Aktuális / Untagged

Mit vittem magammal? - beszámoló az online módszertani műhelyekről

Az online képzések végén mindig elhangzott a kérdés "mit visztek magatokkal az aznapi programokból?" 
Részemről a következőket:
Mit vittem magammal? A tudást.
Azt - a mai pandémiás helyzetben nélkülönözhetetlen - formát, hogy online beszélgessünk, tanuljunk, értelmes dolgokat osszunk meg egymással. 
A tudást, ami a civil szférában (is) segíti munkánkat. 
A tudást, ami konkrét és a gyakorlatban egy az egyben használható. 
A tudást, ami olyan területekre terjed ki, ahol valóban "fekete lyukak" találhatók, pl. online felületek használata a csoportos megbeszélésekben, csoportok hatékony szervezése....

A szlovák választások eredménye és következményei

Ez a cikk angol nyelvű írás fordítása, amely ide kattintva érhető el.

Annak ellenére, hogy az ellenzéki pártok döntő győzelmet arattak Szlovákiában a szeptemberben tartott parlamenti választáson, a diadalukat nagyrészt az ország civil társadalma tette lehetővé. Egyetlen csoport sem tett többet azért, hogy Vlagyimir Mečiar autoriter uralma véget érjen, mint a szlovák civil szervezetek. A közvéleménykutatások és felmérések már több mint egy évvel a választások előtt ellenzéki győzelmet jeleztek előre – amennyiben a szlovák polgárok megértik, hogy mi a választás tétje, és elmennek szavazni.

Út a változás felé - Beszámoló az elnyomás arcai képzésről

IMG_9048
from közéletiskolája on Flickr

- A világ 300 leggazdagabb emberének annyi vagyona van, mint a világ 3 milliárd legszegényebb emberének összesen.

- A világ lakosságának 80%-nak alig van vagyona.

- Slachta Margit volt az első női képviselő Magyarországon.

- 1991-2016 között Roma Parlament működött a VIII. kerületben, amit egyik napról a másikra zártak be, s az ott kiállított műalkotásokat is elvitték. Azóta se tudni róluk semmit. És ma már szintén nem aktív a roma kultúrát képviselő Rádió C, Gallery8, Fido.

Lehet, hogy mások már birtokában voltak ezeknek az információknak, hallottak már a fent említett helyekről, s nem mondok nekik újat azzal, hogy szinte ugyanannyi László ül a parlamentben, mint nő, de számomra ezek mind új, meglepő, elgondolkodtató infók voltak, amelyeket a Közélet Iskolájának képzésén hallottam először.

Népi kollégiumok, egy nagyszabású pedagógiai kísérlet - városi séta

A séta során a 20. század legnagyobb magyar pedagógiai kísérletének, a népi kollégiumi mozgalomnak a helyszíneit járjuk be.
A népi kollégiumok úgy akarták segíteni a parasztfiatalok egyetemi éveit, hogy közben azokból ne tradicionális értelmiségiek, hanem egy új, a parasztsághoz és az alávetett rétegekhez hű elit legyen.

A séta során felelevenítjük, hogyan válhatott az 1939-ben 30 fővel megalakult parasztkollégiumból 1949-re egy 10.000 fős szervezet, és hogyan lavírozott a népi kollégiumi mozgalom több kevesebb-sikerrel a Horthy- és a Rákosi-rezsimben is.

Közösségi koordinátort keres a Közélet Iskolája!

közösségi koordinátor
from közéletiskolája on Flickr

A Közélet Iskoláját azért hoztuk létre 2014-ben, hogy megerősítsük az állampolgári részvétel kultúráját Magyarországon és támogassuk a kirekesztett társadalmi csoportok tagjait abban, hogy állampolgári jogaikat valódi tartalommal tölthessék meg. Az Iskola fő tevékenységei a politikai oktatás, a részvételi akciókutatás és a stratégiai tervezés. Eddigi munkánkról itt lehet többet olvasni, csapatunkról pedig ide kattintva.

