Aktuális / Stratégiai tervezés

"Nyitott kincsesládaként működtek számomra"- beszámoló a stratégiai tervezés képzésről

3 alkalom képernyőfotó - megosztható
from közéletiskolája on Flickr

2021. februárjában részt vettem a Közélet Iskolája „Stratégiai tervezés” c. online képzésén.  Én minden képzést az alábbi idézettel indítok: „Bocsásd meg magadnak, hogy nem tudtad azt, amit nem tudtál, mielőtt megtanultad volna.” Ez a gondolatsor most is segített, hogy pánik nélkül fogadjam az új ismereteket.  Ugyanis új ismeret akadt bőven. Olyan fogalmak, szavak nyertek új értelmet, amelyeket ismertem ugyan, de számomra eddig szervezeti stratégia témakörben nem telítődtek tartalommal.  Vízió, misszió, problématérkép, változáselmélet… Az első napon nem volt könnyű ezen fogalmak tisztázása, szétválasztása. Bevallom, hogy eleinte nem is értettem, hogy miért baj, ha összecsúsznak. A második nap végére már átláttam, hogy ezek a kategóriák hogyan épülnek egymásra, hogyan vezethető le egyik a másikból, s végül hogyan határozzák meg egy szervezet napi működését.

"Az a jó, ha egy stratégia nemcsak egy dokumentum, hanem a szervezet gerincét adja" - Bíró Gergő beszámolója

 

2018. decemberben vettem részt a Közélet Iskolája stratégiai tervezés kétnapos képzésén.

Szombaton megtudhattuk, hogy mitől működik jól egy társadalmi mozgalom, és mitől tudunk elérni társadalmi hatást.

A sokszori és indokolatlan használat miatt a stratégia és a stratégiázás kifejezést eléggé elhasználtuk, és jelenleg is koptatjuk a jelentését. Az a jó, ha egy stratégia nemcsak egy dokumentum, hanem a szervezet gerincét adja azáltal, hogy a folyamatos stratégiai gondolkodást használják a szervezetben. Vagyis a stratégia nem cél, hanem eszköz, tulajdonképpen sokkal fontosabb hogyan alkotjuk meg a stratégiát, és megtanuljuk az alkotás folyamatát és ezt a gondolkodást.

Tulajdonképpen a stratégia egy útvonalterv, hogy a jelenből, onnan, ahonnan most vagyunk hogyan tudunk eljutni a jövőbeli célunkhoz. Már az, hogy erről a folyamatról beszélni kezdjünk és beszélni tudjunk egy szervezetben, már ez stratégiai gondolkodást feltételez.


A képzés segített nekem, hogy a stratégiai gondolkodást megértsem, és összefüggésében lássam a stratégia alkotás egyes lépéseit, megértettem, és már különbséget tudok tenni vízió és misszió között, és már értem, hogy mi az a változás elmélet (theory of change), és már azt is értem, hogy ennek miért van jelentősége.

A víziónk elérése érdekében, illetve az afelé megtett úton fontos ezzel is tisztában lenni a víziónk mellett, hiszen ezek mentén választjuk és használjuk a módszereinket.

A képzés nemcsak szakmai oldalról, de személyes oldalról is nagyon megérintett, hiszen olyan embereket ismertem meg, és olyan gesztusokat kaptam, például egy ismeretlen ember megengedte, hogy ott aludjak az otthonában, ami nagyon jó érzést adott; és azt éreztem, hogy mi egy nagyszerű közösség részei vagyunk, akik tényleg egy jobb jövő megteremtéséért küzdenek.

És ez a sok értelmes, felkészült és motivált ember jelenléte és a közösség ereje, illetve az itt megtapasztalt bizalom és figyelem növelte a motivációmat, és nemcsak a képzés idejére.

Mindenkinek ajánlom ezt a képzést, és a Közösség Iskolája Alapítvány egyéb képzéseit is.

Bíró Gergő

További képek a képzésről >>>

Fotó: Kovács Gábor Tamás

I thank a lot of new information to these two days – report on the strategic planning training

 

I was looking forward to these two days since I had the chance at a previous training to get a short insight into strategic planning. I definitely felt that the Living indepentently - in a community group, which I represented during the weekend, has a great need for this to operate more effectively.

