Aktuális / Részvételi akciókutatás

A Tettek Ideje kutatócsoport állásfoglalása a tudományosságról és a részvételről

A "Tettek ideje" kutatócsoport szeretné kifejezni fenntartásait és sérelmeit a konferencia szervezését illetően.

Büszkék vagyunk arra az erőfeszítésekkel teli munkára, amit a csapatunkkal 9 hónapja végzünk. Mindezt a nem létező szabadidőnkben. Az időnk nagy részét ugyanis elveszi a megélhetésünkért és lakhatásunkért folytatott küzdelem. Ennek ellenére mi mégis kutatunk, mert fontosnak tartjuk azt a tudást, amivel gazdagíthatjuk a társadalmat és nem mellesleg mindeközben a saját bőrünkön érezzük a kutatási tevékenység felszabadító erejét.

A mai konferencia címe és fő témája: A társadalmi részvétel és a kutató–laikus kutató együttműködés lehetőségei a társadalomtudományokban.

Ennek tükrében már az is komoly aggályokat ébresztett bennünk, hogy kérésünkre, hogy a csoportunk tagjainak anyagi helyzetére való tekintettel a konferencia szervezői támogassák az utazásunk költségeit, a vezetés azzal válaszolt, hogy járuljunk be személyesen és adjuk elő kérésünket ilyen módon is. Ezt az eljárást akkor is megalázónak éreztük, ha a beszélgetés egyébként kellemes légkörben zajlott le. Miért volt erre szükség? Miért kellett ilyen módon is szembesülnünk azzal, hogy mi különbözünk a többi résztvevőtől? Miért kellett személyünkkel is felvállalni a "szegény laikus" szerepet?

Mindez felveti bennünk a kérdést, hogy mennyire kíváncsiak a mi tudományos munkánkra, ha így állnak ahhoz hozzá, hogy segítséget kérünk a részvételünkhöz. És most nem csak magunkról beszélünk. Mi –ugyan egy meglehetősen rosszízű eljárás során – végül megkaptuk a támogatást az utazásunkhoz, nem így a kázsmárki kutatók. Noha ők is jelezték, hogy komoly nehézséget okoz számukra a részvétel költségeinek kifizetése, ők végül semmilyen segítséget nem kaptak. Ez azt jelenti, hogy egy nagyrészt jövedelem nélküli, az ország egyik legrosszabb gazdasági mutatókkal rendelkező térségéből származó kutatókból álló csoportnak elő kell teremtenie több tízezer forintot ahoz, hogy az épp az ő munkájukról szóló konferencián bemutathassák a kutatásuk eredményeit. És ha mindez nem volna elég megdöbbentő, akkor azt a kérésüket is elutasították, hogy legalább a konferencia részét képező fogadás költségeit fedező fejenkénti 2000 forintot ne kelljen befizetniük. Pedig ők akár azt is vállalták volna, hogy a fogadáson való részvételtől eltekintenek.

Mi is kutatók vagyunk, olyan kutatást végzünk, ami számunkra és reményeink szerint mások számára is értéket teremt. Akkor is, ha megkapjuk a laikus címkét. Viszont a jelenlegi akadémiai közeg résztvevőihez képest sokkal kevesebb erőforrásunk van ahhoz, hogy ezt a munkát végezzük. Ezért mi azt gondoljuk, hogy a mai tudományos közegnek igenis tevőlegesen felelősséget kell vállalnia azért, hogy ezek az egyenlőtlenségek megszűnhessenek.

Laikus kutatóként megalázottnak érezzük magunkat. Bántó az a tény, hogy az állófogadás fontosabb ezen a konferencián, mint a mi részvételünk. Az akadémia hozzáállása nem lehet az, hogy "ki kíváncsi ezekre a hóbortosokra, ha ehetünk finom szendvicset is."

Úgy tűnik, nemcsak laikusnak, de naívnak is tartanak bennünket. Mi azonban nem naívak vagyunk, hanem csalódottak. Csalódtunk abban a szakmában, amibe még csak most kezdtünk belekóstolni. Csalódtunk azokban az emberekben akik egykor elköteleződtek a társadalomkutatások mellett. Ebbe a társadalomba mi is beletartozunk. De ezt a nem laikus kutatók - úgy tűnik - már régen elfeledték.

