Aktuális / Videó

Visszanézhetőek a Közös Városunk 2.0 konferencia beszélgetései!

2021. október 15-17-ig tartott a Közös Városunk 2.0 online konferencia, ahol azt vitattuk meg magyar és nemzetközi vendégekkel (döntéshozókkal, aktivistákkal, civil szervezetek munkatársaival), hogyan lehet ma küzdeni az igazságos városi társadalmakért és hatékony politikai oktatást végezni. 
Az összes online kerekasztal beszélgetést itt lehet visszanézni a Közélet Iskolája Facebook oldalán
A konferencia programja itt olvasható. 

Gazdaságfejlesztés közösségi alapokon / Rui Franco a Közös Városunk konferencián

Vendég: Rui Franco, helyettes városi tanácsnok, Lisszabon

Moderátor: Polyák Levente, urbanista, Eutropian

(a beszélgetés szerkesztett változata)

Polyák LeventeMiért fontos egy európai városnak, hogy több teret adjon a szociális vagy kooperatív gazdaságnak?

Rui Franco: Igyekszem őszintén, szabadon szólni erről, hogy minél nyíltabban tudjunk erről beszélni. Az a benyomásom, hogy a szabadpiac néven ismert jelenség nem segíti elő a tisztességes társadalmat és gazdaságot. A piacot nem érdekli az, hogy mindenkinek joga van a tisztességes munkához, lakhatáshoz és élethez. Különösen a sűrűn lakott nagyvárosokban gyakran nagyon magas a tőke és a termelés koncentrációja. Így miközben ezek a városok gazdasági szempontból sokszor erősebbek az országos átlagnál, megjelenik a generációkon átívelő szegénység is. A liberális gazdaságpolitika eszköztelen, hogy a javakat a nagyvárosokban megfelelően ossza el a gazdag vállalatok és a szegény közösségek között.

"Valódi értéket tesznek hozzá filmjeikkel egy történet elmeséléséhez" - beszámoló a videós képzésről

 

Videó érdekvédelem képzést tartottunk 2019 márciusban a Jogriporter Alapítvánnyal együttműködésben. Takács István Gábor és Surányi Ádám képzők tartották a képzést. Két résztvevő, Czinege Bea és Jurewicz Ádám beszámolóját olvashatjátok a három napos képzésről.

Szuper lehetőség aktivisták számára, hiszen olyan tudást kapnak, amit azonnal fel tudnak használni. Nem szükséges előképzettség, az oktatók a saját, éveken át megszerzett tapasztalataikat adják át nekünk, ezért egy komplett, gyakorlatias képzést kaptunk. Nekem a személyessége tetszett a legjobban, sokkal jobban esett olyanoktól tanulni, akik valódi értéket tesznek hozzá filmjeikkel egy történet elmeséléséhez. A bevezető rész után máris filmeztünk és vágtunk, így a harmadik napra akár a saját elkészült filmetekhez is kaphattok tanácsokat. Mindenképpen érdemes beleVÁGNI! :)

Czinege Bea

Azzal a céllal érkeztem erre a videó aktivizmus képzésre, hogy megtanuljam dokumentálni a környezetembe található társadalmi problémákat, melyeket már gyermek/kamaszkorom óta figyelemmel követem. Valahogy amilyen érdekesebb, bosszantó, felháborodást kiváltó társadalmi vitát gerjesztő dokumentumfilmeket szeretem nézni, és mindig az volt a célom, hogy valahogy én is egy ilyen társadalmi célú társadalmi problémákkal foglalkozó vlogot indítsak. A képzésben az a jó, hogy ingyenes, de ha megnyerem a lottó ötöst, vagy ha lesz egy jól fizető állásom, akkor biztosan támogatnám a Közélet Iskoláját.  A képzésben a kedvenc témáimról készült videókat mutattak be: HIV/AIDS kérdés, Oroszország LMBTQI és drogpolitikája, kábítószerügy. Szociológusként ezzel is foglalkoztam, mert ez egy fontos, rögzült téma nálam.

A képzésen megtanították nekünk, hogy hogyan kell vágni videót, hogyan kell idegen zenét beszúrni, egy klip alá, feliratozni. Köszönet képzést tartó Pistinek és Ádámnak. Ezen felül azt is élveztem, hogy életemben ismét járhattam a CEU épületében, ami a képzés egyik helyszíne volt, mert szoktam egyéb dolgok miatt is járni oda és a tudás és a kutatás szabadságát jelképezi az az épület számomra.

A videó aktivizmust azért tartottam hatékonyabbnak mert azonnali reakciót vált ki, ha olvasol vagy csak képeket látsz, akkor ott emészted az információkat, itt egyből feldolgozza az agyad, ha egy komoly társadalmi problémáról szóló filmet látsz.

