Barion Pixel

Tudástár

ss és láttass a kamera szemével! Mondhatnám tömören, hogy miről is szólt a háromnapos képzés. Megörültem, amikor olvastam a Közélet Iskolájától az egyesületemhez érkezett elektronikus levelet a jelentkezési felhívást. Jelentkezem! Mondtam telefonon az egyesületem elnökének. Tudom, hogy forráshiányosak vagyunk folytattam, azért megkísérlem. Sikerült!

Fontos volt számomra a képzés, mert egyesületemben a Reumabetegek a Célzott Terápiáért Egyesületben a honlapunk és más média felületeink frissítő szerkesztése alapvetően az én feladatom. A kommunikációs eszköztáramból a videó készítés hiányzott, mert ismereteim ehhez túl szerények voltak.

Lelkesen és örömmel utaztam vidékről Budapestre tanulni 67 évesen is, hisz az egyesületemben hátrányos helyzetben létagtársaimért még sok mindent szeretnék tenni.

Nagy tudású és rendkívül segítőkész előadókat ismertem meg a Jogriporter Alapítványtól Takács István Gábor és Surányi Ádám személyében. Nem ismertek lehetetlent a legváratlanabb technikai problémák megoldásában sem. Mindezt mosolyogva, pozitív szemlélettel tették, jelentős tudás tartalékuk birtokában.

Hogy mit tanultam? Sok mindent ami mindig is érdekelt. Az első napon videó érdekérvényesítés elméletet, stratégiákat több vetített példán elemezve.

A második nap a gyártásról szólt. A szükséges felszerelésről, kamera beállításokról, videós alapismeretekről, a felvétel komponálásáról, interjútechnikákról, azok egymáson történő gyakorlásáról és vágóképek készítéséről. Rendkívül élveztem, nagyon aktív nap volt.

A harmadik nap az utómunkák napja volt. A Blackmagic Design Da Vinci Resolve programmal ismerkedtünk. Gyakoroltuk a vágást, a feliratozást és más fontos technikai fogásokat, az előző nap készített videó felvételeinken, majd örömmel nézegettük az elkészült munkáinkat.

Engem az utómunkák tettek leginkább próbára, mivel a szerényebb számítógépes ismereteim miatt lassabban haladtam. De Pisti vagy Ádám mindig ott termett és helyzetbe hozott. Köszönöm nekik. Most számomra a gyakorlás van hátra, hogy mielőbb alkalmazhassam érdekérvényesítő egyesületi munkámban a tanultakat.

Köszönöm a lehetőséget a Közélet Iskolájának! A további rendkívül hasznos munkájukhoz sok sikert kívánok. Bízom benne, hogy egy későbbi képzésben ismét részt vehetek.

Weisz Lajos – Reumabetegek a Célzott Terápiáért Egyesület 

______________________

Számomra óriási élmény volt a videós érdekérvényesítési képzés néhány napja. Nem igazán sejtettem, hogy mit is fogok itt kapni. A képzésről sem én olvastam, a kedvesem ajánlotta figyelmembe. Ő nőjogi aktivistaként jó néhány képzésen részt vett már, tucatnyi országban. Jómagam néhány éve filmezek, teljesen autodidakta módon csöppentettem bele magam, ilyen-olyan inspirációktól fűtve. Korábban többször is felmerült közöttünk, hogy össze is hozhatnánk valami közös projektet és most ezen felbuzdulva ajánlotta a figyelmembe ezt a képzést.

Jelentkeztem, bekerültem. És döbbentem. A képzés alatt a Jogriporter Alapítvány több munkáját is láthattuk, olyan területekről, amelyek számomra nem igazán léteztek. Hátborzongató volt látni emberek, csoportok sorsát, megkülönböztetését, számkivetettségét. Megpróbálni átérezni mindazt, amiben nekik nap mint nap részük van. És ami igazán adott egy pluszt ott belül, az az volt, hogy sok esetben ezzel az eszközzel – a filmmel – eredményesen segítettek embereken. 

Sorsok változhatnak, fordulhatnak jobbra, érdekek érvényesülhetnek sokaknál, egy megfelelően elkészített és jól terjesztett filmmel. Ez az eszköz, ha jó kezekben van, érzéseket, érzelmeket generál és ha megfelelő helyre, alkalmas időben van címezve, akár hegyeket is megmozgathat.

Én örülök annak hogy ezt az üzenetet sikerült megtalálnom ezen a hétvégén. Mellette természetesen tanulhattam olyan gyakorlati dolgokat is, amik jól fognak jönni a munkám során. Úgy érzem hogy azzal, amit tudok, hozzá is teszek majd a világhoz és nem feltétlenül csak magamért, hanem másokért.

Zsolt

Fotó: Várady István

Fotók a képzésről >>>

 

 

 

Megosztás Facebookon
Egy közösségi tér munkatársaként látogattam el a műhelyfoglalkozásra, és bár alapvetően tisztában voltam a ciklikusság koncepciójával, nagyon érdekelt, hogy szervezeti szinten ez a szemlélet hogyan tud megvalósulni.    Az alkalom...
Kosár
//
A kosarad üres.
0
//
Megszakítás