Olyan embert keresünk, aki elkötelezett a társadalmi igazságosság, az egyenlőség és a szolidaritás értékei mellett, hisz a kritikai gondolkodás, a politikai részvétel és aktivizmus erejében. Egy kicsi, de hatékony és sokféle feladatot vállaló csapatba keresünk új és hosszú távra elkötelezett társat.

Az Iskola irodája Budapesten van, de a fővároson kívül is – elsősorban Miskolcon – tartunk képzéseket, programokat. A munkatársak részben otthon, részben az Auróra közösségi házban bérelt irodában, és főleg nyolcadik kerületi vagy alkalmanként miskolci képzési helyszíneken dolgoznak. Mindannyian kötetlen munkaidőben dolgozunk, ezért számunkra egyszerre fontos a rugalmasság és a fegyelmezettség a munkában. Rendszeresen, de előre tervezetten dolgozunk hétvégi napokon is.

Félállású közösségi koordinátort keresünk, akinek a fő feladatai a következők:

- önkéntesek toborzása és képzése Budapesten és vidéken

- önkéntes és öregdiák közösség építése és kapcsolattartás

- közösségi programok szervezése

-  szakmai munkában részvétel, pl. filmklubok, olvasókörök, társasjáték estek szervezése, képzések tartása

-  háttérmunkában, adminisztrációban való részvétel

Olyan munkatársat keresünk, aki rendelkezik az alábbi készségekkel, tudással és tapasztalatokkal:

- tapasztalat közösségi/civil szervezeti munkában

- precizitás

- jó időkezelés

- jó szervezési készség

- kreativitás

- csapatmunka

A jelentkezésnél elvárás a következő területek legalább egyikén szerzett tapasztalat:

- önkéntes koordináció

- képzői munka

- érdekvédelem, aktivizmus

- szervezetfejlesztés

 

Fizetés: nettó 100.000 Ft/hó (20 óra/hét)

Jelentkezés magyar nyelvű önéletrajzzal és motivációs levéllel 2020. július 10-ig a kozeletiskolaja@gmail.com címre.

A kiválasztás folyamata:

- önéletrajz és motivációs levél beküldése – határidő: 2020. július 10.

- személyes interjúk: 2020. július 20-21.

- elképzelhető, hogy a személyes interjúk után egy kisebb feladatot is kapnak a jelentkezők (ez otthon megírható) pár napos határidővel.

- munkakezdés időpontja: előreláthatóan 2020. augusztus 17.

Tovább információ: kozeletiskolaja@gmail.com

Önkormányzatok és közösségi válságkezelés – online beszélgetés

A járvány okozta gazdasági és társadalmi válság kezelésében jelentős szerepet játszanak az önkormányzatok. Számos település közösségi szolidaritási programokat indított, hogy önkénteseket szervezve, pénzt és eszközöket gyűjtve segítse az embereket. A veszélyeztetettek ellátásától kezdve, a szociális étkeztetés biztosításán keresztül, a hiteles információk terjesztéséig sokféle módon tesznek a helyi lakosokért.

A beszélgetésen önkormányzati vezetőket kérdezünk arról, hogy miként jelenik meg a városukban a válság, és hogyan vonják be a helyi közösséget a válságkezelésbe.

Vendégek:

• Döme Zsuzsanna – Budapest, Ferencváros alpolgármestere
• Bíró Károly – Kozármisleny polgármestere
• további vendégek hamarosan...

Mikor? 2020. május 11. (hétfő) 18:00-19:30

Hol? Az élő közvetítés linkjét ebben a facebook eseményben fogjuk közzétenni és a Közélet Iskolája Facebook oldalán is: https://www.facebook.com/events/1005609163186710/


Az esemény bárki számára nyitott és nem szükséges előre regisztrálni. A beszélgetést lehet csak hallgatni is, de lehetőség lesz hozzászólni és kérdéseket is feltenni.

Ezekben a beszélgetésekben a válság társadalmi hatásait járjuk körbe, különös tekintettel a sérülékeny csoportokra. Az a célunk, hogy felderítsük az aktív alulról szerveződő segítő és érdekvédelmi kezdeményezéseket és hangot adjunk nekik.