The training was held by Borbála Iványi and Tessza Udvarhelyi, who shared with us a lot of practical examples and experiences over the two days. The aim of the first session, after a short introduction, was to get to know as much as possible about each other’s organzations, ant to make it clear where we all are the process of creating our own strategies. It turned out soon that we were quite a diverse group: somebody had a well developed strategy which was evaluated regularly with the other members of the organization, while others just recently formed their groups.

After lunch, all of us had to imagine what the world would like like where we wanted to live. On one hand, we talked about our own personal images and then we talked about the ideal world for our groups. The second part may have been harder for those who represented an organization on their own – such as me -, as I was not sure about how my own and my group's common image were similar or different.

In the morning of the second day we got to know the basics of strategic planning. We talked about the difference between vision and mission, the theory of change, and how long and short-term goals are derived from these. By the time we had discussed all the steps of the planning process, it became more clear to me how important it was that our everyday actions also helpe the realization of he mission, even though we often tend to forget about this.

After the theoretical introduction, everybody had to work out their own organization’s vision, mission and theory of change and then we talked about a few of these. For recreation, we played a strategic game, which was interesting and at the same time difficult because we had to resolve a problem without using any form of interaction.

The most exciting part of the training came Sunday afternoon, when we started to plan together the strategy of two organizations – The City is for All Pécs and Civil Kotta from Szentendre. On the one hand, it was very interesting to experience how strategic planning works in practice. On the other hand, it was good to play the role of a member of another organization and give them advice.

I received a lot of new information over these two days. Besides learning a lot from Bori and Tessza, it was instructive to hear other organizations’ experiences and problems as well. Now I can understand more clearly the process of strategic planning and I think that the knowledge I have gained will become valuable when we fill the various steps of strategy with actual content.

Zóra Molnár

Stratégiai tervezés - képzés a Közélet Iskolájában

 

A Közélet Iskolája egy közösségi oktató- és kutatóközpont, amely a kirekesztett csoportok aktív társadalmi részvételét támogatja.

Erre a képzésünkre érdekvédő szervezetek, önszerveződő közösségek és társadalmi mozgalmak képviselőit várjuk, akik szeretnék, ha a szervezetüknek lenne világos víziója rövid, közép és hosszú távú céljairól, és kidolgozott stratégiája ezeknek a céloknak az elérésére.

A képzés tervezett témái:
•    a vízió szerepe a szervezet és a tagok életében
•    a stratégia jelentősége egy szervezet életében
•    a stratégiaalkotás módszertana

A képzésen előnyt jelent, ha egy szervezetet több (max. 3) ember képvisel, mert így könnyebb lesz alkalmazni az itt tanult szemléletet és módszereket.

Mikor? 2018. december 15-16. (szombat-vasárnap), 10.00-18h
Hol? Auróra közösségi központ (Budapest, VIII. kerület, Auróra utca 11.)

A képzést Ivány Borbála, Fernengel Ági és Udvarhelyi Tessza tartják.

A képzésen a részvétel ingyenes, de ha be tudod fizetni a 20.000 Ft/fő részvételi díjat, akkor hozzájárulsz ahhoz, hogy a képzéseink hosszú távon is mindenki számára elérhetőek legyenek!

A képzés idejére kávét, teát, rágcsálnivalót és ebédet biztosítunk.

Minden résztvevő utazási költségét megtérítjük (Budapestre és a Budapesten belüli tömegközlekedésre is), aki ezt az igényét előre jelzi. Minden esetben a legolcsóbb utazási formát tudjuk csak támogatni. Ha valamelyik résztvevőnek olcsóbb szállást foglalni, mint utazást fizetni, azt is térítjük.

Jelentkezés a Közélet Iskolája honlapján elérhető jelentkezési lapon. Jelentkezési határidő: 2018. november 26. (hétfő)

További információ: Udvarhelyi Tessza (06 20 381 8996), kozeletiskolaja@gmail.com

Rengeteg új információt köszönhetek ennek a két napnak - beszámoló a stratégiai tervezés képzésről

 

Izgatottan vártam ezt a két napot, mert mióta egy korábbi képzésen röviden bepillantást nyerhettem a stratégiai tervezésbe, határozottan  éreztem, hogy az Önállóan lakni-közösségben élni csoportnak, melyet a hétvége során képviseltem, nagy szüksége  van erre szüksége ahhoz, hogy hatékonyabban működhessen.

