Aktuális / Velünk beszélj ne rólunk!

Hangoskönyv: Velünk beszélj, ne rólunk!

 

A *Velünk beszélj, ne rólunk! Hátrányokkal induló aktivisták beszélnek életükről és munkájukról* című könyv célja, hogy olyan embereket mutasson be, akik annak ellenére – vagy éppen azért –, hogy megtapasztalták az elnyomást és kirekesztettséget, közéleti, aktivista vagy érdekvédő szerepet vállaltak és vállalnak.

A képekre kattintva a könyv több szereplőjének története meghallgatható!

Vásárolnál könyvet? Támogasd a Közélet Iskoláját!

Fekete Gy. Viktor
Oravecz Lizanka
Csécsei Ilona
Márton Gábor Csaba
Erdősné Csurika Mária
Csonka József
Kiss Csaba
Velenczei Ágnes

Csécsei Ilona: Egyszer volt, hol nem volt: A mesékben győz az igazság

DSC06428
from közéletiskolája on Flickr

Úgy nőttünk fel, hogy a jó legyőzi a rosszat, a bűnöst a lopós hazudóst! Ki kell állni 3 próbát és a jó megkapja jutalmát. De az élet nem mese, sok-sok igazságtalanságot éltünk, élünk meg, és Mi nem hiába álljuk ki a próbákat, a mi igazságunk is célba talál, de több idő kell ennek.

Meg kell küzdenünk 5 szörnyeteggel: Kizsákmányolás, Marginalizáció, Hatalomnélküliség, Kulturális imperializmus, Tanult tehetetlenség!

Amikor felismered, hogy valamit eltitkolnak előled, ami neked alanyi jogon jár és rájössz, ezzel nem vagy egyedül és összeszeded azokat az embereket, akiket úgyszintén érint ez a probléma: az már a közösségszervezés, majd ebből kiindulva elkezdetek nyomást gyakorolni oda ahol a problémátok eredete gyökerezik. Ez már a jó út. Közben jönnek más problémák, más megoldandó ügyek.

Ez a kiállítás most 15 ember életéről, aktivizmusáról szól. A „Velünk beszél, ne rólunk” könyvbe most ennyien fértünk bele, de tudjuk, hogy sokkal többen vagyunk.

Köszönjük Csoszó Gabinak, hogy portréinkat megalkotta, a riportereknek, hogy élettörténetünket rögzítették, Dósa anyukának, hogy legépelte, (ide kérném a neveket akik a könyvet megszerkesztették)

És boldogan éltek, míg meg nem haltak.

Velünk beszélj, ne rólunk! Könyvbemutató az Aurórában

Gyere és ünnepeld velünk a nehéz körülmények között is bátor aktivistákat és érdekvédőket!

Mikor? 2016. július 21. csütörtök 18h
Hol? Auróra közösségi ház (Budapest VIII. ker. Auróra utca 11.)

A *Velünk beszélj, ne rólunk! Hátrányokkal induló aktivisták beszélnek életükről és munkájukról* című könyv célja, hogy olyan embereket mutasson be, akik annak ellenére – vagy éppen azért –, hogy megtapasztalták az elnyomást és kirekesztettséget, közéleti, aktivista vagy érdekvédő szerepet vállaltak és vállalnak.

A könyv inspirációként kíván szolgálni azok számára, akik nehéz körülmények között élnek vagy valamilyen hátrányt szenvednek a magyar társadalomban, és modellt kíván mutatni arra, hogy hogyan képesek a legnehezebb körülmények között élő emberek is teljes jogú, másokért aktívan cselekvő állampolgárként élni. Mindenkiben ott szunnyad az érdekvédő, csak merni kell előcsalogatni magunkból!

A kötet azoknak is szól, akik bár maguk nem tapasztaltak meg elnyomást vagy kirekesztettséget, és akár még részt is vesznek a közéletben, nehezen tudják elképzelni, hogy hátrányos helyzetű emberek közösségi vezetőkké váljanak.

A kötetben tizenöt portré olvasható olyan aktivistákról és érdekvédőkről, akik saját hátrányaikból kovácsoltak erőt. Ők mind egy igazságosabb társadalomért dolgoznak, és azért, hogy a hozzájuk hasonló emberek helyzete javuljon.

A kötet szereplői:

Balog Gyula
Bandor Bea
Csécsei Ilona
Csonka József
Erdős Jánosné Csurika
Fekete Gy. Viktor
Kalányos Zsolt
Mussa Kilam
Kiss Csaba
Lakatosné Zsefle Zsuzsanna
Márkus József
Márton Gábor Csaba
Nagy Szilvia
Oravecz Lizanka
Velenczei Ágnes

A kötet szerkesztői: Dósa Mariann és Udvarhelyi Tessza
A kötetben szereplő fotókat Csoszó Gabriella készítette.
Kiadó: Közélet Iskolája és Napvilág Kiadó

Kapcsolat: 06 20 381 8996 (Udvarhelyi Tessza), közeletiskolaja@gmail.com

A könyv kapható a nagyobb könyvesboltokban és a bemutatón is. Ha a bemutatón vásárolsz egy példányt, a Közélet Iskolája munkáját támogatod vele!

A könyv online is megvásárolható itt: http://napvilagkiado.eu/webaruhaz/shop.product_details/1-ujdonsagaink/flypage.tpl/907-veluenk-beszelj-ne-rolunk/

Velünk beszélj, ne rólunk!

Fotó: Csoszó Gabriella
from A Város Mindenkié on Picasa

Jelölj te is hátrányos helyzetű aktivistákat és érdekvédőket!

A Közélet Iskolája és a Napvilág Kiadó közös kötet kiadására vállalkozik, melynek célja, hogy a szélesebb nyilvánosság számára is bemutasson olyan embereket, akik életük során megtapasztalták az elnyomást és kirekesztést és éppen annak érdekében végeznek közéleti, aktivista vagy érdekvédő szerepet, hogy megszüntessék az igazságtalan társadalmi körülményeket.

A készülő könyv egyrészt inspirációként kíván szolgálni azok számára, akik hátrányt szenvednek a magyar társadalomban és modellt kíván mutatni arra, hogy a legnehezebb körülmények között élő emberek is képesek jogaikkal aktívan élő, másokért is cselekvő állampolgárokként élni. Másrészt azok számára is pozitív példát kíván mutatni, akik nem tapasztaltak meg elnyomást vagy kirekesztést és ezért nehezen tudják elképzelni, hogy hátrányos helyzetű emberek közösségi vezetőkké váljanak.

A kötetben összesen 10 portré fog szerepelni, többek között hajléktalan, LMBTQ, szegénységben élő, fogyatékkal élő, roma, bevándorló és közmunkás tapasztalattal rendelkező aktivistákkal. A szöveges portrékat Csoszó Gabriella képei fogják illusztrálni.

Azért hogy a portrék tükrözzék a magyarországi aktivista-érdekvédő közösség sokszínűségét, nyilvános pályázatot hirdetünk!

Ha ismersz olyan hátrányos helyzetben élő embert, aki érdekvédelmi, közösségszervező, vagy egyéb közéleti munkát végez a hozzá hasonló helyzetben élők körében, küldd el jelölésedet az itt elérhető jelölő lapon.

Jelölési határidő: augusztus 30.

További információ:

www.kozeletiskolaja.hu, kozeletiskolaja@gmail.com, 06 20 381 8996 (Udvarhelyi Tessza)