Aktuális / érdekérvényesítés

Híres leszek az interneten! - beszámoló a képzésről

Fotó: Várady István
from Közélet Iskolája on Picasa

Híres leszek az interneten! címmel májusban képzést tartottunk érdekérvényesítő szervezetek és csoportok tagjai számára, hogy hatékonyan tudjanak élni a blogok és Facebook oldalak rejtette kommunikációs lehetőségekkel. A képzést két olyan oktató – Le Marietta és Zágoni Rita – tartotta, akik még nem dolgoztak a Közélet Iskolájával korábban. A résztvevők beszámolói nem hagynak kétséget afelől, hogy nem ez volt az utolsó alkalom, hogy együtt dolgoztunk.

A képzés helyszínét, a számítógépeket és egyéb technikai eszközöket, illetve az ebédet és a frissőket pedig a LogMeIn biztosította. Ezúton is köszönjük nekik és Dósa Balázsnak a szervezőmunkát. 

"Több olyan eleme volt a képzési napnak, ami nagyon hasznosnak bizonyult, ilyen volt pl. a kulcsszavas keresés statisztikája, a Google Trends, az RSS az Inforeader használatával, a hashtag és hasonló jelölések, a képszerkesztés és a szófelhő, sorolhatnám..., mind-mind könnyen és gyorsan elsajátítható és azonnal alkalmazható.

Persze egyelőre nem sikerült mindet bevetni, de némelyiket azonnal beépítettem a "napi" tevékenységekbe. Először a szófelhőt alkalmaztam, ami a csapatunkon belül és a célcsoportunk körében is sikert aratott. Azonnal bevetettem még a hírek gyűjtésére az Inoreader-t, de tervezem, hogy a közeljövőben a többi hasznos dolgot is alkalmazom.

Marietta és Rita remek előadók, jó érzékkel közelítenek a hallgatósághoz, kedvességükkel és egyéni odafigyelésükkel olyan hangulatot teremtenek, amiben észre sem vettük, hogy tanulunk, hiszen kísérletezés közben jókat szórakoztunk. 

A nap folyamán több olyan témát érintettünk, amiről szívesen hallanék még többet, ezért remélem, lesz még folytatása a programnak. Számomra rendkívül hasznos volt. Köszönöm és további sok sikert kívánok Nektek!” 

Varbai Marianna, Közösségi Alapítvány, Gödöllő és térsége 

"Számomra nagyon értékes volt a képzés. Megtanultam, hogy kell készíteni és szerkeszteni honlapot. Magát a képzést nagyon hasznosnak tartom és jól éreztem magam. Remélem, lesz rá mód további képzéseken részt vennem. Nekem ez volt az első ilyen lehetőség és nagyon is fogom tudni hasznosítani. Megtisztelő volt számomra, hogy részt vehettem.”

Nagy László, a Hátrányos Helyzetű Családok Országos Egyesület tagja 

Folytatása következik… 

A képzésen készült fotókat itt találjátok, Várady István munkái.  

Képek a képzésről itt

Fotó: Várady István

Media in Advocacy – Impressions from a Participant

v
from Közélet Iskolája on Picasa

As the professional manager of the Health Visitor Sector of the Autonomous Regional Trade Union I took part in a four-day course titled “Media in Advocacy”.

In order to be effective with our advocacy work it is essential that we use media consciously. The organizers of the course provided us with the necessary knowledge to learn how to do this. We got to know all the ins and outs of a press conference and a press release, and got an insight into communication strategy and news making.  We also got to know what makes an organization’s Facebook profile or website credible, what makes news in the news, and how we can achieve that these reach our target audience. I feel it's especially useful that I could discover the likeable and usable side of media.

You need all of these for an effective, well-communicated and strong trade union.

Great atmosphere and high-quality course, great people.  It was a pleasure to be there.

