Aktuális / Nemi egyenlőtlenségek

Nemi szerepek és egyenlőtlenségek – online képzés

IMG_6480
from közéletiskolája on Flickr

A nemi szerepelvárások és a nemek közötti egyenlőtlenségek mindenütt megjelennek és mindenkire hatással vannak. Korlátozzák a pozíciónkat, a viselkedésünket, önkifejezésünket és az álmainkat is. Ahhoz, hogy meg tudjuk változtatni ezt a mélyen rögzült munkamegosztást és szokásrendszert, először alaposan meg kell értenünk a hozzá kapcsolódó társadalmi folyamatok működését.

Online kurzus! Nemi szerepek és egyenlőtlenségek

IMG_6480
from közéletiskolája on Flickr

A nemi szerepelvárások és a nemek közötti egyenlőtlenségek mindenütt megjelennek és mindenkire hatással vannak. Korlátozzák a viselkedésünket, önkifejezésünket és az álmainkat is. Ahhoz, hogy meg tudjuk változtatni ezt a mélyen rögzült munkamegosztást és szokásrendszert, először alaposan meg kell értenünk a hozzá kapcsolódó társadalmi folyamatok működését.

Csatlakozz hozzánk egy kilenc napos folyamatra és gondolkodjunk közösen ilyen kérdésekről:   

-          Hogyan lesznek biológiai különbségekből társadalmi egyenlőtlenségek? És mit lehet tenni a változásért?

-          Mi az a jóindulatú szexizmus vagy az üvegplafon?

-          Miért nem marad otthon a több apuka a gyerekével? Miért csak 11% a női képviselők aránya?

-          A jelenlegi járványhelyzet hogyan hat különbözően a férfiakra és nőkre?

Férfiként én is szenvedek a tőlem elvárt nemi szereptől - beszámoló

 

A nemi szerepekről szóló képzésre azért mentem el, mert nem tudtam eleget a témáról. Azt reméltem, hogy többet megtudok arról, hogy ma Magyarországon milyen hátrányos megkülönböztetés éri a nőket. Ehhez képest sokkal többet kaptam, mert a képzés sokkal több dologra világított rá. Például arra, hogy én mennyire nem egyenrangú partnerként kezelem a nőket, pl. az eddigi párkapcsolataimban. Arra is rájöttem, hogy én is szenvedek férfiként a tőlem elvárt nemi szereptől. Mert nekem is jobb, ha sem tőlem nem várnak el bizonyos dolgokat, csak azért, mert férfi vagyok, és nekem is jobb, ha én sem várok el bizonyos dolgokat a másik embertől, csak azért, mert valamit feltételezek arról, hogy a másik embernek mit és hogyan kellene tennie.

Inkább beszélgessünk a másik emberrel – mint ahogy ezt a képzésen is tettük – és így jobb eredményre juthatunk a közös cselekvés során.

A képzésen férfiként részt véve izgultam, hogy milyen lesz olyan kérdésekről gondolkodni, amelyeknek javarészt az én társadalmi csoportom az okozója és a fenntartója. De a képzés vezetőinek, Móninak és Mariannak a jelenléte végig nagyon megerősítő volt. Egyrészt világos, hogy mennyire otthon vannak a témában, szuper informatív volt a két nap. Másrészt soha nem éreztették velem, hogy ők engem most az elnyomó férfiként kezelnek, hanem nyitottan meghallgatták, amikor kifejeztem a véleményem.

A képzést mindenkinek ajánlanám. Az egyik legjobb dolog ebben a képzésben a témájától függetlenül az volt, hogy találkozhattam olyan emberekkel, akiket eddig nem ismertem, és akikkel szívesen találkoznék ezután is. Akik eddig idegenek voltak, de már egy kicsit ismerősek lettek. Rájöttem, hogy milyen szűk világban élek, s milyen ritkán van lehetőségem ilyen nyugodt és biztonságos közegben együtt gondolkodni eddig számomra ismeretlen emberekkel. És szuper volt találkozni a körömön eddig kívül eső és ilyen sokféle emberrel, és megtapasztalni azt, hogy a világom határait tágíthatom egy ilyen képzésen való részvétellel.

Somogyvári Zoltán

Fotó: Várady István

További fotók a képzésről >>>

Képzés a nemi szerepekről és a nemek közti egyenlőtlenségekről

 

A Közélet Iskolája egy közösségi oktató- és kutatóközpont, amely a kirekesztett csoportok aktív társadalmi részvételét támogatja.

