Stratégiai tervezés kézikönyv

"Nagy szabadság tudni, miért dolgozunk" - stratégiai tervezés kézikönyv önszerveződő csoportoknak praktikus gyakorlatokkal

Hogyan haladjon hatékonyan a saját társadalmi céljai felé egy csoport? Hogyan működjön kiszámíthatóan, kiegyensúlyozottan, demokratikusan egy szervezet? Honnan tudjuk, hogy milyen jövőért dolgozunk és nem csak azt, hogy milyen problémára adunk választ a jelenben?

Ezekre válasz a stratégiai működés, vagyis amikor egy szervezet életének szerves része a rendszeres tervezés és értékelés, ami a jelenlegi munkák tervezésekor a hosszú távú társadalmi vízióból és jövőbeli célokból indul ki.  A Közélet Iskolája 2014 óta több mint 30 szervezetet támogatott stratégiai tervezéssel a hatékonyabb, fenntarthatóbb, rendszerezettebb működés kialakításában. Az évek során kidolgozott módszereinket és tapasztalatainkat adjuk most közre.

Mit találsz a kézikönyvben? 

- Mi az a stratégia?

- Hogyan épül fel a stratégia? 

- Mit jelent a stratégiai működés a gyakorlatban? 

- Hasznos gyakorlatok a stratégiai tervezéshez

- Első lépések a stratégiai működés felé 

Kinek szól?

A kézikönyv elsősorban alulról szerveződő csoportoknak, civil szervezeteknek, mozgalmi szerveződéseknek szól, akik egy igazságosabb világért dolgoznak. Mi a közösségi stratégiaalkotásban hiszünk, amiben nem csak a vezetők vagy szakértők határozzák meg a hosszú távú célokat, hanem azok az emberek, akik a stratégia megvalósításában részt vesznek. Ez a forma segít abban, hogy minél több tudást bevonjunk a stratégiaalkotásba és hogy közös kép lebegjen előttünk arról, milyen célokért dolgozunk.

A kézikönyv nyomtatott és online formában is elérhető:

Online formában olvasnám!

 A KÉZIKÖNYV LETÖLTÉSE

Ha hasznosnak találtad a kézikönyv tartalmát, akkor kérjük, hogy egyszeri vagy rendszeres adománnyal támogasd a Közélet Iskolája munkáját, hogy minél többekhez juthasson el az önszerveződéshez szükséges tudás. Az ajánlott adomány 1000 forint. Köszönjük!

Ide kattintva tudsz támogatni minket

Nyomtatott formában szeretnéd olvasni?

Személyes átvétel Budapesten: Az Auróra Közösségi házban előre egyeztetett időpontban tudod átvenni. Írj emailt a kozeletiskolaja@gmail.com címre és megbeszéljük a részleteket! Az Közélet Iskolája összes eseményén is beszerezhető a könyv. 

Szállítás: A kiadványt postán is el tudjuk elküldeni a kiszállítási díj ellenében. Írj emailt a kozeletiskolaja@gmail.com címre és megbeszéljük a részleteket!

A kézikönyvet készítette: Fernengel Ági, Jagodits Eszter, Loren László, Grafika: Thury Lili