A képzést Iványi Borbála és Udvarhelyi Tessza tartották, akik sok gyakorlati példát és saját tapasztalatot is megosztottak  velünk a két nap leforgása alatt. Az  első blokkjában egy rövid bemutatkozást követően az volt a cél, hogy minél többet megtudjunk egymás szervezeteiről, illetve kiderüljön, hogy ki hol tart a stratégiaalkotás folyamatában. Hamar kiderült, hogy ebből a szempontból igen sokszínű csapat gyűlt össze: valakinek kidolgozott stratégiája volt, amit rendszeresen értékeltek és átgondoltak a szervezet többi tagjával együtt, míg mások még csak most alakul ki a csoportjuk.

Ebéd után mindannyiunknak el kellett képzelnie, hogy milyen világban is szeretnénk élni. Beszéltünk egyrészt a saját, egyéni képeinkről, ezt követően pedig arról is beszélgettünk, hogy a szervezetünk, vagy  csoportunk számára milyen az ideális világ. Azt hiszem, a feladat második része talán nehezebb lehetett azoknak, akik egyedül képviseltek egy szervezetet – mint ahogy én is-, hiszen nem tudtam biztosan, hogy a saját képem és a közösségi képünk valóban abban különbözik-e egymástól, amiben én gondolom.

A második nap délelőttjén a stratégiai tervezés alapfogalmaival ismerkedtünk meg. Megbeszéltük, hogy miben különbözik egymástól a vízió és a misszió, mi a változás elmélete, illetve hogy ezekből miként következnek a hosszú-és a rövidtávú célok.  Mire sorra vettük a tervezési folyamat összes lépcsőfokát, még inkább világos lett a számomra, hogy a tudatos működéshez mennyire fontos, hogy a legapróbb mindennapi tevékenységünk is a misszió megvalósulását segítse, még akkor is ha erről néha hajlamosak vagyunk megfeledkezni.

Az elméleti bevezetés után mindenkinek ki kellett dolgoznia a saját szervezetének vízióját, misszióját és változás elméletét, ezek közül néhányat aztán meg is beszéltünk közösen.  Pihenésképpen egy stratégiai játékot játszottunk, aminek az érdekessége, és egyben a nehézsége is az volt, hogy úgy kellett megoldanunk a feladatot, hogy semmilyen módon nem kommunikálhattunk egymással. 

A képzés talán legizgalmasabb része vasárnap délután következett, amikor két jelenlévő szervezetnek- A Város Mindenkié Pécsnek és a szentendrei Civil Kottának a stratégiáját kezdtük el megtervezni közösen.  Egyrészt nagyon érdekes volt megtapasztalni, hogyan is zajlik a stratégia tervezés a gyakorlatban, másrészt pedig jó volt egy rövid időre egy másik szervezet tagjainak a „bőrébe bújni” és így adni nekik tanácsokat.

Rengeteg  új információt köszönhetek ennek a két napnak. Amellett, hogy sokat tanultam Boritól és Tesszától, tanulságos volt hallani más szervezetek tapasztalatait, vagy épp problémáit is. Most már sokkal inkább átlátom a stratégiai tervezés folyamatát,  mégis azt hiszem, hogy a megszerzett tudásom akkor fogja igazán elnyerni az értékét, amikor a stratégia egyes lépéseit a csoport többi tagjával együtt megtöltjük majd tartalommal.

Molnár Zóra

Stratégiai tervezés képzés a Közélet Iskolájában

 

A Közélet Iskolája egy közösségi oktató- és kutatóközpont, amely a kirekesztett csoportok aktív társadalmi részvételét támogatja. Erre a képzésünkre elsősorban a hátrányos helyzetű emberek érdekeit védő szervezetek, önszerveződő közösségek és társadalmi mozgalmak képviselőit várjuk, akik szeretnék, ha a szervezetüknek lenne világos víziója rövid, közép és hosszú távú céljairól, és kidolgozott stratégiája ezeknek a céloknak az elérésére.

