Aktuális / Szerveződj

Szerveződj! társasjáték-vezető képzés

IMG_7876
from közéletiskolája on Flickr
A Szerveződj! társasjáték az érdekvédelem és aktivizmus módszereivel ismerteti meg a résztvevőket játékos módon. A társas célja, hogy a játékos csoport elgondolkozzon azon, hogy milyen eszközökkel tud kiállni saját közössége vagy mások érdekeiért, hogyan lehet hatásosan fellépni, kampányolni, mozgalommá szerveződni és tenni egy igazságosabb világért.

Tudj meg többet a játékról ide kattintva! 

 A Közélet Iskolája játékát szeretnénk minél többekhez eljuttatni, ezért az a célunk, hogy olyan embereket képezzünk, akik hatékonyan tudják elmagyarázni a szabályokat, levezetni a játékot és az azt követő beszélgetést, feldolgozást.

 

Neked való ez a képzés, ha…

-  érdekel az aktivizmus, közösségszervezés
- kipróbálnád magad játékvezetőként
- szeretnél többet megtudni a játékosítás pedagógiájáról
- szívesen vállalnál a jövőben játékvezetést saját közösségedben vagy akár a Közélet Iskolája eseményein

"Nagyon hasznos volt közösen játszani" - beszámoló a Szerveződj! játékvezető képzésről

Felszabadítás pedagógiája képzés
from közéletiskolája on Flickr

A Közélet Iskolájában már a hivatalos tanévkezdés előtt megtartottuk az első képzésünket. Augusztus utolsó péntek délutánján a nemrég megjelent Szerveződj! társasjáték levezetését tanultuk meg közösen a résztvevőkkel egy teljes játék lejátszása során.

A képzés célja az volt, hogy a játékot minél hatékonyabban tudjuk oktatási céllal saját közösségeinkben használni, így nem meglepő, hogy a résztvevők között főleg pedagógusok, szociális munkások, és persze aktivisták voltak. Az oldott hangulatú képzés egy délutánt vett igénybe, és a játék levezetése mellett arra is kaptunk ötleteket, példákat, hogy milyen bemelegítő gyakorlattal érdemes a játékot elkezdeni, és közben – korosztálytól és célcsoporttól függően – miről érdemes még beszélgetni a játékosokkal.

A résztvevők több új ötletet is hoztak, amivel az Ügykártyák bővíthetők, illetve felmerült, hogy a játékot nem csak oktatási céllal, hanem az egyes akciók előkészítése során ötletelésként, modellezésként is használható.

Mivel a játék menete és a pontozás nem olyan egyszerű, mint egy hagyományos asztali társasjátéknál, ezért biztos, hogy még mindenkinek gyakorolnia kell, mielőtt élesben oktatásra használhatná, de az biztos, hogy nagyon hasznos volt közösen játszani! Reméljük, hogy minél többen fogják hasznát venni a tevékenységük során!

Felhívás: Elvisszük hozzád a Szerveződj! érdekvédelmi társasjátékot

IMG_7875
from közéletiskolája on Flickr

A Közélet Iskolája célja, hogy a demokrácia ne csak papíron, hanem a valóságban is létezzen Magyarországon. Ehhez elengedhetetlen, hogy az emberek közösen álljanak ki a számukra fontos ügyekért. 

A Szerveződj! című felnőttek számára kifejlesztett társasjátékkal meg szeretnénk mutatni, hogy az aktivizmusnak és az érdekérvényesítésnek számtalan formája létezik – és azt is, hogy ezt mindenki tudja csinálni! Azt reméljük, hogy a játék jó beszélgetéseket eredményez, valamint kibővíti az aktív állampolgárok eszköztárát.

Most ingyenes társasjáték délutánt ajánlunk szociális intézményeknek és hátrányos helyzetű emberekkel dolgozó civil szervezeteknek!

Várjuk családsegítők, nappali melegedők, hajléktalanszállók, munkaügyi központok, könyvtárak, hátrányos helyzetű emberekkel dolgozó szervezetek vagy közösségi terek jelentkezését!