Miről szól a képzés? A nemi szerepelvárások és a nemek közötti egyenlőtlenségek mindenütt megjelennek, így a társadalmi és közösségi munkában is. Hogyan korlátoznak ezek a szerepek, és miért ennyire nehéz megszabadulni tőlük? Milyen lehetőségeink vannak a változtatásra? Az alapozó képzés során ezeket a kérdéseket fogjuk körüljárni, Dósa Mariann és Szabó Móni segítségével.

Kiket várunk? Mindazokat, akik társadalmilag aktívak (pl. aktivisták, szervezők, oktatók, segítők). Különösen várjuk érdekvédelmi szervezetek és önszerveződő közösségek hátrányos helyzetű tagjainak jelentkezését!

Mikor? 2018. február 16-18.
⋅ február 16-án, pénteken 17.00-20.00 (filmvetítés és beszélgetés)
⋅ február 17-én, szombaton 10.00-18.00 (elméleti és gyakorlati képzés)
⋅ február 18-án, vasárnap 10.00-18.00 (elméleti és gyakorlati képzés)
Hol? Auróra közösségi központ (Budapest, 8. kerület, Auróra utca 11.)

A képzésen a részvétel ingyenes, de ha be tudod fizetni a 20.000 Ft/fő részvételi díjat, akkor hozzájárulsz ahhoz, hogy a képzéseink hosszú távon is mindenki számára elérhetőek legyenek!

A képzés idejére kávét, teát, rágcsálnivalót, szombaton és vasárnap ebédet is biztosítunk.

Minden résztvevő utazási költségét megtérítjük, aki ezt az igényét előre jelzi (Budapestre és a Budapesten belüli tömegközlekedésre is). Minden esetben a legolcsóbb utazási formát tudjuk csak támogatni. Ha valamelyik résztvevőnek olcsóbb szállást foglalni, mint utazást fizetni, azt is térítjük.

Jelentkezni e-mailben lehet a mellékelt jelentkezési lap kitöltésével. Ha ez gondot okoz, kérjük, vedd fel velünk a kapcsolatot! A jelentkezés határideje: 2018. február 1. (csütörtök).

Jelentkezés és további tájékoztatás: Dósa Mariann (06 70 509 8510), kozeletiskolaja@gmail.com

Fotó: Várady István

Gender inequalities in advocacy – participants’ accounts

 

In December 2016 we held a training on “Gender Inequalities in the Protection of Interest”. Two of the participants wrote an account of the event, which we are happy to share with you here:

“I strongly believe that social equality is a common cause for both women and men. This training reassured me in this belief, and I was very happy to see that men also participated in the training. It is very important to be self-aware of the fact that we live in a patriarchal society, and that it produces a lot of negative things on a systemic level. Among others we discussed topics such as sexism in institutions, the importance of women’s representation, of their public role and their opinion, as well as the situation of homeless women. Moreover, we talked about the situation dominating in residential institutions, and as a student studying social work it was very difficult to hear that so many of the social workers end up burning out, becoming apathetic and start treating the residents badly. The shortcomings of the service provisional system are also present in this area.

There was a talk about the history of feminism, which helped me grasp the causal connections between the past events and the current situation. I have learned a lot of useful and potentially utilizable things during the training. We have also received ideas for possible solutions, and what was even more important, we ourselves could produce solutions while working in small groups. I got to know the School of Public as an open and tolerant organization that is knocking down taboos.”

Gabriella Lakatos

I arrived to the training with a little unease, but a great and accepting group was set up, so I could get relaxed very quickly. Even as a man I did not experience even the smallest sign of rejection or exclusion. Móni Szabó and Mariann Dósa led the training during these two days with great professionalism, and they approached every participant with endless patience and helpfulness. We discussed very interesting and varied topics (feminist movements, the situation of homeless women, the situation in women shelters) and I got to know very interesting people. I strongly hope that I will have more opportunities in the future to participate in the trainings of the School of Public.”

Péter Boros

The participants took home the following from the training: Inspiration, reassurance, good feeling and lots of things to further look into or read after; Ideas, techniques to use in order to let your voice be heard and step up for yourself as a woman; They will be able to talk more easily in front of others; Companions who think the same way; They won’t be ashamed of their expertise anymore; Bigger sense of responsibility; Possible solutions for the identified problems; New viewpoints and new aspects; The thought that we “could look out from the box”; Knowledge and how to relate to things; The life history of other women; View that is even more critical about the system; The decision that “Always everywhere my baby(ies) will be hanging on me”; The thought that “what is personal is also political”.

