Aktuális / Média

Média az érdekvédelemben - képzés a Közélet Iskolájában

 

A Közélet Iskolája egy közösségi oktató- és kutatóközpont, amely a kirekesztett csoportok aktív társadalmi részvételét támogatja. Erre a képzésünkre elsősorban olyan résztvevőket várunk, akik hátrányos helyzetű emberek érdekvédelmével vagy megszervezésével foglalkoznak érintettként vagy szakemberként és szeretnék fejleszteni a szervezetük/közösségük közösségi médiafelületeit és sajtómegjelenéseit, valamint megtanulni a szervezetek és ügyek hatásos kommunikációját.

A képzés tervezett témái:

•    közösségi média használata
•    főáramú sajtó használata
•    sajtókampányok felépítése
•    nyilatkozás a sajtóban

Mikor? 2019. június 1-2. (szombat-vasárnap) 10-18 óráig
Hol? Auróra közösségi központ (Budapest, 8. kerület, Auróra utca 11.)

A képzést Varga Márta, Szarka Alexandra és Udvarhelyi Tessza tartják.

A képzésen a részvétel ingyenes, de ha be tudod fizetni a 20.000 Ft/fő részvételi díjat (vagy annak egy részét), akkor hozzájárulsz ahhoz, hogy a képzéseink hosszú távon is mindenki számára elérhetőek legyenek!

A képzés két napjára kávét, teát, rágcsálnivalót és ebédet biztosítunk.

Minden résztvevő utazási költségét megtérítjük (Budapestre és a Budapesten belüli tömegközlekedésre is), aki ezt az igényét előre jelzi. Minden esetben a legolcsóbb utazási formát tudjuk csak támogatni. Ha valamelyik résztvevőnek olcsóbb szállást foglalni, mint utazást fizetni, azt is térítjük.

Jelentkezni az itt található jelentkezési lap kitöltésével lehet.

Jelentkezési határidő: 2019. május 15. szerda

További tájékoztatás: Udvarhelyi Tessza (06 20 381 8996), kozeletiskolaja@gmail.com

Fotó: Várady István

Írásra fel! - Ajtay András beszámolója

 

A Közélet Iskolája új képzéssel állt elő, egy három napos képzést szerveztek "állampolgári újságírás és blogírás" címen. Mikor először olvastam a címet, rögtön tudtam, hogy nekem erre szükségem van!

Úgy gondolom, hogy az újságírás és a ma egyre népszerűbb blogolás, vagyis a média felület használata, nagyon fontos képesség a civilek, állampolgárok, mozgalmak és alapítványok számára.  Bárkinek, aki szeretne tenni és hatni, annak nem árt, ha ért ahhoz, hogyan használja a nyilvánosság felületeit.

Érdeklődve vártam a képzést, ahova színes társaság érkezett. A különböző háttérrel rendelkező résztvevőkben az volt a közös, hogy az írást használni akartuk, leginkább társadalmilag hasznos céljaink eléréséhez.

A képzőink a három napban alapos körültekintéssel járták körbe a témát. Épp elegendő elmélet volt, amit sok gyakorlat követett. Számomra a legélvezetesebb, az amúgy változatos módszertanban, az interaktivitás volt. A képzés során nekünk is gyártanunk kellett tartalmat, amiről helyben kaptunk visszajelzést.

Most már magabiztosan tudom, hogy miről szeretnék írni, kinek és hogyan. Írásra fel!

Ajtay András

Fotó: Kovács Gábor Tamás

További fotók a képzésről >>>

Állampolgári újságírás és blogírás - képzés a Közélet Iskolájában

 

A Közélet Iskolája egy közösségi oktató- és kutatóközpont, amely a kirekesztett csoportok aktív társadalmi részvételét támogatja. Erre a képzésünkre azokat várjuk,

-    akik szívesen és rendszeresen posztolnak/posztolnának online felületen a társadalmi kérdésekről, esetleg civil szervezetük ügyeiről,
-    akik írnak/írnának cikkeket, beszámolókat, tudósításokat, kritikákat,
-    indítottak vagy indítanának blogot,
-    közepes vagy jobb íráskészséggel rendelkeznek

Mi az állampolgári újságírás?

Bárki képes aktívan részt venni a hírkészítésben, tudósításban, a társadalmi történések feldolgozásában. Sőt, kifejezetten fontos, hogy passzív fogyasztókból aktív, a saját és mások helyzetét mélyebben megértő állampolgárokká váljunk. A képzés célja, hogy a résztvevők képesek legyenek mások számára is érthetően megfogalmazni társadalmi témákat, tudást szerezzenek arról, hogy ezeket hogyan tudják feldolgozni és megjelentetni az írott sajtóban és a közösségi médiában. A képzés során kifejezetten az írásra koncentrálunk, annak tartalmára, hírértékére, befogadhatóságára és lehetséges felületeire, mert ez a kommunikációs forma az, ami a legtöbb embernek elérhető íróként és olvasóként is.

A csoportos képzésen felül egyéni konzultációkkal is segítjük a résztvevők munkáját.

Mikor? 2018. november 24-25 (szombat-vasárnap) és december 1. (szombat) 10-18h
Hol? Auróra közösségi központ (Budapest, VIII. kerület, Auróra utca 11.)

A képzést Ámon Kata és Varga Márta tartja.

A képzésen a részvétel ingyenes, de ha be tudod fizetni a 30.000 Ft/fő részvételi díjat, akkor hozzájárulsz ahhoz, hogy hátrányos helyzetű emberek is részt vehessenek a képzésen és programjaink hosszú távon is mindenki számára elérhetőek legyenek!

A képzés idejére kávét, teát, rágcsálnivalót és ebédet biztosítunk.

