Részvételi akciókutatás szakmai műhely: Akciókutatás a helyreállító igazságszolgáltatásról

 

A Közélet Iskolája egy közösségi oktató- és kutatóközpont, amely a kirekesztett csoportok aktív társadalmi részvételét támogatja. Hiszünk abban, hogy a tudás hatalom. Az iskola egyik fő tevékenysége a „mély” részvételen alapuló részvételi akciókutatások módszertanának terjesztése és fejlesztése. A részvételi akciókutatás lényege, hogy azok kutatnak egy társadalmi problémát, akiket az közvetlenül érint.

2016. szeptember és 2017. június között 6 alkalomból álló szakmai műhelysorozatot szervezünk, amelyre szeretettel várunk mindenkit, aki részvételi akciókutatás résztvevője vagy szervezője, korábban részt vett ilyen kutatásban vagy a jövőben tervez ilyet megvalósítani.

A következő műhely időpontja: 2017. március 17. péntek, 15-18h
Helyszín: Auróra közösségi ház (Budapest VIII. ker. Auróra utca 11)

A műhelyek során a részvételi akciókutatás és az egyéb részvételen alapuló kutatások történetét és módszertanát dolgozzuk fel, valamint a résztvevők aktív közreműködésével tapasztalatot cserélünk, és szakmai támogatást nyújtunk egymásnak.

A március 17-i alkalmon egy, a mediáció és a helyreállító igazságszolgáltatás alkalmazási lehetőségeire fókuszáló akciókutatásról számolunk be. A kutatócsoport elsősorban szociológusokból és mediátorokból állt, de helyi kutató, közösség-fejlesztő, jogász, filmes és szociális munkás kollégák is segítették a vizsgálat lebonyolítását. Az intenzív jelenlétet, a kutatási eredmények közös megvitatását és az akciók megszervezését is felvállaló vizsgálat helyszíne egy átlagosnak mondható magyar falu volt. A közel három éves terepmunka tapasztalatait összefoglaló RAK műhely keretén belül a vizsgálat egyik kutatója tart előadást, de az akciókutatás lépéseit és nehézségeit bemutató filmeket is megnézünk és az akciókutatások során felbukkanó etikai dilemmákról is beszélgetünk. A beszélgetést Héra Gábor kutató, szociológus vezeti.

A műhely idejére kávét, teát és rágcsálnivalót biztosítunk. A részvétel ingyenes!

Minden résztvevő utazási költségét megtérítjük (Budapestre és a Budapesten belüli tömegközlekedésre is), aki ezt az igényét a jelentkezési lapon előre jelzi. Minden esetben a legolcsóbb utazási formát tudjuk csak támogatni.

Jelentkezés az online elérhető űrlapon. Jelentkezési határidő: 2017. március 10.

További információ: Udvarhelyi Tessza (06 20 381 8996), kozeletiskolaja@gmail.com

Fotó: Várady István