A képzés tervezett témái:
•    a vízió szerepe a szervezet és a tagok életében
•    a stratégia jelentősége egy szervezet életében
•    a stratégiaalkotás módszertana

A képzésen előnyt jelent, ha egy szervezetet több (max. 3) ember képvisel, mert így könnyebb lesz alkalmazni az itt tanult szemléletet és módszereket.

Mikor? 2017. november 17-18-19. (péntek-szombat-vasárnap), 10.00-18h
Hol? Auróra közösségi központ (Budapest, VIII. kerület, Auróra utca 11.)

A képzést Ivány Borbála és Udvarhelyi Tessza tartják.

A képzésen a részvétel ingyenes, de ha be tudod fizetni a 30.000 Ft/fő részvételi díjat, akkor hozzájárulsz ahhoz, hogy a képzéseink hosszú távon is mindenki számára elérhetőek legyenek!

A képzés idejére kávét, teát, rágcsálnivalót és ebédet biztosítunk.

Minden résztvevő utazási költségét megtérítjük (Budapestre és a Budapesten belüli tömegközlekedésre is), aki ezt az igényét előre jelzi. Minden esetben a legolcsóbb utazási formát tudjuk csak támogatni. Ha valamelyik résztvevőnek olcsóbb szállást foglalni, mint utazást fizetni, azt is térítjük.

Jelentkezés az itt elérhető jelentkezési lapon. Jelentkezési határidő: 2017. november 6. (hétfő)

További információ: Udvarhelyi Tessza (06 20 381 8996), kozeletiskolaja@gmail.com

Fotó: Várady István

Támogasd a Közélet Iskoláját, hogy a képzéseinken minél több ember vehessen részt ingyenesen!

Strategic planning – a participant’s account

 

Last weekend we participated in a three-day long training organized by the School of Public. We had been looking forward to the three-day long event with great enthusiasm, because even though we were a very mixed group from all over the country, we shared something. Everyone wants to enhance or change certain areas of our society. We came to the training to learn new methods that can be utilized for this and to learn how to use them. And I think we did get these.

We have learned that it is not worthwhile to separate our goals and internal spiritual and mental state from one another, that it is important to be aware of our motivations, because these can help a lot in crises situations. Inevitably there will be such situations, but if we conceive them as a possibility to learn something, then we can come out of them with gains. I also gained a lot from the approach that one should always start from the goal and not from the present situation, it is better to strip things back from the goal. It is important for us to have an image of the ideal world, where the goal that we work for (often on voluntary basis) for many years, is fulfilled. It is very good if we can summarize this in 2-3 sentences. Primarily to ourselves, if things don’t got so well, this can help us to get through difficult periods more easily and help us to continue the road towards our goal, but formulating a clear goal can also help to facilitate the involvement of others. It can furthermore help us to see more clearly what we are doing and why.

The use of images, inner images, that can mobilize and inspire us and also others, can be very useful. Since I mentioned goals, a good strategy can help us tremendously in reaching them. It is like a map that leads to the destination. It can help us to rationalize and find the efficient tools, and to utilize them in our activities. It takes a lot of time to develop such a thing, and it is good if we can involve as many of our colleagues as possible in the process, because then everyone will consider the goal their own and they will put more efforts into reaching it. It is important that it is not a dead document, but it should be rather a guidance that actively influences and facilitate the functioning of the organization, it should not be set in stone, what is more, it is important to go back to it time to time and revise it. It is good to link such a control to a 3-4 day long so-to-say retreat, when we give time to ourselves and to each other to think through what we are doing and why, and whether these actions are really leading us towards that goal. Such an occasion can mean a real push in the life of the organization.

I am almost certain that the knowledge that we obtained here will be very useful for all of us when we will be working on our own or on our community’s social ideal. On the whole we had a really good time. The tiredness caused by the large amount of new and useful information was alleviated by the instructive games, through which we also learned a lot. About ourselves and about our society’s functioning.

I am very much looking forward to utilize the knowledge that I received in the training in my work.