And they threw the following to the dustbin the following things: Impatience; Deference to unfairness; Fear from being left alone with criticism and bad feelings; Insecurity about standing up for causes; Fears to speak up in the topic; Prejudices; Hopeless atmosphere.

Photo: István Várady

Nemi egyenlőtlenségek az érdekvédelemben - beszámoló a résztvevőktől

 

2016. december elején képzést tartottunk "Nemek közti egyenlőtlenségek az érdekvédelemben" címmel, amiről két résztvevő is írt beszámolót, melyeket most szeretettel tárunk elétek:

"Azt vallom, hogy a társadalmi egyenlőség a nők és a férfiak közös ügye. Ebben a nézetemben megerősítést kaptam a képzésen, és örültem annak, hogy férfiak is voltak jelen. Fontos, hogy tudatosítsuk magunkban, hogy patriarchális társadalomban élünk, és mennyi negatív dolgot eredményez ez rendszerszinten. Többek között téma volt a szervezeteken belüli szexizmus, a nők érdekképviselete-, közéleti szereplése-, véleményének fontossága, és a hajléktalan nők helyzete. Ezen kívül a bentlakásos intézményekben uralkodó viszonyokról is szó esett, szociális munkás hallgatóként nehéz volt hallgatnom, hogy mennyi szociális szakember jut el a kiégésig, válik fásulttá, és ezentúl bánik rosszul a bentlakókkal. Az ellátórendszer hiányosságai itt is megjelennek.  

Szólt előadás a feminizmus történetéről, amely segített számomra átlátni az ok-okozati összefüggéseket a múltbeli események és a jelenlegi helyzet között. A képzésen sok hasznos illetve hasznosítható dolgot tanultam. Megoldási ötleteket is kaptunk, és ami még jobb, kiscsoportban mi magunk állhattunk elő megoldásokkal.  A Közélet Iskoláját nyitott, toleráns, tabukat ledöntő szervezetnek ismertem meg."

Lakatos Gabriella

"Kicsit feszengve érkeztem a képzésre, de egy nagyszerű és befogadó csoport állt össze, így hamar fel tudtam oldódni. Férfiként sem éreztem az elutasítás vagy kiközösítés legkisebb jelét sem. Szabó Móni és Dósa Mariann profin vezényelték le ezt a két napot, és végtelen türelemmel és segítőkészséggel álltak hozzá minden résztvevőhöz. Érdekes és változatos témákról volt szó (feminista mozgalmak, hajléktalan nők helyzete, anyaotthonokban uralkodó állapotok stb) és nagyszerű emberekkel ismerkedhettem meg. Őszintén remélem, hogy lesz még alkalmam részt venni a Közélet Iskolája által szervezett képzésen/képzéseken."

Boros Péter

A résztvevők összességében az alábbiakat vitték haza a képzésről:

    Inspirációt, megerősítést, jó érzést és sok utánanézni-/olvasnivalót;    Ötleteket, módszereket arra, hogy hogyan lehet nőként hallatni a hangunkat és kiállni magunkért;    Könnyebben fognak tudni beszélni mások előtt;    Társakat, akik hasonlóan gondolkodnak;     Nem szégyellik többé a szakértelmüket;    Nagyobb felelősségtudatot;    Megoldási lehetőségeket az azonosított problémákra;    Új nézőpontot és új szempontokat;    Az elgondolást, hogy “kilássunk a dobozból”;    A tudást és a viszonyulást;    Más nők élettörténete;    Még rendszerkritikusabb szemléletet;    Az elhatározást, hogy "Mindig mindenhol rajtam fog lógni a kisbabám/im";    Új kifejezések és társaság.    Szexista helyzetek tudatosabb észlelését és kezelését;    Az elgondolást, hogy “ami személyes, az politikai is”.

és a következőket dobták ki a kukába:

    A türelmetlenséget;    A belenyugvást az igazságtalanságokba;    A félelmet attól, hogy egyedül maradnak a kritikával, rossz érzésekkel;    A bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy kiálljanak az ügyekért;    A félelmeket, hogy felszólaljanak a témában;    Az előítéleteiket;    A kilátástalan hangulatokat.

Nemek közti egyenlőtlenségek az érdekvédelemben - képzés a Közélet Iskolájában

DSC06983
from közéletiskolája on Flickr

A képzés során arról fogunk tanulni, hogy hogyan jelennek meg a nemek közti egyenlőtlenségek a civil szférában, a politikai aktivizmusban, illetve a közösségi munka más formáiban, milyen mechanizmusok akadályozzák a nők politikai aktivitását. A tréning fő célja az, hogy a résztvevők képessé váljanak arra, hogy a saját munkájukban fel tudjanak lépni a nemi egyenlőtlenségekkel szemben és így olyan szervezeteket vagy programokat tudjanak létrehozni és működtetni, amelyekben a nemek közti igazságosság érvényesül.

