Mozgalmi dokumentumfilmek

A Közélet Iskolája indulása óta nagy hangsúlyt fektet arra, hogy minél több sikeres társadalmi mozgalmat megismerhessünk. Ennek egyik módja a külföldi dokumentumfilmek magyar feliratozása és vetítése képzések során, illetve nyilvános rendezvényeken. Ha te is szeretnéd használni az alább filmek egyikét oktatási céllal, írj nekünk emailt: kozeletiskolaja@gmail.com

Lázadás az igazságtalanság ellen (Riot from wrong)
A film a 2011-es londoni zavargásokat dolgozza fel. Az események kellős közepén, az uralkodó kétségbeesés és zűrzavar közepette 19 fiatal összeállt, hogy a zavargásokat övező megbélyegzéssel szembe menve valami előremutatót tegyenek. A film az ő nézőpontjukból mutatja be a történteket.

A foglalás (The Take)
2001, Buenos Aires, Argentína drámai gazdasági összeomlása. 30 munkanélküli volt autógyári munkás besétál korábbi munkahelyére és nem hajlandó kisétálni onnan. Beindítják a hónapok óta csendesen porosodó gépeket és kezükbe veszik a termelés és ezáltal a saját sorsuk irányítását. Ki mondta, hogy a globális kapitalizmussal nem lehet felvenni a kesztyűt?

Szegényként gazdag időkben (Living broke in boom times)
Ez a film három rövidebb filmet sűrít egybe, amelyek az Egyesült Állampokban zajló szegénységellenes mozgalmat dokumentálják. A filmen több aktivista is megszólal, akik saját bőrükön tapasztalták meg a szegénység romboló hatásait. Ők beszélnek a szerveződés erejéről és buktatóiról, és megosztják a nézőkkel a tanulságokat, amiket leszűrtek a mozgalomban végzett kemény munkából. A társadalmi egyenlőtlenségek megállíthatatlannak tűnő növekedése közepette a film továbbra is több mint aktuális. 

Értékes életek (Lives worth living)
A fogyatékkal élő emberek az egyik legnagyobb létszámú kisebbség az Egyesült Államokban, és mégis, a közéjük tartozó emberek milliói élték le életüket másodrendű állampolgárként a történelem során, kirekesztve többek között az oktatási rendszerből, az emberhez méltó lakhatási lehetőségekből, a tömegközlekedésből. A film azoknak az úttörőknek az öntudatra ébredését mutatja be, akik egy ponton felismerték, hogy ahhoz, hogy társadalmi változást érjenek el, össze kell fogniuk. Belőlük nőtt ki az a fogyatékosjogi mozgalom, amely tüntetésekkel és jogi küzdelmek során egyenlő jogokat küzdött ki minden fogyatékkal élő ember számára.

Kedves Mandela (Dear Mandela)
Amikor a dél-afrikai kormány ígéretet tesz arra, hogy felszámolja a nyomortelepeket és közben elkezdi kilakoltatni az ott élőket, három jóbarát a sarkára áll és nem hajlandó elhagyni az otthonát. A film bemutatja az utat, amit megtettek a kunyhójukból az ország legfelsőbb bíróságáig, és amelynek során Nelson Mandela nyomdokaiban egy társadalmi mozgalom vezetőivé váltak.

Dühben egyesülve (United in Anger)
A film a 'Lépj fel!' nevű szervezet történetét mutatja be és ezen keresztül az Egyesült Államokbeli AIDS-aktivista mozgalmat, azoknak az embereknek a nézőpontjából, akik a frontvonalban harcoltak a betegség ellen. A film érintett aktivistákkal készített interjúkon, illetve a mozgalom akcióiról készített eredeti felvételeken keresztül mutatja be a 'Lépj fel!' erőfeszítéseit a vállalati kapzsisággal, a társadalmi ignoranciával és a kormányzati hanyagsággal szemben. 

Narmada-i napló (Narmada diary)
A nyugat-indiai Narmada-folyóra tervezett óriási gát megépítéséről szakértők mondták ki, hogy igazságtalan, mert kizárólag a tehetősebb városi lakosság fog belőle hasznos húzni, a szegény vidéki lakosok kárára. A Mentsük Meg Narmadát Mozgalom az erőszakmentes ellenálás eszközeivel küzd az érintett területeken élők otthonaiért és földjeiért. A mozgalom elszántságával az igazságtalan “nemzetközi fejlesztés” jelképévé vált. 

Egy diktátor megbuktatása (Brining down a dictator)
A film Slobodan Milosevic szerb diktátor 2000 októberében bekövetkezett, földcsuszamlásszerű bukását mutatja be, amelyet nem a katonaság és nem fegyveres puccs idézett elő, hanem egy aprólékosan felépített erőszakmentes ellenállási mozgalom és az ennek eredményeként kiírt tiszta, törvényes választások.