Állásfoglalásunk elsődleges célja az, hogy rámutassunk a nehézségekre és ezzel lehetővé tegyük a fejlődést. A mi kutatócsoportunk elkötelezett az iránt, hogy Magyarországon elterjedjen és széles körben elfogadottá váljon a részvételi (akció)kutatás módszertana. Mi hiszünk ebben a módszertanban és saját munkánk során tapasztaljuk a benne rejlő felszabadító és felforgató erőt. "Laikus" kutatóként mi pontosan átlátjuk a felelősségünket abban, hogy híd lehessünk a mai, hagyományos tudományos világ és más, esetleg jövőbeli "laikus" kutatók között. Az általunk jelzett problémák egyelőre akadályok széles társadalmi csoportok előtt, hogy kutatóvá válhassanak. Az akadémia felelőssége az, hogy ezeket az akadályokat elismerje, komolyan vegye és már ma, akár ennek a konferenciának a hátralevő részében aktívan tegyen ezeknek az akadályoknak a lebontásáért. A kutatók közötti egyenlőtlenségek tudatos kiegyenlítésével, a rendelkezésre álló erőforrások újrarendezésével és a fontossági sorrend ennek megfelelő felállításával.

"Tettek ideje" kutatócsoport/Közélet Iskolája

Ha szeretnéd, hogy minél több hátrányos helyzetű ember vehessen részt a kutatásainkban, támogasd munkánkat!

Házépítő kalákák résztvevőit keressük!

A Közélet Iskolája kutatócsapata részvételi akciókutatást folytat a magyarországi lakhatási mozgalmak történetéről. A kutatásban január óta 9 lakhatási szegénységben élő ember és két társadalomtudós szövetségesük keresi a lakhatási érdekvédelem nyomait Magyarországon.

Kutatásunk egyik témája az önszerveződő lakásépítés, vagyis a kaláka. Kalákának nevezzük a cserének azt a típusát, melynek során a emberek munkát végeznek egymás számára, arra törekedve, hogy a cserében résztvevők mindegyike megközelítően egyenlően adjon és kapjon munkát.

Keresünk olyan személyt aki budapesti házát barátok illetve rokonok aktív közreműködésével építette a 70-es vagy 80-as években, és hajlandó nekünk erről mesélni. 

Ha van ezzel kapcsolatos budapesti tapasztalatod - részt vettél valamilyen társas összefogásban vagy ismersz olyat, akinek lehetett ilyen tapasztalata, kérjük, jelentkezz a kozeletiskolaja@gmail.com címen!

Előre is nagyon köszönjük!

A 'Tettek ideje' kutatócsapat"

foto: forum.index

Munkásszállókon élt mozgalmárokat keresünk!

A Közélet Iskolája kutatócsapata részvételi akciókutatást folytat a magyarországi lakhatási mozgalmak történetéről. A kutatásban január óta 9 lakhatási szegénységben élő ember és két társadalomtudós szövetségesük keresi a lakhatási érdekvédelem nyomait Magyarországon.

Kutatásunk egyik témája az államszocializmusban munkásszállókon lakó emberek érdekvédelme. Ha van ezzel kapcsolatos személyes tapasztalatod - részt vettél valamilyen szerveződésben, amikor munkásszállón éltél vagy ismersz olyat, akinek lehetett ilyen tapasztalata, kérjük, jelentkezz a kozeletiskolaja@gmail.com címen!

Előre is nagyon köszönjük!

A 'Tettek ideje' kutatócsapat"

Fotó: Fortepan.hu

A Rongyosforradalom résztvevőit keressük!

A Közélet Iskolája kutatócsapata részvételi akciókutatást folytat a magyarországi lakhatási mozgalmak történetéről. A kutatásban január óta 9 lakhatási szegénységben élő ember és két társadalomtudós szövetségesük keresi a lakhatási érdekvédelem nyomait Magyarországon.

A kutatás egyik témája a “rongyosforradalom”, vagyis a rendszerváltás során hajléktalanná váló emberek érdekvédelmi tevékenysége 1989-90-ben. Ennek kapcsán szeretnénk interjút készíteni az lezajlott események résztvevőivel.

Kérjük, hogy ha Ön részt vett ebben vagy ismer személyesen olyat, aki részt vett az eseményekben, jelentkezzen!

e-mailben: kozeletiskolaja@gmail.com

telefonon: 06 20 381 89 96 (Udvarhelyi Tessza)

személyesen: csütörtökönként 2.30 és 5.30 között az Auróra közösségi házban (8. ker. Auróra u. 11.)