Katalin Melinda Kacsó (professional manager of the Health Visitor Sector of the Autonomous Regional Trade Union)

Photo: István Várady

Híres leszek az interneten! Képzés a Közélet Iskolájában

Fotó: Börcsök Zsófia (www.fotokontakt.hu)
from Közélet Iskolája on Picasa

Eszközök és ötletek, hogy felfuttasd a szervezeted/csoportod blogját vagy Facebook oldalát

Erre a képzésünkre elsősorban a hátrányos helyzetű emberek érdekeit védő szervezetek, önszerveződő közösségek és társadalmi mozgalmak képviselőit várjuk, akik szeretnének gyakorlatot szerezni abban, hogyan lehet gyorsan és egyszerűen témát gyűjteni az interneten, és tartalmat készíteni egy blogra, vagy Facebook oldalra.

A képzés tervezett témái:
•    A Google titkai: hírkeresés és témakövetés az interneten
•    Blog és Facebook oldalak gyakori frissítése
•    Egyszerű képszerkesztés
•    Blog népszerűsítése

Mikor? 2016. május 15. (vasárnap) 10.00-18.00
Hol? LogMeIn iroda (Budapest, Paulay Ede utca)

A képzésen a részvétel ingyenes. A képzés idejére kávét, teát, rágcsálnivalót és ebédet biztosítunk.

A képzés megtartásához számítógépet tudunk biztosítani, csak akkor hozz magaddal saját számítógépet, ha ez nem okoz gondot.

Minden résztvevő utazási költségét megtérítjük (Budapestre és a Budapesten belüli tömegközlekedésre is), aki ezt az igényét előre jelzi. Minden esetben a legolcsóbb utazási formát tudjuk csak támogatni. Ha valamelyik résztvevőnek olcsóbb szállást foglalni, mint utazást fizetni, azt is térítjük. A képzés idejére szükség esetén játszóházat is tudunk biztosítani a résztvevők gyerekeinek.

Jelentkezés az online elérhető űrlapon.

Jelentkezési határidő: 2016. május 8.

További információ: Le Marietta (06 20 3779748), le.marietta@gmail.com

A képzés plakátja innen letölthető

A képzés szórólapja innen letölthető

Advocacy and Recruitment – A Participant’s Report

Two representatives of the Roma Youth Help Association (Hungarian abbr. RISE) attended a training recently organized by the School of Public Life on advocacy and recruitment. The event was open for underprivileged members of grassroots communities.

The private individuals and representatives of organizations who met during these two days shared a common calling to promote issues of societal importance with a profound impact on a larger scale and to look for answers to actual problems. A complex, varied group of people came together from different places, from different organizations with different viewpoints.

Our lecturers were Tessza Udvarhelyi, acting manager of the School of Public Life and Gyula Balog, an activist from the City is for All group.

The basic concepts of the training: advocacy, drafting mass support/raising membership and publicity were all broken down into important sub-topics. During the lectures we were introduced to the steps of advocacy, were advised on recruitment and on how to draft mass support and on how to step up against power in a successful way. Apart from advocacy communication and the conscious usage of media were also discussed as important tools of the success of a well-functioning organization.

What I especially liked about the training was that the lectures were interactive; we, as participants had the opportunity to tell our personal experiences, ask questions and to practice the theory we had learnt previously in simulated cases.

The training proved to be very useful and I am really happy that we were able to participate: on a personal level we all learnt a lot and what’s even more important we got the strength and motivation to develop and further promote RISE. We’ll make all efforts to pass on the knowledge we got during the two days’ training to other young people in our organization and believe that soon we’ll have an opportunity to use these new ideas in our daily routine.

Brigitta Berki

Az állampolgári részvétel létrája - interaktív politikai műhely

Nemzeti konzultáció? Elégedettségi felmérés? Lakossági fórum? Hallgatói önkormányzat?

Mit jelent az a valóságban, amikor egy programról vagy folyamatról azt állítják, hogy "részvételi" vagy a "közösséggel együttműködésben" történik?

A Közélet Iskolája politikai műhelye során a résztvevők megismerkedhetnek az "állampolgári részvétel létrája" modelljével, majd közösen értékeljük, mi jellemző az állampolgári részvétel magyarországi formáira.

A műhelyt Udvarhelyi Tessza vezeti.

A programot minimum 10 fő részvétele esetén tartjuk meg.

