Aktuális / Moderálás

HOGYAN BESZÉLGESSÜNK JÓL AZ ONLINE TÉRBEN? - Kézikönyv online találkozók szervezéséhez és moderálásához

A Covid19 járvány miatt átalakult az életünk. Az egyik meghatározó változás, hogy meg kellett tanulnunk személyes találkozások nélkül működtetni a szervezeteinket, vagyis a megbeszéléseink és a nyilvános és közösségi eseményeink is átkerültek az online térbe.

Ezt a kézikönyvet az online átállás tapasztalatai alapján készítettük elsősorban azoknak, akik az alulról szerveződő csoportjuk, civil szervezetük online működését szeretnék fejleszteni.

A Közélet Iskolájában is sok kihívással találkoztunk a hirtelen átállás során: meg kellett tanulnunk az online eszközök használatát, kapcsolatot tartani egymással, megélni közösségi pillanatokat és stratégiai döntéseket hozni - mindezt úgy, hogy csak apró bélyegképeken látjuk egymást. Fontosnak tartjuk, hogy megosszuk egymással a tapasztalatainkat, tanuljunk egymástól, hogy képesek legyünk online is fenntartani és építeni a közösségeinket, szerveződni és tervezni. Fontos, hogy az egyre meghatározóbb digitális eszközöket a magunkénak érezzük és éljünk ezekkel, és fontos az is, hogy a járvány ellenére is megtartsuk a biztos szervezeti alapunkat, amire építhetünk, amikor újra tere lesz a személyes közösségi és érdekvédelmi munkának.

Az online működést sokan kényszerből tanultuk meg, de vannak olyan előnyei, amik miatt mi a járványtól függetlenül a jövőben is biztosan tartunk online programokat. Sokaknak ez a forma hozzáférhetőbb: sok olyan képzésrésztvevő jutott el hozzánk kistelepülésekről, mozgáskorlátozott emberként vagy kisgyerekes szülőként, akik a hosszabb, személyesen tartott képzéseinken nem tudtak volna részt venni.

Az online moderálási kézikönyv tartalmazza a Közélet Iskolájában az elmúlt egy évben felhalmozott tapasztalatainkat, amelyekre a saját találkozóink során, más szervezetek stratégiai tervezésének vezetésével vagy a képzéseink online megtartásával tettünk szert.

A kézikönyvben ezekkel a témákkal foglalkozunk: szó lesz a moderálás alapjairól és arról, hogy miben más online moderálni mint élőben. Majd írunk a találkozók előkészítéséről és felépítéséről, mutatunk kevés technikai tudást igénylő facilitálási eszközöket és bonyolultabb, de ingyenes felületeket is, amik fel tudják dobni az online megbeszéléseket. Külön kitérünk a csoportdinamikára is, vagyis hogy hogyan tudunk közösséget építeni online, és hogyan oldjunk fel moderátorként nehéz csoporthelyzeteket, hogyan segítsük, hogy mindenki egyenlően részt tudjon venni a megbeszéléseken.

A teljes kézikönyv megtekintéséhez kattints ide!

Hogyan beszélgessünk jól az online térben? – moderátorképzés

Az online megbeszélések, események és képzések mára az életünk természetes részét képezik, ám aki maga is próbált ilyet szervezni, tudhatja, hogy nem könnyű ezeket az alkalmakat egyszerre hatékonnyá, érdekessé és közösségivé tenni.

Ezen a képzésen a résztvevők megismerkedhetnek a beszélgetések és találkozók demokratikus moderálásához szükséges alapokkal, annak érdekében, hogy a csoportjuk még hatékonyabban tudjon működni. A képzés alatt lehetőség lesz közösen gondolkodni, megosztani a tapasztalatokat és konkrét helyzeteket is gyakorolni.