Szerveződj! érdekvédelmi társasjáték

szervződj játék
from közéletiskolája on Flickr

Társasjáték aktivizmusról, kampányszervezésről és társadalmi igazságosságról

 5-10 játékos + játékvezető

 90-120 perc

 14 éves kortól

A Közélet Iskolája célja, hogy a demokrácia ne csak papíron, hanem a valóságban is létezzen Magyarországon. Ehhez elengedhetetlen, hogy az emberek közösen álljanak ki a számukra fontos ügyekért. Ezzel a társasjátékkal meg szeretnénk mutatni, hogy az aktivizmusnak és az érdekérvényesítésnek számtalan formája létezik – és azt is, hogy ezt mindenki tudja csinálni! Azt reméljük, hogy a játék jó beszélgetéseket és akár különböző ügyek körüli összefogásokat is eredményez, valamint kibővíti az aktív állampolgárok eszköztárát.

A Szerveződj! társasjátékban több körön keresztül különböző állampolgári szerveződések bőrébe bújtok, és minden körben egy újabb társadalmi ügyért álltok ki közösen. Például meg akarjátok akadályozni, hogy a városi park helyére plázát építsenek vagy azért küzdötök, hogy ne csökkentsék le a munkanélküli segély időtartamát. A Szerveződj! történetmesélésen alapul, ezért játék közben nyugodtan elengedhetitek a fantáziátokat és megvalósíthatjátok a legkreatívabb kampányt. De korlátozottak a lehetőségek, hiszen minden körben csak pár erőforrásból építkezhettek, és a szerencsének is van némi szerepe a végeredményre. A játékban lehet együtt és egyénileg is döntéseket hozni, de nyerni csak  közösen, csoportként tudtok. Képesek vagytok összefogni és minden eszközt a jó ügy szolgálatába állítani? 

Vásárold meg vagy töltsd le a játékot!

Játszani ezután is, nekünk is kell!

 
Amíg egy csapat tarisznyás fiatal Litke felé tartott péntek délután, egy másik maréknyi önkéntes valami szokatlanra készült: kivételesen egy olyan játékon dolgoztak, amivel más felnőtteknek, sok esetben más önkénteseknek terveztek valami újat mutatni.

Az Angelusz Róbert Szakkollégium „Annyit is ér!” címmel rendezte meg idei társadalomtudományos szakmai éjszakáját az ELTE Lágymányosi kampuszán. A különböző szociális-politikai témákat taglaló beszélgetések és előadások mellett a Civil Folyosón több civil szervezet standja között lehetett megtalálni a Tarisznya Táborok asztalát is. Aki pedig – szándékosan vagy véletlenül – ide tévedt, kipróbálhatta a társasjátékot, amit eredetileg a Közélet Iskolája fejlesztett ki, majd önkénteseink alakították át a Tarisznya Táborok Alapítványra.

A játék célja, hogy a játékosok tarisznyás önkéntesek bőrébe bújva számunkra szokásos és ismerős nehézségekkel szembesülve egy éven keresztül életben tartsák a szervezetet. A résztvevőknek minél kreatívabb módon kellett a problémákat megoldaniuk – az igazán ötletes (és reálisan is megvalósítható) ötleteket pedig közben szorgalmasan jegyzeteltük. Így került a listára, hogy ha lenne egy buszsofőr-önkéntesünk, megoldódnának a szállítással kapcsolatos kérdések, hogy a belső konfliktusok megoldására csapatépítő élményfestést kellene szerveznünk, vagy épp az, hogy számítógépes játékot lenne érdemes fejlesztenünk a gyerekek évközi tanulásának elősegítésére.

A tarisznyás társas elkészítése és a vele való közös játék nemcsak szórakoztatta az arra járókat, de akik leültek hozzánk, többnyire alaposan kikérdeztek minket az alapítvány működéséről, alapvető elképzeléseinkről és a falvakról, ahova járunk. Amellett, hogy a sok érdeklődő közül jó eséllyel fognak kikerülni a következő év új tarisznyás önkéntesei, egy nagyon fontos dolgot magunkról is megtanultunk: mi, az önkéntesek nagyon hasonlóan működünk, mint a gyerekek. Ha együtt kézműveskedhetünk, alkothatunk, aztán pedig bemutathatjuk a munkánk gyümölcsét a nagyközönségnek, akik ráadásul örömmel játszanak vele, az hatalmas élmény – játszani tehát ezután is, nekünk is kell!

Gregor Lilla