Aktuális / Társasjáték

"Nagyon hasznos volt közösen játszani" - beszámoló a Szerveződj! játékvezető képzésről

Felszabadítás pedagógiája képzés
from közéletiskolája on Flickr

A Közélet Iskolájában már a hivatalos tanévkezdés előtt megtartottuk az első képzésünket. Augusztus utolsó péntek délutánján a nemrég megjelent Szerveződj! társasjáték levezetését tanultuk meg közösen a résztvevőkkel egy teljes játék lejátszása során.

A képzés célja az volt, hogy a játékot minél hatékonyabban tudjuk oktatási céllal saját közösségeinkben használni, így nem meglepő, hogy a résztvevők között főleg pedagógusok, szociális munkások, és persze aktivisták voltak. Az oldott hangulatú képzés egy délutánt vett igénybe, és a játék levezetése mellett arra is kaptunk ötleteket, példákat, hogy milyen bemelegítő gyakorlattal érdemes a játékot elkezdeni, és közben – korosztálytól és célcsoporttól függően – miről érdemes még beszélgetni a játékosokkal.

A résztvevők több új ötletet is hoztak, amivel az Ügykártyák bővíthetők, illetve felmerült, hogy a játékot nem csak oktatási céllal, hanem az egyes akciók előkészítése során ötletelésként, modellezésként is használható.

Mivel a játék menete és a pontozás nem olyan egyszerű, mint egy hagyományos asztali társasjátéknál, ezért biztos, hogy még mindenkinek gyakorolnia kell, mielőtt élesben oktatásra használhatná, de az biztos, hogy nagyon hasznos volt közösen játszani! Reméljük, hogy minél többen fogják hasznát venni a tevékenységük során!

Egységben az erő! Társasjátékok a társadalmi változásért játékest

István Várady - DSC08363
from közéletiskolája on Flickr

A Közélet Iskolája társasozása, ahol megismerkedhettek pár olyan oktatási célú játékkal, melyek az érdekvédelem módszereire, a szerveződés és összefogás stratégiáira és a társadalmi egyenlőtlenségek mélyebb megértésére tanítanak játékos módon.

A Közélet Iskolája hozza az izgalmas társasjátékokat és a szabályokat is segít elmagyarázni, ti hozzátok a jó hangulatot és a gondolatokat a témáról, melyek reményeink szerint az este után is veletek maradnak!

MIKOR? 2019. október 31. csütörtök 17:00-20:00

HOL? Gólya közösségi ház (Budapest 1089, Orczy út 46-48.)

Ha szeretsz játszani, érdekel a játékosítás pedagógiája és fontos társadalmi ügyek oktatása, akkor mindenképp itt a helyed!


Egy kis ízelítő a játékokból: http://www.kozeletiskolaja.hu/post/6-tarsasjatek-a-tarsadalmi-valtozasrol-amit-nem-hagyhatsz-ki

6 társasjáték a társadalmi változásról, amit nem hagyhatsz ki!

István Várady - DSC08608
from közéletiskolája on Flickr

Itt a nyár és a Közélet Iskolájában is nyári szünet van – végre van lehetőség társasozni, könyveket olvasni és lazulni. Ha olyan társasjátékokra vágysz a nyári estéken, amikből lehet tanulni és inspirációt gyűjteni az őszre, a következőket ajánljuk neked:

Egységben az erő! (Rise up!)

Angol nyelvű társasjáték, amiben az általatok fontos tartott ügyért szervezhetitek magatokat és közösségeteket. Minden játékos egy mozgalom tagja, akiknek együttműködve kell felépíteni egy közös stratégiát és legyőzni a rendszert, ami folyamatosan akadályokat akar gördíteni elétek. A játék nemsokára magyarul is elérhető lesz a Közélet Iskolája gondozásában. További információ: http://store.toolboxfored.org/rise-up/

Szociopoly

Ebben a játékban bárki kipróbálhatja, mire is elég a segélyből, családi pótlékból, GYES-ből, alkalmi munkából szerezhető jövedelem. A játék során egy átlagos hónap napjain haladunk végig – némileg meggyorsítva az időt, kockadobások segítségével –, a játékosoknak a tartósan munka nélkül lévők jövedelmi viszonyai között kell túlélnie a hónapot (a bevételek és kiadások összegei hozzávetőleg megfelelnek a mai magyar valóságnak). A játék végén azt javasoljuk, hogy beszéljétek meg azt is, hogyan lehet kitörni ebből az ördögi körből szerveződéssel, összefogással! További információ: http://www.szociopoly.hu/

Osztályharc (Class struggle)

Társasjáték, amelyből megértheted a kapitalizmus működését és annak marxista logikáját! Kicsit bonyolult, de megéri átrágni magadat a szabályokon! A játékot megtalálod a Közkincs Könyvárban is: 

További információ: https://boardgamegeek.com/boardgame/1510/class-struggle

A nép hatalma (People Power)

Ez a játék a politikáról, a stratégiáról és a társadalmi változásról szól. Egy népi mozgalom vezetőjeként olyan ellenfelekkel kell megküzdened, akik a rendőrséget, a katonaságot, a médiát és a hivatalokat is uralják. A játék elérhető az interneten itt: http://peoplepowergame.com/

Kicsoda ő? (Who’s She?)

Ebben a kitalálós játékban a világtörténelem híres női szereplőit találhatod ki előre meghatározott kategóriák alapján. A játék már a különlegesen szép kivitel miatt is izgalmas! További információ: https://www.facebook.com/byplayeress/

Szerveződj!

A Közélet Iskolája saját fejlesztésű társasjátékában közösen kell dolgoznotok, hogy megoldjatok egy-egy fontos ügyet vagy társadalmi problémát. Számít a taktika, az együttműködés és a szerencse is! A játék megvásárolható vagy letölthető innen: http://www.kozeletiskolaja.hu/page/szervezodj-tarsasjatek