Mozdulj a Losiért!

2017 őszén befogadtunk egy közösségszervező programot, amelynek címe: Szülők egy jobb Losiért. A programot, melynek célja a Losonci Téri Általános Iskola szülői munkaközösségének megerősítése, Badzsó Istvánné Angéla vezeti.

Budapesten a VIII. kerület a romák által legsűrűbben lakott városrész, ennek nyomán itt van a legtöbb roma általános iskolás tanuló is. Amellett, hogy ezeknek a gyerekeknek a jelentős százaléka hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű, szinte az összes kerületi iskolára ráférne egy alapos felújítás, amit az intézményfenntartó nem mindig tesz meg megfelelően.

Józsefváros hat körzetes iskolája közül három iskolában 50% vagy afeletti a hátrányos helyzetű gyermekek száma. A Losonci téri iskola abban különbözik a többi iskolától, hogy az iskolában a  roma tanulók mellett nagy számban találhatók menekült és bevándorló családok gyermekei. A Losonci iskola kihasználtsága azonban egy 2014-es adat szerint 75%-os, ami azt jelenti, hogy elvileg bőven lenne még helye nem roma gyermekeknek is. Az idei iskolai beiratkozás statisztikája azt mutatja, hogy a lehetséges 4 indítható első osztályból csupán kettő indul, aminek összetétele szintén roma és migráns gyermekek.  Más nemzetiségű gyermekek és szüleik esetében a nyelv tudás hiánya nagyban megnehezíti a diákok oktatását és szüleikkel való kommunikációt, amit egy új oktatási módszerrel, a KIP (Komplex Instrukciós Program) alkalmazásával igyekeznek áthidalni.

Az iskola 35 éve épült, annak kerítéséhez viszont azóta sem nyúltak hozzá, és az évtizedek során állapota meglehetősen leromlott.

Az iskola szülői közösségével egyrészt szeretnénk elérni, hogy az iskola épületállagbeli hiányosságait pótolják, másrészt szeretnénk kialakítani, elérni egy tudatosabb szülői közösséget. Fontosnak tartjuk, hogy minden szülő egyenlő esélyekkel tudjon kiállni saját vagy gyermeke érdekeiért, továbbá erősíteni a szülő-pedagógus-diákok közötti kapcsolatot is.

A csoportról további részleteket itt lehet olvasni >>>

A program megvalósítását a Civil Kollégium Alapítvány támogatja.