Küzdelmeink története

A Küzdelmeink története és jövője részvételi akciókutatás 2020 januárjában indult. A kutatás témáját és megvalósítását teljes egészében meghatározza a koronavírus-járvány, mivel a folyamat legnagyobb része  online formában zajlik A nyolcfős kutató csapatot hat aktivista és két szövetséges alkotja.

Ők közösen keresik a választ arra a kérdésre, hogy a 2019-es koronavírus-járvány milyen politikai lehetőségeket tartogat az alulról szerveződő közösségek számára, és hogyan tudnak ezekkel akár hosszútávon is élni?

A kutatók három munkacsoportban dolgoznak, aszerint, hogy mi érdekli őket igazán ezen a tág témán belül.

1) Az első munkacsoport az önkormányzatok és a civil szerveződések kapcsolatát vizsgálja. Arra kíváncsiak, hogy a 2019-es  önkormányzati választások után hogyan alakult azoknak az aktivista tapasztalattal (is) rendelkező embereknek a szerepe, akik ekkor kerültek be az önkormányzatokba.


2) A második munkacsoport az alulról jövő kezdeményezések közötti sikeres összefogás feltételeit kutatja, a Szolidaritási Akciócsoport példáján keresztül.

3) A harmadik téma, amivel a kutatóink foglalkoznak, maga a politikai lehetőség: ők arra kíváncsiak, hogy a koronavírus-járvány milyen politikai lehetőségeket tartogat a civil szervezetek számára szervezeti stratégia, bázisépítés, és kommunikáció szempontjából.

Célunk, hogy a válsághelyzet tapasztalatainak összegyűjtésével és feldolgozásával olyan tudást és eszközöket adjunk a mozgalmak és civil szervezetek kezébe, melyek segítségével a jövőben hatékonyan reagálhatnak majd hasonló kihívásokra.  

 A kutatás eredményeiből kiadványt készítünk, mely 2021 őszén jelenik majd meg.

További hírek és beszámolók a kutatócsoport munkájáról >>>

A kutatás résztvevői az első év végén rövid videókban meséltek addigi tapasztalataikról és a terveikről.

Nézd meg a vidókat ide kattintva!

Akciók

Citizen's Participation University Kunbábony - 2021. augusztus 

Zöld Civil Országos Találkozó - 2021. augusztus