Aktuális / Untagged

Küzdelmeink története és jövője kiadványbemutató

A Közélet Iskolája “Küzdelmeink története és jövője” című részvételi akciókutatása keretében hat aktivista-kutató kereste a választ arra a kérdésre, hogy a koronavírus-járvány a kihívásokon túl milyen lehetőségeket tartogat az alulról jövő kezdeményezések számára, és hogyan tudnak ezekkel a lehetőségekkel akár hosszú távon is élni.

Oktatási programfelelőst keres a Közélet Iskolája!

A Közélet Iskolájában azért dolgozunk 2014 óta, hogy megerősítsük az állampolgári részvétel kultúráját Magyarországon és támogassuk a kirekesztett társadalmi csoportok tagjait abban, hogy állampolgári jogaikat valódi tartalommal tölthessék meg. Az Iskola fő tevékenységei az állampolgári oktatás, a részvételi akciókutatás és a stratégiai tervezés. Eddigi munkánkról itt lehet többet olvasni: www.kozeletiskolaja.hu

Olyan embert keresünk, aki elkötelezett a társadalmi igazságosság, az egyenlőség és a szolidaritás értékei mellett, hisz a kritikai gondolkodás, a politikai részvétel és aktivizmus erejében és gyakorlata is van ezeken a területeken. Egy kicsi, de hatékony és sokféle feladatot vállaló csapatba keresünk elkötelezett társat.

A DEMOKRÁCIA HÁZHOZ MEGY! - közéleti oktatás hátrányos helyzetű közösségeknek

matchfund cover 2
from közéletiskolája on Flickr

A járvány a korábbinál is jobban szétválasztotta a különböző társadalmi helyzetű embereket egymástól és a hátrányos helyzetű közösségek számára gyakorlatilag megszűnt a közéletben való aktív részvétel lehetősége.

A Közélet Iskolája célja, hogy a kirekesztett állampolgárok is megismerhessék a jogaikat, megszerezzék azokat a képességeket, amelyek segítségével részt tudnak venni a közéletben és hallatni tudják a hangjukat.

Ezért az aktivizáló oktató programjainkat olyan közösségekhez szeretnénk házhoz vinni (pl. hajléktalan szállóra, családsegítőbe, közösségi terekbe), ahol egyébként nincs lehetősége a demokratikus részvételről és társadalmi kérdésekről tanulni. Kérjük, hogy adományoddal támogasd ezt a célt!

TÁMOGATOM

3 féle új kiegészítő a Szerveződj! társashoz

IMG_7890_Fotor
from közéletiskolája on Flickr

Továbbfejesztettük a Közélet Iskolája saját készítésű társasjátékát, így három új kiegészítő is ingyenesen elérhető hozzá! Ide kattintva találsz több információt a Szeveződj! társasjátékról. 

12 új ügykártya

Az ügykártyák problémák, aktuális ügyek, amelyek mentén a játékosok szerveződni kezdenek. Most az eredeti 12 ügy mellé újabb paklit alkottunk. Több olyan témát is beemeltünk, amely az elmúlt időszakban különösen aktuális volt Magyarországon és világszerte: például felmerül a digitális oktatás, a járványügyi lezárás, valamint az azonos neműek örökbefogadásának kérdése is. Ha korábban megrendelted vagy letöltötted a játékot, akkor az új ügyek plusz színt és nagyobb újrajátszhatóságot hoznak a játékba. Az ügykártyákat Kovács Vera illusztrálta. 

Hogyan szerezd be?

Hogyan válasszunk jelöltet, milyen a jó kampánycsapat, és hogy lesz a kampány a közösségi építkezés része?

65864122_10220412237282877_1674240941323452416_o-VA-1140x855
from közéletiskolája on Flickr

Mi lehet a civil szervezetek szerepe a jelöltállításon túl? Erről szólt sorozatunk első írása, ezúttal pedig arról lesz szó, hogy milyen a jó jelölt, hogyan érdemes kiválasztani, és milyen csapatra és erőforrásokra van szükség egy választási kampányhoz. A cikk eredetileg a Mércén jelent meg.

Milyen a jó jelölt?

Minden szervezetben és településen más és más szempontok lehetnek meghatározóbbak abban, hogy ki számít jó jelöltnek, azonban összességében biztos, hogy egy jó jelölt felkészült, és politikai tudása, ismeretei nemcsak a pártokra terjednek ki, hanem a helyi viszonyokra, és az őt jelölő közösség céljaira és képességeire is. Tudja vagy megtanulja, milyen készségeket igényel a képviselői funkció, ismeri a saját képességeit és állóképességét, és hajlandó gyorsan tanulni.