Csaba Kiss

Photo: István Várady

 

 

 

 

 

 

 

 

Mikor van szüksége a szervezetednek stratégiai tervezésre?

 

Gyakran tapasztaljuk civil szervezetekben és informális csoportokban, hogy sok ember lelkesen és szorgalmasan dolgozik, de a tagok nem feltétlenül érzik úgy, hogy sokat haladnának előre a szervezet egészét tekintve nem. A hivatásos civil szerveteknél gyakran probléma, hogy úgy tűnik, mintha a pályázatok irányítanák az életüket és nem fordítva. Az informális csoportoknál pedig sokszor a kedv vagy a szokás dönti el, hogy mit tesz a csoport, és nehezen fűzhető fel egy szálra, hogy pontosan mi felé haladnak. Noha egy szervezet, csoport vagy mozgalom hosszú távú működéséhez elengedhetetlen, hogy az alkalmazottként vagy önkéntesként dolgozók élvezzék, amit csinálnak, ugyanannyira fontos, hogy tudják, közös cél felé tartanak, és azt is, ezt hogyan akarják elérni. Erre való a stratégiai tervezés.

A stratégiai tervezés során a fő kérdés nem az, hogy mit szoktunk csinálni, mihez van kedvünk vagy mi az, amire források álnak rendelkezésre, hanem az, hogy mit akarunk elérni és ennek érdekében mit kell tennünk és ehhez mire van szükségünk. Ehhez először is arra van szükség, hogy a kitűzött célok világosak és a munkatársak/tagok/aktivisták körében elfogadottak legyenek. No meg arra is, hogy megértsük, mi az a probléma vagy helyzet, aminek a megoldására, megváltoztatására utakat keresünk. Egy szervezet akkor tud stratégiai módon működni, ha ezeket a kérdéseket minden érintett részvételével rendszeresen és tudatosan átgondolja, átbeszéli, értékeli, és ha kell, akár újrafogalmazza és újraértékeli. A jó stratégia sohasem statikus, amit egy szervezet egyszer megalkot, majd aszerint működik, hanem egy élő vezérfonal, ami segít abban, hogy felmérjük a munkánk értékét és értelmét és akár újra is gondoljuk, ha megváltoznak a társadalmi vagy politikai körülmények vagy éppen átalakul a tagság.

A Közélet Iskolája eddig számos szervezetnek segített abban, hogy elinduljon ezen az úton és a „kedv”, „szokás” és „pályázat” vezérelte működésről átálljon a stratégiai tervezésre. Volt köztük, ahol a szervezeti működés demokratikusabbá tétele volt a központi feladat; más szervezetnek egy sor „égető” kérdést kellett feldolgoznia, ami akadályozta a fejlődését. Volt olyan szervezet, ami kifejezetten stratégiai dokumentumot szeretett volna létrehozni, hogy fel tudja fűzni a sokrétű tevékenységeit egy vezérlőelvre és minden munkatársának egyértelmű legyen az a társadalmi szintű cél, ami felé törekszik. Máshol pedig egy konkrét program vagy kampány tudatos és részletes átgondolására volt szükség. Mindez olyan tevékenység, amit ha megfelelő időközönként elvégez egy szervezet, akkor sokkal stabilabban, kiszámíthatóbban, demokratikusabban, és ami a legfontosabb, eredményesebben fog dolgozni.

A Közélet Iskolája stratégiai célja, hogy Magyarországon olyan mozgalmak és szervezetek képviseljék az állampolgárok – elsősorban a hátrányos helyzetben vagy elnyomásban élő emberek – érdekeit, amelyek demokratikusan működnek, tömegbázisra épülnek, és világos vízióval rendelkeznek a céljaikról és arról a világról, amiben élni szeretnének.

A stratégiai tervezés lényege, hogy csak akkor lehet elkezdeni a munkát, ha egy szervezet tagjainak a többsége felismerte annak szükségszerűségét és készen áll arra a sokszor nehéz, de felszabadító munkára, amit ez a közös gondolkodás és tervezés jelent. Ha úgy érzed, hogy a te szervezeted, csoportod vagy mozgalmad készen áll erre a kihívásra, keress meg minket és működjünk együtt! Hogy pontosan mennyit kell ezért a szolgáltatásunkért fizetni, közösen beszéljük meg, de elsősorban attól függ, hogy milyen és mekkora szervezetről van szó (pl. önkéntes vagy hivatásos, bejegyzett vagy informális) és hogy pontosan mire van szükségetek és ehhez mennyi időre lesz szükség.

