Barion Pixel

Tudástár

A Vegyük be a Házat! (Knock Down the House) című dokumentumfilm négy elszánt női képviselőjelölt alulról szerveződő kampányát követi végig az USA-ban a kongresszusi helyért 2018-ban. Mind a négyen olyan igazságtalanságokat tapasztaltak meg saját bőrükön, amelyek ellen politikusként akarnak küzdeni: kilakoltatás és szegénység, egyenlőtlen egészségügyi ellátás vagy rendőri brutalitás. Másfél órába sűrítve izgulhatjuk végig a kampányuk mélypontjait és sikereit. A filmet utólag is bárki meg tudja nézni Netflixen (magyar szinkronnal vagy felirattal) vagy Youtubon (angol felirattal).

A vetítést követően arról beszélgettünk meghívott vendégeinkkel, hogy milyen tanulságokat vonhatunk le a filmből, hogyan értelmezhető ez a hazai helyzetre és a közelgő választásokra. A női politikai szerepvállalás kérdése is felmerült, illetve a képviselők osztályhelyzete, amely akadálya lehet annak, hogy azonosulni tudjanak a választók problémáival.

A vendégekkel Udvarhelyi Tessza, a Közélet Iskolája munkatársa beszélgetett:

·         Szél Bernadett: Független Országgyűlési Képviselő

·         Hajdú Gergő: az aHang nevű petíciós oldal munkatársa

·         Pap Szilárd: Mérce főszerkesztő helyettese és újságírója

Ismerd meg azokat az embereket, akiket képviselsz!

Szél Bernadett megosztotta velünk azt személyes élményét, amikor egy ösztöndíj keretében az USA-ban volt alkalma találkozni nagy hatású női vezetőkkel, mint például egy olyan fekete női politikussal, aki már 13 alkalommal futott neki, hogy képviselő legyen. Ez a találkozás megváltoztatta a véleményét arról, hogy mit is jelent a kitartás és egy ügy iránti elkötelezettség.

Továbbá, ellátogatott Bronxba, ahol az Alexandria Ocasio-Cortez irodájában beszélgetett Cortez kampányfőnökével. Ez a beszélgetés is nagyon inspiráló volt: Cortez sikerében fontos tényező, hogy korábban pincérnő volt, így a választók könnyen tudtak vele azonosulni, és megértette a munkások nehézségeit.

,,Hozzászoktam ahhoz, hogy napi 18 órát talpaljak, hozzászoktam a negatív kritikához, ahhoz, hogy az emberek megpróbálnak letörni. A munkásosztályt, nem ok nélkül nevezzük munkásosztálynak, munkásosztály, mert akik bele tartoznak, keményen végzik a munkájukat reggeltől estig’’  Ocasio-Cortez

 Előválasztás és betörés a politikai színtérre

Hajdú Gergő beszélt arról, hogy 2021-ben megvalósuló előválasztás nagyon fontos az ellenzék számára, hiszen a szavazók itt tudják kiválasztani a legalkalmasabb közös jelölteket. A politikai pártok által delegált tagok mellett vannak helyi szinten beágyazott civilek is, akik az előválasztás során meg tudják mutatni magukat.

A film azt tanúsítja, hogy ahogyan Ocasio-Cortez végül le tudta győzni a régóta uralmon lévő konzervatív képviselő riválisát, úgy mindenkinek megvan az esélye, hogy bizonyítson, még ha új is a politikai színtéren. Ugyanakkor elismeri, hogy nem olyan egyszerű feladat baloldali női képviselőként érvényesülni: „Ahhoz, hogy az egyikünk meg tudja csinálni, ahhoz lehet, előttünk 100 embernek kell megpróbálnia”. Véleménye szerint nem a képviselők nemi aránya a legfontosabb a parlamentben, hanem az, hogy igazságos képviselet legyen.

Hajdú Gergő szerint több pártoktól független, civil szférából érkező jelölt, és ezek között pedig több női jelölt fog indulni az előválasztáson.

 

Az előválasztás segíthet, hogy kisebbségi csoportok szempontjai és képviselői is bekerülhessenek a parlamentbe

Pap Szilárd, aki újságíróként demokrata, baloldali mozgalmakkal is foglalkozik, és röviden mesélt az amerikai választásokról. Problémának látja, hogy a magyar parlamentben alig több mint 10% a női képviselők aránya. Szerinte a Magyar társadalom megérett arra, hogy akár női miniszterelnökre tegyék le a voksukat a választók.

Az osztálykérdést illetően ő is azon a véleményen van, hogy az előválasztás teret engedhet olyan jelöltek számára is, akik nem a korábbi politikai elithez tartoznak. Fontosnak tartja azt is, hogy a képviselőjelölt mögött legyen támogató közösség, valamint, hogy meghallgassa a választói igényeket. Az előválasztás az alkalmat ad arra, hogy inaktív választókat is megszólítson, mivel lehetőséget biztosít az ellenzék, különböző jelöltjei számára, hogy megmutassák magukat és beszéljenek az programjaikról, a változásokról, amit el szeretnének érni ebben az országban.

A teljes beszélgetés megtekinthető ide kattintva: https://www.facebook.com/KozeletIskolaja/videos/959350094599277

Gyöngyösi Judit összefoglalója

Megosztás Facebookon
Egy közösségi tér munkatársaként látogattam el a műhelyfoglalkozásra, és bár alapvetően tisztában voltam a ciklikusság koncepciójával, nagyon érdekelt, hogy szervezeti szinten ez a szemlélet hogyan tud megvalósulni.    Az alkalom...
Kosár
//
A kosarad üres.
0
//
Megszakítás