"Remélem, találkozunk még!" - Beszámoló az elnyomás arcai képzésről

IMG_0642
from közéletiskolája on Flickr
Szombat reggel megérkeztünk, s egy gyors bemutatkozás után máris az elnyomás öt arcát dolgoztuk ki mini kis csoportokban. Mi az "erőszak"-ot kaptuk, elolvastuk a Közélet Iskolája által kiadott "Társadalmi egyenlőtlenségek" című könyvben az ide vonatkozó fejezetet, s azt a kis csoportunkban meg is vitattuk - mi volt benne az újdonság, mi az, amit hozzá adtunk volna.
S jött az ebédszünet! Amikorra már be sem állt a szánk, s végigbeszélgettük az egészet, mintha csak egy osztályközösség lennénk.
A szombat délután fénypontja a globális egyenlőtlenségeket bemutató egyszerű, de nagyszerű játék volt - szinte mindannyiunkban felmerült, hogy tudjuk ezt továbbvinni, s a mi kis közösségeinkben hasonlóan eljátszani - hogy a számokról ne csak beszéljünk, hanem érezzük is át, milyen jelentés van mögöttük.
A nap végén érintettük még a különböző tőkék fogalmát, s picit arról is beszéltünk, mit is lehetne tenni. 
Vasárnap a Mérges Buddha filmmel kezdtük a napot, ami többünket különösen megérintett, kicsit beszéltünk a filmről, majd délután a nemi egyenlőtlenségekkel (pedig tehetségben inkább egyenlőségről beszélhetnénk!) kapcsolatban csináltunk egy történeti áttekintést, beszélgettünk a témáról majd az államról s az állam szerepéről beszélgettünk (s hogy mi az, amit állami, s mi az, amit civil szinten lehet hozzáadni a közöshöz) s jött a legnehezebb rész: a búcsú.
Ami a fenti beszámolóból kimaradt: életvidám, különféle tapasztalatokkal és véleményekkel teli csoportunkat nem volt könnyű hagyni együtt gondolkodni és vitatkozni, s közben a témák irányába is terelni - gratula innen is Flórának és Julinak! A résztvevők mellett nekik is nagy szerepük volt abban, hogy a vasárnap este ettől a mondattól volt hangos: "Remélem, találkozunk még!".