Részvételi akciókutatás műhely - 5. alkalom

 

A Közélet Iskolája egy közösségi oktató- és kutatóközpont, amely a kirekesztett csoportok aktív társadalmi részvételét támogatja. Hiszünk abban, hogy a tudás hatalom. Az iskola egyik fő tevékenysége a „mély” részvételen alapuló részvételi akciókutatások módszertanának terjesztése és fejlesztése. A részvételi akciókutatás lényege, hogy azok kutatnak egy társadalmi problémát, akiket az közvetlenül érint.

2016. szeptember és 2017. június között 6 alkalomból álló szakmai műhelysorozatot szervezünk. A műhelyek során a részvételi akciókutatás és az egyéb részvételen alapuló kutatások történetét és módszertanát dolgozzuk fel, valamint a résztvevők aktív közreműködésével tapasztalatot cserélünk, és szakmai támogatást nyújtunk egymásnak.

A következő műhely időpontja: 2017. április 21. péntek, 15-18h

Helyszín: Auróra közösségi ház (Budapest VIII. ker. Auróra utca 11)

Az április 21-i alkalommal két témát fogunk feldolgozni: Narratív közösségi munka és részvételi akciókutatás a közfoglalkoztatásról

NARRATÍV KÖZÖSSÉGI MUNKA

Hajdú Judit, családterapeuta, a Börtönrádió egyik megalapítója és mentora: A narratív közösségi munka célja, hogy a narratív megközelítés eszközeivel segítsen közösségeknek megfogalmazni, elismerni, dokumentálni és más közösségek felé elérhetővé tenni az életükre vonatkozó tudásukat, a felhalmozott tapasztalatok bölcsességét. Technikái a történeteket, metaforákat, dalokat és a közösség életében fontos más rituálékat használja fel egy közös cél elérésére. A részvételi akció kutatásban a csoport bevonásához, az alkotó együtt-gondolkodás hangulatának megteremtéséhez lehet jól használni.

KULTURÁLIS KÖZFOGLALKOZTATÁS – ÚJ MUNKA KÖR

Kutatásunkat a tartósan munkanélküliek és közfoglalkoztatottak/kulturális közfoglalkoztatottak és a téma iránt érdeklődő aktivisták, társadalomtudósok részvételével végezzük, amely a munkanélküli szolgáltató rendszer és a közfoglalkoztatás jelenlegi hatásait kívánja feltárni és változtatási irányokat kezdeményezni. Munkánkban építünk a Közmunkás Mozgalom a Jövőért csoport aktivista tapasztalataira.

Csoportunk kéthetente találkozik, hogy feltárjuk a közfoglalkoztatás rendszerét, abban a kulturális közfoglalkoztatás helyét, hogyan kerülnek be a munkavállalók, milyen az őket foglalkoztató intézményrendszer, és milyen tapasztalatai vannak az ott dolgozóknak. Célunk hogy feltárjuk ezt a rendszert, annak kedvezményezettjeit és azokat, akik a hátrányait elszenvedik, és későbbi akcióinkkal tegyünk azért hogy az ide bekerült emberek helyzete megváltozzon.

Résztvevők: Bálint Mónika, Dávid Orsi, Dobrovits Orsolya, Kerékgyártó Gyöngyi, Muhari Adrienn, Pécsiné Anikó, Stekovics Rita, Szanyi Nóra, Sziklai István

A műhely idejére kávét, teát és rágcsálnivalót biztosítunk. A részvétel ingyenes!

Minden résztvevő utazási költségét megtérítjük (Budapestre és a Budapesten belüli tömegközlekedésre is), aki ezt az igényét a jelentkezési lapon előre jelzi. Minden esetben a legolcsóbb utazási formát tudjuk csak támogatni.

Jelentkezés az online elérhető űrlapon. Jelentkezési határidő: 2017. április 17.

További információ: Udvarhelyi Tessza (06 20 381 8996), kozeletiskolaja@gmail.com, www.kozeletiskolaja.hu