„Már alig várom, hogy élesben próbáljam ki a tanultakat” - Beszámoló a moderátor képzésről

IMG_8171
from közéletiskolája on Flickr

Veled is előfordult már, hogy ültél egy fontos, személyes érintettségű vagy munkahelyi megbeszélésen, és azt érezted, nem juttok egyről a kettőre? Talán még azt sem tudtad, hogy mi ott a keresnivalód, esetleg a háttérben húzódtál meg, és senki nem figyelt fel rád, vagy az is lehet, hogy a fejed felett döntöttek valami téged is érintő fontos kérdésről... Azt hiszem, ez mindannyiunknak ismerős érzés, legalább egyszer megtapasztaltuk az említetteket.

Hogyan moderálj online beszélgetést?

corona-5006277_1920
from közéletiskolája on Flickr

A korona járvány miatt sokunk életének jelentős része online terekbe költözött, és különböző internetes felületeken tartjuk a kapcsolat a csoportunk, szervezetünk tagjaival is. Nekünk is új terep volt a teljes belső kommunikációnkat monitorokon keresztül folytatni, és amúgy is nehezített pálya úgy beszélgetni egymással, hogy nem látjuk egymás testbeszédét rendesen, esetleg akadozik a net, és egyébként is mindenki feszült a járványhelyzet és a bezártság miatt. A bejegyzésben összeszedtük a saját tapasztalatinkat az online beszélgetések moderálásáról a Közélet Iskolája és a Deviszont Közösségi Tér elmúlt havi számtalan online találkozója alapján.

Kommunikálni muszáj, de hogyan? - beszámoló a képzésről

 

Az elmúlt időszakban azt éreztem, hogy az eddig összeszedett tudásom kevés mindannak a megvalósításához, amit magamban célként megfogalmaztam. Így részt vettem egy háromnapos gyakorlati képzésen a Közélet Iskolájának jóvoltából, aminek a címe:  Kommunikálni muszáj, de hogyan?

Itt három különböző témát ismertünk meg neves képzők segítségével: elsőként az erőszakmentes kommunikációba kaptunk betekintést Hoffmann Kriszta és Wirth Judit jóvoltából, majd a beszélgetések moderálásának rejtelmeibe avatott be minket Udvarhelyi Tessza és Végh Panni, végül pedig Béni Boróka ismertette meg velünk a konfliktuskezelés resztoratív módszerét.

Összesítve lehetőségem volt megismerni olyan kommunikációs módszereket, melyek az emberek közti beszélgetéseket nyugodt mederbe terelik, a döntések meghozatalához megteremtik azt a légkört, amelyben mindenki képes megnyílni és véleményét megosztani másokkal. Döntéshozatali mechanizmusokkal is találkoztam, amiknek nagy részét eddig nem volt lehetőségem megtapasztalni.  Láthattam, hogy milyen kiemelkedő szerepe van ilyen helyzetekben a beszélgetés irányítójának – akár moderátorként, akár mediátorként vagy facilitátorként. Ezekhez kapcsolódva használható tudást kaptunk a képzőktől, akik egytől egyig hitelesen képviselték mindazt, amit nekünk átadtak. A gyakorlati helyzetek humorossá váltak, amikor felismertük a részvevőkben saját élethelyzeteink szereplőit és saját működésünkre is rálátást szerezhettünk.

A képzésen résztvevők különböző háttérrel, értékrenddel, habitussal érkeztek, ám mindez a három nap során nem vált konfliktusforrássá, mert demokratikus, elfogadó, egymás egyediségét tiszteletben tartó légkörben tudtunk fejlődni a szervező és a képzést tartók rátermettségének köszönhetően. Nekem ebben a közegben sikerült újabb önismereti megfigyeléseket tennem, és ezáltal megfogalmazni, hogy muszáj kommunikálnom ahhoz, hogy részese és résztvevője legyek a körülöttem zajló folyamatoknak, és képessé váljak másokat is hozzásegíteni ehhez a részvételhez.

A képzést NEM ajánlanám azoknak, akik épp a világtól való elvonulást, a remetelétet tervezgetik, ellenben mindenki másnak IGEN!

Bíró Annamária (Panni)

További fotók a képzésről >>>

Kommunikálni muszáj, de hogyan?

