Barion Pixel

Tudástár

2017 márciusában vettem részt egy három alkalomból álló képzésen. Az első, bevezető alkalom a moderálás alapjairól szólt, másodszorra a grafikus facilitáció következett, a záró tréning pedig a konfliktuskezelés egy formájáról, a békítő kör módszerről szólt.

A kezdeti aggodalmam már a képzés első pillanataiban felerősödött. Vajon hogy tud az ember olyan nyugodt, sima és nyitott lenni, amilyen egy körnek az őrzője? Ganyu Boróka elérhetetlennek tűnő példát mutatott. Úgy tűnik, a módszer szimpla: a kör őrzője háromszor körbe küldi a beszélő tárgyat, mindenki megvilágítja a körbe hozott problémát a saját szemszögéből, majd szinte magától jönnek a javaslatok a megoldásra. Borókának biztosan, de a tréningjének résztvevői egyelőre bepillantást kaphattak a hosszú útba, ami előttük áll, ha békítő köröket terveznének facilitálni a jövőben.

A békítő körök módszerének alapvetése, hogy minden összeköttetésben van egymással, mindannyian kapcsolatban vagyunk a közösségben. Ennek következtében senki sem vonhatja ki magát a közösségből, senkit sem lehet kitenni, senkitől nem lehet megszabadulni. A kör módszereket persze ősidők óta alkalmazzák, a természeti, közösségi társadalmakban élő népek nem közösíthették ki embertársaikat, mikor azok nem viselkedtek a normákkal összhangban. A kiközösítettek magukra hagyottan elpusztultak volna a természetben. Ezért kellett mindent megtennie a közösség tagjainak azért, hogy aki valaki más számára kárt okozott, az a közösség része maradjon azáltal, hogy megérti a cselekedetei következményeit és jóvá teszi azokat. Aki pedig elszenvedte a sérelmet, az ki tudja fejezni érzéseit és meg tudja fogalmazni, hogy a sérelmet okozó fél hogyan teheti azt jóvá a számára.

A körben mindenki lehetőséget kap tehát, hogy saját tapasztalatáról, érzelméről, igényeiről, sérelméről, vágyairól beszéljen. Ahhoz, hogy erre képes legyen a körben ülő, bizalmat kell adni, előlegezni a többieknek. Ez iszonyú hosszú, nagyon szép folyamat, még akkor is, ha a spiritualitás néhányaknak túlzónak tűnhetett. A tréning résztvevői sokat és mélyen beszéltek személyes ügyeikről. Ganyu Borókának sikerült megnyitnia a résztvevőket – ezúttal valószínűleg bizonyos szempontból könnyebb dolga volt a személyiségükből, közös érdeklődésből, aktivizmusból adódóan. Ők, mi pedig igaz, szép pillanatokat kaptunk a többiektől. Létrejött az, ami a körnek a kiindulópontja és tulajdonképpen célja is. Boróka azt mondja, ez a tartály, amit ki kell alakítanunk, hogy utána ebből meríthessünk a konfliktus megoldásához. Ezért már megérte ott lenni.

Az egynapos képzés tényleg csak ízelítőt adhat. Lehetetlenség 5 óra alatt elméletet adni, helyzetgyakorlatokat csinálni és érzelmi töltetet képezni. Mégis jó inspiráció volt a folytatáshoz, tanuláshoz.

Ivány Borbála

Fotó: Várady István

Megosztás Facebookon
Ünnepelj velünk! Tízéves a Közélet Iskolája, tíz éve dolgozunk közösségi oktatási központként és segítjük az önszerveződést és mozgalomépítést. Az elmúlt évtized rengeteg tudásból, tapasztalatból és közös küzdelemből állt össze – nagyon...
Kosár
//
A kosarad üres.
0
//
Megszakítás