Aktuális / Séta

Népi kollégiumok, egy nagyszabású pedagógiai kísérlet – városi séta a Közélet Iskolájával

em443mmgk109
from közéletiskolája on Flickr

A séta során a 20. század legnagyobb magyar pedagógiai kísérletének, a népi kollégiumi mozgalomnak a helyszíneit járjuk be.

A népi kollégiumok úgy akarták segíteni a parasztfiatalok egyetemi éveit, hogy közben azokból ne tradicionális értelmiségiek, hanem egy új, a parasztsághoz és az alávetett rétegekhez hű elit legyen.A séta során felelevenítjük, hogyan válhatott az 1939-ben 30 fővel megalakult parasztkollégiumból 1949-re egy 10.000 fős szervezet, és hogyan lavírozott a népi kollégiumi mozgalom több kevesebb-sikerrel a Horthy- és a Rákosi-rezsimben is.

Egyszerre lesz szó arról, hogy milyen érzés volt a népi kollégista fiataloknak díszparasztként megjárni a politikai elit luxusfogadásait, hogyan radikalizálódtak a kollégisták és milyen ellentmondások jöttek létre a demokratikus nevelési elveik és a mindennapi működés között.

Mikor? 2021.június 4. 17:00-19:00

Hol? A séta az Egyetem térről indul és a Múzeumkertben végzünk, ahol jó idő esetében rövid piknikkel egybekötött olvasókört tartunk a NÉKOSZ-ról fennmaradt izgalmas szövegekből 7 órától.