 

Képzés a Közélet Iskolájában az erőszakmentes, demokratikus és hatékony szervezési kultúráért

A Közélet Iskolája egy közösségi oktató- és kutatóközpont, amely a kirekesztett csoportok aktív társadalmi részvételét támogatja. Erre a képzésre elsősorban olyan résztvevőket várunk, akik hátrányos helyzetű emberek érdekvédelmével foglalkoznak érintettként vagy szakemberként.

A képzés témái: erőszakmentes kommunikáció, a moderálás alapjai és a konfliktuskezelés alapjai

Mikor? 2018. január 12-13-14. (péntek-szombat-vasárnap) 10-18h
Hol? Auróra közösségi központ (Budapest, 8. kerület, Auróra utca 11.)

A képzést Béni Boróka, Hoffmann Kriszta, Udvarhelyi Tessza és Wirth Judit tartják.

A képzésen a részvétel ingyenes, de ha be tudod fizetni a 30.000 Ft/fő részvételi díjat, akkor hozzájárulsz ahhoz, hogy a képzéseink hosszú távon is mindenki számára elérhetőek legyenek! A képzés három napjára kávét, teát, rágcsálnivalót és ebédet biztosítunk.

Minden résztvevő utazási költségét megtérítjük, aki ezt előre jelzi. Szükség esetén szállást is tudunk biztosítani.

Jelentkezés a Közélet Iskolája honlapján található jelentkezési lap kitöltésével. Jelentkezési határidő: 2017. január 3. (szerda)

További információ Udvarhelyi Tessza (06 20 381 8996), kozeletiskolaja@gmail.com

Fotó: Várady István

Grafikus facilitálás - egy résztvevő beszámolója

 

2017. március 18.-án a Közélet Iskolája "Közösségi konfliktusmegoldás" képzés második alkalma a grafikai facilitálás volt. Három részben tanultunk gyakorlati és elméleti tudást délelőtt tíztől fél hatig az Aurórában az Auróra utcában.

Egy bemelegítő asszociációs, bemutatkozós játék után az első részben áttekintettük a grafikai facilitáció elméleti keretét. mi egy grafikai facilitátor? Milyen feladatai vannak? Milyen eszközök állnak rendelkezésére és mi a célja? Ezen a ponton kezdett tudatosulni bennem, milyen hasznos a grafikai facilitáció, mennyire lehet hasznos különféle helyzetekben, amikben van valamiféle megbeszélés, közös munka. A grafikai facilitáció segíti a résztvevőket az értelmezésben és az előfordult tartalom megjegyzésében, mivel az emberek nagy része vizuális típus, ahogy azt megtanultuk.

Majd áttértünk a második részben a grafikai facilitátor gyakorlati készségeinek fejlesztése. Nagyon hasznos tippeket és trükköket tanultunk az egyszerű vizualizálásra még azoknak is, akik amúgy se vizuális típusok, illetve azt érezték, nem tudtak és nem tudnak rajzolni. Tanultunk "egyszerű, de nagyszerű" arcokat, kifejezéseket, jellegzetességeket, tematikus elválasztóvonalakat, kereteket, embereket rajzolni és látványosan használni az eszközöket. Ezt sokan nagyon élvezték és kiengedhettük kreativitásunkat.

A harmadik, ebéd utáni részben tovább kibontakoztathattuk kreativitásunkat: Először egy saját sablont kellett alkotni egy tetszőleges téma vizualizálására, amit felhasználhatunk majd facilitátorként. Majd csoportokban készítettünk plakátokat egy programra vagy megbeszélésre, előadtuk ezeket és közösen értékeltük, erősségeket, javítási javaslatokat kerestünk a vizualizálásokban.

Összegezve nagyon hasznos volt a grafikai facilitációról szóló képzés, mert egyrészt sok olyan elemet tartalmazott és ötletet adott amit használhatunk majd saját facilitációnkon, másrészt rávilágított a vizualizáció hasznosságára és harmadrészt hasznos gyakorlati készségeket sajátítottunk el a grafikai facilitációhoz.

Teidelt Magdalena

Fotó: Várady István

Közösségi mediáció és békítő körök - beszámoló

 

2017 márciusában vettem részt egy három alkalomból álló képzésen. Az első, bevezető alkalom a moderálás alapjairól szólt, másodszorra a grafikus facilitáció következett, a záró tréning pedig a konfliktuskezelés egy formájáról, a békítő kör módszerről szólt.

