Barion Pixel

Tudástár

Az elmúlt időszakban azt éreztem, hogy az eddig összeszedett tudásom kevés mindannak a megvalósításához, amit magamban célként megfogalmaztam. Így részt vettem egy háromnapos gyakorlati képzésen a Közélet Iskolájának jóvoltából, aminek a címe:  Kommunikálni muszáj, de hogyan?

Itt három különböző témát ismertünk meg neves képzők segítségével: elsőként az erőszakmentes kommunikációba kaptunk betekintést Hoffmann Kriszta és Wirth Judit jóvoltából, majd a beszélgetések moderálásának rejtelmeibe avatott be minket Udvarhelyi Tessza és Végh Panni, végül pedig Béni Boróka ismertette meg velünk a konfliktuskezelés resztoratív módszerét.

Összesítve lehetőségem volt megismerni olyan kommunikációs módszereket, melyek az emberek közti beszélgetéseket nyugodt mederbe terelik, a döntések meghozatalához megteremtik azt a légkört, amelyben mindenki képes megnyílni és véleményét megosztani másokkal. Döntéshozatali mechanizmusokkal is találkoztam, amiknek nagy részét eddig nem volt lehetőségem megtapasztalni.  Láthattam, hogy milyen kiemelkedő szerepe van ilyen helyzetekben a beszélgetés irányítójának – akár moderátorként, akár mediátorként vagy facilitátorként. Ezekhez kapcsolódva használható tudást kaptunk a képzőktől, akik egytől egyig hitelesen képviselték mindazt, amit nekünk átadtak. A gyakorlati helyzetek humorossá váltak, amikor felismertük a részvevőkben saját élethelyzeteink szereplőit és saját működésünkre is rálátást szerezhettünk.

A képzésen résztvevők különböző háttérrel, értékrenddel, habitussal érkeztek, ám mindez a három nap során nem vált konfliktusforrássá, mert demokratikus, elfogadó, egymás egyediségét tiszteletben tartó légkörben tudtunk fejlődni a szervező és a képzést tartók rátermettségének köszönhetően. Nekem ebben a közegben sikerült újabb önismereti megfigyeléseket tennem, és ezáltal megfogalmazni, hogy muszáj kommunikálnom ahhoz, hogy részese és résztvevője legyek a körülöttem zajló folyamatoknak, és képessé váljak másokat is hozzásegíteni ehhez a részvételhez.

A képzést NEM ajánlanám azoknak, akik épp a világtól való elvonulást, a remetelétet tervezgetik, ellenben mindenki másnak IGEN!

Bíró Annamária (Panni)

További fotók a képzésről >>>

Megosztás Facebookon
Egy közösségi tér munkatársaként látogattam el a műhelyfoglalkozásra, és bár alapvetően tisztában voltam a ciklikusság koncepciójával, nagyon érdekelt, hogy szervezeti szinten ez a szemlélet hogyan tud megvalósulni.    Az alkalom...
Kosár
//
A kosarad üres.
0
//
Megszakítás