Barion Pixel

Tudástár

Az Alapítvány Alapító Okiratban rögzített céljait az alább összefoglalt tevékenységekkel valósítottuk meg 2016-ban.

1.       Oktatás, képzés

2016 folyamán összesen 15 képzést tartottunk. A résztvevők száma összesen közel 300 volt, a visszajárók miatt mintegy 250 embert értünk el. A résztvevők toborzásának módja, amely nem változott a korábbi évek gyakorlatához képest: terjesztés a Közélet Iskolája Facebook oldalán és honlapján, a képzések felhívásainak célzott eljuttatása a Közélet Iskolája szimpatizánsaihoz és budapesti szociális és közösségi intézményekhez, személyes meghívások.

A képzések, melyek helyszíne 2016-ban is legtöbb esetben az Auróra közösségi központ volt, a hátrányos helyzetű résztvevők számára ingyenesek. Szükség szerint utazási támogatást, a vidéki résztvevőknek szállást biztosítottunk, emellett mindenki kapott ebédet, kávét, teát és rágcsálnivalót a képzések idején.

2016-ban elkezdtük a közösségi szállásadás gyakorlatát is, amikor az Iskola szimpatizánsai szállásolták el egy-egy képzésünk vidéki résztvevőit, önkéntesen, szívességi alapon. Több alkalommal tudtunk ilyen módon szállást biztosítani a résztvevőknek, amivel megtakarítottunk némi pénzt és közösségi kapcsolatokat is építettünk.

A felhívásokban mindig közöljük, hogy aki teheti, a részvételhez járuljon hozzá adománnyal. 2016-ban 388.000 forint képzési hozzájárulást adtak adományként azok, akik saját maguk vagy küldő szervezetük segítségével ezt megengedhették maguknak.

A 2015. évhez hasonlóan szinte minden képzést a Közélet Iskolája egy munkatársa tartott meg egy külső szakértő, illetve több esetben meghívott vendégelőadók részvételével; de 2016-ban már egy olyan képzésünk is volt, amelynek megtartásában nem vett részt közvetlenül Közélet Iskolája munkatárs (Híres leszek az interneten képzés).

A csoportok maximális létszáma 25 fő, túljelentkezés esetén a hátrányos helyzetű jelentkezőket részesítjük előnyben.

Elméleti képzéseink:

A felszabadítás pedagógiája címmel képzést tartottunk az Artemisszió Alapítvánnyal együttműködésben egy 3×2 napos kurzus keretében, melyen 18 fő vett részt.

Beszámolók: http://www.kozeletiskolaja.hu/post/a-felszabaditas-pedagogiaja-beszamolo-1 és http://www.kozeletiskolaja.hu/post/beszamolo-a-felszabaditas-pedagogiaja-kepzes-2-reszerol)

Társadalmi mozgalmak filmeken címmel a Zöld Pók Alapítvánnyal kötött megbízási szerződés megvalósításaként 8 hetes képzést tartottunk, melynek során társadalmi mozgalmakról készült dokumentumfilmeket vetítettünk és vitattunk meg a résztvevőkkel, meghívott előadók segítségével. A képzésen 10 fő vett részt.

Beszámoló: http://www.kozeletiskolaja.hu/post/mozgalmi-kepzesen-voltunk

Társadalmi egyenlőtlenségek címmel tartottunk képzést 12 héten keresztül heti egy alkalommal a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet egri objektumában, melyen 18 fő vett részt.

Beszámoló: http://www.kozeletiskolaja.hu/post/igy-szerintem-jobban-at-tudom-gondolni-a-viszonylatokat

Állampolgári ismeretek képzést két alkalommal tartottunk: első alkalommal a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet Kozma utcai objektumában, alkalmanként 6-10 fő részvételével, majd a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet egri objektumában, 18 fő részvételével.