Fotó: Talum Attila

Mikor van a tettek ideje, ha nem ilyenkor?! Filmvetítés és beszélgetés a századfordulós Budapest lakhatási mozgalmairól

Mikor? 2015. május 28. (csütörtök) 18-20h

Hol? Kassák Múzeum (Óbuda, Fő tér 1. – az 1-es villamos Szentlélek tér megállójához közel)

Program:

* Angyalok földje (Révész György, 1962) – filmvetítés

* Beszélgetés a századforduló lakhatási mozgalmairól

Résztvevők: Csengei Andrea (Közélet Iskolája) és Udvarhelyi Tessza (A Város Mindenkié)

A programon a részvétel ingyenes.

A beszélgetés az „Összefogás a hajléktalanság kriminalizációja ellen” - A Város Mindenkié és a Társaság a Szabadságjogokért közös programja keretében valósul meg.

További információ:06 20 381 8996, avarosmindenkie@gmail.com

Az esemény plakátja és szórólapja innen letölthető.

logok.jpg

Felkészülés a Tettek Idejére

Fotó: Csoszó Gabriella (www.fotokontakt.hu)
from Közélet Iskolája on Picasa

2015. január 9-én pénteken háromnapos tréning kezdődött a Közélet Iskolájában a múlt század lakhatási mozgalmainak részvételi akciókutatásában dolgozók számára. Mi, kutatók, a két civil alapító, valamint segítőink ismerkedtünk egymással és a következő 12 hónap munkájára hangolódtunk rá. 

Aznap délelőtt rövid bemutatkozások után játékos formában tudtunk meg egyre többet a másikról és arról, ki mit vár, remél az eljövő közös egy évtől. Ebédidőben – mindhárom napon – az Auróra-házban levő Kioszk látott minket vendégül, amit ezúton is szeretnénk megköszönni. Délután a lakhatási szegénységgel kapcsolatos valós történeteket elevenítettünk meg, majd elemeztük őket. A napot egy Kassák-mű alapján készült film, az Angyalok földje megtekintésével zártuk.

Szombaton a fenti művész nevét viselő óbudai múzeum meglátogatásával kezdtünk, a színvonalas tárlatvezetés végigvitt minket Kassák Lajos életművén, ezután pedig Udvarhelyi Tessza tartott előadást a 20. század budapesti szegénytelepeiről. Gyönyörű időben utaztunk vissza az Auróra utcába, ahol délután 2 tavalyi kutató adta át tapasztalatait, majd a profi könyvtárhasználat rejtelmeibe nyertünk betekintést Ledniczky Lívia előadása révén.

A hét utolsó napján K. Horváth Zsolt rombolt le több mítoszt fővárosunk múltjával kapcsolatban, sok érdekes és szomorú részletet ismerhettünk meg többek között a Csikágóval és az akkori VI. kerület északi, ma a XIII. kerülethez tartozó területeiről. Ezután Tessza ismertetett meg bennünket az interjúzás műhelytitkaival, amiket szituációs gyakorlatokkal ki is próbálgattunk.

Dósa Mariann vezetésével a csoporton belüli kommunikáció és az alapvető csoportelvek tisztázására került sor. Megegyeztünk a döntési mechanizmusaink dinamikájának folyamatairól. A pénzügyi helyzetünk, illetve gyakorlati kérdések egyeztetésével zártuk a 3 kimerítő, de eredményes felkészülési napot.

Sziráki Zoltán

További információ a kutatásról

Képek a felkészítő képzésről

Fotó: Csoszó Gabriella

Információs fórum a "Mikor van a tetteknek ideje, ha nem ilyenkor?" kutatásról

„Mikor van a tetteknek ideje, ha nem ilyenkor?!”

Részvételi akciókutatás a magyarországi lakhatási mozgalmakról

A Közélet Iskolája egy közösségi oktató- és kutatóközpont, amely a kirekesztésben élők aktív társadalmi részvételét támogatja. Hogy megmutassuk az állampolgári részvétel erejét, fel szeretnénk tárni a magyarországi társadalmi mozgalmak történetét a kirekesztésben élő emberek aktív részvételével.

A „Mikor van a tetteknek ideje, ha nem ilyenkor?!” című kutatás célja, hogy feldolgozza és a nyilvánosság elé tárja a XX. századi magyarországi lakhatási mozgalmak történtét.