A tréning szerves részét fogják képezni a résztvevők saját tapasztalatai és a változtatás lehetőségei. Emellett a társadalmi hátrányok halmozódása (pl. fogyatékos vagy roma nők nehézségei) is központi témája lesz a program egészének.

A képzésre elsősorban aktivistákat, közösségszervezőket, szociális munkásokat, oktatókat és civil szervezetek munkatársait várjuk; és különösen biztatjuk a hátrányos helyzetű (pl. szegénységben élő, roma, fogyatékos, LMBT*) érdeklődőket a jelentkezésre! Emellett hiszünk abban, hogy a férfiaknak is kulcsszerepe van a nemek közti igazságos viszonyok kivívásában, ezért nagyon bátorítunk minden férfi érdeklődőt a jelentkezésre és a részvételre.

Mikor? 2016. december 2-4. (pénteken 17.00-20.00, szombaton és vasárnap 10.00-18.00 óra között)
Hol? Auróra közösségi központ (Budapest 8. ker. Auróra utca 11.)

A képzés idejére kávét, teát, rágcsálnivalót, szombaton és vasárnap meleg ebédet biztosítunk, valamint szükség esetén játszóházat a résztvevők gyerekei számára.

A képzésen a részvétel ingyenes, de ha be tudod fizetni a 20.000 Ft/fő részvételi díjat, akkor hozzájárulsz ahhoz, hogy hátrányos helyzetű emberek is részt vehessenek a képzésen, és programjaink hosszú távon is mindenki számára elérhetőek legyenek!

Minden résztvevő utazási költségét megtérítjük (Budapestre és a Budapesten belüli tömegközlekedésre is), aki ezt az igényét előre jelzi. Minden esetben a legolcsóbb utazási formát tudjuk csak támogatni. Ha valamelyik résztvevőnek olcsóbb szállást foglalni, mint utazást fizetni, azt is térítjük.

Jelentkezés e-mailben a honlapon található jelentkezési lap kitöltésével.

Jelentkezési határidő: 2016. november 20. (vasárnap)

További tájékoztatás: Dósa Mariann (70 509 8510), kozeletiskolaja@gmail.com

Képzési felhívás: Társadalmi mozgalmak filmekben

DSC07767
from közéletiskolája on Flickr

Szeretsz filmeket nézni? Érdekelnek a társadalmi mozgalmak? Akkor ezt a képzést neked találtuk ki!

A 8 hetes képzés során klasszikus filmeken keresztül ismerkedünk meg a 20. század legnagyobb társadalmi mozgalmaival a magyarországi lakhatási mozgalmaktól az észak-amerikai fogyatékosügyi szerveződésen keresztül a latin-amerikai gyárfoglalásokig. A filmeket közösen fogjuk megnézni és csoportos beszélgetés során dolgozzuk fel, képzett tanárok és szakértők segítségével.   

Ez a képzés elsősorban hátrányos helyzetű embereknek szól.

Helyszín: Auróra közösségi ház (Budapest, 8. ker., Auróra utca 11.)
Időpont: 2016. november 16-tól 2017. január 18-ig, minden szerdán 18.00-tól 21.00 óráig

A képzésen a részvétel ingyenes, de ha be tudod fizetni a 10.000 Ft/fő részvételi díjat, akkor hozzájárulsz ahhoz, hogy a képzéseink hosszú távon is mindenki számára elérhetőek legyenek!
 
Jelentkezni a honlapról letölthető jelentkezési lapon vagy telefonon lehet november 5-ig.

A foglalkozások alatt kávét, teát és rágcsálnivalót biztosítunk, illetve szükség esetén utazási támogatást. Gyerekekkel is lehet jönni, nekik tudunk játszóházat szervezni a helyszínen (ezt kérjük, előre jelezd).

