Aktuális / Film

Indul a kelet-európai mozgalmak filmklub!

kelet-európai filmklub 2019 ősz
from közéletiskolája on Flickr

Az őszi filmklub sorozatunkban Kelet-Európában sikeres társadalmi mozgalmak és érdekvédelmi szerveződések történetét ismerhetjük meg. Mitől váltak nagy hatásúvá? Milyen akadályokon lendültek át? Mik a kollektív cselekvés és szerveződés hatékony stratégiái? A vetítés után meghívott vendégekkel közösen beszélgetünk a filmről és annak hazai vonatkozásairól.

A filmklubot a Közélet Iskolája szervezi, ami közösségi oktatóközpontként támogatja az állampolgári önszerveződést, és tesz azért, hogy mindenki részt tud venni a közéletben és hatékonyan tudja képviselni az érdekeit.

  A filmvetítések ingyenesek és nyilvánosak, előzetes regisztráció nem szükséges.

  Mindegyik filmet eredeti nyelven, magyar felirattal mutatjuk be.

  A filmklub helyszíne (Budapest, Auróra utca 11.) fizikailag akadálymentesített. .

5 film a társadalmi mozgalmakról, amit nem hagyhatsz ki!

shes-beautiful-when-shes-angry-movie-review
from közéletiskolája on Flickr

Itt a nyár és a Közélet Iskolájában is nyári szünet van – végre van lehetőség filmeket nézni, könyveket olvasni és lazulni :) Ha olyan filmekre vágysz a nyári estéken, amikből lehet tanulni és inspirációt gyűjteni az őszre, a következőket ajánljuk neked. – Udvarhelyi Tessza ajánlója

 

1) Adát polgármesternek! (Alcaldessa) 

Ebben a dokumentumfilmben azt nézheted végig, hogyan lett polgármester 2015-ben egy olyan aktivistából, aki a helyi kilakoltatás-ellenes mozgalmat egyik vezetője volt. Mi még tizedszer is lerágjuk a körmünket, annyira izgulunk Ada Colauért J Kifejezetten ajánljuk akkorra időzíteni, amikor majd nálunk is kihirdetik az őszi önkormányzati választások időpontját! Olvassátok el Udvarhelyi Tessza beszámolóját a barcelonai választási kampányról.

 

2) Nem szegényeknek való vidék 

Sok érzelmi szál fűz minket ehhez a filmhez, hiszem A Város Mindenkié érdekvédelmi munkájáról és közösségéről szól Bihari László barátunk filmje. De nemcsak ezért érdemes megnézni, hanem azért is, hogy ne csak mindig külföldön keressük a jó példát és az inspirációt, hanem lássuk: itthon is vagyunk sokan, akik másképpen szeretnénk élni és hajlandóak vagyunk ezért tenni is függetlenül attól, hogy van-e hova hazamennünk vagy sem.

 

3) Egy diktátor megbuktatása (Bringing down a dictator)

Már-már klasszikussá vált dokumentumfilm Slobodan Milosevic megbuktatásáról és arról, milyen szerepe volt ebben az Otpor! nevű ifjúsági mozgalomnak. Ha elcsüggedünk a magyarországi helyzet láttán, érdemes megnézni a filmet és képkockáról-képkockára átgondolni, hogy mi mit tudnánk tanulni a fiatal és nagyon jól szervezett lázadóktól!

 

4) Értékes életek (Lives worth living)

A világ egyik legcsodálatosabb dokumentumfilmje arról, hogy az Egyesült Államokban kik és hogyan harcolták ki az első akadálymentesítési törvényt. Ha arra vágysz, hogy bátor, erős embereket láss, akik kitartó munkával és hatalmas elköteleződéssel küzdenek magukért és a társaikért – és akik aztán még győznek is –, akkor ez a film neked való!

 

5) Dühösen a legszebb (She is beautiful when she's angry) 

A női felszabadítási mozgalom észak-amerikai történetét feldolgozó film egyszerre dühössé és büszkévé is tesz minket, a nézőket is. Büszkévé arra, amit részben éppen ennek a mozgalomnak köszönhetően szerte a világon a nők elértek, és dühössé amiatt, hogy még mindig mennyi mindekért meg kell harcolnunk.

Jó filmezést!

Dühösen a legszebb a feminista filmklubban

 

2018. május 2-án első alkalommal rendezte meg a Közélet Iskolája a Feminista filmklubot, melynek során még két alkalommal lesznek megtekinthetőek a feminizmus témáját tárgyaló dokumentumfilmek eredeti nyelven, magyar felirattal. A kedd este levetített, Mary Dore által rendezett Dühösen a legszebb (She's Beautiful When She's Angry) egy 2014-ben készült dokumentumfilm, ami a mozgalom résztvevőivel készített interjúkon keresztül mutatja be a második hullámos feminizmus 1966-tól 1971-ig tartó, legtevékenyebb időszakát.

Az eredeti felvételeken megjelennek a megmozdulások máig legismertebb alakjai, mint például Betty Friedan vagy Gloria Steinem, azonban a középpontban mégis a mozgalomban jelentős szerepet betöltő, a legtöbbek számára ismeretlen nők és az ő kreativitásba csatornázott dühük marad. A számos interjúban nemcsak az aktivizmusok által elért sikerekről, de a konfliktusokról és a törésvonalakról is nyíltan beszélnek.

A vetítés után a film egyik maradandó tanulságaként emelték ki a résztvevők az önreflexió és az alázat képességének jelentőségét. A Dühösen a legszebb számos megszólaltatott szereplője beszélt a mozgalom irányításának nehézségeiről, hogy a vezető pozíciót betöltő nők között komoly feszültségeket szült egyfajta új stílus megtalálása, ami nem elnyomó, így érdemben különbözik attól, ami ellen együtt küzdenek. Másik fontos elemként a nők egymásra találása, a közös pontok felfedezése jelent meg – ahogy egyre több közös élményről tudtak beszélni egymással a film aktivistái, úgy vált egyre könnyebbé számukra az önhibáztatástól való megszabadulás. Annak a tudata, hogy mások is ugyanazokkal a problémákkal küzdenek a beszélgetésen résztvevők számára is megnyugtató élmény volt saját életükben. A másfélórás film legemlékezetesebb mondata pedig Alice Wolfsontól származik, aki a mozgalom mélyreható céljaival kapcsolatban így fogalmazott: „Mi nem egy szeletet akartunk a tortából. Mi meg akartuk változtatni a tortát.”

A Dühösen a legszebb megtekintése, és a lehetőség a vele kapcsolatos gondolatok megosztására rávilágított a sikeres aktivizmus olyan elemeire, mint a humor és művészet eszközeivel való figyelemfelkeltés, az ismeretek terjesztésének fontossága, illetve olyan közösségek létrehozása, melyekben a résztvevők jól érzik magukat, így valóban szívesen veszik ki a részüket a közös célok elérésében. Ezeket a tanulságokat pedig a Magyarországon működő szervezetek is felhasználhatják.

A filmklub legközelebbi eseményén, május 16-án a Torz képviselet (Miss/representation)  című filmet vetítik 18.00 órakor az Aurórában.

Maráczi Fanni