Aktuális / Videó

Videó érdekérvényesítés - képzés a Közélet Iskolájában

 

Saját gyártású videók segítségével sok emberhez el tudjuk juttatni üzenetünket, oktatni tudunk, jogsértéseket tudunk dokumentálni és hangot tudunk adni azoknak, akik valamilyen okból a társadalom peremére szorultak.

A képzés tartalma:

1. nap: Mire használható a videó az aktivizmusban? Civil szervezetek videóinak példáin keresztül vizsgáljuk meg, hogy hogy tudunk dokumentálni, oktatni és mobilizálni audiovizuális eszközökkel. Felszerelés, fényképezési alapismeretek, kamerabeállítások, képkomponálás és interjúzási technikák.
2 és 3. nap: Videó vágás alapismeretek és gyakorlás.

Mikor? 2019. március 9-10 (szombat-vasárnap) és 23. (szombat), 10-17h
Hol? Közép-európai Egyetem (CEU) és Auróra közösségi központ, Budapest

Oktatók: Takács István Gábor és Surányi Ádám. A helyszínt két napra és a számítógépeket a CEU Média laborja biztosítja.

A képzésre elsősorban hátrányos helyzetű résztvevőket várunk. Mindenki a saját kamerájával fog dolgozni. Akinek nincs digitális fényképezőgépe vagy kamerája, annak elég egy videó rögzítésére alkalmas mobiltelefon is.

A képzésen a részvétel ingyenes, de ha be tudod fizetni a 30.000 Ft/fő részvételi díjat, akkor hozzájárulsz ahhoz, hogy programjaink hosszú távon is mindenki számára elérhetőek legyenek! A képzés idejére kávét, teát, rágcsálnivalót és ebédet biztosítunk. Minden résztvevő utazási költségét megtérítjük, aki ezt az igényét előre jelzi. Minden esetben a legolcsóbb utazási formát tudjuk csak támogatni. Ha valamelyik résztvevőnek olcsóbb szállást foglalni, mint utazást fizetni, azt is térítjük.

Jelentkezés a Közélet Iskolája honlapján elérhető űrlapon

Jelentkezési határidő: 2019. február 25. (hétfő)

További információ: Fernengel Ági (06 20 957 1610), kozeletiskolaja@gmail.com

Videó érdekérvényesítés - beszámoló a képzésről

 

ss és láttass a kamera szemével! Mondhatnám tömören, hogy miről is szólt a háromnapos képzés. Megörültem, amikor olvastam a Közélet Iskolájától az egyesületemhez érkezett elektronikus levelet a jelentkezési felhívást. Jelentkezem! Mondtam telefonon az egyesületem elnökének. Tudom, hogy forráshiányosak vagyunk folytattam, azért megkísérlem. Sikerült!

Fontos volt számomra a képzés, mert egyesületemben a Reumabetegek a Célzott Terápiáért Egyesületben a honlapunk és más média felületeink frissítő szerkesztése alapvetően az én feladatom. A kommunikációs eszköztáramból a videó készítés hiányzott, mert ismereteim ehhez túl szerények voltak.

Lelkesen és örömmel utaztam vidékről Budapestre tanulni 67 évesen is, hisz az egyesületemben hátrányos helyzetben létagtársaimért még sok mindent szeretnék tenni.

Nagy tudású és rendkívül segítőkész előadókat ismertem meg a Jogriporter Alapítványtól Takács István Gábor és Surányi Ádám személyében. Nem ismertek lehetetlent a legváratlanabb technikai problémák megoldásában sem. Mindezt mosolyogva, pozitív szemlélettel tették, jelentős tudás tartalékuk birtokában.

Hogy mit tanultam? Sok mindent ami mindig is érdekelt. Az első napon videó érdekérvényesítés elméletet, stratégiákat több vetített példán elemezve.

A második nap a gyártásról szólt. A szükséges felszerelésről, kamera beállításokról, videós alapismeretekről, a felvétel komponálásáról, interjútechnikákról, azok egymáson történő gyakorlásáról és vágóképek készítéséről. Rendkívül élveztem, nagyon aktív nap volt.

A harmadik nap az utómunkák napja volt. A Blackmagic Design Da Vinci Resolve programmal ismerkedtünk. Gyakoroltuk a vágást, a feliratozást és más fontos technikai fogásokat, az előző nap készített videó felvételeinken, majd örömmel nézegettük az elkészült munkáinkat.

Engem az utómunkák tettek leginkább próbára, mivel a szerényebb számítógépes ismereteim miatt lassabban haladtam. De Pisti vagy Ádám mindig ott termett és helyzetbe hozott. Köszönöm nekik. Most számomra a gyakorlás van hátra, hogy mielőbb alkalmazhassam érdekérvényesítő egyesületi munkámban a tanultakat.