A Közélet Iskolája további online képzéseit és programjait ide kattintva éred el

Te is szeretnéd, hogy igazságosabb országban éljünk? - Ajánld fel adód 1%-át a Közélet Iskolájának

Amikor leadod az adóbevallásodat támogass minket: 

Név: Közélet Iskolája Alapítvány

Adószám: 18626654-1-41

Miért pont a Közélet Iskolája? 

► Te is szeretnéd, hogy megváltozzon a magyar politika? 

► Te is szeretnéd, hogy igazságosabb országban éljünk? 

► Te is szeretnéd, hogy ne kiváltság legyen a közéletben való részvétel?

Ha a válaszod igen, akkor támogass minket adód 1%-ával!

Mi olyan embereket képzünk, akik a megszerzett tudásukat egy számukra fontos ügy szolgálatába állítják, legyen szó környezetvédelemről, emberi jogokról vagy kisebbségi érdekekről.  A nálunk képzettek képesek kollektíven kiállni, nyomást gyakorolni a hatalomra és hatékonyan érvényesíteni az elnyomott csoportok érdekeit. Hiszünk benne, hogy a tudás erőt ad!

Nagy Szilvia: „Olyan nincs, hogy az ügy fontosabb az embernél”

DSC_1010
from közéletiskolája on Flickr

A következő interjúval emlékezünk meg Szilvire, a Budapest Pride-ot szervező Szivárvány Misszió Alapítvány elnökére. Az interjú eredetileg a Velünk beszélj, ne rólunk című könyvünkben jelent meg:  

"Miskolcon születtem, szüleim egyedüli lányaként, amit kicsit sajnálok is. Valószínűleg sokkal több dolgot megkaptam egykeként, ami egy sokgyerekes családban nem annyira alapvető, de mindig nagyon hiányzott, hogy legyen valaki mellettem, aki nem felnőtt, és akivel lehet cinkosnak lenni a szülők ellenében. Nem igazán bandáztam kamasz koromban, inkább színházba, moziba jártunk a legjobb barátnőmmel. Akkor kezdtem kibontakozni és tágítani a világom határait, amikor elkerültem otthonról és Budapestre költöztem. Ez 19-20 éves korom körül kezdődött.

Oktatási programfelelőst keres Miskolcon a Közélet Iskolája!

Közélet Iskolája 2019
from közéletiskolája on Flickr

A Közélet Iskoláját azért hoztuk létre 2014-ben, hogy megerősítsük az állampolgári részvétel kultúráját Magyarországon és támogassuk a kirekesztett társadalmi csoportok tagjait abban, hogy állampolgári jogaikat valódi tartalommal tölthessék meg. Az Iskola fő tevékenységei a politikai oktatás, a részvételi akciókutatás és a stratégiai tervezés. Eddigi munkánkról itt lehet többet olvasni: www.kozeletiskolaja.hu

Olyan embert keresünk, aki elkötelezett a társadalmi igazságosság, az egyenlőség és a szolidaritás értékei mellett, hisz a kritikai gondolkodás, a politikai részvétel és aktivizmus erejében. Egy kicsi, de hatékony és sokféle feladatot vállaló csapatba keresünk új és hosszú távra elkötelezett társat.

Oktatásszervező munkatársat keres a Közélet Iskolája!

új munkatárs oktatásszervező
from közéletiskolája on Flickr

A Közélet Iskoláját azért hoztuk létre 2014-ben, hogy megerősítsük az állampolgári részvétel kultúráját Magyarországon és támogassuk a kirekesztett társadalmi csoportok tagjait abban, hogy állampolgári jogaikat valódi tartalommal tölthessék meg. Az Iskola fő tevékenységei a politikai oktatás, a részvételi akciókutatás és a stratégiai tervezés. Eddigi munkánkról itt lehet többet olvasni: www.kozeletiskolaja.hu

Olyan embert keresünk, aki elkötelezett a társadalmi igazságosság, az egyenlőség és a szolidaritás értékei mellett, hisz a kritikai gondolkodás, a politikai részvétel és aktivizmus erejében. Egy kicsi, de hatékony és sokféle feladatot vállaló csapatba keresünk hosszú távra elkötelezett társat.

Older Oldest