A kutatás megvalósításához olyan hajléktalan vagy nehéz lakáskörülmények között élő embereket keresünk, akik egy éven keresztül közreműködnének a kutatás kidolgozásában és lebonyolításában. A kutatásban való részvételhez nem szükséges semmilyen előképzettség vagy technikai ismeret, csupán az írás- és olvasástudás. Elsősorban budapesti, és Budapest környékén élő jelentkezőket várunk. A programban résztvevő kutatók szerény havi ösztöndíjban és utazási támogatásban részesülnek, valamint a képzés alatt és a kutatási találkozókon ellátást biztosítunk.

A jelentkezéseket e-mailben és telefonon várjuk név, telefonszám és email cím megadásával. Jelentkezési határidő: 2014. november 20.

2014. november 12-én szerdán 18 órakor információs fórumot tartunk az érdeklődőknek a Budapest VIII. ker. Auróra utca 11-ben. Jelentkezni a helyszínen is lehet!

A jelentkezők közül személyes meghallgatás után választjuk ki a végleges résztvevőket, és a kiválasztásról legkésőbb 2014. december 10-ig mindenkit értesítünk.

A kutatás háromnapos képzéssel kezdődik 2015. január 9-10-11-én Budapesten, majd 2015 december végéig minden héten egy alkalommal kb.3 órás kutatási találkozót tartunk, amelyeken a részvétel kötelező. A heti találkozók között fogjuk végezni az adatgyűjtést és az adatok feldolgozását. A kutatás hetente összesen átlag 6 órás elfoglaltságot jelent.

Jelentkezés és további információ: 06 20 381 8996 (Udvarhelyi Tessza), kozeletiskolaja@gmail.com

Facebook-esemény

A kutatás Facebook-oldala

Lakásszegénységben élő embereket keresünk kutatónak!

„Mikor van a tetteknek ideje, ha nem ilyenkor?!”

Részvételi akciókutatás a magyarországi lakhatási mozgalmakról

A Közélet Iskolája egy közösségi oktató- és kutatóközpont, amely a kirekesztésben élők aktív társadalmi részvételét támogatja. Hogy megmutassuk az állampolgári részvétel erejét, fel szeretnénk tárni a magyarországi társadalmi mozgalmak történetét a kirekesztésben élő emberek aktív részvételével.

A „Mikor van a tetteknek ideje, ha nem ilyenkor?!” című kutatás célja, hogy feldolgozza és a nyilvánosság elé tárja a XX. századi magyarországi lakhatási mozgalmak történtét.

A kutatás megvalósításához olyan hajléktalan vagy nehéz lakáskörülmények között élő embereket keresünk, akik egy éven keresztül közreműködnének a kutatás kidolgozásában és lebonyolításában. A kutatásban való részvételhez nem szükséges semmilyen előképzettség vagy technikai ismeret, csupán az írás- és olvasástudás. Elsősorban budapesti, és Budapest környékén élő jelentkezőket várunk. A programban résztvevő kutatók szerény havi ösztöndíjban és utazási támogatásban részesülnek, valamint a képzés alatt és a kutatási találkozókon ellátást biztosítunk.

A jelentkezéseket e-mailben és telefonon várjuk név, telefonszám és email cím megadásával. Jelentkezési határidő: 2014. november 20.

2014. november 12-én szerdán 18 órakor információs fórumot tartunk az érdeklődőknek a Budapest VIII. ker. Auróra utca 11-ben. Jelentkezni a helyszínen is lehet!

A jelentkezők közül személyes meghallgatás után választjuk ki a végleges résztvevőket, és a kiválasztásról legkésőbb 2014. december 10-ig mindenkit értesítünk.

A kutatás háromnapos képzéssel kezdődik 2015. január 9-10-11-én Budapesten, majd 2015 december végéig minden héten egy alkalommal kb.3 órás kutatási találkozót tartunk, amelyeken a részvétel kötelező. A heti találkozók között fogjuk végezni az adatgyűjtést és az adatok feldolgozását. A kutatás hetente összesen átlag 6 órás elfoglaltságot jelent.

Jelentkezés és további információ: www.kozeletiskolaja.hu, 06 20 381 8996 (Udvarhelyi Tessza), kozeletiskolaja@gmail.com

Fotó: Müllner János: Tüntető körmenet a lakásuzsora ellen, 1911
Az idézet forrása: Kassák Lajos: Angyalföld

Newest Newer