Beszámolók: http://www.kozeletiskolaja.hu/post/nincs-minden-veszve-allampolgari-ismeretek-kepzes-a-budapesti-fegyhaz-es-borton-drogprevencios-korleten és http://www.kozeletiskolaja.hu/post/sokat-tanultam-az-emberi-jogokrol-megismertem-hova-fordulhatok-jogorvoslatert

Nemi szerepek és nemek közötti egyenlőtlenségek címmel 3 napos haladó képzést tartottunk, melyen 16 fő vett részt.

Beszámoló: http://www.kozeletiskolaja.hu/post/nemi-egyenlotlensegek-az-erdekvedelemben-beszamolo-a-resztvevoktol

Jog- és érdekvédelem címmel műhelybeszélgetést tartottunk olyan civil szervezetek képviselőinek részvételével (6 fő), amelyek a szolgáltatás, a jogvédelem és az érdekvédelem határmezsgyéjén végzik a munkájukat.

Gyakorlati képzéseink:

Részvételi akciókutatás műhely: 2016 szeptemberében indítottunk egy 6 alkalomból álló szakmai műhelysorozatot a részvételi akciókutatás módszertanáról. 2016 során két alkalmat tartottunk, alkalmanként 27, ill. 14 fő résztvevővel.

Hogyan szervezzünk csoportot? címmel kétnapos képzést szerveztünk, melyen 18 fő vett részt.

Beszámoló: http://www.kozeletiskolaja.hu/post/malna-narancs-falafel

Az Érdekérvényesítés és bázisépítés című kétnapos képzésünkön a Gólya közösségi házban 16 fő vett részt.

Beszámoló: http://www.kozeletiskolaja.hu/post/beszamolo-az-erdekvedelem-es-bazisepites-kepzeserol

Stratégiai tervezés című 3 napos képzésünkön 16 fő vett részt.

Beszámoló: http://www.kozeletiskolaja.hu/post/strategiai-tervezes-egy-resztvevo-beszamoloja

Moderátorképzést tartottunk a Friedrich Ebert Stiftunggal együttműködésben, melynek 2 napján összesen 23 fő vett részt.

Beszámoló: http://www.kozeletiskolaja.hu/post/moderator-kepzesen-voltunk-egy-resztvevo-beszamoloja

Erőszakmentes kommunikáció képzést tartottunk a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) Egyesülettel együttműködésben. Az egynapos képzésen 28 fő vett részt.

Beszámoló: http://www.kozeletiskolaja.hu/post/eroszakmentes-kommunikacios-trening-egy-resztvevo-beszamoloja

Híres leszek az Interneten! címmel képzést tartottunk a Járókelő.hu működtetőivel együttműködésben az online szervezeti kommunikációról. Az egynapos képzésen 16 fő vett részt.

Beszámoló: http://www.kozeletiskolaja.hu/post/hires-leszek-az-interneten-beszamolo-a-kepzesrol

A Bagázs Egyesület megbízásából 2 érdekvédelmi műhelyfoglalkozást tartottunk az Egyesület Hallasd a Hangod! programja keretében. Az első foglalkozáson (Az érdekérvényesítés lépcsője) az Egyesület 10 önkéntese és 7 bagi lakos vett részt, a második foglalkozáson (Tárgyalás a hatalommal) 5 bagi lakos és 4 önkéntes vett részt.

A NIOK Alapítvány megbízásából egynapos Érdekérvényesítés és bázisépítés műhelyfoglalkozást tartottunk civil szervezetek képviselői számára. A foglalkozáson 7 fő vett részt.

Egyéb pedagógiai programjaink:

Nyári egyetemünk 2016. évi témája a sikeres kampányok és szövetségek volt. A kétnapos rendezvényt A Város Mindenkié csoporttal közösen szerveztük meg, az esemény mindkét napján kb. 70 fő vett részt.

Beszámoló: http://avarosmindenkie.blog.hu/2016/08/14/sikeres_kampanyok_es_szovetsegek_a_nyari_egyetem_eloadasai

Az állampolgári részvétel létrája címmel interaktív politikai műhelyt tartottunk a Megálló Csoport alapítvány 10 ügyfele és munkatársa részvételével.

