnivalót és ebédet biztosítunk.

Minden résztvevő utazási költségét megtérítjük (Budapestre és a Budapesten belüli tömegközlekedésre is), aki ezt az igényét előre jelzi. Minden esetben a legolcsóbb utazási formát tudjuk csak támogatni. Ha valamelyik résztvevőnek olcsóbb szállást foglalni, mint utazást fizetni, azt is térítjük.

Jelentkezni az itt található jelentkezési lap kitöltésével lehet.

Jelentkezési határidő: 2019. május 15. szerda

További tájékoztatás: Udvarhelyi Tessza (06 20 381 8996), kozeletiskolaja@gmail.com

Fotó: Várady István

Írásra fel! - Ajtay András beszámolója

 

A Közélet Iskolája új képzéssel állt elő, egy három napos képzést szerveztek "állampolgári újságírás és blogírás" címen. Mikor először olvastam a címet, rögtön tudtam, hogy nekem erre szükségem van!

Úgy gondolom, hogy az újságírás és a ma egyre népszerűbb blogolás, vagyis a média felület használata, nagyon fontos képesség a civilek, állampolgárok, mozgalmak és alapítványok számára.  Bárkinek, aki szeretne tenni és hatni, annak nem árt, ha ért ahhoz, hogyan használja a nyilvánosság felületeit.

Érdeklődve vártam a képzést, ahova színes társaság érkezett. A különböző háttérrel rendelkező résztvevőkben az volt a közös, hogy az írást használni akartuk, leginkább társadalmilag hasznos céljaink eléréséhez.

A képzőink a három napban alapos körültekintéssel járták körbe a témát. Épp elegendő elmélet volt, amit sok gyakorlat követett. Számomra a legélvezetesebb, az amúgy változatos módszertanban, az interaktivitás volt. A képzés során nekünk is gyártanunk kellett tartalmat, amiről helyben kaptunk visszajelzést.

Most már magabiztosan tudom, hogy miről szeretnék írni, kinek és hogyan. Írásra fel!

Ajtay András

Fotó: Kovács Gábor Tamás

További fotók a képzésről >>>

Állampolgári újságírás és blogírás - képzés a Közélet Iskolájában

 

A Közélet Iskolája egy közösségi oktató- és kutatóközpont, amely a kirekesztett csoportok aktív társadalmi részvételét támogatja. Erre a képzésünkre azokat várjuk,

-    akik szívesen és rendszeresen posztolnak/posztolnának online felületen a társadalmi kérdésekről, esetleg civil szervezetük ügyeiről,
-    akik írnak/írnának cikkeket, beszámolókat, tudósításokat, kritikákat,
-    indítottak vagy indítanának blogot,
-    közepes vagy jobb íráskészséggel rendelkeznek

Mi az állampolgári újságírás?

Bárki képes aktívan részt venni a hírkészítésben, tudósításban, a társadalmi történések feldolgozásában. Sőt, kifejezetten fontos, hogy passzív fogyasztókból aktív, a saját és mások helyzetét mélyebben megértő állampolgárokká váljunk. A képzés célja, hogy a résztvevők képesek legyenek mások számára is érthetően megfogalmazni társadalmi témákat, tudást szerezzenek arról, hogy ezeket hogyan tudják feldolgozni és megjelentetni az írott sajtóban és a közösségi médiában. A képzés során kifejezetten az írásra koncentrálunk, annak tartalmára, hírértékére, befogadhatóságára és lehetséges felületeire, mert ez a kommunikációs forma az, ami a legtöbb embernek elérhető íróként és olvasóként is.

A csoportos képzésen felül egyéni konzultációkkal is segítjük a résztvevők munkáját.

Mikor? 2018. november 24-25 (szombat-vasárnap) és december 1. (szombat) 10-18h
Hol? Auróra közösségi központ (Budapest, VIII. kerület, Auróra utca 11.)

A képzést Ámon Kata és Varga Márta tartja.

A képzésen a részvétel ingyenes, de ha be tudod fizetni a 30.000 Ft/fő részvételi díjat, akkor hozzájárulsz ahhoz, hogy hátrányos helyzetű emberek is részt vehessenek a képzésen és programjaink hosszú távon is mindenki számára elérhetőek legyenek!

A képzés idejére kávét, teát, rágcsálnivalót és ebédet biztosítunk.

Minden résztvevő utazási költségét megtérítjük (Budapestre és a Budapesten belüli tömegközlekedésre is), aki ezt az igényét előre jelzi. Minden esetben a legolcsóbb utazási formát tudjuk csak támogatni. Ha valamelyik résztvevőnek olcsóbb szállást foglalni, mint utazást fizetni, azt is térítjük.

Jelentkezés az online elérhető űrlapon. Jelentkezési határidő: 2018. november 4. (vasárnap)

További információ: Fernengel Ági (06 20 957 1610), kozeletiskolaja@gmail.com

Fotó: Várady István