További tájékoztatás: Dósa Mariann: 06 70 509 8510; kozeletiskolaja@gmail.com

Nemek közti egyenlőtlenségek az érdekvédelemben - képzés a Közélet Iskolájában

Fotó: Várady István
from Közélet Iskolája on Picasa

A képzés során arról fogunk tanulni, hogy hogyan jelennek meg a nemek közti egyenlőtlenségek a civil szférában, a politikai aktivizmusban, illetve a közösségi munka más formáiban, milyen mechanizmusok akadályozzák a nők politikai aktivitását. A tréning fő célja az, hogy a résztvevők képessé váljanak arra, hogy a saját munkájukban fel tudjanak lépni a nemi egyenlőtlenségekkel szemben és így olyan szervezeteket vagy programokat tudjanak létrehozni és működtetni, amelyekben a nemek közti igazságosság érvényesül. A tréning szerves részét fogják képezni a résztvevők saját tapasztalatai és a változtatás lehetőségei. Emellett a társadalmi hátrányok halmozódása (pl. fogyatékos vagy roma nők nehézségei) is központi témája lesz a program egészének. 

A képzésre elsősorban aktivistákat, közösségszervezőket, szociális munkásokat, oktatókat és civil szervezetek munkatársait várjuk; és különösen biztatjuk a hátrányos helyzetű (pl. szegénységben élő, roma, fogyatékos, LMBT*) érdeklődőket a jelentkezésre! Emellett hiszünk abban, hogy a férfiaknak is kulcsszerepe van a nemek közti igazságos viszonyok kivívásában, ezért nagyon bátorítunk minden férfi érdeklődőt a jelentkezésre és a részvételre.  

Mikor? 2016. május 27-29. (pénteken 17.00-20.00, szombaton és vasárnap 10.00-18.00 óra között) 

Hol? Auróra közösségi központ, Budapest 8. ker. Auróra utca 11. 

A képzés idejére kávét, teát, rágcsálnivalót, szombaton és vasárnap meleg ebédet biztosítunk, valamint szükség esetén játszóházat a résztvevők gyerekei számára. 

A képzésen a részvétel ingyenes, de ha be tudod fizetni a 20.000 Ft/fő részvételi díjat, akkor hozzájárulsz ahhoz, hogy hátrányos helyzetű emberek is részt vehessenek a képzésen, és programjaink hosszú távon is mindenki számára elérhetőek legyenek! 

Minden résztvevő utazási költségét megtérítjük (Budapestre és a Budapesten belüli tömegközlekedésre is), aki ezt az igényét előre jelzi. Minden esetben a legolcsóbb utazási formát tudjuk csak támogatni. Ha valamelyik résztvevőnek olcsóbb szállást foglalni, mint utazást fizetni, azt is térítjük. 

Jelentkezés e-mailben a honlapon található jelentkezési lap kitöltésével

Meghosszabbított jelentkezési határidő: 2016. május 23. (hétfő) 20 óra 

További információ: Dósa Mariann (70  509 8510), kozeletiskolaja@gmail.com, www.kozeletiskolaja.hu  

Fotó: Várady István

Beszámoló a Nemi szerepek és nemek közötti egyenlőtlenségek 1. képzésről

Participant Feedback on "Gender Roles and Gender Inequalities" Training

Fotó: Várady István
from Közélet Iskolája on Picasa

As a homeless activist of The City is For All (AVM) I could study together with others about gender role expectations and the reasons for gender inequalities over three days, Friday-Sunday.

The first day we started with a movie. The film shows the status of women in the USA in the 1950s. It is about a girls’ college where “marriage studies” was a mandatory subject – here older teachers instructed the young students how to be “good wives”.At the end of the film we thoroughly discussed what we had seen: how the girls in the movie were restricted by the gender roles while the men shown in the film had much more freedom.It was shocking to see; although it was an old movie, some of its elements showed that in a lot of things women’s situation hasn’t changed since then.

On Saturday and Sunday, we discussed questions in relation to gender roles which also came up in the film: we learnt about gender roles; gender stereotypes; where “the place of women” is in the world and at home; what their role in the family is; and also what role the media plays in society.

Then followed a series of situational games which were fun and entertaining. Meanwhile gradually, unnoticeably we were learning a lot, and in the end, we started collecting and writing on the blackboard a variety of common solutions.

During the foundation training Mariann Dósa and Móni Szabó were great as instructors.We look forward to continuing.

Éva Németh

It was really a great pleasure for us to participate in the seminar.A special pleasure was the colourful composition of the group. We had expectedLGBTQ and NaNe (Women against Violence) people but the presence of homeless participants was a pleasant surprise. It was good to have a bit of an insight into this dimension as well, meaning getting to know activists from the AVM group, and also to get a taste ofAurora's friendly operation.

The event was very well organized and special congratulations for the non-aggressive, tolerant moderation of the training which was a “man challenging” task, especially in the diverse group we had over the weekend.Fortunately, you managed to overcome all obstacles, which was also an informative experience.

Andrea Demsa and Gabriella Lakatos

Photo: István Várady

Older Oldest