Mikor? 2015. november 14. (szombat) 21-22.30h

Hol? Auróra közösségi ház (Budapest 8. kerület Auróra utca 11.)

A program az Auróra szülinapjának része, további részletek itt: www.facebook.com/events/537354486418849/

További információ: www.kozeletiskolaja.hu, image06 20 381 8996 (Udvarhelyi Tessza), kozeletiskolaja@gmail.com

Média az érdekképviseletben - egy résztvevő beszámolója

v
from Közélet Iskolája on Picasa

Az Autonóm Területi Szakszervezet Védőnői Ágazat szakmai ügyvivőjeként vettem részt a négy napos Média az érdekképviseletben című képzésen.

Ahhoz, hogy az érdekképviseleti munkánk hatékony lehessen, elengedhetetlen, hogy a médiát tudatosan tudjuk használni. Ennek elsajátításához a képzés szervezői átadták nekünk a szükséges ismereteket. Megismerhettük a sajtótájékoztató, a sajtóközlemény minden csínját-bínját, betekintést kaptunk a kommunikációs stratégia és a hír készítésébe. Továbbá azt is megismerhettük, hogy mitől hiteles egy szervezet Facebook- vagy saját weboldala, mitől hír a hír, illetve hogyan tudjuk elérni, hogy ezek a célközönségünket elérjék. Kifejezetten hasznosnak érzem, hogy sikerült a média szerethető és használható oldalát is megismernem.

Hatékony, jól kommunikáló, erős szakszervezet kommunikációjához ezekre mind-mind szükség van,

Remek hangulatú és magas színvonalú képzés, nagyszerű emberek. Örülök, hogy ott lehettem!

Kacsó Katalin Melinda (Autonóm Területi Szakszervezet Védőnő Ágazat szakmai ügyvivő)

Fotók a képzésről

Ha szeretnéd, hogy minél több hátrányos helyzetű ember vehessen részt a képzéseinket, támogasd munkánkat!

​Advocacy and recruitment – training report by a participant

Fotó: Csécsei Ilona
from Közélet Iskolája on Picasa

Over the weekend I participated in a training on advocacy and recruitment organised by the School of Public Life. We learnt a lot about how to negotiate with a person in power, the basics of efficient communication with the press and how to get the most out of social media.

The atmosphere was very nice and friendly, the trainers did everything to avoid the weekend being a training experience of just sitting around and listening by actively involving us in the process of learning. We mainly worked in groups of 2-3-4 people, so the tasks were not difficult for those of us who did not have much prior knowledge about the topics we covered. Besides this we also had time for individual reflection, which gave an opportunity of learning for those who prefer to ponder silently instead of working in groups.

A big advantage of the training was that we could instantly apply in practice the knowledge we acquired. The speakers who introduced social media (Facebook, blogs etc.) to us showed two webpages that help the work of low-budget civil organizations and immediately showed their use in a mini-workshop. At the very end, we prepared an action plan, which probably was the most useful of all the exercises. I personally was able to add new and valuable elements to 5 running and future projects of my association (Labrisz Lesbian Association): the subjects learned will help us in our fund-raising campaign and also in re-designing our webpage, more efficient communication with the press, reaching our target-group in an effective way and also for the training of the volunteers of our school programme.

From the efficiency and the volume of issues we addressed, it is not a surprise, that the programme was very dense and a lot of information was transmitted, but our trainers used short and fun exercises in order not to feel tired of it all. A lot of material was also handed out on paper, making it possible to later review everything we learned and share it with others.

To make a long story short: I am very happy that I had the possibility to participate in this training!

Eszter Bagyina

Érdekérvényesítés és toborzás - egy résztvevő beszámolója

A Roma Ifjúsági Segítő Egyesület (RISE) két képviselője részt vett a nemrég megrendezésre kerülő Közélet Iskolája Érdekérvényesítés és toborzás képzésén, melyet önszerveződő közösségek hátrányos helyzetű tagjai számára hirdettek meg.

