Közös Városunk 2.0 konferencia

kozosvarosunk_webre_1
from közéletiskolája on Flickr

A nemzetközi online konferencia célja, hogy megvitassuk, hogyan lehet ma küzdeni az igazságos városi társadalmakért. Az első másfél napban az egyenlőségért dolgozó városi kormányzás lehetőségeit és kihívásait vitatjuk meg, a harmadik napon pedig az állampolgárokat aktivizáló politikai oktatás fejlesztését járjuk körbe, különösen a hátrányos helyzetű emberek körében.

Az említett területek szoros kapcsolatban állnak egymással és egyszerre kell ezeket fejleszteni: a demokratikus önkormányzatoknak önkritikus módon kell magukat vizsgálniuk és fejleszteniük, mindeközben az állampolgároknak és önszerveződő közösségeknek képessé kell válniuk arra, hogy részt vegyenek az újonnan létrejövő politikai terek kitöltésében.

A Közös városunk konferencia a 2019-ben tartott eseményünk folytatása, ahol közel 400 ember gyűlt össze Európa számos országából, hogy megosszák a tapasztalataikat aktivizmusról és demokratikus városvezetésről. Ezt az izgalmas tapasztalatcserét és közös tanulási folyamatot szeretnénk folytatni számos online beszélgetéssel, műhellyel és pár személyesen megrendezett budapesti eseménnyel.

HOGYAN LEHET RÉSZTVENNI A KONFERENCIÁN?

A konferencia online programján a Zoom felületén lehet részt venni, ahol a közönség is hozzá tud szólni a beszélgetéshez és kérdést feltenni. A beszélgetésekben folyamatos angol és magyar tolmácsolás is lesz a Zoom felületén.

A beszélgetéseket élőben is közvetíteni fogjuk a Közélet Iskolája Facebook oldalán eredeti nyelven. A konferenciához kapcsolódik több személyes budapesti esemény is, melyekre külön kell regisztrálni.

Kérjük, az oldal alján vagy ide kattintva regisztrálj október 13. éjfélig a korlátozott létszámú személyes programokra és műhelyekre, ám az online beszélgetésekre később is lehetséges a regisztráció.

Ha kérdésed van, írj bátran a kozeletiskolaja@gmail.com címre.

REGISZTRÁCIÓ

Angol nyelvű programért kattints ide!

 

A KONFERENCIA RÉSZLETES PROGRAMJA

Október 15. (péntek) – AKTIVISTÁKBÓL DÖNTÉSHOZÓK

 ONLINE 18:00- 20:00 Aktivisták a városházán - lehetőség és kihívások az elmúlt két év tükrében

Erre a beszélgetésre olyan embereket hívtunk meg, akik 2019 előtt mindannyian aktivisták voltak vagy valamilyen civil területen végezték a szapolitikai tevékenységüket, de az önkormányzati választások után döntéshozói pozícióba kerültek. Arra vagyunk kíváncsiak, hogy hogyan értékelik az elmúlt két évet, milyen lehetőségeket és milyen kihívásokat látnak az önkormányzati politizálásban. Visszamennének a civil szférába? Nagyobb babérokra törnének? Lehet elérni érdemi társadalmi változást az önkormányzatokon keresztül?

Résztvevők: Varga Andrea (Miskolc alpolgármestere) I Pikó András (Józsefváros polgármestere) I Döme Zsuzsanna (Ferencváros alpolgármestere) I Misetics Bálint (a főpolgármester lakás- és szociálpolitikai tanácsadója)

Moderátor: Udvarhelyi Tessza (Közélet Iskolája)  

Október 16. (szombat) – TÁRSADALMI IGAZSÁGOSSÁG ÉS RÉSZVÉTEL A VÁROSOKBAN

 ONLINE 10:00-12:00 Részvételi folyamatok az önkormányzatokban

Az elmúlt két évben több magyar önkormányzat vezetése beszél arról, hogy milyen fontos a lakók bevonása az őket érintő döntésekbe, reneszánszát éli a "részvételiség". Vajon mit jelent ez a gyakorlatban? Érezhető már valódi változás? Akarnak a lakók részt venni? Tényleg akarják a politikusok, hogy a lakók részt vegyenek? Ezekről a kérdésekről fogunk beszélgetni meghívott magyar és külföldi vendégeinkkel.

Résztvevők: Kovács Kamilla (részvételi referens, Miskolci Önkormányzat) I Sylwia Betlej (irodavezető, Gdanski Önkormányzat)  Milota Sidorova (igazgató, Metropolitný inštitút Bratislavy) I G. Szabó Dániel (Fővárosi Önkormányzat, Koordinációs Főosztály, főosztályvezető)

Moderátor: Merényi Miklós (K-monitor)

 SZEMÉLYESEN 13:30-15:30 - "A víz az úr" - mozgalomépítő városi játék a Közélet Iskolájával

2222-őt írunk és a földön alig maradt ivóvíz, ami felett is szűk elit rendelkezik. Egy csapat felháborodott ember bőrébe bújva csatlakoztok egy alulról szerveződő mozgalomhoz, akik a víz igazságosabb elosztásáért küzdenek. Ügyességi és logikai feladványokat megoldva kell előrébb jutnotok a szervezkedésben. A program során a résztvevők játékosan tanulnak az aktivizmusról, érdekvédelemről és közösségépítésről. 3-5 fős csapatok jelentkezését várjuk! A programot tartja Bauer Flóra és Vujovits Júlia, a közélet Iskolája munkatársai.