A kezdeti aggodalmam már a képzés első pillanataiban felerősödött. Vajon hogy tud az ember olyan nyugodt, sima és nyitott lenni, amilyen egy körnek az őrzője? Ganyu Boróka elérhetetlennek tűnő példát mutatott. Úgy tűnik, a módszer szimpla: a kör őrzője háromszor körbe küldi a beszélő tárgyat, mindenki megvilágítja a körbe hozott problémát a saját szemszögéből, majd szinte magától jönnek a javaslatok a megoldásra. Borókának biztosan, de a tréningjének résztvevői egyelőre bepillantást kaphattak a hosszú útba, ami előttük áll, ha békítő köröket terveznének facilitálni a jövőben.

A békítő körök módszerének alapvetése, hogy minden összeköttetésben van egymással, mindannyian kapcsolatban vagyunk a közösségben. Ennek következtében senki sem vonhatja ki magát a közösségből, senkit sem lehet kitenni, senkitől nem lehet megszabadulni. A kör módszereket persze ősidők óta alkalmazzák, a természeti, közösségi társadalmakban élő népek nem közösíthették ki embertársaikat, mikor azok nem viselkedtek a normákkal összhangban. A kiközösítettek magukra hagyottan elpusztultak volna a természetben. Ezért kellett mindent megtennie a közösség tagjainak azért, hogy aki valaki más számára kárt okozott, az a közösség része maradjon azáltal, hogy megérti a cselekedetei következményeit és jóvá teszi azokat. Aki pedig elszenvedte a sérelmet, az ki tudja fejezni érzéseit és meg tudja fogalmazni, hogy a sérelmet okozó fél hogyan teheti azt jóvá a számára.

A körben mindenki lehetőséget kap tehát, hogy saját tapasztalatáról, érzelméről, igényeiről, sérelméről, vágyairól beszéljen. Ahhoz, hogy erre képes legyen a körben ülő, bizalmat kell adni, előlegezni a többieknek. Ez iszonyú hosszú, nagyon szép folyamat, még akkor is, ha a spiritualitás néhányaknak túlzónak tűnhetett. A tréning résztvevői sokat és mélyen beszéltek személyes ügyeikről. Ganyu Borókának sikerült megnyitnia a résztvevőket – ezúttal valószínűleg bizonyos szempontból könnyebb dolga volt a személyiségükből, közös érdeklődésből, aktivizmusból adódóan. Ők, mi pedig igaz, szép pillanatokat kaptunk a többiektől. Létrejött az, ami a körnek a kiindulópontja és tulajdonképpen célja is. Boróka azt mondja, ez a tartály, amit ki kell alakítanunk, hogy utána ebből meríthessünk a konfliktus megoldásához. Ezért már megérte ott lenni.

Az egynapos képzés tényleg csak ízelítőt adhat. Lehetetlenség 5 óra alatt elméletet adni, helyzetgyakorlatokat csinálni és érzelmi töltetet képezni. Mégis jó inspiráció volt a folytatáshoz, tanuláshoz.

Ivány Borbála

Fotó: Várady István

Training on the moderation of discussions – report by a participant

 

The moderator training held by the School of Public Life was attended by a very colorful group of people. We were trained both theoretically and practically on various issues, like how to moderate a discussion, how to lead a group. Time management and conscious planning were on the agenda. Some of the questions we addressed were: How to handle conflicts? How to handle spontaneous guests in a creative manner and how to manage a series of coordinating sessions? How to master its technical background, how to delegate tasks and responsibilities? How to control all this?

We were looking for answers to the above issues together with the Budapest and Pécs group of The City is for All as well as the representatives of advocacy groups representing migrants and refugees, public workers and mothers. We spent the two days in a very good mood by exchanging professional experiences and building our social network.

We were discussing human rights, trends in the use of power, the hierarchy of a group and the efficiency of leadership principles.

Everybody had a great time. The members of the participating organizations made a summary of what they learnt and how they will put it to use. We agreed to continue this work in a joint workshop and also established a mailing list.