Minden résztvevő utazási költségét megtérítjük (Budapestre és a Budapesten belüli tömegközlekedésre is), aki ezt az igényét előre jelzi. Minden esetben a legolcsóbb utazási formát tudjuk csak támogatni. Ha valamelyik résztvevőnek olcsóbb szállást foglalni, mint utazást fizetni, azt is térítjük.

Jelentkezés az online elérhető űrlapon. Jelentkezési határidő: 2018. november 4. (vasárnap)

További információ: Fernengel Ági (06 20 957 1610), kozeletiskolaja@gmail.com

Fotó: Várady István

„A médiajelenlét tanulható!” – beszámoló a Média az érdekképviseletben képzésről

 

2017 márciusában háromnapos képzést tartottunk arról, milyen szerepe lehet a médiának az érdekvédelemben. A képzésre nagyon sokszínű csapat jött össze az ország minden tájáról és a résztvevők nagyon sokféle területen dolgoznak a társadalmi igazságosságért: többek között a betegjogok területén, a szegénység és hajléktalanság elleni küzdelemben, a közmunkások jogaiért, illetve a közösségi média és az LMBTQ emberek érdekvédelmében. A képzést mindannyian nagyon élveztük és az értékelésekből az tűnik ki, hogy a résztvevők nagyon sok hasznos tudást tudtak visszavinni a saját csoportjaikhoz, szervezeteikhez.

A képzés elején a média felépítésével és működésével ismerkedtünk meg, majd a gyakorlati is kipróbáltuk a nyilvános megjelenés a sajtóban való nyilatkozás csínját-bínját. Minden résztvevővel készült egy kamerára felvett gyorsinterjú, amit közösen értékeltünk, elemeztünk ki. Néhány szervezet honlapját és Facebook oldalát is megnéztük közösen és visszajelzéseket adtunk egymásnak azok hatásosságáról. A résztvevők házi feladatot is kaptak: a két képzési alkalom között eltelt időben meg kellett valósítaniuk valamilyen kommunikációs tevékenységet, amit aztán ismét közösen értékeltünk. Úgy tűnt, a résztvevők nagyon sokat tanultak egymástól és volt, aki már ebben a rövid időszakban is a gyakorlatba ültette a képzésen tanultakat. Az egyik legnehezebb feladatnak a hír- és sajtóközlemény írás bizonyult, amit több körben is gyakoroltunk, majd a képzés végén két csoportban élő sajtótájékoztatót tartottunk a résztvevők által kiválasztott témákban.

Végül, arról, hogy milyennek találták a képzést, így írtak a résztvevők:

Nagyon jó volt és szakmailag sokat segített a fejlődésben.

Sok gyakorlati tapasztalattal és tanáccsal segített.

Segített a hiányosságaim pontos meghatározásában és abban, mit kellene még tanulni, fejlődni.

Megtanultam, hogy egy szervezet sikeres sajtószerepléseinek, láthatóságának milyen különböző aspektusai vannak, hogyan lehet ezeken dolgozni.

Nagyobb odafigyelést tanultam embertársaim felé és azt is, hogy messze még a cél.

Mindig érdekelt a média, főleg a vizuális része. A sajtótájékoztató szervezése nagyon nagy élmény volt.

Nagyon fontos volt a nyilatkozás, a sajtóközlemény és a storytelling.

Köszönjük mindenkinek az aktív részvételt és azt, hogy mindenki ennyire nyitottak és konstruktívan állt a többiek munkájához. Jövőre folytatjuk :-)

Képek a képzésről

Fotó: Várady István

Média az érdekképviseletben - képzés a Közélet Iskolájában

DSC05913.JPG
on lh6.googleusercontent.com

A Közélet Iskolája egy közösségi oktató- és kutatóközpont, amely a kirekesztett csoportok aktív társadalmi részvételét támogatja.

Erre a képzésünkre elsősorban olyan résztvevőket várunk, akik hátrányos helyzetű emberek érdekvédelmével vagy megszervezésével foglalkoznak érintettként vagy szakemberként és szeretnék fejleszteni a szervezetük/közösségük közösségi médiafelületeit és sajtómegjelenéseit és megtanulni a szervezetek és ügyek hatásos kommunikációját.

A képzés tervezett témái:

* közösségi média használata

* főáramú sajtó használata

* sajtókampányok felépítése

* nyilatkozás a sajtóban

Mikor? 2017. március 11-12. (szombat-vasárnap) és március 25. (szombat), 10-18 óráig

Hol? Auróra közösségi központ (Budapest, 8. kerület, Auróra utca 11.)

A képzésen a részvétel ingyenes, de ha be tudod fizetni a 25.000 Ft/fő részvételi díjat, akkor hozzájárulsz ahhoz, hogy a képzéseink hosszú távon is mindenki számára elérhetőek legyenek!

A képzés három napjára kávét, teát, rágcsálnivalót és ebédet biztosítunk.

Minden résztvevő utazási költségét megtérítjük (Budapestre és a Budapesten belüli tömegközlekedésre is), aki ezt az igényét előre jelzi. Minden esetben a legolcsóbb utazási formát tudjuk csak támogatni. Ha valamelyik résztvevőnek olcsóbb szállást foglalni, mint utazást fizetni, azt is térítjük.

Jelentkezni a Közélet Iskolája honlapján található jelentkezési lap kitöltésével. Jelentkezési határidő: 2017. február 20.

További tájékoztatás: Udvarhelyi Tessza (06 20 381 8996), kozeletiskolaja@gmail.com

Ha szeretnéd, hogy minél több hátrányos helyzetű ember vehessen részt a képzéseinken, támogasd munkánkat!

Older Oldest