Aktuális / Választások

Mit számít egy választás? Választási filmklub a Közélet Iskolájában

 

A Közélet Iskolája egy közösségi oktató- és kutatóközpont, amely a kirekesztett csoportok aktív társadalmi részvételét támogatja. A filmklubon olyan dokumentum- és játékfilmeket vetítünk, amik sorsfordító választásokról vagy a választójog megszerezéséről szólnak. A filmek után arról beszélgetünk, hogyan kapcsolódhatnak ezek a tapasztalatok a magyarországi politikai helyzethez és a közeledő választásokhoz. A filmeket magyar szinkronnal vagy felirattal vetítjük.

2018. február 7. szerda 18h Vasakaratú Angyalok (2004, Katja von Garnier)
A film az amerikai nők választójogért folytatott harcát mutatja be Alice Paul és Lucy Burns küzdelmén keresztül, akik megalakítják a Nemzeti Nőpártot, törvényjavaslatot készítenek és még az éhségsztrájkot is vállalják.

2018. február 21. szerda 18h Nem (2012, Pablo Larraín)
A film 1988-ban Chilében a diktatúra alatt játszódik, ahol nemzetközi nyomásra népszavazást írnak ki, és a hatóság naponta 15 percet engedélyez az ellenzék számára, hogy a közmédiában kampányoljon. Az ellenzék küzdelmét a kampány kreatív igazgatójának szemszögéből követjük végig.

2018. március 7. szerda 18h A narancs forradalom (2007, Steve York)
A film a 2004-es ukrán választások utána tömegtüntetéseket és az elcsalt választás elleni küzdelmet mutatja be.

2018. március 21. szerda 18h Egy diktátor megbuktatása (2002, Steve York)
A film a szerb diktátor, Slobodan Milosevic elleni erőszakmentes küzdelmet mutatja be, középpontjában az Otpor! mozgalommal és az elnökválasztási kampánnyal.

Helyszín: Auróra közösségi központ (Bp. VIII. ker. Auróra utca 11.)

A részvétel ingyenes!

Szükség esetén utazási költségtérítést tudunk biztosítani (Budapestre és a Budapesten belüli tömegközlekedésre is) annak, aki ezt az igényét előre jelzi.

További információ: Udvarhelyi Tessza (06 20 381 8996), kozeletiskolaja@gmail.com

Megjelent! A választás mindenkié

 

2017. április 23-án időközi képviselőválasztást tartottak Budapest VIII. kerületének egyik választókörzetében, a Magdolna-negyedben és a Csarnok-negyed egy részén. A választáson a Közöd Civil Társaság független jelöltként elindította a csoport elnökét, Románné Bolba Márta evangélikus lelkészt, mert tagjai úgy gondolták, hogy a jelenlegi képviselők döntő többségénél sokkal alkalmasabb a körzetben élők véleményének és érdekeinek képviseletére.

Az elhatározás után 3 hónapig tartó választási kampány indult, ami minden résztvevőtől hatalmas odaadást és rengeteg energiát kívánt. A kampány elsődleges célja az volt, hogy Márta bekerüljön a képviselőtestületbe. Ezzel együtt, a közös munkát kezdettől fogva egyfajta kísérletként és tanulási lehetőségként fogtuk fel, ami több célt is szolgált:

•    megtudni, hogy lehetséges-e egy alulról építkező civil szervezet számára a sikeres választási részvétel;
•    megtanulni, hogyan lehet olyan választási kampányt folytatni, ami a bázisépítésre és nem a manipulációra épül;
•    közelebb hozni a közéletet és a politikát a helyi lakókhoz;
•    megmutatni, hogy az általunk képviselt értékekre is van választói igény: a szolidaritásra, az emberségre és a valódi önkormányzatiságra.

A választáson végül Márta 17%-os részvétel mellett a szavazatok 20%-át kapta meg (183 szavazat). Bár ezzel az eredménnyel nem sikerült megszerezni a képviselői helyet, nem voltunk elkeseredve, sőt, legalább négy szempontból sikeresnek értékeljük a kampányt:

•    sok új választót tudtunk megszólítani;
•    az általunk elért körben meg tudtuk erősíteni az emberek hitét egy másfajta politizálásban;
•    tapasztalatot szereztünk arról, hogyan kell szervezni egy helyi választási kampányt;
•    kipróbáltuk a Közöd Civil Társaságot egy nem veszélytelen, idegen szerepben, és túléltük.

