Megjelent! A választás mindenkié

 

2017. április 23-án időközi képviselőválasztást tartottak Budapest VIII. kerületének egyik választókörzetében, a Magdolna-negyedben és a Csarnok-negyed egy részén. A választáson a Közöd Civil Társaság független jelöltként elindította a csoport elnökét, Románné Bolba Márta evangélikus lelkészt, mert tagjai úgy gondolták, hogy a jelenlegi képviselők döntő többségénél sokkal alkalmasabb a körzetben élők véleményének és érdekeinek képviseletére.

Az elhatározás után 3 hónapig tartó választási kampány indult, ami minden résztvevőtől hatalmas odaadást és rengeteg energiát kívánt. A kampány elsődleges célja az volt, hogy Márta bekerüljön a képviselőtestületbe. Ezzel együtt, a közös munkát kezdettől fogva egyfajta kísérletként és tanulási lehetőségként fogtuk fel, ami több célt is szolgált:

•    megtudni, hogy lehetséges-e egy alulról építkező civil szervezet számára a sikeres választási részvétel;
•    megtanulni, hogyan lehet olyan választási kampányt folytatni, ami a bázisépítésre és nem a manipulációra épül;
•    közelebb hozni a közéletet és a politikát a helyi lakókhoz;
•    megmutatni, hogy az általunk képviselt értékekre is van választói igény: a szolidaritásra, az emberségre és a valódi önkormányzatiságra.

A választáson végül Márta 17%-os részvétel mellett a szavazatok 20%-át kapta meg (183 szavazat). Bár ezzel az eredménnyel nem sikerült megszerezni a képviselői helyet, nem voltunk elkeseredve, sőt, legalább négy szempontból sikeresnek értékeljük a kampányt:

•    sok új választót tudtunk megszólítani;
•    az általunk elért körben meg tudtuk erősíteni az emberek hitét egy másfajta politizálásban;
•    tapasztalatot szereztünk arról, hogyan kell szervezni egy helyi választási kampányt;
•    kipróbáltuk a Közöd Civil Társaságot egy nem veszélytelen, idegen szerepben, és túléltük.

A mai magyar politikában az állampolgárok szinte teljesen ki vannak zárva azokból az eszközökből és tudásokból, amelyek segítségével érdemben részt tudnának venni az őket érintő döntésekben. Mi nagyon sokat tanultunk a Mártát a Magdolnának! kampány során és szeretnénk, ha ez a tudás a lehető legszélesebb körben elérhető lenne. Ezt az összefoglalót azért írtuk, hogy eloszlassuk a választási kampányokkal kapcsolatos fenntartásokat és megmutassuk, hogy egy önkéntes alapon szerveződő, kis helyi szervezet is képes arra, hogy megszólítsa a választókat és versenybe szálljon a „nagyokkal”. Most szinte ismeretlenül, korábbi politikai tapasztalatok értünk el 20%-os támogatottságot, ami számunkra nagyon bíztató első lépés a valóban a helyi lakosok érdekeit szolgáló, értékeken alapuló önkormányzati politizálás felé. Reméljük, sokan követik a példánkat és a politikát ismét az állampolgárok szolgálatába fogjuk tudni állítani.

„Bár a képviselőséget nem nyerted el, én mégis tiszta szívből gratulálok. Azt gondolom, hogy ennek a kampánynak az igazi győztese te vagy (és természetesen a csapatod). Figyelemmel kísértem a kampányodat és sokszor eszembe jutott a kutyám. Két és fél éve vettem magamhoz. A mezőn láttam meg először. Két hónapig hordtam ki neki az élelmet és vizet. Először csak letettem és távoztam. Aztán leültem. Először csak kis időre. Aztán egyre tovább. Két hónap után döntött úgy ez a lelkileg sérült, kiszolgáltatott lény, hogy megpróbálja. Hátha. És hazáig követett. Először nem jött be a házba, még a kertbe sem. A kapu előtt táborozott le. Két hét kellett neki mire belépett a kapun. Ma már feltétel nélkül bízik bennem. És ez annak köszönhető, hogy bízik ÖNMAGÁBAN. Akikkel és akikért te dolgozol, hasonlóan megnyomorított, sanyargó lelkek. Akik most bizalmat kaptak. Még nem tudnak élni vele. Még nem hiszik el. Nem merik. De a félelmük át fogja törni a gátakat. És ha megkapják azt az esélyt, amit soha senki nem adott nekik és felismerik a saját értékeiket, a világot fogják apránként csendesen megváltoztatni. És közben elnyerik azt, ami nekik még soha nem volt. A méltóságukat. Az önállóság jogát. Ezt nyújtottátok sokaknak ezzel a kampánnyal. Most érnie kell az érzelmeknek. De az érés beindult. Biztos vagyok benne. És ettől én boldog vagyok. És nagyon-nagyon hálás neked és a téged körülvevőknek.”

Ezt az összefoglalót szervezési segédletnek szánjuk olyan civil közösségeknek, amelyek a képviseleti demokrácia eszközeit is fel szeretnék használni az érdekeik érvényesítésére. Elsősorban azt mutatjuk be, milyen kérdéseket érdemes feltenni a kampány szervezéséhez, és mi magunk milyen válaszokat adtunk ezekre. Nem állítjuk, hogy a kezünkben lenne a bölcsek köve – sőt! Nem nyertük meg a választást és sok kérdésben még most sincs egységes álláspont a kampánystábon belül. Többször előfordult velünk is, hogy a tudatos döntések helyett inkább az ösztöneinkre hallgattunk vagy időnyomás miatt a leginkább kézenfekvőnek tűnő irányba léptünk.

Annak ellenére, hogy Magyarországon belül is nagy különbségek vannak az egyes választókörzetek között – nemcsak a helyi problémák jellegében, hanem a szavazók létszámában, választási hajlandóságában és a választási törvény szerinti „matematika” feltételeiben is – úgy gondoljuk, számos általánosítható, más helyzetekre is átvihető tapasztalatot szereztünk. A Mártát a Magdolnának! kampány bemutatásával abban szeretnénk segíteni az alulról szervező választási kampányok szervezőinek, hogy minél több kérdést időben és megfelelő mélységben gondolhassanak át, így a közös fellépés még sikeresebb lesz!

A kisokos innen letölthető és szabadon terjeszthető >>>