Jurewicz Ádám

Fotók a képzésről itt >>>

Fotó: Várady István

Videó érdekérvényesítés - képzés a Közélet Iskolájában

 

Saját gyártású videók segítségével sok emberhez el tudjuk juttatni üzenetünket, oktatni tudunk, jogsértéseket tudunk dokumentálni és hangot tudunk adni azoknak, akik valamilyen okból a társadalom peremére szorultak.

A képzés tartalma:

1. nap: Mire használható a videó az aktivizmusban? Civil szervezetek videóinak példáin keresztül vizsgáljuk meg, hogy hogy tudunk dokumentálni, oktatni és mobilizálni audiovizuális eszközökkel. Felszerelés, fényképezési alapismeretek, kamerabeállítások, képkomponálás és interjúzási technikák.
2 és 3. nap: Videó vágás alapismeretek és gyakorlás.

Mikor? 2019. március 9-10 (szombat-vasárnap) és 23. (szombat), 10-17h
Hol? Közép-európai Egyetem (CEU) és Auróra közösségi központ, Budapest

Oktatók: Takács István Gábor és Surányi Ádám. A helyszínt két napra és a számítógépeket a CEU Média laborja biztosítja.

A képzésre elsősorban hátrányos helyzetű résztvevőket várunk. Mindenki a saját kamerájával fog dolgozni. Akinek nincs digitális fényképezőgépe vagy kamerája, annak elég egy videó rögzítésére alkalmas mobiltelefon is.

A képzésen a részvétel ingyenes, de ha be tudod fizetni a 30.000 Ft/fő részvételi díjat, akkor hozzájárulsz ahhoz, hogy programjaink hosszú távon is mindenki számára elérhetőek legyenek! A képzés idejére kávét, teát, rágcsálnivalót és ebédet biztosítunk. Minden résztvevő utazási költségét megtérítjük, aki ezt az igényét előre jelzi. Minden esetben a legolcsóbb utazási formát tudjuk csak támogatni. Ha valamelyik résztvevőnek olcsóbb szállást foglalni, mint utazást fizetni, azt is térítjük.

Jelentkezés a Közélet Iskolája honlapján elérhető űrlapon

Jelentkezési határidő: 2019. február 25. (hétfő)

További információ: Fernengel Ági (06 20 957 1610), kozeletiskolaja@gmail.com

Videó érdekérvényesítés - beszámoló a képzésről

 

ss és láttass a kamera szemével! Mondhatnám tömören, hogy miről is szólt a háromnapos képzés. Megörültem, amikor olvastam a Közélet Iskolájától az egyesületemhez érkezett elektronikus levelet a jelentkezési felhívást. Jelentkezem! Mondtam telefonon az egyesületem elnökének. Tudom, hogy forráshiányosak vagyunk folytattam, azért megkísérlem. Sikerült!

Fontos volt számomra a képzés, mert egyesületemben a Reumabetegek a Célzott Terápiáért Egyesületben a honlapunk és más média felületeink frissítő szerkesztése alapvetően az én feladatom. A kommunikációs eszköztáramból a videó készítés hiányzott, mert ismereteim ehhez túl szerények voltak.

Lelkesen és örömmel utaztam vidékről Budapestre tanulni 67 évesen is, hisz az egyesületemben hátrányos helyzetben létagtársaimért még sok mindent szeretnék tenni.

Nagy tudású és rendkívül segítőkész előadókat ismertem meg a Jogriporter Alapítványtól Takács István Gábor és Surányi Ádám személyében. Nem ismertek lehetetlent a legváratlanabb technikai problémák megoldásában sem. Mindezt mosolyogva, pozitív szemlélettel tették, jelentős tudás tartalékuk birtokában.

Hogy mit tanultam? Sok mindent ami mindig is érdekelt. Az első napon videó érdekérvényesítés elméletet, stratégiákat több vetített példán elemezve.

A második nap a gyártásról szólt. A szükséges felszerelésről, kamera beállításokról, videós alapismeretekről, a felvétel komponálásáról, interjútechnikákról, azok egymáson történő gyakorlásáról és vágóképek készítéséről. Rendkívül élveztem, nagyon aktív nap volt.

A harmadik nap az utómunkák napja volt. A Blackmagic Design Da Vinci Resolve programmal ismerkedtünk. Gyakoroltuk a vágást, a feliratozást és más fontos technikai fogásokat, az előző nap készített videó felvételeinken, majd örömmel nézegettük az elkészült munkáinkat.

Engem az utómunkák tettek leginkább próbára, mivel a szerényebb számítógépes ismereteim miatt lassabban haladtam. De Pisti vagy Ádám mindig ott termett és helyzetbe hozott. Köszönöm nekik. Most számomra a gyakorlás van hátra, hogy mielőbb alkalmazhassam érdekérvényesítő egyesületi munkámban a tanultakat.