Köszönöm a lehetőséget a Közélet Iskolájának! A további rendkívül hasznos munkájukhoz sok sikert kívánok. Bízom benne, hogy egy későbbi képzésben ismét részt vehetek.

Weisz Lajos - Reumabetegek a Célzott Terápiáért Egyesület 

______________________

Számomra óriási élmény volt a videós érdekérvényesítési képzés néhány napja. Nem igazán sejtettem, hogy mit is fogok itt kapni. A képzésről sem én olvastam, a kedvesem ajánlotta figyelmembe. Ő nőjogi aktivistaként jó néhány képzésen részt vett már, tucatnyi országban. Jómagam néhány éve filmezek, teljesen autodidakta módon csöppentettem bele magam, ilyen-olyan inspirációktól fűtve. Korábban többször is felmerült közöttünk, hogy össze is hozhatnánk valami közös projektet és most ezen felbuzdulva ajánlotta a figyelmembe ezt a képzést.

Jelentkeztem, bekerültem. És döbbentem. A képzés alatt a Jogriporter Alapítvány több munkáját is láthattuk, olyan területekről, amelyek számomra nem igazán léteztek. Hátborzongató volt látni emberek, csoportok sorsát, megkülönböztetését, számkivetettségét. Megpróbálni átérezni mindazt, amiben nekik nap mint nap részük van. És ami igazán adott egy pluszt ott belül, az az volt, hogy sok esetben ezzel az eszközzel - a filmmel - eredményesen segítettek embereken. 

Sorsok változhatnak, fordulhatnak jobbra, érdekek érvényesülhetnek sokaknál, egy megfelelően elkészített és jól terjesztett filmmel. Ez az eszköz, ha jó kezekben van, érzéseket, érzelmeket generál és ha megfelelő helyre, alkalmas időben van címezve, akár hegyeket is megmozgathat.

Én örülök annak hogy ezt az üzenetet sikerült megtalálnom ezen a hétvégén. Mellette természetesen tanulhattam olyan gyakorlati dolgokat is, amik jól fognak jönni a munkám során. Úgy érzem hogy azzal, amit tudok, hozzá is teszek majd a világhoz és nem feltétlenül csak magamért, hanem másokért.

Zsolt

Fotó: Várady István

Fotók a képzésről >>>

 

 

 

Videó érdekérvényesítés - képzés a Közélet Iskolájában

 

Saját gyártású videók segítségével sok emberhez el tudjuk juttatni üzenetünket, oktatni tudunk, jogsértéseket tudunk dokumentálni és hangot tudunk adni azoknak, akik valamilyen okból a társadalom peremére szorultak.

Oktatók: Takács István Gábor (Jogriporter Alapítvány) és Surányi Ádám.

A képzés tartalma:

1. nap: Mire használható a videó az aktivizmusban? Civil szervezetek videóinak példáin keresztül vizsgáljuk meg, hogy hogy tudunk dokumentálni, oktatni és mozgósítani képi és hang eszközökkel.

2. nap: Felszerelés, alapfogalmak, kamerabeállítások, fényképezési alapismeretek, képkomponálás, interjúzási technikák.

3. nap: Videók vágása és széles körű terjesztése.

Mikor? 2018. február 2-3-4. (pénteken 17.00-20.00, szombat-vasárnap 10.00-18.00)
Hol? Közép-európai Egyetem (CEU), Budapest

A képzésre elsősorban hátrányos helyzetű résztvevőket várunk. Mindenki a saját kamerájával fog dolgozni. Akinek nincs digitális fényképezőgépe vagy kamerája, annak elég egy videó rögzítésére alkalmas mobiltelefon is.

A műhelyen a részvétel ingyenes, de ha be tudod fizetni a 30.000 Ft/fő részvételi díjat, akkor hozzájárulsz ahhoz, hogy a képzéseink hosszú távon is mindenki számára elérhetőek legyenek.

A képzés idejére kávét, teát, rágcsálnivalót és ebédet biztosítunk.

Minden résztvevő utazási költségét megtérítjük (Budapestre és a Budapesten belüli tömegközlekedésre is), aki ezt az igényét előre jelzi. Csak a legolcsóbb utazási formát tudjuk támogatni. Ha olcsóbb szállást foglalni, mint utazást fizetni, azt is térítjük.

A helyszínt és a számítógépeket a CEU Média laborja biztosítja.

Jelentkezés emailben a Közélet Iskolája honlapján elérhető jelentkezési lapon. Jelentkezési határidő: 2018. január 15. hétfő

További információ: Dósa Mariann (06 70 509 8510), kozeletiskolaja@gmail.com