Stratégiai tervezési módszerünkről itt olvashatsz >>>

Azt, hogy korábban kikkel dolgoztunk, itt nézheted meg >>>

Fotó: Várady István

Stratégiai tervezés - egy résztvevő beszámolója

Fotó: Várady István
from Közélet Iskolája on Picasa

Az elmúlt hétvégén három napos képzésen vettünk részt, a Közélet Iskolája keretében. Nagy várakozással néztünk a három napos alkalom elé, mert bár nagyon vegyes társaság verődött össze szerte az országból, egy dolog közös volt bennünk. Mindenki, jobbítani, változtatni szeretne a társadalmunk bizonyos területén. Azért mentünk, hogy ehhez új eszközöket ismerjünk meg, és megtanuljuk azokat haszni. Úgy érzem, ezeket meg is kaptuk.

Megtanultuk, hogy a céljainkat és a belső lelki, szellemi állapotunk nem érdemes ketté választani. érdemes a motivációinkat tisztázni, mert sokat segíthet krízisek esetén is. Azok pedig lesznek, de ha ezeket tanulási lehetőségeknek fogjuk fel akkor nyereséggel jöhetünk ki ezekből. Számomra az a megközelítés is sokat adott, miszerint mindig a célból kell kiindulni nem pedig a jelen helyzetből, onnan érdemes visszafejteni a dolgokat. Fontos, hogy legyen egy elképzelt képünk a ideális világról, ahol teljesül az a cél, amiért sokszor önkéntes alapon dolgozunk éveken át. Jó, ha ezt 2-3 mondatba megtudjuk fogalmazni. Elsősorban magunknak, hogy ha nem mennek olyan jól a dolgok, akkor ez segíthet a túllendülni és folytatni az utat a cél felé, de mások bevonásában is sokat segít a világos cél megfogalmazása. Abban is segít ez, hogy tisztán lássuk, hogy mit, miért csinálunk.

Nagyon hasznos lehet a képek, belső képek használata, ami megmozgat és inspirál saját magunkat, illetve másokat is. Ha már megemlítettem a célt, annak elérésiben sokat segíthet egy jó stratégia, ami olyan mintegy térkép, ami a célba vezet minket. Segít racionalizálni, megtalálni a hatékony eszközöket, ezeket a tevékenységekben használni. Egy ilyet megalkotni sok munka és jó ha minél több munkatársunkat sikerül bevonni ebbe a folyamatba, mert így mindenki magáénak fogja tekinteni a célt és annak az elérése jobban megmozgatja őket. Fontos, hogy ez ne egy halott dokumentum legyen, hanem a szervezet működését aktívan befolyásoló és megkönnyítő segítség, ami nincs kőbe bevésve, sőt fontos, hogy időről időre elővegyük és felülvizsgáljuk. Egy ilyen kontrollt, jó összekötni egy 3-4 napos úgy nevezett elvonulással, amikor időt adunk maguknak és egymásnak, hogy átgondoljuk, hogy mit miért csináljunk és ezek a tevékenységek tényleg a cél felé vezetnek-e minket? Egy ilyen alkalom nagy lökést adhat egy szervezet életében. 

Szinte biztos vagyok benne, hogy az itt megszerzett tudás mindnyájunknak nagy segítséget fog adni, amikor saját, vagy a közösségünk társadalmi ideálján fogunk dolgozni. Összességében nagyon jól éreztük magunk. A sok új és hasznos információ okozta fáradságot jól ellensúlyozták azok a tanulságos játékok, amelyek segítségivel, szintén sok és érdekes ismeretre tettünk szert. Saját és a társadalmunk működéséről.

Én nagyon várom, hogy a képzés alatt megszerzett tudást, átültessem a munkámba.

Kiss Csaba

Fotó: Várady István

Fotók a képzésről

Older Oldest