Magabiztos, vagy segítséggel azzá tud válni. Nagy munkabírásúnak kell lennie, és nagyvonalúnak is. Nem eshet könnyen kétségbe, a konfliktusok elől nem térhet ki, hanem a megoldásokon kell fáradoznia, és képesnek kell lennie arra, hogy tanácsokat fogadjon el a társaitól. Bírnia kell az őt jelöltként megválasztó kisebb-nagyobb közösség többségének bizalmát. És végül fontos az is, hogy csapatjátékos legyen, és közösségben gondolkodjon.

Fontos szempont lehet (noha nem feltétel) egy szervezet számára a jelöltje kiválasztásánál, hogy korábban is ismert legyen a helyi vagy országos közéletben. Ugyanennyire fontos, hogy a jelölt ne kívülről érkezzen, hanem ismerje az a kerületet, települést vagy közösséget, amit képviselni szeretne. Hatalmas előny, ha maga is ott él vagy dolgozik.

"Sok új dolgot tanultunk" - könnyen érthető beszámoló a nemi szerepek képzésről

Ezt a beszámolót könnyen érthető formában írom.

A könnyen érthető kommunikáció egy módszer,

amivel érthetővé tudunk tenni információt.

A könnyen érthető információt

olyan emberek is megértik,

akik a bonyolult információt

nehezen értik meg.

Szeretném, ha ezt a beszámolót

minél többen olvasnák és értenék.

A képzésről 

A képzés online volt.

A képzésen nagyon sok új dolgot tanultunk.

Tanultunk például az egyenlőtlenségekről.

Az egyenlőtlenség azt jelenti,

hogy emberek között különbséget tesznek.

Például, hogy a nőknek kevesebb esélye van

érvényesülni a munkaerőpiacon.

 

Tanultunk a szexizmusról is.

A szexizmus a nemekkel kapcsolatos előítéleteket jelenti.

Például a nőkkel kapcsolatos előítéleteket.

Mit vittem magammal? - beszámoló az online módszertani műhelyekről

Az online képzések végén mindig elhangzott a kérdés "mit visztek magatokkal az aznapi programokból?" 
Részemről a következőket:
Mit vittem magammal? A tudást.
Azt - a mai pandémiás helyzetben nélkülönözhetetlen - formát, hogy online beszélgessünk, tanuljunk, értelmes dolgokat osszunk meg egymással. 
A tudást, ami a civil szférában (is) segíti munkánkat. 
A tudást, ami konkrét és a gyakorlatban egy az egyben használható. 
A tudást, ami olyan területekre terjed ki, ahol valóban "fekete lyukak" találhatók, pl. online felületek használata a csoportos megbeszélésekben, csoportok hatékony szervezése....

A szlovák választások eredménye és következményei

Ez a cikk angol nyelvű írás fordítása, amely ide kattintva érhető el.

Annak ellenére, hogy az ellenzéki pártok döntő győzelmet arattak Szlovákiában a szeptemberben tartott parlamenti választáson, a diadalukat nagyrészt az ország civil társadalma tette lehetővé. Egyetlen csoport sem tett többet azért, hogy Vlagyimir Mečiar autoriter uralma véget érjen, mint a szlovák civil szervezetek. A közvéleménykutatások és felmérések már több mint egy évvel a választások előtt ellenzéki győzelmet jeleztek előre – amennyiben a szlovák polgárok megértik, hogy mi a választás tétje, és elmennek szavazni.

Út a változás felé - Beszámoló az elnyomás arcai képzésről

IMG_9048
from közéletiskolája on Flickr

- A világ 300 leggazdagabb emberének annyi vagyona van, mint a világ 3 milliárd legszegényebb emberének összesen.

- A világ lakosságának 80%-nak alig van vagyona.

- Slachta Margit volt az első női képviselő Magyarországon.

- 1991-2016 között Roma Parlament működött a VIII. kerületben, amit egyik napról a másikra zártak be, s az ott kiállított műalkotásokat is elvitték. Azóta se tudni róluk semmit. És ma már szintén nem aktív a roma kultúrát képviselő Rádió C, Gallery8, Fido.

Lehet, hogy mások már birtokában voltak ezeknek az információknak, hallottak már a fent említett helyekről, s nem mondok nekik újat azzal, hogy szinte ugyanannyi László ül a parlamentben, mint nő, de számomra ezek mind új, meglepő, elgondolkodtató infók voltak, amelyeket a Közélet Iskolájának képzésén hallottam először.

Older Oldest