Beszámoló: http://www.kozeletiskolaja.hu/post/szabad-oktober-fesztival

Az Eötvös Károly Intézet megbízásából szakmai tanácsadással támogattuk a NIOK Alapítvány által kidolgozott Youth engagement for conscious citizenship [Iskolai közösségi szolgálat teljesítéséhez] című oktatási segédanyag elkészítését.

2.      Kutatás

Mikor van a tetteknek ideje, ha nem ilyenkor?!

2016 január és július között a Tettek ideje című kutatásunk eredményeinek disszeminációját valósítottuk meg. Ennek során egy 12 tablóból álló utazó kiállítást szerveztünk, amit 3 szociális intézményben és 2 közösségi házban mutattunk be Budapesten. A kiállítást a közönség részvételére építő műhelybeszélgetések követték, amelyekben a múlt és a jelen érdekvédelmi kezdeményezéseit dolgoztuk fel. A kiállítás 2016-ban az Auróra közösségi ház falán található a 8. kerületben, ahol a lakók jelentős része lakásgondokkal küzd. A kiállítás anyaga a Közélet Iskolája honlapján is elérhető.

Az utazó kiállítással, a műhelybeszélgetésekkel, a sajtóban megjelent cikkekkel és a saját online fórumaikon keresztül közvetlenül több száz, közvetetten kb. 50 ezer embert értünk el. 2016. július és december között a Kassák Múzeummal dolgoztunk közösen a kutatás anyagának feldolgozásán és egy hagyományos kiállítás megvalósításán.

Önállóan lakni – közösségben élni

Az Önállóan lakni – közösségben élni kutatócsapat tíz mozgássérült ember és négy szövetséges együttműködése. A csoport 2016 szeptemberében kezdte el közös munkáját egy részvételi akciókutatás keretében. A kutatás célja az, hogy érintettek bevonásával adatelemzések, interjúk, kérdőívek segítségével felmérjük, hogy milyen lehetőségei vannak ma Magyarországon egy fogyatékos, kerekesszékkel élő embernek az önálló (azaz semmiképpen nem intézményi) lakhatásra. Hiszünk abban, hogy az önálló lakhatás, az önálló életvitel mindenkit megillet.

3.       Stratégiai tervezés

2016 során a Közélet Iskolája a három szervezeteknek nyújtott stratégiai tervezéssel kapcsolatos szolgáltatásokat. Büszkék vagyunk rá, hogy együtt dolgozunk női, urbanista és oktatási szervezetekkel is a stratégiájuk építésén.

4.      Kiadványok kiadása és terjesztése

➢   Velünk beszélj, ne rólunk!

2016-ban megjelent a Közélet Iskolája első könyve, a Velünk beszélj, ne rólunk! című portrékötet a Napvilág Kiadóval közös gondozásban, ami 15 hátrányos helyzetű ember aktivista, érdekvédelmi munkáját mutatja be. Az 500 példányban megjelent könyvből 2016-ban a kiadón keresztül került a fogyasztókhoz 285 db, mi értékesítettünk 26 db-ot, ajándékba adtunk 156 példányt.

➢   Anyaként is az elnyomás ellen

2017-ben fog megjelenni második portrékötetünk, ami aktivista-érdekvédő-politikai szerepet vállaló anyák munkáját mutatja be. 2016 decemberében a kötet előkészítse gyanánt nyilvános felhívást tettünk közzé és az erre beérkező jelölések alapján választjuk ki azt a 20 nőt, akivel személyes interjút készítünk a könyvhöz.

➢   Feketemosó

A Feketemosó 2015 novembere óta havonta jelenik meg. Az ingyenesen terjesztett, független közéleti magazin közérthető módon tájékoztat hátrányos helyzetű társadalmi csoportokat fontos politikai kérdésekről, a társadalmi igazságosság szellemében. A Feketemosó lehetőséget biztosít az alacsonyan iskolázott, elszigetelt helyzetű emberek számára arra, hogy tájékozottak legyenek, átlássák a körülöttük zajló társadalmi folyamatokat és aktívan felléphessenek a változás érdekében. 2016 során a lap 12 száma jelent meg, számonként 350 példányban. Az újságot szociális és közösségi intézményeken keresztül juttatjuk el személyesen a hátrányos helyzetű emberekhez.

