Barion Pixel

Tudástár

A Város Mindenkié hajléktalan aktivistájaként másokkal együtt most a nemi szerepelvárásokról és a nemek közötti egyenlőtlenségek okairól tanulhattam három napon át, péntek-szombat-vasárnap.

Az első napot egy filmnézéssel kezdtük. A film az ötvenes évek Amerikájában mutatja be a nők helyzetét, egy leánykollégiumról szólt, ahol kötelező tantárgy a „házasságtan” is – itt fiatal tanuló lányokat oktattak idősebb tanárnők arra, hogyan legyenek „jó feleségek”. A film végén a látottakat alaposan kielemeztük: megbeszéltük, hogyan korlátozták a filmben a lányokat a nemi szerepek és ezzel szemben a szereplő férfiaknak milyen tág mozgásterük volt. Megdöbbentő volt látni, hogy a film, bár régi, a témában van néhány momentumában arra mutat, hogy sok dologban napjainkra sem változott a nők helyzete.

Szombaton és vasárnap a filmben is megjelenő nemi szerepekkel kapcsolatos kérdéseket vitattunk meg: tanultunk a nemi szerepekről, a nemi sztereotípiákról, arról, hogy hol van „a nők helye” a világban és otthon, a családban betöltött szerepekről, és a média társadalmi szerepéről is szó volt.

Aztán következett a szituációs játékok sorozata, amelyek szórakoztatóak és vidámak voltak. Közben fokozatosan, észrevétlenül is tanultunk és a végére már különféle közös megoldásokat kezdtünk összegyűjteni a táblára vezetve.

Az alapozó képzés során Dósa Mariann és Szabó Móni remekül levezették az oktatást, aminek nagyon várjuk a folytatását 🙂

Németh Éva

Igazán nagy öröm volt számunkra, hogy részt vehettünk a tréningen. Külön öröm volt a csoport összetételének a színessége. LMBTQ, iletve NaNE-s emberek jelenlétére számítottunk, viszont hajléktalan résztvevőkre nem, jó volt betekinteni kicsit ebbe a dimenzióba is, mármint megismerkedni AVM csoportból érkező aktivistákkal, illetve beszagolni a nagyon szimpatikus Auróra működésébe is.

Nagyon jó volt a szervezés és külön gratulálok az agresszió nélküli, toleráns csoport vezetésért is, ami „embert” próbáló feladat volt, főleg egy olyan vegyes csoportban, mint a hétvégi tréningé volt. Szerencsére nagyon jól „vettétek” az akadályokat, tényleg nagyon tanulságos volt ez a része is a hétvégének.

Reméljük, hogy egyszer lehetőségünk lesz valamilyen formában visszaszolgáltatni a Közélet Iskolájának azt, amit kaptunk.

Demsa Andrea és Lakatos Gabriella

Fotó: Várady István

Fotók a képzésről itt

Ha szeretnéd, hogy minél több hátrányos helyzetű ember vehessen részt a képzéseinket, támogasd munkánkat!

Megosztás Facebookon
Ünnepelj velünk! Tízéves a Közélet Iskolája, tíz éve dolgozunk közösségi oktatási központként és segítjük az önszerveződést és mozgalomépítést. Az elmúlt évtized rengeteg tudásból, tapasztalatból és közös küzdelemből állt össze – nagyon...
Kosár
//
A kosarad üres.
0
//
Megszakítás