Barion Pixel

Tudástár

moderálás online kézikönyv

A Covid19 járvány miatt átalakult az életünk. Az egyik meghatározó változás, hogy meg kellett tanulnunk személyes találkozások nélkül működtetni a szervezeteinket, vagyis a megbeszéléseink és a nyilvános és közösségi eseményeink is átkerültek az online térbe.

Ezt a kézikönyvet az online átállás tapasztalatai alapján készítettük elsősorban azoknak, akik az alulról szerveződő csoportjuk, civil szervezetük online működését szeretnék fejleszteni.

A Közélet Iskolájában is sok kihívással találkoztunk a hirtelen átállás során: meg kellett tanulnunk az online eszközök használatát, kapcsolatot tartani egymással, megélni közösségi pillanatokat és stratégiai döntéseket hozni – mindezt úgy, hogy csak apró bélyegképeken látjuk egymást. Fontosnak tartjuk, hogy megosszuk egymással a tapasztalatainkat, tanuljunk egymástól, hogy képesek legyünk online is fenntartani és építeni a közösségeinket, szerveződni és tervezni. Fontos, hogy az egyre meghatározóbb digitális eszközöket a magunkénak érezzük és éljünk ezekkel, és fontos az is, hogy a járvány ellenére is megtartsuk a biztos szervezeti alapunkat, amire építhetünk, amikor újra tere lesz a személyes közösségi és érdekvédelmi munkának.

Az online működést sokan kényszerből tanultuk meg, de vannak olyan előnyei, amik miatt mi a járványtól függetlenül a jövőben is biztosan tartunk online programokat. Sokaknak ez a forma hozzáférhetőbb: sok olyan képzésrésztvevő jutott el hozzánk kistelepülésekről, mozgáskorlátozott emberként vagy kisgyerekes szülőként, akik a hosszabb, személyesen tartott képzéseinken nem tudtak volna részt venni.

Az online moderálási kézikönyv tartalmazza a Közélet Iskolájában az elmúlt egy évben felhalmozott tapasztalatainkat, amelyekre a saját találkozóink során, más szervezetek stratégiai tervezésének vezetésével vagy a képzéseink online megtartásával tettünk szert.

A kézikönyvben ezekkel a témákkal foglalkozunk: szó lesz a moderálás alapjairól és arról, hogy miben más online moderálni mint élőben. Majd írunk a találkozók előkészítéséről és felépítéséről, mutatunk kevés technikai tudást igénylő facilitálási eszközöket és bonyolultabb, de ingyenes felületeket is, amik fel tudják dobni az online megbeszéléseket. Külön kitérünk a csoportdinamikára is, vagyis hogy hogyan tudunk közösséget építeni online, és hogyan oldjunk fel moderátorként nehéz csoporthelyzeteket, hogyan segítsük, hogy mindenki egyenlően részt tudjon venni a megbeszéléseken.

A teljes kézikönyv megtekintéséhez kattints ide!

Tipp: Ha le is töltöd a PDF-et, akkor kattinthatóvá válnak a beágyazott linkek és a tartalomjegyzék. 

Ha hasznosnak találtad a kézikönyv tartalmát, akkor kérjük, hogy egyszeri vagy rendszeres adománnyal támogasd a Közélet Iskolája munkáját, hogy minél többekhez juthasson el az önszerveződéshez szükséges tudás. Köszönjük!

Ide kattintva tudsz támogatni minket

A kiadvány tartalma 

A kiadvány elérhető részletekben is a címekre kattintva:

1. Az online moderálás alapjai

2. Egy találkozó előkészítése és lebonyolítása – alapvető eszközök és keretek

3. Mit lehet tenni, ha…? – tippek online moderáláshoz

4. A találkozó lezárása, visszajelzés, reflexió 

5. Hogyan lehet fenntartani a figyelmet?

6. Hogyan legyen közösségépítő az online működés?

7. Hogyan hozzunk demokratikus döntéseket online?

8. Milyen felületen tartsuk a találkozóinkat?

9. Jegyzetelés, rendszerezés a Padlettel

10. Gyors ötletelés a Scrumblr-rel

11. Azonnali reakciók a Mentimeteren

12. Reflexió a Metafox felületén

13. Hasznos felületek linkgyűjtemény

A teljes kézikönyv megtekintéséhez kattints ide!

Megosztás Facebookon
Az elmúlt hétvégén abban a szerencsés helyzetben volt részem, hogy részt vehettem a Közélet Iskolája képzésen, ahol Fernengel Ági és Jagodits Eszter képzők segítségével mélyültünk el a stratégiai tervezés világában. Nem ez volt...
A Közélet Iskolája 2023-as évét új programok és képzések kifejlesztése és az új csapat összeállása határozta meg. Most ismét büszkén mutatjuk meg nektek a munkánk és a közösségünk alakulását, fejlődését!...
Kosár
//
A kosarad üres.
0
//
Megszakítás