Aktuális / Tudás

KÖNYV - Bodor Péter: Cseppben a tenger – A politikai pluralizmus kialakulása egy budapesti lakótelepen

borito cseppben a tenger
from közéletiskolája on Flickr

Bodor Péter: Cseppben a tenger – A politikai pluralizmus kialakulása egy budapesti lakótelepen (1990)

 „Én nem éreztem jónak a beköltözők közti szellemet; a zárt lépcsőházakban mindenki visszavonult a saját lakásába, és azzal volt elfoglalva, hogy megszervezze a saját életét…" mondta Báthory Béla, a későbbi Újpalotaiak Baráti Egyesületének elnöke.

Bodor Péter Cseppben a tenger című könyve az Újpalotaiak Baráti Körének indulását mutatja be, ami az államszocializmus végének egyik első bejegyzett és példaértékű civil szervezeteként indult, és ma is működik.

Az egyesület tagjai '80-as évek végén kezdtek el dolgozni azért, hogy közösséget teremtsenek és kulturális programokat hozzanak a nemrég felhúzott lakótelepre.

"Arra szeretnénk felhívni az emberek figyelmét, hogy ne fogadják kritikátlanul, amit a helyi hatalom felkínál, ne vegyék tudomásul szó nélkül, amit kapnak. Szóljanak bele, vegyék kezükbe a körülöttük lévő ügyeknek az irányítását vagy legalább az alakítását." - foglalta össze egy szervező az Újpalotaiak Baráti Körének küldetését. Nem véletlen, hogy a pártállami hivatalok képviselői megpróbálták ellehetetleníteni vagy legalább elodázni az Egyesület megalakulását.

Megjelent a Kutatás felszabadító ereje!

IMG_6224
from közéletiskolája on Flickr

A kutatás felszabadító ereje - A részvételi akciókutatás elmélete és gyakorlata

Szerkesztette: Udvarhelyi Éva Tessza és Dósa Mariann

Napvilág kiadó – Közélet iskolája

Mi az a részvételi akciókutatás? Miben tér el a hagyományos egyetemi kutatásoktól? Lehetséges-e lebontani a kutató és kutatott közötti hierarchiát, és ha igen, mennyire és hogyan? Hogyan függ össze a kutatás és az aktivizmus? Mit jelent a gyakorlatban, hogy a tudás hatalom? Hogyan válhatnak olyan emberek kutatóvá, akik sosem jártak egyetemre?

A Közélet Iskolája legújabb kötete ezekre a kérdésekre keresi a választ elméleti írások és esettanulmányok segítségével, Magyarországról és külföldről. A könyv egyszerre szól aktivistáknak, érdekvédőknek, közösségszervezőknek, közösségfejlesztőknek, civil szervezetek munkatársainak, kutatóknak és mindazoknak, akik meg akarják változtatni a társadalmat, amiben élünk. A szövegek megértését az idegen szavakat és tudományos szakkifejezéseket tartalmazó szószedet segíti, amelyet a könyv elején talál az olvasó.