Barion Pixel

Tudástár

A Város Mindenkié hajléktalan aktivistájaként többedmagammal részt vettünk a Közélet Iskolája kétnapos moderátor képzésén. A képzésen nagyon sokféle ember vett részt: volt közöttünk több lakásszegénységben élő ember, fogyatékos gyerekek szülei, női és LMBT érdekvédelemmel foglalkozó aktivisták, szakszervezeti aktivisták és még egy családsegítő munkatársa is. Első körben mindenki bemutatkozott és azt is elmondta, hogy mi a neve története, miért hívnak úgy, ahogy hívják? Sokan meséltek arról, hogy honnan származnak, miért ez a vezetéknevünk és hogyan szeretjük, ha szólítanak minket.

Udvarhelyi Tessza és a szituációs játékokat levezető oktatótársa, a drámapedagógus Bethlenfalvy Ádám kiválóan szervezték a képzést és bevezettek minket a moderálás rejtelmeibe. Fekete-Nagy Miklós, az AVM hajléktalan aktivistája A Város Mindenkié moderálással kapcsolatos gyakorlatát mutatta be röviden.

A képzésen sokféle közösségi játék volt, hogy élénkítsék a résztvevők figyelmét. Néha közbeiktattak szüneteket és sokféle moderálási szituációkat is kipróbálhattuk – mindannyiunk nagy derültségére. Kiderült, hogy nem is olyan egyszerű elkezdeni, levezetni egy beszélgetést és utána döntéshozatalra bírni egy csoportot. A képzésen kiderült, hogy az a jó moderátor, aki megfelelő mederben tartja és továbbviszi a beszélgetést és olyan helyzetbe tudja hozni a csoportot, hogy az már döntésképes legyen. Különféle speciális moderálási technikákat is elsajátítottunk, amelyek célja, hogy a csoporton belül hátrányos helyzetben lévő emberek is biztosan szóhoz jussanak.

Én ezen a képzésen hallássérültként vettem részt, és azt is elmondtam a csoportnak, hogy az AVM hogyan szokott segíteni a kommunikációban, ha nincsen mindig ott jelnyelvi tolmács. A beszélgetést ilyenkor valaki mindig lejegyzeteli és a Google Driveon keresztül megosztott linken keresztül írásban tudom követni az adott témát. Ez nemcsak nekem jó, de azok is tudják követni a beszélgetést, akik nem tudnak fizikailag jelen lenni. Ezen a képzésen végig jelen voltak jelnyelvi tolmácsok, akik felváltva segítettek nekem a moderálás levezetésének megértésében.

Nagyon élveztem a moderátor képzés két napját: vidáman és játékosan elsajátítottuk a közéleti moderálás csínját-bínját. Nagyon jól éreztünk magunkat a remek szervezésnek és a jelnyelvi tolmácsoknak köszönhetően.

Németh Éva

Fotók a képzésről

Fotó: Várady István

Ha szeretnéd, hogy minél több hátrányos helyzetű ember vehessen részt a képzéseinket, támogasd munkánkat!

Megosztás Facebookon
Ünnepelj velünk! Tízéves a Közélet Iskolája, tíz éve dolgozunk közösségi oktatási központként és segítjük az önszerveződést és mozgalomépítést. Az elmúlt évtized rengeteg tudásból, tapasztalatból és közös küzdelemből állt össze – nagyon...
Kosár
//
A kosarad üres.
0
//
Megszakítás