A mai magyar politikában az állampolgárok szinte teljesen ki vannak zárva azokból az eszközökből és tudásokból, amelyek segítségével érdemben részt tudnának venni az őket érintő döntésekben. Mi nagyon sokat tanultunk a Mártát a Magdolnának! kampány során és szeretnénk, ha ez a tudás a lehető legszélesebb körben elérhető lenne. Ezt az összefoglalót azért írtuk, hogy eloszlassuk a választási kampányokkal kapcsolatos fenntartásokat és megmutassuk, hogy egy önkéntes alapon szerveződő, kis helyi szervezet is képes arra, hogy megszólítsa a választókat és versenybe szálljon a „nagyokkal”. Most szinte ismeretlenül, korábbi politikai tapasztalatok értünk el 20%-os támogatottságot, ami számunkra nagyon bíztató első lépés a valóban a helyi lakosok érdekeit szolgáló, értékeken alapuló önkormányzati politizálás felé. Reméljük, sokan követik a példánkat és a politikát ismét az állampolgárok szolgálatába fogjuk tudni állítani.

„Bár a képviselőséget nem nyerted el, én mégis tiszta szívből gratulálok. Azt gondolom, hogy ennek a kampánynak az igazi győztese te vagy (és természetesen a csapatod). Figyelemmel kísértem a kampányodat és sokszor eszembe jutott a kutyám. Két és fél éve vettem magamhoz. A mezőn láttam meg először. Két hónapig hordtam ki neki az élelmet és vizet. Először csak letettem és távoztam. Aztán leültem. Először csak kis időre. Aztán egyre tovább. Két hónap után döntött úgy ez a lelkileg sérült, kiszolgáltatott lény, hogy megpróbálja. Hátha. És hazáig követett. Először nem jött be a házba, még a kertbe sem. A kapu előtt táborozott le. Két hét kellett neki mire belépett a kapun. Ma már feltétel nélkül bízik bennem. És ez annak köszönhető, hogy bízik ÖNMAGÁBAN. Akikkel és akikért te dolgozol, hasonlóan megnyomorított, sanyargó lelkek. Akik most bizalmat kaptak. Még nem tudnak élni vele. Még nem hiszik el. Nem merik. De a félelmük át fogja törni a gátakat. És ha megkapják azt az esélyt, amit soha senki nem adott nekik és felismerik a saját értékeiket, a világot fogják apránként csendesen megváltoztatni. És közben elnyerik azt, ami nekik még soha nem volt. A méltóságukat. Az önállóság jogát. Ezt nyújtottátok sokaknak ezzel a kampánnyal. Most érnie kell az érzelmeknek. De az érés beindult. Biztos vagyok benne. És ettől én boldog vagyok. És nagyon-nagyon hálás neked és a téged körülvevőknek.”

Ezt az összefoglalót szervezési segédletnek szánjuk olyan civil közösségeknek, amelyek a képviseleti demokrácia eszközeit is fel szeretnék használni az érdekeik érvényesítésére. Elsősorban azt mutatjuk be, milyen kérdéseket érdemes feltenni a kampány szervezéséhez, és mi magunk milyen válaszokat adtunk ezekre. Nem állítjuk, hogy a kezünkben lenne a bölcsek köve – sőt! Nem nyertük meg a választást és sok kérdésben még most sincs egységes álláspont a kampánystábon belül. Többször előfordult velünk is, hogy a tudatos döntések helyett inkább az ösztöneinkre hallgattunk vagy időnyomás miatt a leginkább kézenfekvőnek tűnő irányba léptünk.

Annak ellenére, hogy Magyarországon belül is nagy különbségek vannak az egyes választókörzetek között – nemcsak a helyi problémák jellegében, hanem a szavazók létszámában, választási hajlandóságában és a választási törvény szerinti „matematika” feltételeiben is – úgy gondoljuk, számos általánosítható, más helyzetekre is átvihető tapasztalatot szereztünk. A Mártát a Magdolnának! kampány bemutatásával abban szeretnénk segíteni az alulról szervező választási kampányok szervezőinek, hogy minél több kérdést időben és megfelelő mélységben gondolhassanak át, így a közös fellépés még sikeresebb lesz!

A kisokos innen letölthető és szabadon terjeszthető >>>
 

Kit érdekelnek a választások? műhely civil szervezeteknek

 

A Közélet Iskolája egy közösségi oktató- és kutatóközpont, amely a kirekesztett csoportok aktív társadalmi részvételét támogatja. Erre a műhelyünkre civil szervezetek, önszerveződő közösségek és társadalmi mozgalmak képviselőit várjuk, akik szeretnének szervezeti álláspontot kialakítani a közelgő országgyűlési választásokról és stratégiát készíteni arról, hogyan tudják hasznosítani az általuk képviselt csoportok érdekeinek képviseletére.