5.       Kommunikáció:

➢   Nyilvános események

A 2016. évi évnyitót szeptemberben tartottunk, amelyen kb. 50 fő vett részt. Az évnyitó során megnyitottuk a „Velünk beszélj, ne rólunk” című kiállítást Csoszó Gabriella fotóiból, valamint kerekasztal-beszélgetést szerveztünk „Demokrácia a gyakorlatban” címmel.

A Kettős Mérce bloggal és a Gólya Közösségi Ház és Szövetkezeti Presszóval együttműködésben 2016 októberében megszerveztük az első Szabad Október Fesztivált, melynek eseményein összesen kb. 70 ember vett részt.

A Velünk beszélj, be rólunk! című könyv bemutatóján kb. 70 fő vett részt.

A Tettek ideje utazó kiállítás kapcsán szervezett nyilvános eseményeket lásd fent.

➢   Honlap

2016 folyamán havi átlagban 600 látogató 2000 alkalommal látogatta meg az oldalt. A látogatók visszatérési aránya kb. 60%

➢   Facebook

2016 végén több mint 1500 lájkolónk volt, számuk hetente kb. 10 fővel emelkedik.

➢   Hírlevél

A Közélet iskolája hírlevelét 2015 márciusa óta juttatjuk el e-mailes formában a szervezet szimpatizánsaihoz (képzések és egyéb programok résztvevői). A szimpatizánsok száma 2016 végén 450 fő.

➢   Megjelenés a sajtóban

A Közélet Iskolája a sajtóban 35 alkalommal jelent meg 2016 során.

6.      Önképzés

Udvarhelyi Tessza 2016 áprilisa és júniusa között 6 hetes szakmai gyakorlaton vett részt a Kairos Centerben az Egyesült Államok Külügyminisztériuma támogatásával.

7.      Kuratórium

A Közélet Iskolája Alapítvány Kuratóriuma 2016-ban 3 ülést tartott. Többek között megtárgyalta és elfogadta a 2015. évi beszámolót, a 2016. és 2017.évi tervezett tevékenységeket és költségvetést.

8.      Személyi ügyek:

2016-ban az Alapítvány két állandó fizetett munkatársat foglalkoztatott. Udvarhelyi Éva Tessza az ügyvezető igazgató, Dósa Mariann az oktatási programvezető, 2016. második felétől Csengei Andrea egyéni vállalkozóként vesz részt a kutatási munkában.

Az Alapítvány munkáját 2016-ban is önkéntesek segítették. A pénzügyeket Dániel Anna önkéntes kezeli, és önkéntesek segítik a kiadói munkát, illetve a kutatást. Az adományszervezést Ledniczky Lívia segíti önkéntesként, mint a Közélet Iskolája nagykövete. Többen technikai és fordítási segítséget nyújtottak a működéshez. A folyamatos munkát végzőkkel önkéntes szerződést kötöttünk.

2016-ban folytattuk a szegénységben élő, hátrányos helyzetű emberek foglalkoztatását. Az év folyamán 13 főt foglalkoztattunk egyszerű munkaszerződéssel.

9.      A működés technikai feltételei

A Közélet Iskolája 2016-ban is az Auróra közösségi központban működött. A Zöld Pók Alapítvánnyal megosztva bérlünk irodahelyiséget, illetve a közös, oktatási célra alkalmas termet heti 6 órában.

A honlap technikai üzemeltetését a Smartagon.com biztosítja térítésmentesen, a karbantartást munkatársaink és önkénteseink végzik.

Fotó: Várady István

Megosztás Facebookon
Ünnepelj velünk! Tízéves a Közélet Iskolája, tíz éve dolgozunk közösségi oktatási központként és segítjük az önszerveződést és mozgalomépítést. Az elmúlt évtized rengeteg tudásból, tapasztalatból és közös küzdelemből állt össze – nagyon...
Kosár