Thank you to the School of Public Life!

dr. Gyöngyi Kerékgyártó, the delegate of the Movement of Public Workers for the Future

Photo: István Várady

Csoportos problémamegoldás, döntéshozás és konfliktuskezelés - képzés a Közélet Iskolájában

 

A Közélet Iskolája egy közösségi oktató- és kutatóközpont, amely a kirekesztett csoportok aktív társadalmi részvételét támogatja.

Önszerveződő csoportban dolgozol, ahol találkoztatok már nehezen leküzdhető akadályokkal? Vannak megoldhatatlannak tűnő problémáitok vagy a csoporton belüli személyes konfliktusok? Ezen a háromalkalmas képzésen olyan módszereket tanulhatsz, amelyek segítenek megoldásokat találni ezekre a nehézségekre. A képzésre elsősorban olyan résztvevőket várunk, akik hátrányos helyzetű emberek érdekvédelmével vagy megszervezésével foglalkoznak érintettként vagy szakemberként.

A képzés három egymással összefüggő alkalomból és a résztvevők által képviselt szervezetek egy-egy találkozójának csoportos látogatásából áll (ha erre a csoport nyitott).

Első alkalom: a moderálás és facilitálás alapjai
Áttekintjük az egyszerűbb csoportos beszélgetések moderálását, és erre építve haladunk a bonyolultabb, problémamegoldó technikák felé. A moderálás alapjainak áttekintése után néhány technikát a gyakorlatban is kipróbálunk. Az alkalmat Udvarhelyi Tessza és Szabó Sebestyén tartják.

Második alkalom: grafikus facilitálás
A képekkel való kommunikáció az őskor óta szerves része tanulási folyamatainknak, és már a legegyszerűbb szimbólumok alkalmazása is jelentősen megkönnyíti és felgyorsítja agyunknak a megértést. Ezen az alkalmon Kovács Vanda segítségével felelevenítjük a vizuális ábécé alapjait, kipróbáljuk, hogyan lehet szövegközpontú anyagot vizuális elemekkel strukturálni, mozgásba hozzuk a pálcika emberkéket (is), saját vizuális szótárt készítünk és megnézzük milyen egy tudatosan szerkesztett flicpchart.

Harmadik alkalom: közösségi mediáció
Témák: konfliktuskezelés és a resztoratív módszer alapjai elméletben és gyakorlatban. Az idő nagy részében körben ülve adjuk majd át egymásnak a szót a beszélő tárgy segítségével, így saját élményt is szerezhetünk resztoratív körben, amely segíti majd későbbi munkánkat. A kört Ganyu Boróka pszichológus, konfliktuskezelő és körök őrzője fogja vezetni a KöR-TéR Csoport képviseletében.

Mikor? 2017. február 25., március 18. és április 8. (szombat) 11-17h
Hol? Auróra közösségi központ (Budapest, 8. kerület, Auróra utca 11.)

A képzésen a részvétel ingyenes, de ha be tudod fizetni a 30.000 Ft/fő részvételi díjat, akkor hozzájárulsz ahhoz, hogy a képzéseink hosszú távon is mindenki számára elérhetőek legyenek!

A képzés három napjára kávét, teát, rágcsálnivalót és ebédet biztosítunk.

Minden résztvevő utazási költségét megtérítjük (Budapestre és a Budapesten belüli tömegközlekedésre is), aki ezt az igényét előre jelzi. Minden esetben a legolcsóbb utazási formát tudjuk csak támogatni. Ha valamelyik résztvevőnek olcsóbb szállást foglalni, mint utazást fizetni, azt is térítjük.

Jelentkezni a Közélet Iskolája honlapján található jelentkezési lap kitöltésével. Jelentkezési határidő: 2017. február 13. (hétfő)

További tájékoztatás: Udvarhelyi Tessza (06 20 381 8996), kozeletiskolaja@gmail.com, https://www.facebook.com/KozeletIskolaja

Fotó: Várady István

Ha szeretnéd, hogy minél több hátrányos helyzetű ember vehessen részt a képzéseinken, támogasd munkánkat!

Older Oldest