Köszönöm a lehetőséget a Közélet Iskolájának! A további rendkívül hasznos munkájukhoz sok sikert kívánok. Bízom benne, hogy egy későbbi képzésben ismét részt vehetek.

Weisz Lajos - Reumabetegek a Célzott Terápiáért Egyesület 

______________________

Számomra óriási élmény volt a videós érdekérvényesítési képzés néhány napja. Nem igazán sejtettem, hogy mit is fogok itt kapni. A képzésről sem én olvastam, a kedvesem ajánlotta figyelmembe. Ő nőjogi aktivistaként jó néhány képzésen részt vett már, tucatnyi országban. Jómagam néhány éve filmezek, teljesen autodidakta módon csöppentettem bele magam, ilyen-olyan inspirációktól fűtve. Korábban többször is felmerült közöttünk, hogy össze is hozhatnánk valami közös projektet és most ezen felbuzdulva ajánlotta a figyelmembe ezt a képzést.

Jelentkeztem, bekerültem. És döbbentem. A képzés alatt a Jogriporter Alapítvány több munkáját is láthattuk, olyan területekről, amelyek számomra nem igazán léteztek. Hátborzongató volt látni emberek, csoportok sorsát, megkülönböztetését, számkivetettségét. Megpróbálni átérezni mindazt, amiben nekik nap mint nap részük van. És ami igazán adott egy pluszt ott belül, az az volt, hogy sok esetben ezzel az eszközzel - a filmmel - eredményesen segítettek embereken. 

Sorsok változhatnak, fordulhatnak jobbra, érdekek érvényesülhetnek sokaknál, egy megfelelően elkészített és jól terjesztett filmmel. Ez az eszköz, ha jó kezekben van, érzéseket, érzelmeket generál és ha megfelelő helyre, alkalmas időben van címezve, akár hegyeket is megmozgathat.

Én örülök annak hogy ezt az üzenetet sikerült megtalálnom ezen a hétvégén. Mellette természetesen tanulhattam olyan gyakorlati dolgokat is, amik jól fognak jönni a munkám során. Úgy érzem hogy azzal, amit tudok, hozzá is teszek majd a világhoz és nem feltétlenül csak magamért, hanem másokért.

Zsolt

Fotó: Várady István

Fotók a képzésről >>>

 

 

 

Videó érdekérvényesítés - képzés a Közélet Iskolájában

 

Saját gyártású videók segítségével sok emberhez el tudjuk juttatni üzenetünket, oktatni tudunk, jogsértéseket tudunk dokumentálni és hangot tudunk adni azoknak, akik valamilyen okból a társadalom peremére szorultak.

Oktatók: Takács István Gábor (Jogriporter Alapítvány) és Surányi Ádám.

A képzés tartalma:

1. nap: Mire használható a videó az aktivizmusban? Civil szervezetek videóinak példáin keresztül vizsgáljuk meg, hogy hogy tudunk dokumentálni, oktatni és mozgósítani képi és hang eszközökkel.

2. nap: Felszerelés, alapfogalmak, kamerabeállítások, fényképezési alapismeretek, képkomponálás, interjúzási technikák.

3. nap: Videók vágása és széles körű terjesztése.

Mikor? 2018. február 2-3-4. (pénteken 17.00-20.00, szombat-vasárnap 10.00-18.00)
Hol? Közép-európai Egyetem (CEU), Budapest

A képzésre elsősorban hátrányos helyzetű résztvevőket várunk. Mindenki a saját kamerájával fog dolgozni. Akinek nincs digitális fényképezőgépe vagy kamerája, annak elég egy videó rögzítésére alkalmas mobiltelefon is.

A műhelyen a részvétel ingyenes, de ha be tudod fizetni a 30.000 Ft/fő részvételi díjat, akkor hozzájárulsz ahhoz, hogy a képzéseink hosszú távon is mindenki számára elérhetőek legyenek.

A képzés idejére kávét, teát, rágcsálnivalót és ebédet biztosítunk.

Minden résztvevő utazási költségét megtérítjük (Budapestre és a Budapesten belüli tömegközlekedésre is), aki ezt az igényét előre jelzi. Csak a legolcsóbb utazási formát tudjuk támogatni. Ha olcsóbb szállást foglalni, mint utazást fizetni, azt is térítjük.

A helyszínt és a számítógépeket a CEU Média laborja biztosítja.

Jelentkezés emailben a Közélet Iskolája honlapján elérhető jelentkezési lapon. Jelentkezési határidő: 2018. január 15. hétfő

További információ: Dósa Mariann (06 70 509 8510), kozeletiskolaja@gmail.com

Older Oldest