Több szervezet képviselője, valamint olyan magánszemélyek is megismerkedtek egymással, akik valamilyen – a társadalom számára fontos ügyet – képviselnek, mely sokakat érint, és megoldásra váró problémákra keresik a választ. Egy nagyon komplex, sokszínű csapat gyűlt össze a jelentkezőkből, hiszen több településről, többféle szervezet képviselőjeként, más nézőpontokkal rendelkező emberek alkották.

Az előadóink Udvarhelyi Tessza, a Közélet Iskolája ügyvezetője, valamint Balog Gyula, A Város Mindenkié aktivistája voltak.

A képzés alapkoncepciói az érdekérvényesítés, a tömegbázis építés/tagtoborzás és nyilvánosság voltak, ezen belül fontos témákat érintettünk. Az előadások folyamán megismerkedtünk az érdekérvényesítés lépcsőivel, tanácsokat kaptunk a toborzáshoz és tömegbázis kiépítéséhez, valamint ahhoz, hogy miként léphetünk fel a hatalommal szemben úgy, hogy eredményesek legyünk. Az érdekérvényesítés mellett a kommunikáció és tudatos médiahasználat témakörét is érintettük, mely egy fontos eszköze a jól működő szervezetek sikerességének.

Ami nekem különösen tetszett, hogy az előadások interaktívak voltak, lehetőségünk volt elmondani a személyes tapasztalatainkat, kérdéseket feltenni, és az elméletben elhangzottakat a gyakorlatban is kipróbálhattuk, szimulálva egy-egy esetet.

A képzés nagyon hasznosnak bizonyult, örülök, hogy a részesei lehettünk, egyéni szinten is sok új ismerettel gazdagodtunk, ami pedig még fontosabb, megerősítést és további motivációt kaptunk a RISE fejlesztéséhez, építéséhez. A két nap alatt szerzett tudásunkat igyekszünk átadni szervezetünk többi fiataljának, és bízunk benne, hogy minél előbb lehetőségünk nyílik a megszerzett ismereteket hasznosítani működésünk során.

Berki Brigitta

Képek a képzésről

Érdekérvényesítés és toborzás képzés a Közélet Iskolájában

A Közélet Iskolája egy közösségi oktató- és kutatóközpont, amely a kirekesztett csoportok aktív társadalmi részvételét támogatja. Erre a képzésünkre elsősorban érdekvédelmi szervezetek és önszerveződő közösségek hátrányos helyzetű tagjait várjuk, akik:

  • szeretnék fejleszteni a szervezetük/közösségük érdekérvényesítő képességét és
  • megtanulni, hogyan tudnak széles tömegbázist építeni a mozgalmuk számára.

A képzés tervezett témái:

  • a nyomásgyakorlás és érdekvédelem technikái
  • tagok toborzása és tömegbázis-építés
  • a közösségi és főáramú média használata

Mikor? 2015. szeptember 19-20 (szombat-vasárnap), 10.00-18.00 óráig

Hol? Auróra közösségi központ (Budapest, 8. kerület, Auróra utca 11.)

A képzésen a részvétel ingyenes, de ha be tudod fizetni a 20.000 Ft/fő részvételi díjat, akkor hozzájárulsz ahhoz, hogy a képzéseink hosszú távon is mindenki számára elérhetőek legyenek!

A képzés idejére kávét, teát, rágcsálnivalót és ebédet biztosítunk.

Minden résztvevő utazási költségét megtérítjük (Budapestre és a Budapesten belüli tömegközlekedésre is), aki ezt az igényét előre jelzi. Minden esetben a legolcsóbb utazási formát tudjuk csak támogatni. Ha valamelyik résztvevőnek olcsóbb szállást foglalni, mint utazást fizetni, azt is térítjük.

Jelentkezni e-mailben lehet a kozeletiskolaja@gmail.com címen a mellékelt jelentkezési lap kitöltésével. A jelentkezés határideje: szeptember 10.

További tájékoztatás: Udvarhelyi Tessza (06 20 381 8996), kozeletiskolaja@gmail.com

Beszámoló a 2015 tavaszi képzésről

A képzés plakátja innen letölthető.

A képzés szórólapja innen letölthető.

Newest Newer
Older Oldest