Arról, hogy szerintünk miért fontos, hogy a civil szervezetek is foglalkozzanak a választásokkal, itt olvashattok!

A műhely tervezett témái:
•    a választási rendszer működése
•    lehetséges civil stratégiák a választásokkal kapcsolatban
•    szervezeti stratégiák kialakítása a 2018. áprilisi választásokra

A képzésen előnyt jelent, ha egy szervezetet több ember képvisel, mert így könnyebb lesz közösen dolgozni az egyes szervezetek céljain, stratégiáján.

Mikor? 2018. január 5-6-7. (péntek-szombat-vasárnap), 10-18h
Hol? Auróra közösségi központ (Budapest, VIII. kerület, Auróra utca 11.)

A műhelyen a részvétel ingyenes, de ha be tudod fizetni a 30.000 Ft/fő részvételi díjat, hozzájárulsz ahhoz, hogy a programjaink mindenki számára elérhetőek legyenek!

A képzés idejére kávét, teát, rágcsálnivalót és ebédet biztosítunk.

Minden résztvevő utazási költségét megtérítjük (Budapestre és a Budapesten belüli tömegközlekedésre is), aki ezt az igényét előre jelzi. Minden esetben a legolcsóbb utazási formát tudjuk csak támogatni. Ha valamelyik résztvevőnek olcsóbb szállást foglalni, mint utazást fizetni, azt is térítjük.

Jelentkezés a Közélet Iskolája honlapján elérhető jelentkezési lapon. Jelentkezési határidő: 2017. december 18. hétfő

További információ: Udvarhelyi Tessza (06 20 381 8996), kozeletiskolaja@gmail.com

Civilség és politika / civil politika - nyári egyetem

 

Civil vagy és politizálsz? Civil vagy, de nem politizálsz? Civil vagy, ezért nem politizálsz? Egyszerűen csak foglalkoztat civil társadalom és politika viszonya? A Város Mindenkié csoport és a Közélet Iskolája idén is megrendezi – immár a hatodik – közösségi nyári egyetemét. Az idei témánk: Civilség és politizálás kapcsolata, a civil politizálás lehetősége.

Nagyon sokféle módon gondolkodunk ezekről a fogalmakról Magyarországon és a mindennapokban nem könnyű az eltérő elképzelések talaján párbeszédet folytatni, tényleges tevékenységet megvalósítani pedig még nehezebb. Az idei nyári egyetemünk lehetőséget és fórumot biztosít az eltérő nézőpontok tisztázására, illetve ütköztetésére és a gyakorlatban megvalósított tevékenységek tapasztalatainak megismerésére.

Mikor? 2017. augusztus 26-27. (szombat-vasárnap) 10-18h
Helyszín: Gólya Szövetkezeti Presszó – Budapest, VIII. kerület, Bókay J. u. 34.

A belépés ingyenes, előzetesen regisztrálni nem szükséges.

Hátrányos helyzetű, szegénységben élő embereket különösen nagy szeretettel várunk!

A GYEREKET játszóházzal várjuk! Ha a gyerekednek van kedvenc játéka, kérjük hozd magaddal, hogy jól el tudjuk tölteni az időt.

Kérjük, aki megteheti, hozzon magával rágcsálnivalót vagy gyümölcsöt, hogy másokkal megoszthassa!

Mindkét napon 50 fő részére MELEG EBÉDET biztosítunk.

Vidékről érkező résztvevők igényelhetnek utazási támogatást és szállást.

UTAZÁSI TÁMOGATÁS igényléséhez kérjük, írj emailt a kozeletiskolaja@gmail.com címre legkésőbb augusztus 20-ig, amiben benne van, hogy honnan utazol, mivel és mennyibe kerül az utazás.

Ha SZÁLLÁSRA van szükséged a nyári egyetem alatt, kérjük, szintén emailben jelezd felénk legkésőbb augusztus 20-ig a kozeletiskolaja@gmail.com címen.

RÉSZLETES PROGRAM ITT - FOLYAMATOSAN FRISSÍTJÜK

További információ: Dósa Mariann, 06 70 509 8510, kozeletiskolaja@gmail.com

Fotó: Várady István

Newest Newer