Kutatás

A kutatás, vagyis közös tudásunk előállítása ma főként az egyetemek és a felkent kutatóintézetek előjoga. Pedig ennek egyáltalán nem kellene így lennie!

Arjun Appadurai dolgozta ki a „kutatáshoz való jog” gondolatát, amelynek lényege, hogy társadalmi helyzettől függetlenül mindenkinek joga van ahhoz, hogy kérdéseket tegyen fel, kutatást végezzen és tudást termeljen. A részvételi akciókutatás a kutatáshoz való jog érvényesítésének egyik módja, amelynek során a témában vagy problémában érintett emberek azért vizsgálják az őket körülvevő valóságot, hogy megértsék, majd megváltoztassák azt.

A Közélet Iskolájában saját kutatásaink (Tettek ideje, Önállóan lakni, Küzdelmeink története) mellett tanácsadással és szakmai, konzultációval segítjük azokat a szervezeteket, csoportokat és kutatókat, akik részvételi (akció)kutatásokat szeretnének megvalósítani.

Ha szeretnél velünk együttműködni részvételi akciókutatás megvalósításában, tanácsot kérnél vagy mentorálást szeretnél saját kutatásodhoz, akkor írj nekünk és megbeszéljük a részleteket: kozeletiskolaja@gmail.com!

Tudj meg többet A kutatás felszabadító ereje - A részvételi akciókutatás elmélete és gyakorlata kötetről!

Hallgasd meg a rövid rádióinterjút a részvételi akciókutatásról: 

Ha szeretnéd, hogy minél több hátrányos helyzetű ember vehessen részt a kutatásainkban, támogasd munkánkat!