 

 SZEMÉLYESEN 13:30-15:30 - Együttműködés a civil szerveződések és az önkormányzatok között

Az interaktív műhely azoknak a civil szerveződéseknek szól, akik tapasztalattal rendelkeznek arról, hogy milyen kihívásokat és lehetőségeket rejt magában ha képviselőt vagy épp polgármestert juttatnak az önkormányzatba. A közös gondolkodás, az esetleges nehézségek és ezekre adható megoldások megvitatása mellett megosztjuk a résztvevőkkel a kutatásunk ide kapcsolódó eredményeit is. A műhelyt Vass Zsuzsi és Molnár Zóra (a Közélet Iskolája „Küzdelmeink története” részvételi akciókutatás csoportja tagjai), valamint Czirfusz Márton (Periféria Kutatóközpont) tartja.  

 

 ONLINE 16:00-18:00 A képviselők számonkérése és számonkérhetősége az önkormányzatokban

A 2019-es önkormányzati fordulat sok reményt hozott a progresszív ügyekért küzdő szervezeteknek és embereknek. Vajon mennyire váltották be az új, nyitottságot, részvételt, zöldpolitikát hirdető önkormányzatok a hozzájuk fűzött reményeket? És mik a lehetőségek és eszközök arra önkormányzatokon belül vagy kívül arra, hogy elérjük, hogy a választott képviselők betartsák az ígéreteiket és a közjóért dolgozzanak?

Résztvevők: Juhász Veronika (MKKP, önkormányzati képviselő) I Vincze Orsolya (K-Monitor jogi munkatársa) I Halász Áron (Magyar Kerékpárosklub elnökhelyettese) I Szulovszky István (Civil Kotta elnöke és alapító tagja)

Moderátor: Sebály Bernadett

 

Október 17. (vasárnap) – POLITIKAI OKTATÁS AZ IGAZSÁGOS VÁROSOKÉRT

 ONLINE 10:00-12:00 Milyen társadalomért tanítunk? - állampolgári oktatás és társadalmi hatás

Milyen célokat tűz ki magának egy állampolgári oktatással foglalkozó szervezet? Honnan tudjuk, hogy elérjük-e a kitűzött hatást? Hogyan tudjuk elképzelni azt az igazságosabb társadalmat, amiért dologzunk? Állampolgári oktatással, mozgalomépítéssel és hatásméréssel foglalkozó magyar és nemzetközi szervezetek képviselőivel beszélgetünk arról, hogy milyen vízióért dolgoznak nap, mint nap és mi teszi hatásossá a munkájukat.

Résztvevők: Laurence Cox (Ulex Project, aktivista tréner) I Fernengel Ági (Közélet Iskolája,igazgató) Cosmin Pojoranu (Funky Citizen)

Moderátor: Tóth Kinga (Deviszont Közösségi Tér)

 SZEMÉLYESEN 13:30-15:30 - Lakhatási séta Józsefvárosban

A sétavezető, Balog Gyula tapasztalati szakértőként saját élményeit is felhasználva mutatja be a 8. kerület lakhatási helyzetét és a hajléktalan emberek mindennapi tereit. A séta során elhangzanak kulturális, aktivista és civil érdekességek. 

 

 ONLINE 14:00-16:00 Hogyan lehet a szervezetépítés közös felfedezőfolyamat? - interaktív műhelybeszélgetés a Recrear csoporttal

A Recrear csoport interaktív műhelyén a képzők esettanulmányok és interaktív gyakorlatok segítségével mutatnak be részvételi, kreatív és reflektív gyakorlatokat, melyek bárki hasznára válhatnak szervezetfejlesztés során. A műhely praktikus ötleteket igyekszik adni, hogy hogyan lehet átalakítani a szervezeten belüli és szervezetek közötti munkakultúrát. A műhelyre csak korlátozott számú résztvevőt tudunk fogadni.

A workshopot tartja Kirsten Williams és Fiammetta Wegner.

 ONLINE 16:00-18:00 Szerveződj! - Politikai mozgósítás, mozgalomépítés és állampolgári oktatás

Mitől mennek ki az emberek az utcára? Hogyan lehet mozgósítani a hosszútávú közéleti, közösségi munkára? Mikor vesznek részt a mozgalomépítésben hátrányoshelyzetű csoportok tagjai? És hogyan tudja ezt támogatni az állampolgári oktatás? Nemzetközi és magyar szervezetekkel beszélgetünk az elnyomott emberek politikai részvételéről és a mozgósítás, közösségszervezés sikereiről és nehézségeiről.

Vendégek: Aruna Roy (School for Democracy) I Bálint Mónika (Civil Kollégium Alapítvány) I Szegedi Dezső (1 Magyarország Kezdeményezés) I Fabio Tomáz (Florestan Fernandes National School)

Moderátor: Fernengel Ági (Közélet Iskolája)

 ___________________________

Jelentkezési lap: 

A konferenciát a Közélet Iskolája szervezi, ami egy közösségi oktató- és tudásközpont, ami a  demokratikus részvétel kultúráját fejleszti Magyarországon. A Közélet Iskolája a kirekesztett emberek számára is elérhetővé teszi az önszerveződéshez szükséges tudást és képességeket, valamint támogatja a jó ügyekért küzdő mozgalmi és civil szervezeteket a hatékonyabb működésben.

A programot a Rosa Luxemburg Stiftung e.V., zastoupení v České republice támogatja. A szervezők felelősek a konferencia tartalmáért, ami nem feltétlenül tükrözi az alapítvány álláspontját.